Blotevoetenpad Gelderland
Gelderland
Mireille Steegmans
Gelderland
03/25/2017
6 min

Met onze voeten in de modder bij Buitenpost

03/25/2017
6 min

Buitenpost is van oorsprong een boerderij in een bosrijke omgeving die zich de afgelopen jaren steeds meer heeft ontwikkeld tot een heel concept voor jong en oud. Een streekwinkel, theetuin, terras en natuurlijk het blote voetenpad. Dit is de misschien wel de leukste wandeling in Gelderland!

De leukste wandeling in Gelderland met kinderen

Zoek je een leuke route voor een wandeling in Gelderland met kinderen? Ga dan lekker wandelen op je blote voeten bij Buitenpost! Het is bewezen dat wandelen op je blote voeten, op verschillende ondergronden erg goed is voor je lichaam en geest. Je kunt er dus niet jong genoeg mee beginnen, toch? Wij namen de proef op de som en gingen naar het Blote Voetenpark in Brunssum (Zuid-Limburg) nu naar Buitenpost voor een middagje glibberen in de modder. Ondertussen genieten van het uitzicht, verse groenten en vers fruit en natuurlijk van de mooie natuur. Een uitje voor de lente of de zomer, want als het kouder wordt en de dagen worden alweer korter dan is dit zeker niet de meest ideale wandeling in Gelderland met kinderen.

Wandeling in Gelderland met kinderen

Snoepen langs de route

We zijn verrast door de veelzijdigheid bij Buitenpost. Wij komen zelf voor het blote voetenpad, maar we komen erachter dat hier ook genoeg andere activiteiten zijn. Wij zijn zelf van mening dat je dit uitje het best kunt ondernemen met goed weer, maar ook met slecht weer is er genoeg te beleven bij Buitenpost. Alleen het blote voetenpad is geen aanrader in de kou, een middagje in de kas met spelletjes en een zandbak zeer zeker wel. Wij kopen ons kaartje en gaan vol goede moed op pad, op onze blote voeten uiteraard. Onze slippers kunnen we in een daarvoor bestemd rek zetten bij de ingang. Al snel komen we met onze voeten in de modder en op uitdagende ondergrond terecht. Wel even wat andere koek en een andere moeilijkheidsgraad dan het Blote Voetenpark in Brunssum wat met een kleuter beter begaanbaar is vinden wij.

Is deze route te doen met kleine kinderen?

Als je kind niet van uitdagingen houdt en niet zo goed zelfstandig kan lopen dan is dit een te hoge moeilijkheidsgraad als je het ons vraagt tenminste. Onze kleuter vond het geweldig, maar tegen het einde wel wat teveel en hij is best wel wat gewend. Sommige stukken van de paden zijn gewoon moeilijk begaanbaar en omlopen was niet altijd een optie.

Wandelen in de natuur met kinderen

Doe je zwemkleding aan als je het blote voetenpad gaat lopen bij Buitenpost. Wij zaten letterlijk tot ons middel in de modder, dus je bent gewaarschuwd!

Als de paden smaller worden, komen we dichter bij de frambozen- en bramenstruiken en ook zien we druiven en pompoenen. Je mag onderweg zelfs wat fruit plukken en ervan snoepen. Onze kleuter vindt het inontzettend leuk! Alles wat je onderweg ziet, is ook nog eens te koop in de winkel. In de winkel kun je trouwens een bakje kopen en zelf verse frambozen of bijvoorbeeld aardbeien gaan plukken in de kas. Wij vonden dit ontzettend leuk en lekker!

