arrow_drop_up arrow_drop_down
Sri Lanka met kinderen

Tips voor veelzijdig Sri Lanka met kinderen

Sri Lanka, van cultuur tot natuur en alles er tussenin

Sri Lanka met kinderen is populairder dan ooit. Sri Lanka is erg divers en de mensen zijn vriendelijk. Je kunt cultuur afwisselen met actieve uitstapjes en ook nog lekker relaxen aan het strand.  Sri Lanka has it all! Tijdens je rondreis kun je een safari maken, kennismaken met de lokale gebruiken, een kookcursus doen of  prachtig UNESCO Werelderfgoed bezoeken. Overigens zijn de entreeprijzen voor deze attracties best pittig dus is het slim om een keuze te maken. Alles bezoeken is gewoon ook best veel met een kind. Verder heeft Sri Lanka mooie natuur, fijne accommodaties en  zon, zee en strand om te relaxen samen met je kids.
Mihintale Sri Lanka

# Mihintale, de geboorteplaats van het Boeddhisme in Sri Lanka

Het tempelcomplex van Mihintale is een belangrijk bedevaartsoord in Sri Lanka. Dat komt omdat dit de geboorteplaats van het Boeddhisme in Sri Lanka is. Ga je naar Sri Lanka met een kind en hou je van een klimpartij, mooie uitzichten en indrukwekkende gebouwen? Dan is een bezoek aan Mihintale een absolute must. Je vindt hier bijvoorbeeld de Aradhana Gala rots die wij beklommen met onze kleuter in de rugdrager, omdat er weinig veiligheidsmaatregelen zijn ter plekke. Wij vonden de gladde rotsen niet geschikt voor een 4-jarige die overigens zeer goed kan klimmen.

Als je op de Aradhana Gala rots staat dan heb je een enorm uitzicht over het landschap en zie je enorme witte stupa. Onze kleuter vond het een geweldig gebied en kon niet wachten om naar de grote Boeddha aan de andere kant te klimmen. Bij Mihintale wordt ieder jaar het Poison Poya full moon festival gehouden in juni. Ja, het is prachtig om dit mee te maken en om te zien hoe de Boeddhisten met kandelaren en vlaggen naar de tempel gaan. Met een klein kind is het echter geen aanrader vanwege de drukte en veiligheid als je het mij vraagt.

Dambulla Sri Lanka

# Dambulla, een indrukwekkende grottempel met grote gouden Boeddha

Heb je de Gouden Tempel van Dambulla gevonden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat? Mooi! Nog even wat trappen klimmen en onderweg afzien en dan ga je het prachtige tempelcomplex in de rotsen zien. De rotstempel van Dambulla heeft in totaal vijf grotten waar wij samen met onze kleuter hebben genoten van de meer dan 130 Boeddhabeelden. Zeker indrukwekkend om met een kind deze tempels in Dambulla te bezoeken. Onze kleuter vond de muurschilderingen - zoals hij ze noemde - geweldig. De plafondfesco's die hij bedoelt zien inderdaad prachtig. We gingen steeds samen op zoek naar verschillende kleuren en afbeeldingen en dat maakte de tempels voor een kind een stuk aantrekkelijker.

De klim naar de grottempels toe is best wel pittig. Onderweg kom je aapjes en verkopers tegen. Eet geen koekjes onderweg, want de aapjes grissen ze zo uit de handen bij kinderen. De verkopers vonden wij behoorlijk irritant, ze horen er helaas bij als je toeristische attracties in Sri Lanka met kinderen gaat bezoeken.

Ayurveda tuin

# Bezoek aan een kruidentuin en Ayurveda dokter

In Sri Lanka kom je de term 'Ayurveda' gegarandeerd tegen. Ayurveda is een traditionele geneeswijze die er vanuit gaat dat je lichaam en je geest één geheel zijn en dat natuur hierin een zeer prominente plaats heeft. Als een Ayurveda dokter je gaat behandelen, dan gaat deze dokter uit van het totaalplaatje in de behandeling en dan staat het herstellen van alle energieën in je lichaam en in je geest centraal. Het is belangrijk dat je balans hebt en een Ayurveda arts zal alles uit de natuur gebruiken om die balans optimaal te krijgen. Voor veel mensen klinkt dit zweverig, maar ik heb zelf al zeer veel succes geboekt met deze geneeswijze voor mijn allergieën.

