Bootjes en oesterputten kijken in Yerseke
Het bekende Yerseke is één van de sfeervolle plaatsjes aan de Oosterschelde. Ga je naar Yerseke met kinderen? Dan is het ontzettend leuk om langs de kade te slenteren om uiteindelijk uit te komen bij het Mosselmannetje van dit gezellige vissersdorpje.
Even wat meer informatie over Yerseke met kinderen
Bij Albert Heijn vooraan in Yerseke kun je gratis de auto parkeren. Overigens zijn er nog wel meer plekjes in dit dorpje waar je gratis kunt parkeren, maar wij vonden dit handig. Je loopt van hieruit namelijk direct Yerseke in en komt dan langs het VVV. Handig om even wat informatie in te winnen en we komen erachter dat er vooral in het hoogseizoen erg veel te doen is in Yerseke met kinderen.
- Direct naast VVV Yerseke gaan we naar het Oosterscheldemuseum waar je meer leert over de toekomst van de mossel- en oestercultuur. Je krijgt er ook een kijkje in het verleden. Het oorspronkelijke Yerseke dat vroeger Gersicha heette, lag niet aan zee. Doordat een deel van Zuid-Beveland verdronk, kwam Yerseke aan de zee te liggen. In het Oosterscheldemuseum leer je meer daarover en zie je ook een maquette op schaal. In de loop dat de tijd werd Gersicha veranderd in Hersicha om vervolgens Erseka en Ierseke te worden. Het levendige vissersdorp kreeg uiteindelijk de naam Yerseke en heeft maar liefst drie havens. Wij vonden het erg leuk om hier rond te wandelen en onze kleine wereldreiziger vond het machtig mooi om te klimmen op trappen, te lopen over stijgers en om natuurlijk te kijken naar de boten, de werkplaats en om te lopen over de dijken. Als je trouwens over de dijk loopt in het verlengde van de Prins Willem Alexanderhaven dan zie je daar een leuke speeltuin in een woonwijk liggen. Aanradertje voor de kids!
De havens van Yerseke
Aan de Havendijk van Yerseke vinden we de oesterloodjes met daar achter de oesterputten van Yerseke. Dit ligt eigenlijk direct aan de Prins Willem Alexanderhaven en wat handig is om te weten, is dat hier een mooi nieuw openbaar toilet is. Heel fijn om te weten met kinderen, want de wc’s vonden wij schaars in Yerseke en we zijn zelfs twee keer bij een aardige inwoners van het leuke dorpje naar de toilet geweest. Erg leuk overigens om een oud vissershuisje van binnen te zien. Je moet natuurlijk wel een leuke plek kiezen om naar de wc te gaan 😉
Verder is er nog de Prinses Beatrixhaven en de Julianahaven. Het is duidelijk dat ze hier aanhangers zijn van het Koningshuis! De Julianahaven is de jongste haven en hier staat het bekende boegbeeld van Yerseke: het Mosselmannetje. Het schijnt zo te zijn dat hij waakt over de haven…
Bezoek je Yerseke met kinderen dan is het echt heel leuk om de tijd te nemen en om het hele stuk langs de havens af te wandelen. Er valt hier zoveel te zien en te leren. Geen speurtochten, wandelroutes of andere kindvriendelijke dingen. Wél lekker zelf alles ontdekken en zien wat je niet overal kunt zien.
Varen over de mosselbanken en zeehonden spotten
Vanuit de dijk van Yerseke hebben we leuk uitzicht over Nationaal Park de Oosterschelde met haar mosselbanken en Zeeuwse mosselen. Wist je trouwens dat een mossel pas een Zeeuwse mossel mag heten als hij minimaal drie weken in het water van de Oosterschelde heeft geleefd?
Je kunt vanuit Yerseke een rondvaart maken over de mosselbanken en je kunt ook gaan zeehonden spotten of wadlopen op de zandplaten in de Oosterschelde. Zeg maar de Zeeuwse variant van het wadlopen. Wij vonden het leuk om zelf een sloep te huren om de wateren rondom Yerseke met kinderen te gaan verkennen, maar dat is persoonlijk. Voor het zeehonden spotten zijn wij uiteindelijk gaan kajakken in de buurt van Center Parcs Port Zélande en dat vonden we echt super. Vooral omdat we daar de enigen waren die op een meter afstand van een zeehond waren die het vooral interessant vond dat wij er waren een dus rustig bleef liggen.
