Tips voor het plannen van je gezinsvakantie naar Tsjechië
Tsjechië is een fantastische bestemming voor een vakantie met het gezin. Het land heeft prachtige natuur, indrukwekkende historische bezienswaardigheden en veel activiteiten voor alle leeftijden. Denk aan schilderachtige dorpjes, indrukwekkende kastelen en adembenemende natuur. Het land leent zich bovendien goed voor een mooie rondreis, maar wil je liever op één plek blijven en van daaruit uitjes plannen dan kan dat ook gewoon. Net wat jullie fijn vinden om te doen en wat past bij je wensen. Als je naar Tsjechië gaat met kinderen, dan zijn er in ieder geval een aantal zaken waar je rekening mee moet houden in je reisvoorbereiding.
Kies de regio waar jullie naartoe willen
Tsjechië heeft veel te bieden in de verschillende regio's die je kunt ontdekken. Ik neem je even kort mee langs een aantal highlights en begin met het Reuzengebergte, één van de populairste regio's in Tsjechië voor een vakantie met kinderen. Dit prachtige gebergte biedt veel mogelijkheden voor actieve familievakanties. Je kunt hier bijvoorbeeld goed wandelen en fietsen. Ga je in de winter? Dan kun je hier skiën met je gezin tegen betaalbare prijzen. Maar ook voor de wat minder sportieve gezinnen is er genoeg te doen in het Reuzengebergte. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het sprookjesachtige kasteel van Spindleruv Mlyn, of ga rodelen op de een van de langste rodelbanen van Tsjechië.
Een andere aanrader is de regio Zuid-Bohemen. Deze regio staat bekend om haar prachtige natuur, historische stadjes en heel veel meren en rivieren. Maak een boottocht over de Moldau, bezoek het middeleeuwse stadje Cesky Krumlov en ga lekker zwemmen in een van de vele meertjes. Zorg dat de zwemspullen altijd in de kofferbak liggen, dan kun je overal een plons nemen als de kans er is!
Bezoek de hoofdstad Praag
En dat is er natuurlijk de hoofdstad Praag, een echte aanrader voor een stedentrip met je kinderen. Je hebt in Praag enorm veel mogelijkheden voor een dagje uit met het gezin en mijn advies is om hier met kinderen toch wel 3 of 4 dagen te verblijven om een goede indruk te krijgen. Je kunt dan gewoon echt op je gemak door de stad slenteren, een aantal musea bezoeken, tochtje op de Vltava-rivier (Moldau) of een fietstour maken en alle highlights zien vanaf je tweewieler. Een bezoek aan de Praagse Burcht, het grootste middeleeuwse kasteel ter wereld, is een must met kinderen. Je hebt vanaf het kasteel een geweldig uitzicht over de stad. Maak verder een ritje met de historische tramlijn 22, die door de schilderachtige wijk Malá Strana loopt. Dit is een geweldige manier om de stad te verkennen en te genieten van het prachtige uitzicht op de oude gebouwen en de rivier de Moldau
Er is nog veel meer informatie over Praag en Tsjechië te vinden op onze speciale landenpagina over Tsjechië met kinderen zoals '10 fijne zwemplekjes in Tsjechië' en 'De 8 mooiste uitzichten van Tsjechië'.
Regel de overnachtingen
Bepaal eerst wat voor soort accommodatie je graag wilt boeken. Als je een eigen caravan, tent of camper hebt dan is de keuze snel gemaakt. Maar anders is het goed om te weten wat je wensen zijn. Wil je bijvoorbeeld zelf kunnen koken dan is een appartement de beste keuze qua accommodatie in Tsjechië. Vinden jullie het lekker om uit eten te gaan, 's ochtends een kant en klaar ontbijtje voorgeschoteld te krijgen en wil je iedere dag opgemaakte bedden? Dan is een hotel de slimste keuze. En een mix van accommodaties kan natuurlijk perfect tijdens een rondreis, dat doen wij persoonlijk altijd. Zoek in ieder geval van tevoren een geschikte accommodatie uit die past bij jouw gezinssamenstelling en wensen. De leukste accommodaties zijn als eerste weg!
Tsjechië biedt prachtige natuurlijke plekken om te overnachten, die compleet anders zijn dan een verblijf in een hotel in Praag. Als je trouwens in de hoofdstad verblijft, dan is het handig om te verblijven in het centrale gebied, bijvoorbeeld in het Novotel Praha Wenceslas Square of in de Old Town Square Apartments. Bij veel accommodaties in Praag is er (betaalde) parkeergelegenheid beschikbaar.