Fijn, maar wat moet je hier met een kind? Dat zullen veel mensen zich afvragen. Wij vinden reizen ook leren en wij willen onze zoon meegeven dat er meer is dan alleen een tabletje om een kwaal op te lossen. Wij willen hem laten zien dat er mensen zijn die anders denken over dingen en hem leren over verschillende werelden. In een bos van nog geen 100 m2 ontdekken we ontzettend veel over kruiden.

Ayurveda tuin in Sri Lanka

# Meer leren over kruiden en planten

Voor kinderen is het zeker leuk om meer te leren over kruiden, planten en bomen. Maar dan wel op hun manier natuurlijk en daar moet je zelf energie en moeite in steken. Ben je met een kind in een kruidentuin als deze, dan moet je natuurlijk aandacht besteden aan de leefwereld van een kind. Hoe groeit nou die peper die we in het eten doen? Waar groeien die bonen waar de koffie van papa van gemaakt is? En hoe ziet de plant eruit waar de gember aan groeit die mama in de thee drinkt? En jeetje wat een enorme ballen groeien en aan die boom (jack fruit)! En dan maken we kennis met het elastiek dat je zo van de bast van een rubberboom trekt. Onze kleuter vond het machtig mooi!

Safari Sri Lanka

# Op safari in Minneriya National Park

Ga je naar Sri Lanka met kind dan mag een safari gewoon niet ontbreken in je rondreis. De keuze van het juiste Nationale Park ligt eigenlijk aan het soort dieren dat je wilt spotten. De kans dat je bijvoorbeeld luipaarden in het wild ziet, is het grootste in Yala National Park. Maar dit ligt dan wel een eindje uit de meeste routes. Wil je olifanten zien en dan ook nog van redelijk dichtbij? Dan is Minneriya National Park the place to be! Wij hebben zelfs buiten het park van Minneriya met de verrekijker echt ontzettend veel olifanten kunnen spotten en met een beetje geluk (of pech als ze de weg blokkeren) lopen ze gewoon zo langs de kant van de weg. In Minneriya National Park ben je helaas wel met veel anderen mensen en...jeeps! Dat is in Yala dan weer minder is onze eigen ervaring.

Voor Minneriya geldt dat je de meeste olifanten zult spotten rond 14.00 uur 's middags en je bent dan de hele grote drukte voor waardoor je niet met enorm veel andere jeeps bent. Voor Yala geldt dat je zo vroeg mogelijk in de ochtend moet gaan om luipaarden en zelfs zwarte beren te spotten. Wij zagen alles!

Kindvriendelijke accommodaties in Sri Lanka

Top 25 kindvriendelijke accommodaties Sri Lanka

Door ons geteste hotel tips in Sri Lanka

Luxe hotel in Negombo met kinderen

Jetwing Beach

Luxe. Direct aan het strand van Negombo ligt Jetwing met diverse zwembaden en restaurants.

Negombo

Hotel met kinderen in Ella

Hotel Laura 

Extreem kindvriendelijk en boven op de berg met een prachtig uitzicht en speelruimte.

Ella

Hotel Yala NP Sri Lanka met kinderen

Cadjan Wild 

De perfecte uitvalbasis voor een game drive in Yala National Park.

bij Yala National Park

Wandelen in Ella over de spoorlijn

# Lopen door tunnels en over de spoorlijn in Ella en omgeving

Ella is echt zo'n heerlijk dorpje waar je midden in de natuur zit, heerlijk kunt wandelen én heel erg dicht bij de spoorlijn kunt komen. Dichtbij? Nee, erop! Het is in Ella namelijk heel normaal om te wandelen over de spoorlijn en Demodara Nine Arches Bridge bekijk je door er overheen te wandelen. Er zijn zelfs hele wandelroutes in Ella die gebaseerd zijn op de wandelroute over de spoorlijn. En kom je een tunnel tegen? Dan luister en kijk je even goed en als je geen trein hoort toeteren of aan ziet komen, dan loop je er gewoon doorheen.

En maak vooral even veel gekke geluiden in de tunnels, want dat is echt big fun met kinderen. Niet te lang treuzelen, want ook al is dit lopen door tunnels voor kinderen echt een highlight, helemaal veilig is het natuurlijk niet. Ik moet er wel even bij zeggen dat de trein in Sri Lanka echt ontzettend langzaam rijdt en dat de treinen voor tunnels en bochten enorm hard en lang toeteren, waardoor je ze eigenlijk niet kunt missen. Treinen en kinderen blijven vaak een goede combinatie en dat blijkt hier nog eens heel duidelijk. Hop, dit moet echt op je bucketlist voor Sri Lanka met een kind samen met het treinen door Nuwara Eliya!

