Kinderstad Mechelen = actief, ontdekken en genieten
België
Mireille Steegmans
België
02/05/2019
6 min

Kinderstad Mechelen = actief, ontdekken en genieten

02/05/2019
6 min

Mechelen met kinderen is een goede keuze, daar hoeven we geen geheim van te maken. We waren al eerder een middagje in Mechelen en dat was zo leuk dat we besloten om nog een keer een heel weekend naar deze leuke kinderstad te gaan. Ga je naar Mechelen met kinderen dan wil je natuurlijk in een kindvriendelijk hotel in Mechelen slapen, want Mechelen noemt zich natuurlijk niet voor niets kinderstad.

Er op uit in Mechelen met kinderen

Er wordt het hele jaar door veel georganiseerd in Mechelen, dus check voor je naar Mechelen gaat www.uitinmechelen.be. Er is een speciaal onderdeel ‘uit met kinderen’ op deze website met bijvoorbeeld de mogelijkheid om met een boswachter mee het bos in te gaan en van hem te leren, een bezoekje te brengen aan het kindertheater of om mee te doen aan een leuke workshop.

Het beklimmen van de Sint Rombouts-toren mag je zeker niet overslaan als je in Mechelen bent. Wij hebben de klim naar boven – het hoogtepunt – tot het laatst bewaard. We konden op zondagmiddag dan ook mooi afsluiten met een live concert van de beiaardier en dat was absoluut bijzonder.

Mechelen met kinderen tips

Sint Romboutstoren beklimmen

De Sint-Romboutstoren is onderdeel van een kleine groep belforttorens en staat bovendien op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Deze belforttoren is een echt statussymbool voor Mechelen. De Sint Rombouts-toren heeft 7 verdiepingen met kamers die ieder uniek zijn in hun soort. Vervolgens is er op de 8e verdieping een skywalk waar je een geweldig uitzicht hebt naar alle windrichtingen. Met helder weer kun je zelfs het Atomium in Brussel zien of de haven van Antwerpen. Wij hadden niet zoveel geluk, maar wel volop zon.

Wij maken de klim op de Rombouts-toren op zondagmiddag om 14.30 uur, omdat om 15.00 uur de beiaardier begint met het live concert. Als je de kans hebt dan is dit echt leuk om mee te maken, hoewel onze kleine wereldreiziger de eerste minuten wel met zijn handen op zijn oren zat. Even wennen aan het geluid. Het is erg fijn als je een kind hebt wat goed kan lopen en klimmen, want de Sint Rombouts-toren heeft maar liefst 538 treden…en je moet natuurlijk ook nog naar beneden! Het is leuk om een logboekje bij te houden voor kinderen als je de Sint Rombouts-toren beklimt. Hoelang hebben ze erover gedaan om naar boven te klimmen?

Mechelen met kinderen Romboutstoren

Bezoek de Romboutstoren ‘van ‘top tot teen’

Wij hebben ongeveer 2 uur nodig gehad om de Romboutstoren helemaal te beklimmen en om alle kamers goed te kunnen zien. In het boekje dat je meekrijgt bij de entree staan veel leuke wetenswaardigheden voor kinderen en bovendien is er ook nog op iedere verdieping genoeg te zien voor kinderen. Vergeet ook zeker niet te kijken op de informatieborden, daar staat ook feiten voor kinderen op die wij erg leuk vonden.

Romboutstoren beklimmen in Mechelen met kids

Openingstijden en het spel van de beiaardier

Op zaterdag van 11.30 – 12.30 uur en op zondag van 15.00 – 16.00 uur speelt een beiaardier een live concert op de beiaard in de toren. Een hele gave ervaring, omdat je tussen de klokken staat en dus ook midden in het concert! Je ziet letterlijk de klokken bewegen. Er staan ontzettend veel wetenswaardigheden en feiten beschreven in de Sint-Rombouts-toren voor kinderen en onze ervaring was dat de ervaring van het live concert van de beiaardier niet alleen bijzonder was, maar ook tot de verbeelding van onze kleine wereldreiziger sprak.

Romboutstoren beklimmen in Mechelen met kids

Mechelse specialiteiten ontdekken

Wij zijn groot fan van lekker eten en lokale specialiteiten. Daarvoor zijn we in Mechelen op de goede plek! Wij proeven:

  • Maneblusser torenkoekjes van Bakkerij Matthys
  • Maneblusser chocolade maantjes van Banketbakkerij Vanderbeek
  • Een appeltaartje met of zonder Gouden Carolusbier
  • Mechelse Volle Maan van Appassionato.

