Bakoe met kinderen, de moderne hoofdstad van Azerbaijan
Bakoe is een moderne stad met genoeg mogelijkheden voor een tweedaagse trip voor gezinnen. Perfect voor een stedentrip dus en om je reis door Azerbaijan te beginnen. Wij delen ons schema van dag tot dag met je!
Azerbaijan wordt steeds populairder
Naast Georgië is Azerbaijan één van de nieuwe, populaire bestemmingen in die regio! Bakoe wordt ondertussen ook wel het nieuwe Dubai genoemd en is een verrassend leuke stad met een mix van oud en nieuw en ontzettend vriendelijke mensen. Een interessante combinatie ook van Oost-Europees, Turks en Russisch, maar toch ook weer heel Westers. Een ideale bestemming voor 3 volle dagen als je alleen Bakoe wilt zien of 4/5 dagen als je ook iets van de rest van Azerbaijan wilt ontdekken, zoals bijvoorbeeld Qobustan. Het kan soms aardig hard waaien, regenen en koud zijn in Bakoe. Voor- en najaar - als het niet te warm maar nog wel lekker zonnig is - zijn dan ook ideaal om de stad te bezoeken. Bakoe mag worden gezien als een glamoureuze en rijke cosmopolitan, het heeft nog steeds de waarden en kenmerken van een traditionele samenleving en cultuur, familie, tradities en hiërarchie spelen een erg belangrijke rol in het dagelijks leven.
Transport in Bakoe, de airport taxi
Taxi’s van het vliegveld naar het centrum zouden niet meer dan 25 AZM moeten kosten, te betalen met cash of credit card. In tegenstelling tot de meeste taxis hebben Purple London Cab of Baku White Taxi een taximeter aan boord, maar de meeste gebruiken ze toch niet. Zorg ervoor dat de meter wel degelijk wordt aangezet bij vertrek of spreek de prijs anders af alvorens in de taxi te stappen. Veel taxis zullen proberen bedragen hoger dan 60AZN te vragen, maar volgend een lokale kennis is 25AZN echt de max (we schrijven september 2018). Ben voorzichtig, want veel taxis staan niet als zodanig aangegeven. Als je een vaste prijs hebt afgesproken voor vertrek, laat de taxichauffeur dan niet nogmaals onderhandelen als je eenmaal op de bestemming bent aangekomen, daar hebben ze namelijk een handje van. Zoals helaas in veel steden proberen taxi’s je ook hier vaak op te lichten...
Transport in Bakoe, TAXI 189
Op aanraden van ons hotel hebben wij gedurende ons verblijf gebruik gemaakt van TAXI 189, die betrouwbaar, vriendelijk, netjes en bovendien verrassend goedkoop bleken te zijn. Je kunt verschillende soorten auto’s boeken van het type super economy (het goedkoopst, kleinst en wat ouder en minder fris ogend interieur) tot comfort of business (de luxere, nieuwere auto’s). Binnen de stad was het tarief maximaal 4-5AZN voor een comfort car en van het hotel naar het vliegveld AZN13 voor een economy car. Voor iets meer luxe en comfort is het prijsverschil bovendien echt minimaal!
Transport in Bakoe, UBER
Je kunt ook gebruik maken van Uber, die een transparante service en prijs bieden in vergelijking tot taxi’s. UberSelect kost nauwelijks meer dan UberX en van het vliegveld tot het centrum kost je ongeveer 13AZN. Als je echter geen lokale SIM-kaart en internet hebt kan het bellen van een Uber echter problematisch zijn. De gratis airport wifi werkt namelijk maar tot de glazen deur bij de uitgang in de aankomsthal en de chauffeur zal geen internationaal nummer gaan bellen om te weten waar je precies staat met je kids en koffers… Als je echter toch voor Uber kiest, check dan het nummerbord en de naam van de chauffeur. Taxichauffeurs roepen vaak “Uber!!” terwijl het helemaal geen Uber is, maar gewoon iemand die een paar manat extra wil verdienen.
Transport in Bakoe, openbaar vervoer, taxi of metro
Bussen en de metro zijn ongelooflijk goedkoop in Bakoe. Je kunt alleen geen enkeltjes kopen, dus ben je genoodzaakt een BakuKart (ongeveer 2 manat) aan te schaffen. Je vind hiervoor een kiosk op het vliegveld of je kunt gebruik maken van de kaartjes-automaten op de stations. De automaten kennen echter geen Engelse versie - alleen Russisch en Azeri. Maar vraag gerust een vriendelijke local die passeert, ze helpen je van harte! Dat geldt trouwens ook als je op straat de weg vraagt ofzo, ze lopen graag om om je op weg te helpen, echt super!
