Museum Gelderland met kinderen
Gelderland
Mireille Steegmans
Gelderland
10/31/2020
8 min

Apeldoorn met kinderen, top voor actieve en ondernemende gezinnen

10/31/2020
8 min

Apeldoorn staat in de top 10 van grootste steden van Nederland en ligt midden in de Veluwe. Je kunt in Apeldoorn met kinderen een perfecte combinatie maken van cultuur en natuur. De stad heeft leuke (stads)parken, een gezellige binnenstad en natuurlijk Paleis Het Loo. Als je Apeldoorn met kinderen wilt ontdekken dan kun je rekenen verschillende attracties, musea en mooie natuur. Wij hebben onze favoriete uitjes in Apeldoorn voor gezinnen verzameld. Bijna iedereen kent wel Julianatoren of de Apenheul, maar er is nog zoveel meer in Apeldoorn en omgeving!

Apeldoorn met de trein of de auto?

Afhankelijk van hoe je Apeldoorn met kinderen wilt ontdekken, is het een idee om een bezoekje aan Apeldoorn te plannen met de trein. Waarom? Je zit niet met parkeerkosten en de stad heeft gewoon een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Apeldoorn heeft drie treinstations en een goed busnetwerk. En wat met een gezin ook wel een hele leuke optie is: de fiets! Wij vonden dat alles in Apeldoorn best dicht bij elkaar zit en omdat je een fiets in het centrum gratis kunt stallen in een bewaakte fietsenstalling is dit wel een hele goede optie vinden wij. Je vindt in Apeldoorn de volgende gratis bewaakte fietsenstallingen:

  • Stadhuis, Deventerstraat
  • Marktstraat
  • Oranjerie, Mariastraat
  • De Serre, Kanaalstraat
  • ACEC-gebouw, Caterplein

Nature Game, de natuur in met je tablet

Het is een feit dat kinderen steeds minder buiten spelen. Je kunt van de Pokémon rage vinden wat je wilt, maar kinderen komen in ieder geval wel weer in actie. En dat was ook het doel van het interactie ‘The Nature Game: Het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum’. Kinderen worden met dit spel door de natuurlijk geleid om een leuke, verantwoorde en vooral ook educatieve manier. Op deze manier wordt de natuur een ontdekkingsreis. Kinderen maken in spellen kennis met het echtpaar Kröller-Müller van het gelijknamige park. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met de natuur met behulp van de techniek van nu. Wat is The Nature Game? Het is een sprookje, het is een vette game, en een les natuureducatie…kijk maar even mee:

Je eigen forel vangen

Op een kleine 20 minuten rijden van Apeldoorn ligt ’t Smallert in het leuke plaatsje Emst. Je vindt eigenlijk een totaalconcept bij ’t Smallert met een visvijver, speelpark, forellenkwekerij en de mogelijkheid om lekker te eten. Je kunt hier een lekkere verse forrel kopen voor op je eigen BBQ, maar nog veel leuker is het natuurlijk om een eigen forel te vangen! Er zijn dagelijks rondleidingen door de forellenkwekerij. Wij vonden dit een hele leuke combinatie met een bezoekje aan het speelpark buiten en het zelf vangen van een forrel. Met mooi weer is dit gewoon een heerlijke plek in de omgeving van Apeldoorn met kinderen. Kids kunnen spelen, maar zelfs ook varen. Neem dus wat droge kleding mee is ons advies…

Wildpark het Aardhuis

Het Aardhuis in Apeldoorn is zo’n uitje waarvan wij van tevoren niet zo heel goed wisten wat we konden verwachten. De entreeprijs is heel schappelijk en je kunt er wild spotten dachten wij. Maar het is veel meer dan dat! Wij hebben ongeveer een halve dag hier rondgelopen en hadden een vrijwillige gids die ons vanalles vertelde over de dieren die in het wildpark leven. We hebben van dichtbij de edelherten gezien. Hiervoor kun je best even teruglopen tijdens de voedertijd, want het is echt de moeite waard. Verder veel geleerd over de leefomgeving van de dieren en in het Aardhuis zelf veel ontdekt met behulp van spelletjes.