Fruit plukken met kinderen

Natuur Gelderland
Hof van Twello

Hof van Twello

Glijden in de modder bij het Buitenpost

Durf jij deze wandeling in Gelderland met kinderen aan? Doe je zwemkleding aan als je het blote voetenpad gaat lopen bij Buitenpost. Wij zaten letterlijk tot ons middel in de modder, dus je bent gewaarschuwd! Onderweg kun je verschillende keuzes maken en dus diverse paden kiezen. Dit staat duidelijk aangegeven, maar wij willen zo nodig voor de meeste uitdaging gaan. De bruggen zijn serieus een uitdaging, het water staat hoog en de ondergrond waar je op loopt met je blote voeten is soms echt best pijnlijk. Dat komt vooral door de vele takken en boomstronken die we onder water voelen. Dat maakt het lopen gewoon moeilijk. Kinderen kunnen beter zwemmen!

Onderweg zijn er verschillende opdrachten, zoals de volgende: Pak het touw en doe je ogen dicht. Loop met je hand aan het touw verder en probeer vervolgens te raden waar je overheen loopt! Wat voel je? Ruik je ook wat? Hoor je wat?

Hierdoor worden de zintuigen geprikkeld en het is verrassend hoe rustig onze kleuter hiervan wordt. Hij vindt het ontzettend leuk en uitdagend en die uitdaging bereikt het hoogtepunt als we de glijbaan inclusief modderheuvel naderen. Dit is feest voor kinderen: lekker glijden in de modder!

#gallery-6 { margin: auto; } #gallery-6 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 25%; } #gallery-6 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-6 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Wandelen in de natuur met kinderen
Natuur Gelderland met kinderen

Goedkoop uitje met kinderen in Twello

Het twee kilometer lange blote voetenpad in Twello is niet alleen de leukste wandeling in Gelderland, het is ook zeker de meest avontuurlijke wandeling en hij is betaalbaar! Twee kilometer met je blote voeten door het gras, de leemkuil, over stenen, het water en grind. Je ziet bovendien verschillende tuinen waarvan wij het bamboebos allemaal erg leuk en sfeervol vinden.

De entree voor het blote voetenpad is betaalbaar met € 6,00 voor een volwassene. Je krijgt hier ook wel echt iets voor. Ja, je kunt het pad in 1,5 uur lopen, maar wij waren ongeveer 3 uur onderweg door het spelen en kijken onderweg. Met een kleuter was dat wat ons betreft wel net wat te lang overigens. Sla van tevoren even wat lekker in bij de streekwinkel voor onderweg. Bij besteding vanaf € 5,00 aan vers fruit en lekkernijen voor onderweg kun je een knapzak lenen voor op het Blotevoetenpad!

Wandelen en fietsen in de omgeving

Als je wandelen en fietsen combineert met het blote voetenpad en een lekkere high tea of lunch dan kun je dus met gemak een hele dag zoet zijn bij Buitenpost. Het is ook een aanrader om tijdens je wandeling in Gelderland of je fietstocht rondom Twello een picknick te reserveren of je slaat je proviand vers in bij de streekwinkel. De Smulroute is onze favoriet! Je fiets 40 kilometer langs boerenbedrijven en maakt kennis met de omgeving.

Natuur Gelderland met kinderen

Praktische informatie en parkeren bij Buitenpost

Bij Buitenpost kun je gratis parkeren. Wij nemen zelf ons picknickkleed mee en gaan nog even op het grasveld bij het parkeerterrein zitten voor een lekkere homemade picknick met verse croissant en een lekkere jus d’orange. Aanrader!

  • Lengte van het blote voetenpad: 2 kilometer.
  • Reken zeker op 1,5 tot 2 uur voor een tocht over het blote voetenpad als er onderweg nog wat gespeeld wordt.
  • Reserveren is niet nodig, er is altijd plaats!
  • Als de temperatuur goed is, dan is het blote voetenpad ook erg leuk in de regen. Zorg je jezelf hierop kleed en trek een regenjas aan. Het water zal sowieso iets hoger staan.
  • Na afloop kun je jezelf afspoelen onder de (koude) waterpomp.
  • Trek je zwemkleding aan en neem een handdoek mee voor naderhand. Een set nieuwe kleding is ook geen overbodige luxe (inclusief schoon ondergoed)

Hof van Twello