Hoe moet ik zelf fudge maken?
Engeland
Mireille Steegmans
Engeland
05/06/2022
3 min

De lekkerste Engelse fudge? Die maak je zelf!

05/06/2022
3 min

Mama, wat is fudge? Als ik de foto’s van de karamel fudge laat zien die ik maakte tijdens onze vakantie in Engeland en Wales is er direct herkenning. Die kleverige snoepjes die lusten de jongens hier wel!

Zelfs fudge maken

Zelf fudge maken met een peuter

Thuis creatief worden als reizen even niet kan

Eén van de dingen die wij zo ontzettend leuk vinden aan reizen? Kennismaken met lekkernijen uit andere landen en culturen. En dat geldt dan voor eten en ook voor drinken. Terugdenken aan de heerlijke ice tea met munt in de woestijn van Dubai, de verrukkelijke Dhal curry in Sri Lanka en een gegrild visje in Portugal met een goed glas rode wijn erbij. Toen we in thuis-quarantaine kwamen waren er een paar dingen al snel beslist:

 • wij gaan over de grenzen koken
 • maximaal aandacht besteden aan ons eetpatroon om in shape te blijven
 • op zoek naar nieuwe internationale recepten met een knipoog naar reizen

En ik doe er nog een schepje bovenop: we gaan vaker onze favoriete internationale recepten met je delen. Omdat reizen vanuit je eigen huis met je gezin op deze manier ook heel erg leuk kan zijn hebben wij ontdekt! Dus we verbreden onze reishorizon en kiezen thuis nu veel bewuster voor een internationale touch.

Zelf fudge maken met kinderen

Wat is fudge?

Let’s get started, even vertellen wat fudge nu eigenlijk is. Veel kinderen kennen deze Engelse lekkernij namelijk nog niet, het zit gewoon nog niet zo in ons snoeppatroon ingebakken. Fudge kan ik het beste omschrijven als een zachte toffee die wat romig van smaak is en een zachte structuur heeft. Hij smelt eigenlijk in je mond als hij goed gemaakt is. En dat doet ons eigen gemaakte exemplaar zeker, mits hij op de juiste temperatuur gegeten wordt! Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een fudge van, maar wij blijven toch een beetje hangen op onze favorieten: chocolade. Zijn we allemaal dol op en dankzij blogger Daphne ‘Mini’ kom ik erachter dat het easy peasy is om onze eigen fudge te maken. Het eerste bakje is binnen no time op, maar even wachten totdat we een volgende lichting chocolade fudge maken…

De ingrediënten voor onze chocolade fudge

Zodra ik lijstje met ingrediënten heb bemachtigd, voeg ik de gecondenseerde melk aan mijn boodschappenlijstje toe, die heb ik niet standaard in huis. Die fudge moet zo snel mogelijk gemaakt gaan worden, want het is echt heel simpel zelf te maken. Dit heb je nodig voor je eigen Engelse chocolade fudge om je vingers bij af te likken:

 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 340 gram pure chocolade
 • 90 gram hazelnoot stukjes
 •  2 handjes marshmallows

Zelf fudge maken met kinderen

Zelf chocolade fudge maken

En nu? Ik ben iemand van het heilig oog met koken. Koelkast open, even Googlen in mijn hoofd, een vleugje internationale inspiratie erbij en koken maar. Gijs, idem dito en nog wat extremer dan ex-chefkok. Ik doe mijn best om te stappen dus zo uitgebreid mogelijk op te schrijven, zodat het voor iedereen te doen is om deze fudge zelf te maken.

 • Verwarm 1 blikje gecondenseerde melk in een steelpannetje op laag vuur. Het is niet de bedoeling dat het gaat koken.
 • Voeg 340 gram pure chocolade in stukken toe en laat het smelten in de gecondenseerde melk. Hoe kleine de stukken chocolade, hoe sneller ze zullen smelten.
 • Voeg 90 gram hazelnoot stukjes toe en spatel deze onder de chocolade massa door.
 • Voeg 2 handjes marshmallows in stukjes toe. Ook hiervoor geldt dat je ze het beste zo klein mogelijk kunt maken.
 • Roer het geheel goed door, zorg dat het niet aan de kook raakt (en dus aan de pan blijft zitten).
 • Goed roeren en spierballen kweken (het is best zwaar roeren)
 • Bekleed een ovenschaal met bakpapier en smeer hier de fudge over uit.
 • Laat de ovenschaal 2 uur afkoelen in de koelkast en je lekkernij voor bij de koffie of thee is klaar.

Dit smaakt naar meer! Binnenkort aan de slag met een recept voor homemade karamel fudge.