Stedentrip Apeldoorn met kinderen

Aardbeientuin Bronsink

Op ongeveer 20 minuten rijden van Apeldoorn ligt Aardbeientuin Bronsink. Van mei tot en met oktober ga je hier lekkere verse aardbeien vinden. Je kunt hier verse aardbeien kopen en ook zelfgemaakte jam, aardbeienwijn, honing, boerenkaas en andere leuke streekproducten. Wat wij erg leuk vonden was de rondleiding in de kas. Ieder jaar is er de zaterdag voor Moederdag een open dag bij Aardbeientuin Bronsink. Verder kun je op afspraak ook een rondleiding afspreken, een beetje afhankelijk van het aanbod en de grootte van je gezin of familie.

Apenheul

Bij Apeldoorn denken veel mensen direct aan de Apenheul. Het werd niet voor niets gekozen tot het leukste uitje van Nederland in 2016. De Apenheul heeft sinds dit jaar roodkuinmangabeys, er zijn een aantal routes vernieuwd en je kunt kennismaken met de apen die leven in het regenwoud. Dit jaar waren er trouwens extreem veel baby’s in de Apenheul, erg schattig! Waarom wij de Apenheul vooral leuk vinden? Het park ligt echt midden in de Veluwe en is zelf ook lekker groen. Veel apen lopen los rond en dat is natuurlijk een ultieme belevenis. In de Apenheul moet je naar sommige apen wel op zoek dus lees met kinderen ook zeker de spottips om alle apen te zien. Je kunt voor kinderen een spotpakket kopen in het park, dan kan je kleine ranger met een rugzak, pet en verrekijker op pad in de Apenheul. Het leukste aan deze tas is het spotboek waarin tips, vragen en opdrachten staan. Zo gaat het allemaal meer leven en race je niet zomaar langs apen zonder dat het veel zegt, want dat is wat onze kleuter anders wel doet…

Julianatoren

Als wij Apeldoorn zeggen, dan zit de Julianatoren hier voor onze kleuter onlosmakelijk aan verbonden. Dus het komt nogal eens ter sprake met een papa die in Apeldoorn werk. De eerste keer dat we door de poorten van Julianatoren liepen, hadden wij als ouders onze twijfels. Was dit niet gewoon een soort van kermis, best klein en niet echt dagvullend? Wat hebben we ons vergist die eerste keer! Inmiddels dansen wij gewoon ook mee met Jul en Julia, vind ervan wat je wilt. Wij hebben er gewoon lol met het hele gezin. De shows in Julianatoren zijn leuk, de attracties een feest voor kinderen en als ouder vermaak je je prima. Laten we eerlijk zijn, voor ouders blijft een pretpark met kleine kinderen altijd een ‘wachtdag’.

Apeldoorn pretpark Julianatoren

Wandelen in en rondom Apeldoorn

In Apeldoorn zijn er regelmatig verschillende thema wandelingen. Kijk even naar de leeftijd van je kind en de geschiktheid van een wandeling. Wij maakten een stadswandeling op eigen gelegenheid, maar dan mis je eerlijk gezegd wel leuke anekdotes en verhalen van vroeger. Rondom Apeldoorn heb je nog de omgeving van Radio Kootwijk, Hoenderloo en ‘t Leesten. Deze plaatsen vallen onder de Midden Veluwe en Staatsbosbeheer heeft er verschillende wandelroutes uitgezet. 

Wandelen op de Veluwe bij Apeldoorn

Voor kinderen download je de gratis app ‘Perfect Earth Animals’ als je gaat wandelen in de omgeving van Apeldoorn. In deze app kunnen kinderen digitale dierenkaarten verzamelen tijdens het wandelen. Op deze manier wil Staatsbosbeheer kinderen en ouders stimuleren om lekker actief te zijn in de natuur. Kijk voor een uitgebreid overzicht met wandelingen ook op de site van VVV Apeldoorn. Een aanrader is ook het Blotevoetenpad van Buitenpost in Twello, lekker de modder in, glijden van de glibberige glijbaan en genieten van de natuur!

