Bioparc, Zoo de Doué-la-Fontaine, een steengroeve vol dieren
Bij een steengroeve denk je niet direct aan een dierentuin, toch is dit het geval in het Bioparc de Doué-la-Fontaine in de Atlantische Loire streek. Op de plek waar vroeger gesteente te vinden was, zijn nu de verblijven van verschillende bijzondere, exotische en met uitsterven bedreigde dieren gemaakt. Loop door de groeve, er bovenlangs via loopbruggen of door enkele grotten en ontdek hoe de verschillende dieren in harmonie met elkaar samen leven, in een omgeving die hun natuurlijke habitat zo goed mogelijk nabootst.
Het ontstaan van Bioparc de Doué-la-Fontaine
In 1960 ontdekte dierenliefhebber Louis Gay een oude verlate steengroeve. Hij liet de grond vrij maken en kon hierop zijn eigen verzameling van dieren aan het publiek tonen. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer dieren bij en komt zoon Pierre Gay meewerken. Hij kwam met een nieuw idee om zich, naast het tonen van de dieren, in te zetten voor het behoud van de natuur en bezoekers bewust te maken van de problemen. Vandaag de dag is met de komst van de kleinzoon van de oprichter, François Gay, de derde generatie werkzaam in het Bioparc. Wereldwijd zetten ze zich in om de biodiversiteit te beschermen. Zo zijn er onder andere projecten in Nigeria om giraffen te beschermen en verzorgt het park gewonde roofvogels uit Frankrijk en worden hun nakomelingen uitgezet in Bulgarije. Al het geld wat er door entree van bezoekers, donaties en samenwerkingen binnenkomt wordt besteed aan het Bioparc zelf en de initiatieven die zij steunen.
Ontdek de 13 verschillende XXL dierenverblijven
Het Bioparc huisvest maar liefst 1700 dieren, van 130 verschillende (bedreigde) diersoorten. Tijdens ons bezoek valt direct op hoe groot de verblijven van de dieren zijn, niet alleen in de lengte en de breedte, maar ook de vogels hebben genoeg ruimte gekregen om te vliegen. Zo leven zeldzame okapi’s samen met 20 vogelsoorten in hetzelfde verblijf. De leeuwen hebben een verblijf met verschillende rotsen waarop ze kunnen springen en overheen kunnen lopen, terwijl de luipaarden in oppervlakte weer een groter gebied hebben, zodat ze uitgebreid rond kunnen rennen. Apen vermaken zich tussen de bomen, terwijl giraffen en zebra’s verblijven in één van de steengroeves die eruit ziet als een savanne.
Beleef de natuur, geen dierenshows of entertainment
Het Bioparc heeft bewust de keuze gemaakt om geen dierenshows of andere vormen van entertainment aan te bieden aan de bezoekers, dan het bekijken van de dieren in hun meest natuurlijke omgeving. Wel kunnen we op verschillende tijden gedurende ons bezoek het voeren van de dieren meemaken. Op een bord in het park worden de tijden aangegeven waarop welke dieren gevoerd worden. Eén van de dierenverzorgers vertelt eerst in het Frans het een en ander over de dieren. Deze uitleg wordt jammer genoeg niet in het Engels gegeven, maar er is wel gelegenheid om vragen te stellen mocht je wat willen weten over de betreffende dieren. Het bijwonen van deze voermomenten is een echte beleving. Op het moment dat wij het park bezoeken krijgen de bontgekleurde papagaaien noten en fruit, die ze vlak voor onze neus opeten. De luipaarden zitten bij aankomst bij het verblijf al klaar voor een hele kip, voor de roofvogels wordt een karkas neergelegd en de tijgers krijgen vandaag alleen een snack in de vorm van kippenpootjes. De dieren krijgen, net zoals in het wild, namelijk niet elke dag te eten.
Lunchen in Bioparc, samen met giraffen en zebra’s
Op het Bioparc zijn verschillende eetgelegenheden te vinden. Er zijn drie snackbars, één restaurant, één bar en een picknick plaats voor de entree van het park. Behalve het restaurant en een snackbar, zijn niet alle gelegenheden altijd geopend.