Buiten Praag zijn er heel veel rustige plekken op het platteland om te overnachten met kinderen. Tal van mooie campings gelegen op prachtige locaties die voorzien zijn van stroom, internet, schone douches en alle andere voorzieningen. Meestal is het niet nodig om van tevoren te reserveren en is er altijd wel een plekje beschikbaar voor je tent, caravan of camper. Verblijf je liever in een appartement of in een vakantiepark? Dan tip ik graag het sfeervolle Safari Park Resort in de regio Hradec Králové en The Ponds of Dobčice heeft verrassende accommodaties. Andere populaire accommodaties voor gezinnen zijn Vakantiepark Marina Lipno in Zuid-Bohemen, Marina & Glamping Nová Živohošť in Midden-Bohemen en Camping Prima in Zuid-Bohemen.
Wij denken in Kleine Wereldreiziger PLUS graag met je mee voor het vinden van een accommodatie die bij jullie wensen best. Onze leden hebben de mogelijkheid om vragen te stellen in onze ledenomgeving PLUS.
Met de auto naar Tsjechië, koop een vignet
Tsjechië is een prachtig land om met de auto te verkennen en gezinnen gaan logischerwijs met hun eigen auto naar Tsjechië om daar vervolgens rond te reizen of om uitstapjes te maken vanuit één plek. Als je met de auto naar Tsjechië reist dan zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden. Denk aan het tolvignet (dálniční známky), tolwegen en verkeersregels die net even anders zijn. Een vignet is verplicht op alle autosnelwegen en een groot aantal andere wegen in Tsjechië voor voertuigen onder de 3500 kilo. Ook handig om te weten is dat er sinds 2021 alleen nog maar de optie voor een elektronisch tolvignet (elektronická dálniční známka) is in Tsjechië en dat elektroinische vignet wordt gekoppeld aan je kenteken. Motorrijders en voertuigen boven de 3.500 kilo betalen tol per kilometer en hebben een elektronisch kastje nodig. Je kunt kiezen uit drie verschillende soorten vignetten:
- 10 dagen vignet waarvoor je zelf de ingangsdatum kiest.
- 30 dagen vignet waarvoor je zelf de ingangsdatum kiest.
- Een jaarvignet dat altijd geldig is van 1 januari tot en met 31 januari van het volgende jaar. Dit vignet heeft dus een maximale geldigheid van 13 maanden.
De boete voor het rijden zonder geldig vignet kan oplopen tot CZK 20.000 (circa € 820) en er is camera controle. Tolwegen zijn trouwens te herkennen aan de borden met het woord ‘dálnice’ en een aantal wegen zijn tolvrij en te herkennen aan borden met het opschrift Bez Poplatku (geen tol) of aan borden met een doorgestreept vignetsymbool.
Verdiep je in de gebruiken en gewoonten van Tsjechië
Tsjechië, staat bekend om zijn prachtige kastelen, kuuroorden, biercultuur en warme lunch. Het is dan ook geen verrassing dat er veel typisch Tsjechische gewoontes en gerechten zijn die je niet mag missen tijdens een bezoek aan dit land. Wij vinden het ontzettend leuk om onze te verdiepen in de gewoontes van een land, voor ons is een vakantie met kinderen waar dan ook naartoe altijd een leermoment en dat is ook de basis geweest voor de Kleine Wereldreiziger reisgidsen: samen leren en je kinderen betrekken bij de vakantievoorbereiding. Een bezoek aan Tsjechië is niet compleet zonder te genieten van typisch Tsjechische gewoontes en gerechten. Van bier tot kuuroorden, kastelen en warme lunches, er is genoeg te ontdekken en te ervaren.
Voor de papa's en mama's die van bier houden: het drinken van bier is een belangrijk onderdeel van de Tsjechische cultuur. Tsjechen drinken gemiddeld 150 liter bier per jaar en pils werd zelfs in Tsjechië uitgevonden. Bij het bestellen van een biertje in Tsjechië, word je vaak meteen een grote pul voorgeschoteld. Pilsner Urquell is een populair biermerk in Tsjechië en het is niet ongebruikelijk dat jouw glas meteen wordt bijgevuld nadat je jouw biertje hebt opgedronken.