Dit zijn allemaal huisgemaakte lekkernijen. Wij vinden dit echt geweldig leuke manier om onze kleuter kennis te laten maken met de Mechelse specialiteiten. Een leuk feitje: de naam ‘Maneblusser’ is een verwijzing naar de bijnaam van de Mechelaars: maneblussers.

Uit eten in Mechelen, ooit van een croque Madame gehoord?

Een tosti, maar dan anders? Dan moet je in Mechelen zijn! We zijn even de weg kwijt met alle varianten van de ‘croques’ op de kaart bij restaurant/brasserie Den Amitié op de Grote Markt in Mechelen. Een croque is in Mechelen een tosti en welk kind doe je daar voor de lunch geen plezier mee? Het mooie bij Den Amitié is dat je als ouder hier ook happy wordt vanwege de verschillende varianten van de croque:

  • Croque Monsieur: de authentieke tosti zoals wij hem kennen met ham en kaas. Ham heet in België trouwens ‘hesp’.
  • Croque Madame: zoals een croque Monsieur en met een gebakken eitje er overheen
  • Croque Videe: zoals een croque Monsieur en met lekkere ‘Videe’ saus

Overigens vinden wij het personeel van Den Amitié niet erg vriendelijk en ook zéker niet kindvriendelijk, maar dat laatste pretenderen ze ook niet te zijn. Het zit er wel vol met locals dus dat zegt iets over de kwaliteit van het eten en dat klopt ook: het eten is hier perfect. Ben alleen wel voorbereid en ga hier bij voorkeur voor of na lunchtijd naartoe, anders is het moeilijk om een tafeltje te bemachtigen.

Maak kennis met de Mechelse Koekoek

Wij willen in Mechelen ook een typisch gerecht uit Mechelen proeven. We vragen het aan een echte maneblusser en komen er achter dat we ‘Mechelse koekoek’ moeten gaan eten. Onze kleine wereldreiziger vindt het vooral een hele grappige naam en is daardoor ook wel meteen verkocht. We gaan koekoek eten! We gaan koekoek eten! De Mechelse koekoek is gemaakt van gevogelte en is een kruising tussen de koekoeks-kleurige inheemse en Aziatische kip. Wij eten deze lokale specialiteit op de vismarkt. De restaurants op de Vismarkt staan bekend om hun lekkere eten en het is er net iets goedkoper dan op de Grote Markt, waar je overigens ook heerlijk eet. Traditioneel wordt de Mechelse Koekoek trouwens geserveerd met een sausje van Gouden Carolus Classic, aardappelkroketjes en seizoensgroentjes.

croque videe en mechelse koekoek

De Mechelse Koekoek is lekker mals en wordt geserveerd met een pastei en frites. We combineren hem met een lokaal biertje; de Gouden Carolus. Erg lekker! Lucas vindt de kip en saus in combinatie met de verse Vlaamse frites heerlijk. Hij smult ervan en gaat daarna weer lekker naar het speelhoekje. Fijn voor ons, wij kunnen even op ons gemak genieten van het lekkere eten en drinken. Daarom zijn kindvriendelijke restaurants met goed eten nou zo fijn! We zijn op de vismarkt gelukkig vlak bij ons hotel – NH Mechelen –  en dat is erg prettig als we merken dat onze kleine man echt geen stap meer kan zetten van vermoeidheid na een hele dag door Mechelen te hebben gelopen.

Mechels bier: Maneblusser en Gouden Carolus

Bij lekker eten hoort ook lekker drinken. Voor ouders zijn de bieren een echte aanrader in Mechelen. Gouden Carolus is een bekend bier wat heerlijk is bij de Mechelse koekoek en dit biertje is in verschillende varianten te krijgen. Het Mechels stadsbier ‘Maneblusser’ is een licht biertje en ook zeker het proberen waard. Ga op een terras zitten, laat je kind ook even lekker uitrusten op welke manier dan ook en geniet zelf van een Belgisch biertje.

Mechelen met kinderen

Dit moet je weten voor je bezoek aan België met kinderen

Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de België met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding: