Een private game reserve moet je echt beleven in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Angreni Hilaul
Zuid-Afrika
11/12/2019
6 min

Een private game reserve moet je echt beleven in Zuid-Afrika

11/12/2019
6 min

Eén van de dingen die op de bucketlist staat tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika is het overnachten in een privéwildpark met ons gezin, oftewel: slapen een private game reserve.

Zijn er wel betaalbare private game reserves?

Tijdens de eerste zoektocht naar een mooie locatie verschieten wij van kleur als we de mooie en luxueuze locaties met bijhorende prijzen voorbij zien komen. We vragen ons serieus af of dit wel haalbaar is tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika. We willen wel graag overnachten in zo’n mooie accommodatie in een kindvriendelijk private game reserve. Iedereen die in Zuid-Afrika op vakantie is geweest, bestempelt dit immers als één van de highlights van de rondreis. We willen dus graag naar een private game reserve om de big five te zien, maar komen erachter dat we gewoon wat dieper in de buidel zullen moeten tasten voor ons verblijf.

Game Drive in Zuid-Afrika met een tiener

Wat is het verschil tussen een normaal wildpark en een private game reserve?

Voor we het bezoek aan een private game reserve definitief op onze to-do-lijst zetten, zoeken we eerst op wat precies het verschil is tussen een normaal wildpark zoals het Krugerpark en een private game reserve. We horen en lezen er veel over, maar hebben niet meteen door wat nu het verschil maakt. Wat we wel meteen zien is dat de accommodaties in de private game reserves erg luxe en duur zijn.

We komen erachter dat het verschil zit in het feit dat je in een normaal wildpark zelf rond mag rijden in je (huur)auto, je rijdt dan op de aangegeven wegen. In een private game reserve mag dit doorgaans niet. In een private game reserve slaap je in een lodge en ga je met een ranger op pad in een open safariwagen. De rangers mogen afwijken van de gebaande paden en hoeven zich niet te houden aan openingstijden. Je kan hierdoor voor zonsopgang en na zonsondergang met hen op pad gaan.

Naast de bezoeken aan Addo Elephant National Park, Hluhluwe National Park en het Krugerpark waar we zelf doorheen rijden met onze huurauto van Sunny Cars, denken we dat de ervaring in een private game reserve onze roadtrip door Zuid-Afrika echt compleet maakt. Tijd dus om uit te zoeken welk park het meest geschikt is voor ons gezin met dochter van 10 jaar.

Game Drive in Zuid-Afrika met een kind

Game Drive met een kind maken

Gezocht en gevonden Isilimela Game Lodge

We kiezen uiteindelijk voor het Balule Game Reserve direct naast het Krugerpark en vinden bij Isilimela Game Lodge een mooi plekje. In eerste instantie spreken de foto’s ons aan, we lezen positieve reviews en vinden de prijs acceptabel. Het is nog steeds een grote hap uit ons vakantiebudget en haalt de gemiddelde kosten per nacht flink omhoog, maar dan hebben we ook wel wat!

Waar wij als gezin goed naar kijken is of kinderen welkom zijn in het private game reserve en tijdens de safari’s. Niet overal zijn kinderen toegestaan of mogen ze mee op safari. Dit is vanwege de veiligheid, omdat kinderen niet altijd stil kunnen zijn en zitten in een open terrein wagen. Het zou de zoektocht naar dieren moeilijker maken en eventuele andere deelnemers aan de safari kunnen ergeren. Begrijpelijk natuurlijk.

Isilimela Game Lodge

Op zoek naar wilde dieren tijdens de ochtendsafari

Om een uur of vijf ’s morgens gaat de wekker. We frissen ons op en gaan we naar de open safariwagen. Isilimela Game Lodge heeft eigen safariwagens en rangers, dus we beginnen en eindigen de safari op onze eigen locatie. Wel zo fijn als het nog zo vroeg is! In de auto staat een flesje water klaar. Er ligt ook een fleece deken plus een warme kruik. Hier zijn wij heel blij mee, want we zijn niet alleen nog slaperig maar het is best fris in de open auto. We gaan op weg met twee rangers. Eén van hen bestuurt de auto en de andere ranger zit voorop de wagen met een zaklamp en is onze ‘spotter’. Onderweg wordt het een en ander verteld over de natuur en de dieren.