De meest bijzondere plek om te eten vinden wij toch wel het Giraffe Camp restaurant. Dit restaurant heeft een terras direct naast het kamp van de giraffen en zebra’s en het lijkt hierdoor alsof je echt samen aan het eten bent. Zo’n ervaringen hebben we nog nooit eerder gehad. Niet alleen geweldig voor kinderen, dit is zo bijzonder dat iedereen van jong tot oud ervan kunt genieten.
Je kunt in het restaurant kiezen uit drie verschillende menu’s bestaande uit een voor-, hoofd-, nagerecht en twee extra kleine hapjes. Natuurlijk wordt er hier in Frankrijk ook een broodje bij geserveerd. Alleen wat drinken is ook mogelijk. Kinderstoelen voor dreumesen en peuters zijn aanwezig. Wanneer het minder mooi weer is neem je plaats in het restaurant binnen, waar je bij binnenkomst direct tegen een groot skelet van een giraffe aanloopt. Je waant bijna in een echte Afrikaanse lodge. Wil je zeker zijn van een plekje aan tafel, dan kun je het beste vooraf reserveren, de prijzen van de menu’s variëren en vinden wij goed betaalbaar. Ook daarover staat meer informatie op de website.
Het schild van een schildpad is ontzettend gevoelig. Ze vinden het heerlijk wanneer je hier overheen wrijft en verzorgers smeren de schild soms in met olie. Dit is echt een verwennerij voor de dieren.
Word een dierenverzorger voor een dag in Bioparc!
Alsof het park zelf én het zo dicht bij de dieren kunnen lunchen nog niet bijzonder genoeg is, is het ook mogelijk om zelf de dieren te voeren en een kijkje te nemen achter de schermen van het Bioparc. Je kunt hiervoor kiezen uit een VIP-bezoek voor kinderen vanaf 6 tot en met 15 jaar of een ‘Ben een verzorger voor een dag-arrangement’, voor iedereen vanaf 16 jaar. Dit laatste is echt supergaaf om te doen voor tieners vanaf 16 jaar.
Wij kiezen voor een VIP-bezoek en mogen naar binnen bij het verblijf van de (reuzen)schildpadden. Een verzorgster vertelt ons veel over de dieren en we mogen ze voeren. De schildpadden zijn ontzettend lief en nieuwsgierig, vooral naar wat er in de tas zit die om je schouder bungelt. Verder moeten we oppassen dat ze niet op onze tenen gaan staan. Een reuzenschildpad weegt namelijk 150 kilo.
Wist je dat de tong van een giraf wel 20 centimeter lang is, zo kunnen ze goed bij de voedselbronnen die voor andere dieren onbereikbaar zijn.
Etenstijd voor de giraffen in Bioparc Zoo
Na de schildpadden gaan we verder naar de giraffen, want het etenstijd voor de giraffen. In hun binnenverblijf mogen we de giraffen takken met verse blaadjes voeren. Daarna gaan ze naar buiten en mogen we achter de schermen meekijken hoe ze enthousiast hun buitenverblijf op rennen. De informatie die je krijgt, het kijkje achter de schermen, het feit dat je zo dicht bij de dieren mag komen en ze zelf voeren is echt wel een unieke belevenis met kinderen. De duur van deze VIP-ervaring is ongeveer drie uur.
Wanneer je met je tiener voor de echte dierenverzorger ervaring gaat, ben je een halve dag (vier uur) samen met een verzorger op pad. Je bereidt de maaltijden en voert de dieren, je onderhoudt het park en maakt de verblijven schoon, je begeleidt de dieren bij het verlaten van de binnenverblijven of brengt ze juist naar binnen. Je krijgt de kans om alle dierendiversiteit van het Bioparc te benaderen: grote herbivoren, carnivoren, vogels, primaten en reptielen. Dichterbij dan dit kun je niet komen of je moet ook voor het park komen werken!