Blotevoetenpad Buitenpost

Veluwse stoomtrein

De Veluwse stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) rijdt als vanaf 1975 en is daarmee wel echt een begrip in de omgeving zoals het Miljoenenlijntje dat is in Zuid-Limburg. In Beekbergen is het stoomdepot en de locomotiefloods van VSM. Wij werden verrast door het oude stationsgebouw waar je kunt zien hoe vroeger de spoorweg met de hand werd bediend. Bij VSM kun je een treinrit maken over de zogenaamde Koningslijn tussen Apeldoorn en Dieren. Je kunt iedere zondag van half april tot half oktober inschrijven voor de ‘Zondagse lunch’. Best een leuke ervaring met oudere kinderen denken wij. De prijzen voor de lunch zijn dan inclusief je treinkaartje.

Nog leuker voor kinderen zijn de speciale themadagen in de Veluwse Stoomtrein. Zo kun je in oktober met de Halloween Griezel-Express stoppen bij een spookstation of met de Sinterklaas en Pepernoten-Express over de Koningslijn gaan tjidens een lekker pannenkoekenbuffet. En wil je echt iets bijzonders beleven? Dan is het kerstdiner op Kerstavond misschien wel wat. Verder zijn er regelmatig themadagen zoals de Nationale Stoomtreindag en de Dieseldag.

Paleis Het Loo

Als je naar Apeldoorn gaat dan wil je eigenlijk Paleis Het Loo niet overslaan, wij niet in ieder geval! Als onze kleuter wat ouder is, willen we graag een Museumjaarkaart aanschaffen. We besluiten dus om de entreeprijs nu niet te betalen bij Het Loo. We krijgen van een van de bewakers de tip om door te lopen naar de Koninklijke stallen. Hier mag je namelijk een kijkje nemen, zonder dat je direct entree moet betalen. En eerlijk gezegd is hier met een kleuter al meer dan genoeg te zien.

Paleis het Loo met kinderen

Kennismaken met het Koninklijk huis en de hele historie. Kijken wat lakeien aanhebben, de koetsen van vroeger, zelfs een oude auto en als klap op de vuurpijl ook nog eens een geweldig mini Paleis het Loo om lekker in te spelen terwijl papa en mama lekker op het terras kunnen zitten dat ernaast ligt. We lopen hier uiteindelijk ongeveer 3 uurtjes rond en dat is prima met een kleuter. Het échte Paleis Het Loo komt nog wel een keertje…

Paleis het Loo met kleuter

Apeldoorn museum Paleis het Loo

Stedentrip Apeldoorn met een kleuter

Leuk hotel in Apeldoorn met kinderen

Je kunt een dagje naar Apeldoorn gaan, maar wij hadden aan vier dagen zelfs nog lang niet genoeg. Oftewel: een overnachting boeken in een leuk hotel met de kids is wel aan te raden. Sowieso omdat je meteen een vakantiegevoel krijgt en ook omdat je op die manier wat meer van de stad ziet dan alleen een attractie. Wij vinden zelf een bed & breakfast of een leuke natuurcamping in de buurt van Apeldoorn een goede aanrader vanwege de sfeer. Natuurlijk zijn er ook volop hotels en bungalowparken in de omgeving.

Uit eten in Apeldoorn met kinderen

Eten is voor ons altijd een belangrijk onderdeel tijdens een dagje uit, weekendje weg of op vakantie. En dan vooral lekker dineren en lunchen en liefst ook betaalbaar. We hebben een aantal leuke plekjes gevonden om in Apeldoorn met kinderen lekker te kunnen eten, afgezien van het feit dat een lekker frietje natuurlijk ook prima een dagje kan en erg lekker is:

  • Van der Valk De Cantharel
  • Broodhuis Lokaliteit in Hoenderloo
  • Brasserie het Oude Kantongerecht
  • Edison Roadhouse

Wil je lekker een bijzonder biertje drinken op een mooie plek? Ga dan naar Bierbrouwerij de Vlijt in Apeldoorn.

Uit eten Apeldoorn met kinderen