Wat neem je mee naar een vakantiehuisje?

En meer handige inpaktips voor gezinnen

Inpaktips

Of je nou op vakantie gaat in ons eigen Nederland of over de grenzen. Vaak is de vraag: wat neem je mee naar een vakantiehuisje? Welke spullen zitten er wel of niet in een vakantiehuisje? Iedere keer als wij naar een vakantiehuis gaan stellen we ons deze vraag weer. We speuren de website van een aanbieder af en toch blijven we dan meestal nog met vragen zitten. Dus daarom een lijstje, wat is handig om zeker bij je te hebben als je naar een vakantiehuisje gaat?

Handig om mee te nemen naar je vakantiehuisje

Wat neem je mee naar een vakantiehuisje?

De laatste jaren hebben we met de kinderen steeds vaker een vakantiehuis of appartement gehuurd. Eerder gingen we meestal naar een hotel of bed & breakfast waar eigenlijk vaak alles was wat je dagelijks nodig hebt, omdat je vaker uit eten gaat. En met alles bedoelen we dan de praktische dingen die dagelijks gebruikt zoals een handdoek na het douchen of toiletpapier. Maar dat is dus niet vanzelfsprekend in alle vakantiehuizen, daar kwamen wij al een aantal keren zelf achter. Dat is dus even schakelen en dat is prima, maar we hebben tegenwoordig dus wel een lijstje voor als we naar een vakantiehuis gaan. 

Positief nieuws! In veel vakantiehuisjes kun je tegenwoordig rekenen op een uitgebreide uitzet. Beddengoed en handdoeken kun je er vaak bij huren dus echt heel snel misgrijpen doe je niet. En aan de andere kant denk ik altijd: binnen een paar uur is bijna alles eigenlijk wel te koop, die gedachte scheelt in onze vakantiestress. Maar wat is nou écht handig om mee te nemen van huis, omdat je anders misschien de hoofdprijs moet betalen…!?

> Download 'Inpaklijst vakantiehuisje + 16 heerlijke plekken om te slapen!'

Standaard aanwezig in het vakantiehuis, of toch niet?

We beginnen altijd met het online checken van de algemene informatie en de ‘belangrijk om te weten’ over uw vakantiehuis. Altijd doen! Dit biedt al veel informatie voor gezinnen. Moeten we bijvoorbeeld bedlinnen meenemen of apart huren? En hoe zit het met de badhanddoeken en de keukendoeken? Zijn er babyspullen of moet alles mee? Wij hebben inmiddels een kleuter en dus hoeft er niet vanalles meer mee, maar dat kan heel anders zijn. Ik snap wel waarom veel gezinnen een stationwagon hebben…

Wat we in ieder geval altijd zelf meenemen als er niet duidelijk bij staat dat het aanwezig is, is het volgende:

 • Bedlinnen. Als het er echt niet duidelijk bij staat dan mail ik even, want dit is een flinke volumevreter in de auto
 • Travel-cot voor onze kleuter
 • Badhanddoeken
 • Toiletpapier
 • Vaatdoek
 • Onderhoudsproducten
 • Afwasmiddel of vaatwastabletten
 • Schuursponsje
 • Zeepblaadjes of een stuk zeep. Een stuk zeep kun je makkelijk doorsnijden als je zeep op meerdere plekken nodig hebt in je vakantiehuis.

Wij hebben nog nooit zelf gesjouwd met een kinderstoel. We huren een kinderstoel of we behelpen ons zonder, dat is eigenlijk tot nu toe altijd prima gelukt.

Wat is verder handig om mee te nemen naar je vakantiehuis?

Vaak brengen we wat meer tijd door in een vakantiehuis dan in een hotelkamer. Zelf koken is in het kader van kosten en gezelligheid een goede optie vinden wij altijd.. Maar ik wil niet van alles meesjouwen om te koken en dus hou ik het dan bij de basics. Wat neem je mee naar een vakantiehuisje als je het hebt over de minimale middelen? En wat is leuk speelgoed op vakantie om toch mee te nemen voor wat vertier en vermaak? De basislijst vul ik nog altijd aan met:

 • Keukenrol
 • Extra vuilniszak
 • Boterhamzakjes
 • Vochtige schoonmaakdoekjes
 • Goed koksmes en aardappelschilmesje
 • Olie, peper en zout, de basics voor een beetje kookplezier
 • Flessenopener en kurkentrekker
 • Oestermes. Alleen als je naar Zeeland gaat, dan kun je zelf deze lekkere diertje open maken
 • Kaasschaaf
 • Boter (en wat broodbeleg)
 • Kinderbestek
 • Leuk speelgoed voor urenlang speelplezier

Voor de gezelligheid ‘s avonds nemen we nog wat waxinelichtjes mee en ik stop voor de zekerheid ook een kabeltje in de tas om de notebook aan te kunnen sluiten op de TV. Natuurlijk kan het per vakantiehuis enorm verschillen wat er wel of niet aanwezig is.