Kuuroorden zijn ook een belangrijk onderdeel van de Tsjechische cultuur. De thermale baden in Tsjechië zijn beroemd vanwege hun genezende werking en worden al eeuwenlang bezocht door mensen van over de hele wereld. Bekende kuuroorden zijn Františkovy, Karlovy Vary en Marianske Lazne. Bezoekers kunnen hier niet alleen ontspannen in de warme baden, maar ook behandelingen boeken om hun lichaam te genezen. Er zijn plekken waar je met kinderen welkom bent en anders is opsplitsen ook een optie al zullen veel ouders vinden van niet dat weet ik. Spa Jáchymov heeft modderbehandelingen en biedt daarnaast speciale opties voor kinderen weten we uit eigen ervaring.
De rijke Tsjechische geschiedenis
Tsjechië heeft ook een rijke geschiedenis als het gaat om kastelen, paleizen en burchten. Bijna 3000 van deze bouwwerken zijn verspreid over het hele land te vinden. Vele daarvan kunnen van binnen worden bewonderd, waaronder het beroemde kasteel van Cesky Krumlov, de burcht in Praag en Zamek Hluboka, dat wellicht het mooiste kasteel van Tsjechië is. Allemaal aanrader met kinderen!
Nog eentje die handig is om te onthouden. In restaurants in Tsjechië wordt het gewaardeerd als je direct na het eten van je gerecht je bord leeg teruggeeft. Dit is een teken van beleefdheid en een vorm van goede etiquette. Verder staat de Tsjechische lunch bekend om zijn warme gerechten, meestal bestaande uit een dikke soep als voorgerecht en een hoofdgerecht met vlees en bijgerechten zoals zuurkool, aardappelen of brood.
Opera en andere vormen van klassieke muziek zijn erg belangrijk in Tsjechië en het land heeft een aantal wereldberoemde componisten voortgebracht. De opera is dan ook een belangrijk onderdeel van de Tsjechische cultuur. Het Nationaal Theater, de Staatsopera en het Standentheater in Praag zijn enkele van de meest populaire locaties om deze voorstellingen bij te wonen. Waarschijnlijk niet direct geschikt met kleine kinderen, wel met tieners die dit weten te waarderen!
Praktische zaken: van valuta tot reisverzekering
Als EU-burger kun je Tsjechië bezoeken met een geldig paspoort of ID-kaart dus controleer op tijd of deze nog geldig zijn en vraag op tijd een nieuw paspoort of ID-kaart aan bij je gemeente. Als de vakanties in zicht komen dan loopt de wachttijd op bij de gemeenten. Wij zijn noodgedwongen naar Frankrijk gereden met een oud paspoort, omdat er een wachttijd was van 6 weken vorig jaar!
Een must have en toch zo vaak vergeten: de reisverzekering. Wij hebben een doorlopende reisverzekering waarmee we ook bij dagjes over de grens naar Duitsland of België dekking hebben. Hoef je nergens meer aan te denken, erg handig! Wat ook handig is, is om wat geld te pinnen als je aankomt in Tsjechie. De munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (CZK) en hoewel geld wisselen bij de bank echt uit de vorige eeuw is, is het gewoon wel heel handig om Tsjechische kronen contant op zak te hebben. Niet overal is betalen met pinpas geaccepteerd of gebruikelijk.
En dan zijn er nog wat praktische zaken. Ga je wandelen? Dan zijn wandelstokken erg handig om bergop en bergafwaarts te lopen net als comfortabele wandelschoenen. Ook voor de kinderen is het fijn om grip te hebben en niet op een sneaker de bergen in te gaan. In de zomer kan het overdag erg warm zijn in Tsjechië, dus zorg voor luchtige kleding. Maar het kan 's avonds afkoelen, dus neem ook wat warmere kleding mee. In de winter kan het flink koud worden, dus neem dan warme kleding mee, zoals een dikke jas, muts en handschoenen. Het kan in Tsjechië soms flink regenen, dus het is handig om een paraplu mee te nemen voor de stedentrips en een goede regenjas is ook geen overbodige luxe.
In Tsjechië hebben ze een andere stekker dan in Nederland of België. Neem daarom een reisadapter mee zodat je je apparaten kunt opladen. In moderne accommodaties zal het geen probleem zijn, maar je kunt voor verrassingen komen te staan. Heb je geen adapter, vraag er dan naar bij de receptie.
Wil je nog meer inspiratie over Tsjechie met kinderen? Lees mijn blogs 'Stedentrip, rondreizen of glamping?' en '8x de mooiste uitkijktorens in de Tsjechische natuur'. Wil je liever met de trein naar Praag gaan en van daaruit een roadtrip maken? Bekijk dan mijn en uitjes plannen vanuit de hoofdstad.