Op pad met de boswachter op de Veluwe
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
03/26/2024
7 min

Educatief! De Veluwe verkennen met een boswachter

03/26/2024
7 min

Geloof me dat er iets magisch is aan het zien ontwaken van de natuur op de Veluwe, iets dat je moet ervaren om het echt te waarderen. Nadat de vogeltjes ons hebben gewekt rondom onze glamping tent bij Landal Coldenhove - en we een heerlijk ontbijtje bij elkaar hebben gescharreld in de parkshop - wordt het tijd om op pad te gaan met boswachter Johan. Dit is bijna elke zondagochtend vaste prik en een te boeken uitje bij dit heerlijke Landal park aan de Veluwezoom. Vraag bij de receptie naar de exacte lengte van de wandeling.

Boswachter Johan Landal Coldenhove

Op pad met Boswachter Johan

De ochtendmist is net opgetrokken als Boswachter Johan ons om 10.00 uur verwelkomt met een warme glimlach. Zijn uiterlijk past perfect bij dat van een typische boswachter! Hij is niet zomaar een gids; hij is onze poort naar de verborgen wonderen van de Veluwe. Met tientallen jaren ervaring kent Johan elk pad en elke bewoner van dit uitgestrekte natuurgebied. Vandaag leidt hij ons via een wandeling van ongeveer 2 kilometer langs eeuwenoude bomen en voetsporen van allerlei bosbewoners. Johan vertelt ons hoe we een damhert van een edelhert kunnen onderscheiden, simpelweg door naar hun staart te kijken en zo heeft hij nog veel meer interessante feiten waar ook wij ouders iets van kunnen leren!

Sporen zoeken met boswachter op de Veluwe

Bij de entree stuiten we op een hek, strategisch geplaatst om de zwijnen tegen te houden. "Zonder deze hekken," legt Johan uit, "zouden de zwijnen de hele ondergrond in het park omspitten op zoek naar voedsel." Hij wijst vervolgens op het kippengaas dat extra is aangebracht tot halverwege het hek. Dit is speciaal aangebracht om te voorkomen dat reeën, als ze over het hek springen, hun poot kunnen breken. Johan deelt met ons dat er zelfs een stichting bestaat die zich inzet voor het welzijn van deze dieren, om stress en letsel te voorkomen. Want letsel is eigenlijk altijd fataal voor een ree.

Terwijl we zachtjes door het bos lopen, wijst Johan ons ook op de verschillen tussen reeën en herten en wat het zo fascinerend maakt om ze te observeren in hun natuurlijke habitat. Naarmate we verder wandelen, stopt Johan voor een groot en net hol bij een boomstam. "Dit is het werk van een das," zegt hij. "En daarnaast, dat is een hol van een vos." Wist je dat de naam sloddervos letterlijk verwijst naar het slordige hol van een vos? Een vos sleept namelijk van alles mee en laat allerlei takken, bladeren en andere dingen slingeren in zijn hol. De vos is met recht de sloddervos onder de dieren!

Johan deelt verhalen en feiten die de natuur van de Veluwe tot leven brengen, verhalen die onze tiener enorm boeien en tegelijkertijd een leerzame ervaring bieden. Onze kleuter is ondertussen mee met de kabouterwandeling die tegelijkertijd is gestart.

Boswachterswandeling Landal Coldenhove

Op pad met de boswachter Landal

Landal, OERRR en Natuurmonumenten

Onze ontdekkingstocht met de boswachter op de Veluwe is mede mogelijk gemaakt door de unieke samenwerking tussen Landal GreenParks, OERRR - het jeugdprogramma van Natuurmonumenten - en Natuurmonumenten zelf. Deze partners zetten zich in voor natuurbehoud en bieden jonge ontdekkers de kans om de natuur op een interactieve manier te ervaren. Van educatieve programma's tot speurtochten en workshops; elk gezinslid vindt hier iets van zijn gading. Dit initiatief is echt nodig voor het behoud van onze natuurlijke schatten voor toekomstige generaties.

Boswachterswandeling Veluwe met kinderen

Wildoberservatiepost Landal Coldenhove

Review Kinderwagen Thule Urban Glide 3 all-terrain

Het perfecte outdoor maatje: Thule Urban Glide 3

De paden van de Veluwe kun je haast niet trotseren met een standaard kinderwagen en zeker niet met een buggy. Voor gezinnen met kleine kinderen die nog niet zelf kunnen wandelen is de Thule Urban Glide 3 de perfecte metgezel op de Veluwe. Deze all-terrain kinderwagen, met zijn robuuste design en soepele rijervaring zorgt ervoor dat zelfs een baby vanaf 6 maanden comfortabel en veilig kan genieten van elke wandeling. Ik rol met deze flexibele en super wendbare Thule Urban Glide 3 over de paden van de Veluwe tijdens de boswachterswandeling en kan maar één ding concluderen: what a beauty! Deze kinderwagen past bij elke uitdaging die de natuur biedt voor gezinnen. Ben je een enorme natuurliefhebber en wil je je kind van jongs af aan meenemen? Dan is deze Thule Urban Glide 3 jullie nieuwe reismaatje. Zo heeft je hele gezin de kans om de schoonheid van de Veluwe te ervaren.