Dag 1: Sightseeing in Bakoe met kinderen
# Boulevard van Bakoe (Baku Seaside Boulevard)
Lekker wandelen of uitwaaien op de goed onderhouden boulevard langs de Kaspische Zee, leuk zowel overdag als ’s avonds als de boulevard echt ‘leeft’ en er van alles te doen is, ook voor kinderen. Zo zijn er plenty terrasjes, restaurants en exposities, maar ook een carrousel en (kermis)attracties voor kinderen van alle leeftijden, treintjes die langs de boulevard rijden, boottochtjes door ‘little Venice’ etc.
De promenade dateert uit 1909, toen olie-magnaten in de 20e eeuw luxe optrekjes bouwden aan de kust. De 3.75km lange straat loopt tussen de twee belangrijkste pleinen van de stad en komt daarbij langs Old Town. Langs de boulevard liggen vele bezienswaardigheden, waaronder de shopping mall Park Bulvar, een attractiepark, een 5D cinema, het “Baku Eye” reuzenrad en diverse musea. Uitrusten kun je in één van de vele café’s en restaurants. Als je helemaal tot het einde doorloopt kom je op het Nationale Vlagplein (National Flag Square / Dövlət Bayrağı Meydanı) waar tot 2011 ’s werelds hoogste vlaggenmast stond. Daarna heeft het helaas zijn positie in het Guinness Book of Records verloren, maar om deze positie weer terug te veroveren wordt de vlaggenmast momenteel vervangen door een grotere. Direct naast de vlag ligt Crystal Hall, speciaal gebouwd voor het Eurovisie Song Festival van 2012. Tegenwoordig worden hier concerten gegeven en vinden hier evenementen plaats.
# Winkelcentrum Park Bulvar
Dit winkelcentrum aan de boulevard biedt veel internationale maar ook lokale merken, en een variëteit aan eetgelegenheden, theater en planetarium. Onderin zit een mooie en betaalbare supermarkt - met een goede bakkerij achterin en een goede selectie van kruiden en noten - die de moeite waard is.
# Heydar Aliyev Cultural Center van de beroemde architecte Zaha Hadid
Een geweldig staaltje architectuur en een bezoek meer dan waard, ook voor families! De verschillende exposities binnen zijn geopend van 9:00 tot 18:00 uur. Binnen vind je de historie van de stad Bakoe, Azerbaijan en President Heydar Aliyev. Er zijn ook diverse tijdelijke exposities. Tijdens ons bezoek was er ook Mini-Azerbaijan met de voornaamste monumenten en bezienswaardigheden in miniatuur, een expositie over Art dolls, een tentoonstelling met de “Treasures of Azerbaijan" waaronder enkele oudheden, traditionele klederdracht, tapijten en instrumenten uit Azerbaijan en de Presidentiële limousines die zijn gebruikt door de voormalige President van Azerbaijan, Heydar Aliyev.
In het complex bevindt zich verder ook een café en restaurant, maar de voornaamste attractie is het gebouw zelf, zowel van binnen als van buiten. Een must-see als je in Bakoe bent! Entree kost 15 Manat pp en ligt een eindje buiten Baku Old Town. Om er te komen kun je het beste een taxi nemen (kost ongeveer 5AZN vanaf het centrum), of anders met de Metro van Sahil metrostation naar Narimanov Station wat 0.30 Manat kost - spotgoedkoop dus. Vanaf de metro is het vervolgens 5-10 minuutjes lopen naar het Heydar Aliyev Cultural Center.
# Nizami Street
Of Torgovaya Street zoals dit shopping district vaak wordt genoemd. Nizami street, één van ’s werelds duurste straten, loopt 3,5km door de stad en wordt gekenmerkt door barokke, neoklassieke, neogotische en neo-renaissancistische huizen, gebouwen uit het Stalinistische tijdperk en moderne wolkenkrabbers. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de staatsopera en het theater, de nationale bibliotheek en de olie-academie van de staat.
Dag 2: nog meer highlights van Bakoe
# Oude binnenstad (Ichery Sheher) en de oude stadsmuren
Old Town is gemakkelijk te voet te bereiken langs de boulevard. Om de brede, drukke straten over te kunnen steken kun je het beste de metro-tunnels, die op vele plaatsen onder de weg door lopen, gebruiken. Zeker met kinderen is het niet te doen om de brede straten over te rennen. De tunnels zijn goed onderhouden, veilig en goed verlicht, dus ook ’s avonds zonder problemen te gebruiken.