Mireille Steegmans

Zorg dat je met kinderen in de ochtend zoveel mogelijk alle excursies maakt, want in de middag kan het flink warm worden en dat is het minder leuk om bijvoorbeeld veel trappen te lopen.

- Mireille Steegmans (eigenaresse Kleine Wereldreiziger)

Lions Rock in Sigiriya

# Uitdagende klim op Lions Rock in Sigiriya

Lions Rock in Sigiriya met een kind beklimmen: go or no go? Van tevoren krijgen we er eigenlijk totaal geen grip op of we het nu wel of niet moeten doen met een kleuter van 4,5 jaar die ontzettend ondernemend is. En zich niet altijd even bewust van gevaar. Kortom: een twijfelgeval. We laten het gewoon van het moment afhangen besluiten we en we nemen de rugdrager mee voor de moeilijke stukken of als onze kleuter ineens geen zin meer heeft in lopen. Sigiriya met kinderen was in ons geval geen enorm succes, als we het tenminste hebben over het zomerpaleis beneden en de oudheden. Totdat we de grote enorme rots naderden: daar werd onze kleuter wel heel erg enthousiast van!

Een wenteltrap naar de Mona Lisa van Sri Lanka en strak langs de rots aflopen maken indruk. En dan vraagt er een klein stemmetje: mama, wanneer gaan we nou écht die hele grote rots op klimmen. Hij was er klaar voor: Lions Rock in Sigiriya stond duidelijk op de bucketlist van onze kleuter. En wat was het gaaf achteraf en een absoluut hoogtepunt van onze reis voor Sri Lanka met een kind!

Horton Plains

# Horton Plains, flink stappen naar het populaire World's End

Horton Plains trotseren wij in alle vroegte, het ligt ongeveer een uurtje rijden van Nuwara Eliya af. Dit park is werkelijk alleen voor avontuurlijke en ondernemende gezinnen. Trek goede wandelschoenen aan als je hier gaat lopen en verwacht zeker geen makkelijke paden. Wij hadden Horton Plains vooraf zelf te licht ingeschat als ik achteraf terug kijk. Ga uit van 12 kilometer lopen op lastig begaanbare paden waar bijna niets recht is. En als je zoals wij ook nog continu regen hebt dan is dat even een extra uitdaging erbij. Voor onze kleuter maakte al deze omstandigheden juist de grote uitdaging. Zonder mopperen of tegensputteren heeft hij zelf heel Horton Plains Nationaal Park doorgelopen.

We waren ontzettend trots op onze kleuter, want dit is gewoon echt geen makkelijk pad. We hadden het echt begrepen als hij had gezeurd dat het te lang was. Op onze tocht komen we langs Little World's End, Great World's End en een mooie waterval. Achteraf waren de drie highlights van het park voor ons en voor onze kleuter zéker niet de highlights. Ja, ze waren mooi. Maar bovenal was de ervaring, het lopen door weer en wind en de uitdaging hetgeen wat dit voor ons een memorabel bezoek maakte. Wederom de draagzak voor niets meegenomen...

Stranden in Sri Lanka

# Geniet van de rustige stranden bij Batticaloa

Zon, zee en strand? Dat ga je zeker vinden in Sri Lanka met een kind! Doe van tevoren wel even research waar je moet zijn in het seizoen dat je naar Sri Lanka gaat. Wij waren in juni in Sri Lanka en dan is de westkust no go voor een lekkere plons. Dan moet je echt naar de oostkust. Wil je naar het zuidwesten? Dat kan zeer zeker, maar het weer kan wisselvallig zijn. Wil je zeker zijn van goed weer, vriendelijke mensen en een stuk Sri Lanka dat nog geen massatoerisme aan het strand kent? Ga dan naar de oostkust in de omgeving van Batticaloa. Wij waren in Passikudah op een heerlijke plek in the middle of nowhere en hebben iedere dag lekker alleen in de zee kunnen zwemmen. Bijzonder! Vooral als het koraal dan ook nog eens op flipperafstand ligt.

Oostkust Sri Lanka met kinderen

# Ontmoet de Tamil aan de oostkust

Verder maak je aan de oostkust kennis met de vriendelijke Tamils. De tamil zijn een bevolkingsgroep in Sri Lanka en voornamelijk Hindoeïstisch. De Tamils worden op Sri Lanka verdeeld in twee groepen: de Sri Lankaanse Tamils ( de oorspronkelijke Tamils) en de Indiase Tamils die door de Britten vanuit India zijn overgebracht om in de theeplantages te werken. De Tamils die je aan de oostkust tegenkomt zijn veelal de oorspronkelijke Tamils van Sri Lanka. Zij zijn enorm vriendelijk, niet te vergelijken met de rest van de mensen in Sri Lanka waar wij soms echt minder enthousiast over waren qua houding en gedrag.