Game Drive in private reserve Zuid-Afrika met kids

Game Drive vlakbij het Kruger Park met kinderen

En dan vinden we ineens een leeuwenspoor…

Onze ranger ziet een leeuwenspoor dat we volgen. Hij staat in direct contact met andere rangers die op ochtendsafari zijn en zo proberen we samen de leeuw te vinden. Deze rangers kennen het gebied goed en weten waar deze leeuw zich doorgaans ophoudt. Op een gegeven moment stappen enkele rangers uit de auto’s en gaan te voet verder om het leeuwenspoor te volgen. Wij rijden nog even verder en wachten op een bepaald punt waar de leeuw ongeveer zou moeten zijn. Helaas. De rangers die uitgestapt zijn komen teruglopen en geven aan dat de leeuw waarschijnlijk net gegeten heeft en is gaan liggen in de struiken. Wij kunnen hier niet naartoe en laten de leeuw verder met rust. Maar het volgen van het leeuwenspoor op zich is al heel tof!

Halverwege de safari stoppen we bij een mooi uitkijkpunt voor een warme kop koffie of thee en verse koeken. Hierna rijden we verder. Onderweg zien we veel dieren zoals impala’s, steenbokjes, zebra’s, apen, olifanten en giraffen. Na bijna drie uur komen we terug bij de game lodge en staat er een medewerkster klaar met glaasjes warme chocolade melk en een warm handdoekje. We hebben even de tijd om ons op te frissen voor we naar het heerlijke ontbijt gaan.

Safari in Zuid-Afrika met kinderen

Een dagje relaxen bij de game lodge

Na de ochtendsafari en het ontbijt hebben wij een hele dag om te relaxen op de game lodge zelf. Naast het zwembad en een pooltafel zijn er verschillende spelletjes aanwezig. Wij rusten tot de lunch wat uit in ons huisje. Door het vroege opstaan zijn we allemaal best moe. Na de lunch spelen we met Fleur bij de pooltafel en springen we nog even in het zwembad. We zitten nog een tijdje bij het uitkijkpunt en proberen dieren te spotten. We zien zelf geen dieren meer vanaf het uitkijkpunt, maar op het terrein zelf lopen wel wat aapjes rond. Terwijl buiten de tafels voor het diner alweer gedekt worden, doen wij een spelletje. We genieten van de laatste zonsondergang in Zuid-Afrika omdat we de volgende dag naar huis zullen vliegen.

Zo vliegt een dag op de game lodge eigenlijk voorbij. Je kan zelf niet het terrein af, dat is geen probleem want er is genoeg te beleven. Om 16.00 uur ’s middags wordt de sunsetsafari georganiseerd. Voor onderweg worden hapjes en drankjes ingepakt, de beroemde ‘sundowner’. Omdat wij tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika al meerdere safari’s gedaan hebben en ook de Big Five al gespot hebben, zijn wij voldaan. We besluiten daarom niet deel te nemen aan de middagsafari en een hele dag op de game lodge te genieten en uit te rusten.

Leuke Game Lodge in Zuid-Afrika met een kind

Ontbijt in Zuid-Afrika met kinderen

Deze belevenis is het geld meer dan waard

Ons verblijf in de Isilimela Game Lodge is de afsluiter van onze prachtige reis door Zuid-Afrika met het gezin. Wij verblijven twee nachten in Isilimela Game Lodge en hebben volop genoten van de mooie omgeving, de safari, het lekkere eten, de rust en de gastvrijheid. Wij leveren ons doosje met de sleutels van ons huisje weer in en met een dikke knuffel en ontbijtje voor onderweg nemen wij afscheid van de vriendelijke medewerkers en eigenaren. De conclusie die iedere toerist in Zuid-Afrika trekt, is volledig terecht. Een verblijf in een private game reserve MOET in je rondreis door Zuid-Afrika zitten. Wij hebben genoten van het één zijn met de natuur, het spotten van de dieren, de gastvrijheid. Het plaatje was gewoon echt compleet en een prachtig verblijf om op terug te kijken. Wij begonnen onze rondreis door Zuid-Afrika in Kaapstad en reden tijdens het eerste deel van de reis naar Port-Elizabeth. Tussen Port-Elizabeth en Durban namen wij het vliegtuig om vervolgens weer een huurauto op te halen en ons tweede deel van de reis naar Johannesburg voort te zetten.

Zonsondergang in Zuid-Afrika