Old Town staat bekend om zijn smalle, bochtige straatjes, leuke bazaars en doet met de oude stadsmuren een beetje sprookjesachtig aan. Overal in Bakoe kun je overigens goed met kinderwagens terecht en zijn de straten en metrostations ook voor minder validen over het algemeen goed bereikbaar. In Old Town zijn de keien van de gemetselde straatjes echter niet altijd even gelijk, wat natuurlijk heel charmant is, maar waardoor het eigenlijk geen doen is om deze Old Town Tour met een kinderwagen te doen. Die kun je vandaag dus beter thuislaten.
Er zijn overal restaurantjes met lokale specialiteiten en cafeetjes waar je even iets fris kunt drinken. Veel historische gebouwen en natuurlijk souvenir shops.
Aan de rechterkant net na de ingang van Old Town vanaf Fountain Square ligt het Tourist Information Centre. Zij hebben brochures, plattegronden, gidsen met informatie over de gebouwen die je via bluetooth kunt downloaden en audioguides die je kunt huren om Old Town te verkennen. Verder organiseren ze bustours of individuele uitstapjes, wandelroutes en kunnen ze gidsen regelen (tegen extra betaling uiteraard). Old city audio tours kosten 10AZN voor 3 uur, maar ze raden aan om gewoon met de plattegrond zelf in eigen tempo op onderzoek uit te gaan in het oude stadscentrum.
Shirvanshahspaleis (Sirvansahlar Sarayi)
Icherie Sheher is de oorspronkelijke naam van Bakoe’s Old Town en wordt vaak aangeduid als ‘De ommuurde stad’. Designs en architectuur zijn een mix met Arabische, Persische en Russische invloeden, resulterend in een unieke, middeleeuwse stad. Door het netwerk van smalle straatjes, pleintjes en charmante binnenplaatsen lijkt het wel of je terugreist in de tijd. Mede dankzij het Paleis van de Shirvanskahs staat de ommuurde stad op de UNESCO-lijst voor Werelderfgoed. Sirvansahlar Sarayi is gelegen op het hoogste punt van Old Town en is een van de best bewaarde architecturale meesterwerken van het land. Naast het hoofdgebouw is er een museum, de overblijfselen van een oud badhuis, de begraafplaats en binnenplaatsen. Entree is AZN10 pp. Tegen extra betaling kun je een Engelse gids krijgen, maar er is voldoende informatie beschikbaar om het ook op eigen houtje te kunnen bezoeken.
Eten & drinken met kinderen in Azerbaijan
De traditionele Azerbaijani keuken is een mix van Oost-Europese en Midden-Oosterse invloeden. Kebabs, vis, groenten en veel kruiden en specerijen. Denk aan menu’s met dolmas, heerlijke kebabs en shawarmas uit bijvoorbeeld de Turkse keuken, maar ook veel gerechten uit Sovjet-landen zoals “plof”.
Hieronder een kleine selectie van de specialiteiten die je zeker moet proberen tijdens je verblijf:
- Een typisch Azeri ontbijt: vers gebakken brood uit de tandoor (yummie!!!) met honing, boter, room en verse kaas. Natuurlijk met Azeri zwarte thee en jam. Tomaat en komkommer staan ook meestal op het menu. Ook lekker als ontbijt is ‘menemen’, een soort roerei/omelet met uit, tomaat en ei of ‘shakshuka’, een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipepertjes en ui.
- noten, vooral hazelnoten en walnoten
- Shakh Plov of King Pilaf, een rijst pilav met vlees, kastanjes en gedroogd fruit
- Lavash, een dun tortilla-achtig, knapperig brood dat wordt gegeten met kebab
- Kebab / shishlik
- Qutab, een hartig pannenkoekjes gevuld met vlees, kaas, pompoen of groenten zoals spinazie geserveerd met een mix van joghurt, koriander, venkel en sumac
- Dolma, de gevulde groente of dolma, in wijnbladeren
- Dushbara, kleine vlees dumplings in een bouillon
- Baklava
- Saj, gebakken stukjes vlees en groente geserveerd met lavash
- Piti, een stoofgerecht met schapenvlees, aardappelen en kikkererwten met een intense smaak, bereid in speciale potten, ook wel ’piti’ genaamd in het Turks. Ik heb iets dergelijks alleen eerder gezien in bepaalde delen van Turkije. Rijk van smaak, maar er wordt veel vet toegevoegd aan de ingrediënten waardoor een redelijk zwaar kan zijn.