Kookworkshop Sri Lanka

# Negombo, de plaats waar de meeste reizen starten

Negombo is voor veel gezinnen het beginpunt van hun reis door Sri Lanka met een kind. Mijn advies: blijf hier lekker twee nachten zodat je kind kan bijkomen van de toch wel flinke vliegreis. Negombo heeft geen enorme highlights, maar het is gewoon wel een prima stad voor de start van je reis. Boek bijvoorbeeld een leuke kookworkshop of ga fietsen in de omgeving. Bovendien ligt Negombo dichter bij Colombo Airport dan de hoofdstad Colombo zelf dus dat betekent dat je snel in je hotel of andere accommodatie bent. Wat leuk in Negombo? Gewoon even rustig kennismaken met Sri Lanka, want Negombo is erg ontwikkeld als je het vergelijkt met sommige andere steden en stadjes in Sri Lanka.


Ze zeggen wel dat je ieder uur vanaf Colombo 10 jaar terug gaat in de tijd en dat klopt best wel als je het mij vraagt. Maak in Negombo een leuke tour over the Dutch Canal met een vissersboot, ga naar een lokale markt en sla de vismarkt van Negombo niet over. Allemaal leuk om te zien en om even rustig te acclimatiseren in Sri Lanka met een kind.

Kindvriendelijke hotels Sri Lanka

Kindvriendelijke hotels in Sri Lanka


Wij hebben een groot aantal accommodaties gezien en zelf getest in Sri Lanka. Daarvan hebben we een selectie gemaakt met van die leuke en kindvriendelijke plekjes die wij aanbevelen om naartoe te gaan met kids. Voor ons is een hotel niet kindvriendelijk als er een kinderstoel is en kinderbestek. Wij vinden een hotel fijn voor gezinnen als je jezelf er echt welkom voelt en als het personeel gewoon een stoel regelt voor je kind op welke manier dan ook.

Vliegen naar Sri Lanka

Vliegen naar Sri Lanka (en Malediven)

Waar vind je de beste en goedkoopste  vliegtickets naar Sri Lanka? Als je vanaf Amsterdam vliegt, dan zijn KLM/AirFrance en Etihad de meest voor de hand liggende vliegmaatschappijen om mee naar Sri Lanka te vliegen. Zelf vlogen wij met Etihad en daar waren we zeer tevreden over. Kijk met kinderen wel goed naar de vluchttijden. Midden in de nacht arriveren staat garant voor een jetlag. Een goedkope vliegticket is niet per definitie het beste vliegticket. Kijk kritisch naar vluchttijden als je met kinderen naar Sri Lanka vliegt.

Poya days in Sri Lanka

Poya Days, de belangrijkste feestdagen van Sri Lanka

In Sri Lanka hebben ze iedere maand sowieso een feestdag, op het moment dat het volle maan is. Deze dagen heten Poya Days. Handig om hier rekening mee te houden, want dat kan gevolgen hebben voor je rondreis. Als je bijvoorbeeld tijdens een belangrijke Poya Day in de stad Kandy bent waar de heilige Temple of the Tooth ligt dan kun je rekenen op hoge hotelprijzen en een enorme drukte. Natuurlijk een bijzondere ervaring, maar kies er wel bewust voor en wordt niet verrast.

Theeplantages Sri Lanka

Is er malaria in Sri Lanka?

Sri Lanka met een kind. We hadden van tevoren echt onze twijfels over het reizen naar dit land. Dat had te maken met het pittige eten en de berichtgeving over malaria vonden wij wat onprettig en onduidelijk. En dan vooral het volgende advies: "Ja, er komt in Sri Lanka malaria voor, maar je hoeft geen malariapillen te gebruiken.'


We kunnen er kort over zijn. Sinds september 2016 is het officieel: Sri Lanka is malariavrij! Er zijn al meer dan 3,5 jaar geen meldingen van malaria bekend bij locals.

Ook leuk om te lezen:

Negombo met kinderen

Negombo met kids

Start je rondreis reis rustig met een paar dagen Negombo

Nuwara Eliya met kinderen

Nuwara Eliya

Een bijzonder stuk Sri Lanka met een  heel ander klimaat.

Treinreizen in Sri Lanka

Treinreizen in Sri Lanka

Reizen met de trein in Sri Lanka? Met kinderen Ja!