Review kinderwagen van Thule all-terrain

Review kinderwagen Thule Urban Glide 3

Over deze all-terrain kinderwagen is écht nagedacht!

De Thule Urban Glide 3 is een topkeuze voor actieve gezinnen die graag samen buiten zijn. Even kort een paar van de belangrijkste voordelen die deze all-terrain kinderwagen te bieden heeft:

  • Veelzijdigheid - Ontworpen voor diverse omgevingen, van stedelijke trottoirs tot ruwe bospaden, biedt de Thule Urban Glide 3 een soepele en veilige rit voor je kleintje.
  • Comfort en veiligheid - Met een gevoerde zitting, verstelbare zonnekap en een uitstekend veringssysteem, zorgt deze kinderwagen ervoor dat je kind comfortabel en beschermd is tijdens elke uitstap.
  • Gebruiksgemak - De Thule Urban Glide 3 blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid; hij is lichtgewicht, gemakkelijk opvouwbaar met één hand en heeft een groot opbergvak, wat hem ideaal maakt voor zowel dagelijkse uitjes als langere reizen. De handrem vind ik een absolute pré, zó fijn om te hebben als je wilt wandelen in de bergen van Oostenrijk!

Handrem Thule Urban Glide 3 all-terrain

  • Duurzaamheid - Dit exemplaar is gebouwd om lang mee te gaan, met hoogwaardige materialen en een robuust frame, kan deze kinderwagen veel avonturen aan, groeiend met je gezin door de jaren heen tot je kind 22 kilo weegt. Onze 5-jarige kan goed wandelen en weegt 18 kilo, voor lange wandelingen is de Thule Urban Glide 3 nog steeds een uitkomst!
  • Stijl - Naast zijn functionele voordelen, heeft de Thule Urban Glide 3 een strak, modern ontwerp dat past bij actieve ouders die waarde hechten aan zowel prestaties als stijl.

Het is heel simpel: de Thule Urban Glide 3 is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van je gezin met een ongeëvenaarde mix van veiligheid, comfort en veelzijdigheid.

Review Thule Urban Glide 3 all-terrain kinderwagen

Review Thule Urban Glide 3 all-terrain

Boswachtershuisje op Landal Coldenhove

Wie echt binnen het boswachtersthema wil blijven, boekt het charmante boswachtershuisje op Landal Coldenhove. Gelegen midden in het bos op een heuvel en met prachtig uitzicht biedt dit unieke huisje de kans om echt één te worden met de natuur. Terwijl je kinderen de verhalen van de boswachter navertellen, kun je ontspannen op het terras. Je bent hier omgeven door het geluid van zingende vogels en ritselende bladeren, net als in één van de vijf glampingtenten die beneden liggen. Het boswachtershuisje heeft een prachtig verhaal en is een perfecte mix van comfort en natuur, gemaakt voor gezinnen die het buitenleven willen omarmen zonder in te boeten aan luxe.

> Boek boswachtershuisje bij Landal GreenParks

Boswachtershuisje Landal Coldenhove Veluwe

Glamping op de camping van Landal

Vind je het niet erg als je geen toilet en douche direct tot je beschikking hebt en wil je slapen in de natuur? Boek dan een glamping ervaring bij Landal Coldenhove die je niet snel vergeet. Ruime, volledig uitgeruste tenten staan klaar om je gezin te verwelkomen, met het bos van de Veluwe letterlijk als je achtertuin. Wij horen als we 's avonds in bed liggen de uil in de verte oehoeën! Het avontuur op de Veluwe, van de eerste stappen met Boswachter Johan tot de nachtelijke geluiden in het boswachtershuisje of de glampingtent, is een herinnering die je als gezin lang bij zal blijven. Dit is echt genieten en wat de Veluwe zo uniek maakt – een plek waar avontuur, educatie en ontspanning samenkomen in een onvergetelijke vakantie ervaring!

> Boek safaritent bij Landal GreenParks

> Onze selectie van Landal glampings & campings

Glamping Landal Coldenhove

Test Thule Urban Glide 3 all-terrain