Controleer je rekening altijd in Bakoe, want sommige restaurants willen soms nog wel eens stiekem 1 of 2 manat per item extra op de rekening zetten. Wij hebben hier totaal geen problemen mee gehad in de onderstaande restaurants waar wij zijn geweest, maar in andere (misschien meer toeristische?) eetgelegenheden blijkt dit een vaak voorkomend probleem te zijn.
Museum voor Miniatuurboeken
Op een steenworp afstand van Shirvanshahs ligt het Miniatuurboekenmuseum met een grote collectie miniatuurboekjes. Zelfs als je niet echt geïnteresseerd bent in literatuur is het toch leuk om al die boekjes op een rij te zien, gesorteerd op taal/gebied. Het is helaas maar heel beperkt geopend, maar de toegang is gratis, dus als je er toevallig langskomt en ze zijn open, loop dan zeker even 10 minuten naar binnen.
Marionettentheater
Dit theater ligt in een smal straatje in de oude binnenstad. Ook al ken je de Azerbeidzjaanse taal niet (je kunt het verhaal vooraf lezen), het is het een magische ervaring om hier met kinderen naartoe te gaan (vanaf 5 jaar). Op dit moment spelen er twee marionettenshows: “Leyli & Majnun” (Romeo & Julia) en “Arshin mal alan”. Kaartjes zijn online te koop of aan de kassa, maar omdat het theater overdag gesloten is kan dat een beetje moeilijk zijn. Bovendien zijn er maar beperkte plaatsen, want het is een ieniemienie theater. Een echte aanrader met kinderen! Maagdentoren (Maiden Tower)Dolend door Old Town kom je op een gegeven moment uit bij de 28m hoge Maiden Tower. Veel mysteries omringen deze toren, zoals de oorsprong van de naam. Binnen kun je voor 12 manat (Maiden Tower en museum aan de overkant) naar boven klimmen via smalle trappen, maar minstens zo mooi is de toren aan de buitenkant, vooral als deze ’s avonds is verlicht. De perfecte plek om de toren te bewonderen en van het uitzicht te genieten is de Cafe 145 Tea Garden onder het genot van iets fris of een typische Azeri Caj.
Fonteinenplein (Fountains Square
Gelegen in het hart van de stad, wordt omringd door het beste van modern Bakoe en heeft, zoals de naam als aangeeft, de mooiste fonteinen van de regio.
Dag 3: van Klein Venetië tot het reuzenrad
Tapijtmuseum (Azerbaijan Carpet Museum)
Hoewel Old City heel veel tapijtwinkeltjes heeft, zijn de mooiste en meest exclusieve exemplaren te bewonderen in het Tapijtmuseum. Het Azerbaijan Tapijtmuseum is in 1967 opgericht en was destijds het eerste gespecialiseerd tapijtmuseum in de wereld. Recentelijk heropend (2014) is het op z’n minst gezegd een opvallend gebouw aan de buitenkant, omdat het eruit ziet als… jawel, een opgerold tapijt!Binnen vind je meer dan 2000 werken, verspreid over 3 niveaus van de verschillende tijdperken, met uitleg over het benodigde vakmanschap, vaardigheden en de verschillende technieken en patronen. In enkele workshops zie je dames bezig om een tapijt te knopen.
Klein Venetië (Little Venice)
Ligt meteen naast het Carpet Museum. Er liggen verschillende café’s and restaurants in en om de waterwegen en je kunt er een heuse gondola huren (gemotoriseerd weliswaar). Leuk voor een tochtje met de kids, hoewel het maar een kort ritje is. Wat hier zo fijn is, is dat het park hier omheen opgeruimd zijn en zich dus prima leent voor even lekker relaxen, wandelen en bijkomen met de kinderen.
Kabelbaan (Funicular) en Vlammentorens (Flame Towers)
Om de stijle trappen naar Martyr’s Square, de Blue Mosque, de Flame Towers en het Parlementsgebouw te vermijden kun je het beste de kabelbaan omhoog nemen voor 1 manat. Vertrektijden staan nergens vermeld, maar het kabelbaantje loopt ongeveer iedere 20 minuten van Neftchilar Avenue naar Martyrs' Lane en Dağüstü Park (Upland Park), de terrassen van waaraf je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de omgeving. ’s Avonds is het station van de kabelbaan, een moderne glazen structuur, prachtig verlicht. Een andere topper met kinderen zijn de Flame Towers. Meer dan 10.000 LED lights transformeren de Flame Towers ’s avonds in een waar visueel schouwspel! 's Avonds kun je in dit moderne torencomplex een prachtige lichtshow zien met o.a. bewegende vlammen. Het is een geweldige (gratis) lichtshow waarvan de displays regelmatig veranderen. Zo is er soms ook een man te zien die de vlag van Azerbaijan wappert. Of een vollopend waterglas met bubbels.