> Download 'Inpaklijst vakantiehuisje + 16 heerlijke plekken om te slapen!'

Praktische tips als je naar een vakantiehuis gaat

Naast de tips die voor de hand liggend zijn, hebben we ook een aantal minder voor de hand liggende tips als je naar een vakantiehuisje gaan met je gezin:

 • Heb je kleine kinderen? Neem een opvouwbaar krukje mee zodat je kinderen handig hun eigen handen kunnen wassen. We hebben het al zo vaak meegemaakt dat ze niet bij de kraan kunnen.
 • Neem zeepblaadjes mee of een stuk zeep. Je kunt dit stuk zeep makkelijk in stukken snijden waardoor je dus op de toilet en in de keuken een stuk zeep hebt liggen.
 • Een emmertje en een schepje, altijd gegarandeerd speelplezier en zand is er bijna altijd
 • Leuke gezelschapsspelletjes zoals onze grote favorieten UNO Junior en Kikker en Eend kwartet. In onze gratis special tippen we nog meer leuk en compact speelgoed voor op reis met kinderen. 
 • Als je koffie en thee wilt gaan zetten zijn koffiefilters, koffie en theezakjes handig om mee te nemen. Vergeet suiker en/of melk niet als je deze erin drinkt. Wij sjouwen koffie zelf nooit mee, wij pakken een bakje koffie onderweg en drinken wat anders ’s avonds.
 • Neem wat broodbeleg en eventueel wat boter mee. Als er ’s ochtends warme broodjes worden bezorgd dan is dit wel heel erg handig.

> Download 'Inpaklijst vakantiehuisje + 16 heerlijke plekken om te slapen!'

Inpakken maar! Maar welke koffer kies je?

Wanneer wij met ons gezin op vakantie gaan dan besteden wij steeds minder tijd aan het inpakken van onze koffer. Voor veel ouders is inpakken een ramp, maar met mijn tips over minimalistisch inpakken is het ineens een stuk eenvoudiger. Mijn belangrijkste tip: maak keuzes! Vooral als we met de auto naar een vakantiehuisje gaan, willen we ervoor zorgen dat we alles wat we nodig hebben, netjes en georganiseerd kunnen meenemen. De verleiding is voor veel gezinnen groot om de hele kofferbak vol te stouwen met spullen. Wij dwingen onszelf juist om dat niet te doen, want we vinden het zonde van onze tijd om steeds spullen te moeten verplaatsen. Per saldo heb je gewoon altijd veel minder nodig dan je denkt. Onlangs hebben wij een nieuw merk ontdekt dat onze koffer- én inpakervaring voor autovakanties aanzienlijk heeft verbeterd: LEVEL8. Deze koffers zijn perfect voor gezinnen die graag met zo min mogelijk spullen op pad willen. Dit zijn onze favoriete koffers voor stedentrips, auto- en vliegvakanties.

De leukste vakantiehuisjes, onze tips!

Om je een zoektocht te besparen vullen wij onze tips voor leuke vakantiehuisjes in Nederland en fijne accommodaties in Europa regelmatig aan. Met een baby of peuter is het echt fijn als je een kindvriendelijk vakantiehuis hebt, zodat je niet met allerlei spullen hoeft te sjouwen. Ben je meer buitenshuis georiënteerd op vakantie met je gezin en kook je niet zelf? Dan hoef je ineens veel minder spullen mee te nemen en is het wat minder noodzakelijk om een op en top kindvriendelijk vakantiehuis te hebben. Om je een zoektocht te besparen hebben we een selectie gemaakt van partijen waar je een groot aanbod van kindvriendelijke vakantiehuizen kunt vinden. Check altijd bij een specifiek huis wat je wel of niet kunt verwachten.

> Download 'Inpaklijst vakantiehuisje + 16 heerlijke plekken om te slapen!'

Minimalistisch inpakken? Het lukt je met deze reisartikelen!
0
Minimalistisch inpakken? Het lukt je met deze reisartikelen!

Mireille Steegmans

Minimalistisch inpakken? Het lukt je met deze reisartikelen!
Schiphol, wat is er te doen op onze luchthaven?
0
Schiphol, wat is er te doen op onze luchthaven?

Mireille Steegmans

Schiphol, wat is er te doen op onze luchthaven?
Welke kleding heb je nodig in Lapland in de winter?
0
Welke kleding heb je nodig in Lapland in de winter?

Angreni Hilaul

Welke kleding heb je nodig in Lapland in de winter?
Duurzaam op reis met een shampoo bar
0
Duurzaam op reis met een shampoo bar

Mireille Steegmans

Duurzaam op reis met een shampoo bar
Ik ga naar de camping en neem mee...
0
Ik ga naar de camping en neem mee...

Mireille Steegmans

Ik ga naar de camping en neem mee...