Dit zou een bijzonder verjaardagscadeau of een écht hoogtepunt van je vakantie kunnen zijn waar je het jaren later nog steeds over hebt.
Aan beide ervaringen hangt een prijskaartje en omdat er per dag maar twee momenten zijn dat de bezoeken mogelijk zijn, is ver vooraf reserveren aan te bevelen. Het zou bijvoorbeeld een bijzonder verjaardagscadeau of een écht hoogtepunt van je vakantie kunnen zijn waar je het jaren later nog steeds over hebt. De kosten zijn in €175 per persoon (prijspeil 2023). Wanneer een kind tussen de 6 en 15 jaar wordt begeleid door een volwassene geldt er een korting. Het aanvraagformulier en de actuele prijzen staan op de website van Bioparc, Zoo de Doué-la-Fontaine.
Wakker worden door het gebrul van de apen.
Sinds mei 2023 kun je overnachten in één van de gloednieuwe en tof ingerichte gîtes tegenover de entree van het bijzondere dierenpark: Bioparc de Doué-la-Fontaine. Deze zijn geschikt voor gezinnen tot 6 personen. De gîtes zijn van alle gemakken voorzien, zodat je er minimaal één of twee nachten onbezorgd kunt verblijven. De aanwezigheid van een kinderstoel en het aanbod van spelletjes en boeken is erg fijn met een gezin. De keuken is volledig ingericht, zodat je zelf eten kunt klaarmaken. Daarnaast is het mogelijk om een diner en/of ontbijt te bestellen. Het diner komt van de plaatselijke traiteur en dien je alleen nog kort warm te maken in de magnetron. Het ontbijt wordt ’s morgens bezorgd en bestaat onder andere uit vers stokbrood, yoghurt of melk met bijvoorbeeld muesli of cornflakes en verse jus d’orange. ’s Morgens word je vanzelf gewekt door het gebrul van de apen die aan de overkant van de weg in het dierenpark wonen. Ze zoeken contact met elkaar om samen te komen voor hun ontbijt. Dit gebrul is tot drie kilometer in de wijde omtrek van het Bioparc te horen. Het is in ieder geval een heel bijzondere en toepasselijke manier om in deze omgeving wakker te worden!
Behalve in een gîte, is het ook mogelijk om gratis (!) te overnachten in je eigen camper op de parkeerplaats van het Bioparc. Deze bevindt zich direct tegenover de ingang van het park. Klik hier om de prachtige gîtes van het Bioparc direct te reserveren.
Praktische informatie over een bezoek aan Bioparc
- Met de auto is het Bioparc 800 kilometer rijden vanaf Utrecht. Wanneer je een vakantie in het Atlantische Loire gebied doorbrengt, ligt het park op vijf kwartier rijden vanaf Nantes en Tours en twee uur rijden vanaf bijvoorbeeld de kustplaats Pornic.
- Voor een bezoek aan het Bioparc kun je gerust een hele dag uittrekken. Op die manier kun je op je gemak alle verblijven bekijken en een aantal voermomenten meemaken. Deze momenten staan op borden in het park aangegeven en volgen elkaar op.
- Een toegangskaartje voor het park is gratis voor kinderen tot drie jaar., klik hier voor actuele prijzen van het Bioparc en houdt er rekening mee dat je korting krijgt als je vooraf je kaartjes online koopt. Bovendien voorkom je dat je op drukke dagen in de rij moet staan.
- Heb je geen buggy meegenomen op vakantie en is een hele dag rondlopen in het park voor jouw jonge kind teveel? Dan zijn er bij de receptie voor een paar euro per dag buggy’s te huur. Vooraf reserveren van een buggy is niet mogelijk dus ben op tijd om zeker te zijn van een buggy.
Zoek je meer tips voor jullie gezinsvakantie in deze regio? Lees alle blogs over de Atlantische Loirestreek met kinderen. Zijn jullie aan het rondreizen in Frankrijk? Dan is dit overzicht met kindvriendelijke accommodaties in Frankrijk erg handig!