Lopen langs de oesterputten
In het Grevelingenmeer bij de Oosterschelde worden oesters gevist. Je vindt aan de Havendijk van Yerseke een heleboel oesterboeren die hun oesters laten rusten in de oesterputten die daar liggen. De oesters liggen in deze oesterputten om ze te laten rusten voordat ze verpakt en verzonden worden. Via een sluis staan de putten direct in verbinding met de Oosterschelde en als het water laag staat dan zie je hier heel goed de grote kratten met oesters die dan boven het water uitsteken. Sommige huisjes bij de oesterputten van Yerseke stammen uit 1870, leuk die nostalgie en oudheid en dat merk je ook in de sfeer die er bij de oesterputten hangt.
Voor de liefhebbers: je kunt direct naast de oesterputten de verse oesters, mosselen en kreeften rechtstreeks uit de zee proeven bij de Oesterij. Vooral de sfeer maakt dit een hele leuke ervaring! Veel kinderen zullen deze beestjes misschien wat minder kunnen waarderen, dus neem voor hen een zak krentenbollen mee en ga zelf een uurtje genieten (als je tenminste van oesters houdt…). Een lekker visje bij Zee-eeterij De Viskêête is overigens ook een aanrader. Van hieruit heb je zicht op de haven, de vis die er geserveerd wordt is goed en kinderen kunnen er ook een frietje bij eten. Heerlijk om de sfeer van Yerseke met kinderen zo te ervaren!
De Koningin van de Oesters
Wij waren een halve dag in Yerseke. Mijn advies is om in de ochtend naar Yerseke te gaan met je gezin, dan kun je ter plaatse in de haven of bij het VVV-kantoor een boottocht of rondleiding regelen als je dat wilt. De rondleiding ‘Het verhaal van de mosselen en oesters’ vonden wij een aanrader, omdat je meer te weten komt over deze dieren en hoe te uiteindelijk op je bord komen. We gaan tijdens de rondleiding naar de mosselfabriek van Prins & Dingemanse en eindigen de tour bij de oesterkweker. Aanmelden kan via VVV Yerseke en je hebt een auto of fiets nodig om mee te kunnen gaan. Neem voor actuele data voor deze rondleidingen contact op met VVV Yerseke.
Wist jij eigenlijk dat er verschillende soorten oesters zijn? Zo is de Zeeuwse Platte Oester heel smaakvol, hij kan gegeten worden met een druppeltje citroen en wat peper. Maar er is ook de Zeeuwse Creuse (de Japanse Oester) die vaak wordt gebruikt in gerechten. Deze oester eet plankton en heeft een hele specifieke smaak. In de paaitijd van mei tot en met augustus kun je bijna geen Platte Oester, die ook wel de Koningin van de Oesters wordt genoemd, krijgen. Zeeuwse Creuses zijn wel het hele jaar door te koop.
Mosseldag in Yerseke
Dat Yerseke zo bekend is, heeft misschien wel veel te maken met de jaarlijkse Mosseldag. Ja, het is enorm druk dan in en rondom Yerseke en de vraag is of dan echt wel Yerseke met kinderen wilt gaan bezoeken. Uniek is het zeker! Kinderen kunnen op deze dag in augustus kennismaken met de oude ambachten uit het verleden van het vissersdorp en er zijn activiteiten zoals varen met modelbootjes in een waterbassin. Verder kunnen kinderen als echte strandjutters knutselen met voorwerpen uit de Oosterschelde en natuurlijk zijn er Mosselkotters, viskotters en nog veel meer te zien. De hele dag is er een kermis in de haven en er kunnen maximaal mosselen worden gegeten. De sfeer die er hangt op deze Mosseldag in Yerseke is gewoon echt top! Mis trouwens zeker niet de ‘Vlootschouw’ op de Oosterschelde. Je kunt hier naar kijken langs de dijken van Ankerweg, Burenpolderweg, Dam en Breedsendijk. Mijn advies qua vervoer? Kom me het openbaar vervoer naar de Mosseldag en pak vanaf Station Kruiningen-Yerseke de pendelbus.