Martyrs' Lane en Reuzenrad (Baku Eye Ferris Wheel)
Op deze zeer prominente lokatie ligt dit vredig kerkhof met lange rijen goed onderhouden gedenktekens voor Azerbaijani die in 1990 hun leven verloren door de Sovjet-troepen. Volgens verhalen liggen er hier meer dan 15.000 mensen begraven. Er is ook een toren met een eeuwige vlam.Misschien niet echt een plek om met kinderen direct te bezoeken, al is dit natuurlijk ook wel onderdeel van de geschiedenis. Ga na je bezoek aan Martyrs' Lane door naar the Baku Eye, juist ja een reuzenrad! Het reuzenrad is niet altijd geopend, maar probeer te gaan tijdens zonsondergang, dan is het uitzicht een plaatje. Alles bij elkaar duurt een ritje ongeveer een half uur.
Dagtrip Gobustan rotstekeningen & Yanar Dag
Voor als je nog meer tijd hebt. Voor de meer avontuurlijke reizigers die ook iets buiten Bakoe willen zien. In een park net buiten Bakoe gelegen kun je de Gobustan rotstekeningen en -kervingen over een periode van 12.000 jaar bewonderen. Iets verderop in hetzelfde park bevinden zich moddervulkanen. Verder kun je de vuurtempel Atehsgah en Yanar Dag - een heuvel met aardgas die al duizenden jaren vlammend brandt - bezoeken.
Leuke plekken voor ontbijt of lunch
- House Cafe - internationaleen Turkse specialiteiten
- MADO - Turkse specialiteiten
- Cafe City - koffie & snacks
- Künefe Evi - zoals de naam al aangeeft: Turkse künefe
- Qazmaq - lokaal ontbijt
- Rea Coffee - de beste cappuccino in Baku (vlakbij Fonteinplein)
- Coffee Station - Italiaanse koffie en een selectie van snacks en desserts
- Cay Bagi 145 / Tea Garden 145 - dit rooftop restaurant met traditionele tapijten op de vloer biedt prachtig uitzicht over de zee, het oude stadscentrum en de Maagdentoren. Een perfecte plek voor een Azeri thee ofwel caj, de zwarte thee geserveerd met suikerklontjes en citroenschijfjes. Of een shisha…
Eten en drinken in Bakoe: aanbevolen restaurants
- Sumakh (Azeri) - traditionele keuken met veel lokale gerechten op het menu. Alles is hier lekker, van mangal salade en tandoor brood tot qutabs met kruiden en pompoen, lamsvlees kebab, de shah pilav (duurt wel even om het te bereiden, maar is het wachten meer dan waard). Ze hebben hier zelfs de wereldberoemde Caspian black caviar!
- MariVanna (Russisch) - in een wel heel speciaal mega-kitscherig interieur, maar met supervriendelijk personeel. Probeer hier vooral de Russische dumplings en de borscht.
- Sehirli Tendir (Azeri) - gezellig, klein restaurantje met twee kleine ruimten, gelegen net binnen de oude stadsmuren. Je kunt hier terecht voor een traditioneel ontbijt (probeer het verse tandoor brood met granaatappeljam en zure room of pomidor-yumurta, een gerecht van eieren en tomaat!), maar ook voor lunch en diner is het een aanrader. Aan te bevelen zijn plov en kebabs, maar bijvoorbeeld ook ləvəngi (gevulde kip of vis casserole), qutab (gevulde hartige pannenkoekjes), piti (stoofgerecht bereid in een pot), dolma (rijst in wijnbladeren), buğlama (stoofgerecht), kükü (omelet). Ster van de show is het verse tandoor-brood dat wordt gebakken in de traditionele klei-oven (tendir) bij de ingang - werkelijk om je vingers bij af te likken en leuk ook om te zien hoe het wordt gebakken. Porties zijn groot en prijzen meer dan redelijk, waardoor het restaurantje veel fans trekt. Waarschijnlijk moet je dan ook even wachten voor een tafeltje.
- Günaydin (Turks) - heerlijke Turkse mezzo en vlees/kebabs/shaslik
- Namli Kebab (Turks) - mezze, lahmacun, lekkere kebabs en als afsluiter een onvergetelijke baklava
- Chinar (Aziatisch) - als je even iets anders wilt dan is er dit Pan-Aziatische restaurant cq bar/club (vergelijkbaar met Zuma of Buddha Bar), opgezet door een brigade van Hakkasan in London en een favoriet van Bakoe's beau monde.