Tips Tanzania met kinderen

Tanzania met kinderen, op safari met je gezin

Tanzania

Altijd al eens naar Tanzania willen gaan? Zeker doen! Of twijfel je misschien of een rondreis door een Afrikaans land iets voor jou en jouw gezin is? Nergens voor nodig want het wordt de reis van jullie leven! Wij combineren Tanzania en Zanzibar tijdens een rondreis.

Eén met de natuur

Wij hebben verschillende natuurgebieden bezocht  zoals het Serengeti Nationaal Park, Lake Manyara en de Ngorongoro krater. We zijn de hele tijd vergezeld geweest door onze privéchauffeur en gids. Wat een geluk dat we hem bij ons hadden aangezien het een groot doel van onze reis was om de Big Five te spotten. Onze privéchauffeur en gids wist namelijk als geen ander waar je de olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn meestal kon spotten. Dankzij hem konden wij dit lijstje dus afvinken, yes! Sommige dieren hebben we van dichtbij kunnen observeren en de leeuw zelfs heel dichtbij. Ook de zebra, nijlpaard, aap, giraf en zoveel meer hebben we kunnen bewonderen.

Na een dikke week in de natuur, trekken we er een paar dagen op uit in de stad Dar es Salaam (vroeger Mzizima). Een tussenstop die niet standaard in de aangeboden rondreizen staat. Het is een grote, drukke stad die aan zee ligt. Hier is niet veel bijzonders te zien buiten veel armoede en we voelden ons op bepaalde plekken niet zo veilig daardoor. Ik zou Dar es Salaam daarom niet aanraden om met kinderen te bezoeken. Na deze stad even uitblazen op Zanzibar en onze rondreis zat er helaas op.

Bijzondere logies in Tanzania met kinderen

De logies maken de beleving van een rondreis door Tanzania helemaal af. Een villa in een klein dorpje, een tent in het Tarangire National Park en een hotel tegen een heuvel zijn een opsomming van de vele opties die je hebt om te overnachten.

De tent bij Tarangire Safari Lodge is een geweldige ervaring. Je slaapt hier letterlijk tussen de dieren dus niks voor angsthazen. Vanaf zonsondergang word je begeleidt door een medewerker van en naar je tent zodat je niet alleen oog in oog zou komen te staan met een wild (en gevaarlijk!?) dier. Wat een spanning! Er is slechts op beperkte tijdstippen elektriciteit in de tent, maar verder zijn alle andere basisbehoeften er voorzien. Meer heb je toch niet nodig, wel? En dat uitzicht wanneer je wakker wordt, daar sta je graag voor op. Adembenemend dat uitzicht op Tarangire National Park!

To do or not to do met kinderen?

Is zo’n rondreis door Tanzania nu aan te raden met een baby of kinderen? Ik zou zeggen dat ik deze reis niet zou doen met mijn baby van nu 9 maanden. Zodra hij geen dutjes meer nodig heeft overdag zeg ik volmondig ja! Bijna alle kinderen zijn toch dol op dieren? Koppel er een spelletje aan wie de dieren als eerste spot en je reis naar Tanzania kan al niet meer stuk.

Wij hebben alleen wat van de cultuur van Tanzania gezien door een bezoek aan een nomadenstam. Bij de Ngorongoro krater kun je een Masai stam bezoeken, dit is redelijk confronterend. De Masai zijn een van de meest bekende en kleurrijke volksstammen in Oost-Afrika. De manier van leven, wonen en hoe zij zich gedragen kan wel wat schrikwekkend zijn voor kinderen. Natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kinderen en wat ze al gezien hebben op eventuele andere reizen met het gezin.

Zelf regelen of boeken bij een specialist?

Wij hebben onze rondreis door Tanzania geboekt bij Jambo Safari Club. Zij bieden samengestelde rondtrippen aan die ook nog aangepast kunnen worden indien gewenst. Een hele dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds op pad te zijn lijkt me niet ideaal met de kleinste kinderen dus is het fijn dat je een dagdeel vrij kunt invullen. Vind je een van de logies wat minder? Dan kan deze gemakkelijk vervangen worden in de rondreizen van Jambo Safari Club. De afstanden tussen de natuurgebieden kunnen soms wat oplopen dus is het fijn als je een extra tussenstop kan plannen met kinderen. Voorzie nog wat spelletjes voor onderweg, lekkere snacks en de kinderen willen niet meer weg uit Tanzania.

Tips en tricks voor Tanzania

  • Wij zijn in de maand juli geweest en dat is wintertijd in Tanzania. Overdag was het aangenaam, maar zodra de zon weg was koelde het best af. Neem dus een extra vestje mee of zelfs een jas.
  • In Tanzania gebruiken ze zowel de Europese stopcontacten als de Engelse (met een extra pin). Een adapter is dus wel aan te raden om mee te nemen.
  • Water kan je niet uit de kraan drinken in Tanzania dus zorg altijd dat je wat fleswater bij de hand hebt.
  • In alle gebieden lager gelegen dan 1800 meter is een hoog risico op malaria, houd daar rekening mee en vraag je af of je dat wel of niet wilt.
  • Qua eten was het redelijk eenvoudig allemaal. Onze accommodaties hadden meestal een klein buffetje met geen gekke dingen. Uiteraard proeft het eten wel iets anders dan hier dus als je kinderen hebt die slecht eten dan moet je soms wat creatief zijn.
  • Het land Tanzania kent heel wat armoede dus de basismiddelen zijn goedkoop. Je ziet verschillende mensen op allerlei manieren dingen verkopen en zij zijn heel blij en dankbaar als je bij hen iets koopt. Toch moet je er rekening mee houden dat er geprofiteerd kan worden van de toerist en dat ze je soms bijna verplichten om iets te kopen.
  • Boek een georganiseerde reis bij een reisbureau of touroperator zodat je zeker bent dat alles correct is vastgelegd. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, vonden wij een gids in Tanzania een echte meerwaarde.