Rugdrager mee op vakantie

Rugdrager

Mijn kind dragen op vakantie, hoe zwaar is dat? Deze vraag stelden wij ons voordat we naar Sri Lanka op vakantie gingen. Tot nu toe hadden we voor onze verre reizen altijd een buggy bij ons en dat was eigenlijk prima. Maar nu zou er voor het eerst geen buggy meegaan. Op reis met een draagzak dus. Wat is goed om te weten? Hoe kun je hem het beste gebruiken? Welke draagzakken zijn het best getest?

Handig om van tevoren te weten

Nadat je kindje 9 maanden in je buik heeft gewoond, is de overgang naar de grote wereld best groot voor een baby. Voor een baby is dicht bij papa of mama zijn erg fijn en een draagzak biedt die mogelijkheid. Je baby herkent je lichaamsgeur en het dragen van je kindje door middel van een draagzak schijnt de band te versterken, ook ideaal voor papa's dus!

In onze zoektocht naar een handige drager, verzamelen we heel wat tips die we hier voor je verzameld hebben. Ga in ieder geval niet fietsen met een draagdoek, want je kindje is onvoldoende beschermd als je zou vallen. Er zijn speciale zitjes waarmee het risico verkleind wordt, maar ons advies is, doe het niet. Je wilt risico's uitsluiten, niet verkleinen, toch? Je kunt je kindje op je buik of op je rug dragen, vaak worden baby's op de buik gedragen. Houd er rekening mee dat je je kindje dicht tegen je aan draagt, dus dat hij of zij meeprofiteert van jouw lichaamswarmte. Voorkom dus oververhitting en zorg dat je baby voldoende lucht krijgt.

Schakel een draagconsulent in

Als je kindje in een draagzak zit, is de houding erg belangrijk. In de baarmoeder liggen baby's met gebogen knietjes en heupen en dat is ook essentieel in een draagzak. De knietjes moeten ter hoogte van de heupen zitten, of hoger. Wij hebben zelf nog niet heel veel ervaring met draagzakken, maar één ding is wat ons betreft een must: het inschakelen van een draagconsultent. Je weet dat tenminste zeker dat je kindje goed zit en dat je zelf niet je rug en/of heupen onnodig belast.

Draagconsulenten weten alles over ergonomisch dragen, het knopen van draagdoeken en andere zaken zoals de band met je kindje. Het schijnt echt zo te zijn dat problemen met borstvoeding of hechting kunnen worden voorkomen of opgelost door het dragen van je kindje. Een draagconsulent leert je tijdens een consult de techniek van het dragen waarbij jouw eigen wensen centraal staan. Ook heb je de mogelijkheid om verschillende dragers en doeken uit te proberen. Een draagconsult wordt helaas (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Voordelen van een draagdoek

 • Je hebt je handen vrij en het is minder sjouwwerk.
 • Je draagt je kindje dicht bij je, dat zorgt voor geborgenheid.
 • Je bent flexibel.
 • Door het lopen en bewegen verminderen darmkrampjes.
 • Je kindje ziet meer en de nekspieren worden goed getraind.
 • Een goede draagdoek ondersteunt je kind.
 • Je kunt (bijna) overal komen (markt, bos etc.).
 • De hersenontwikkeling en het evenwichtsorgaan worden gestimuleerd.

Nadelen van een draagdoek

 • Je moet zorgen dat het hoofdje goed ondersteund wordt wanneer je kindje jonger dan 3 maanden is.
 • Als je spieren wat minder getraind zijn en je houding niet optimaal is, kan het lopen met een draagzak vermoeiend zijn.

Wat is een rugdrager?

Een rugdrager wordt veel gebruikt bij baby's en kleine kinderen. Het vervangt de buggy bij lastig begaanbaar terrein en veel ouders vinden een rugdrager bovendien ook veel fijner en intiemer met hun kind. Er zijn rugdragers met een stalen frame, maar veel rugdragers zijn ook van stof en zelfs lichtgewicht voor op reis. Voor ieder wat wils dus. Draagzak Rose and RebellionTest van tevoren hoe je de draagzak gebruikt

Hoe zwaar is het om je kind te dragen op vakantie?

Zwaar! Vooral als die schattige baby ineens een kleuter is geworden van 20 kilo en dan begint te zeuren dat hij moe is, het warm heeft en niet meer verder kan lopen, omdat zijn benen gebroken zijn. Dat was voor ons het moment om in actie te komen en om te kijken naar andere mogelijkheden. Ons kind dragen op vakantie kan wel eventjes, maar zeker niet langer dan een minuut of 10. Laat staat dat we onze kleuter moesten gaan dragen over lastig terrein of met traplopen. Levensgevaarlijk! En heb je al eens gedacht aan wat dit je hiermee van je rug vraagt? Gijs heeft inmiddels drie hernia's gehad. Ik zelf word nog regelmatig en vooral met overbelasting herinnerd aan de bekkeninstabiliteit en rugklachten die ik overhield aan een heftige bevalling. Zolang we dus een buggy hadden, dachten we absoluut niet na over een rugdrager. Te zwaar, onhandig, warm, niet goed voor onze ruggen. Maar dan komt het moment dat je er toch aan moet gaan geloven als je wel flexibel wilt zijn tijdens een rondreis met je gezin. Je kind dragen of op je nek zitten is dan gewoon geen optie meer! En dan blijken er hele goede opties te zijn!

Je baby dragen: Tula Free to Grow draagzak

De Tula Free to Grow draagzak met haar gevulde schouderbanden kan direct vanaf de geboorte gebruikt worden. Doordat de draagzak ergonomisch is gevormd, kan hij meegroeien tot ongeveer 20 kilo. Met de Tula Free to Grow draagzak op reis heb je drie standen bij het zitvlak. Er is een pasgeborene stand, een babystand en een dreumesstand. De breedte van deze draagzak kan aangepast worden, waardoor de juiste ondersteuning wordt gegeven aan de knieholten. Deze draagzak is gemaakt van twill textiel en canvas, waardoor de draagzak niet alleen heel stevig is maar ook erg geschikt is bij hogere temperaturen. De draagzak kan zowel als buik- en rugdrager gebruikt worden en ismakkelijk verstelbaar. Er is geen aparte insert nodig en ook het rugpand is verstelbaar in drie hoogtestanden. In de heupband zit een klein zakje om bijvoorbeeld je sleutels of wat geld op te bergen. Het slaapkapje is afneembaar.

Manduca Pure Cotton op reis

Met de Manduca Pure Cotton kun je je kindje op je buik, rug of tegen je heup te vervoeren en dat laatste is vooral handig voor kleine afstanden en als ondersteuning. De draagzak is lichtgewicht en gemaakt van 100% huidvriendelijke bio-katoenen wat comfortabel aanvoelt. Er is sprake van milieuvriendelijke productie van het product en de stof is beduidend zachter dan gewoon katoen. Je draagt je kindje in deze draagzak in de M-positie, dit is de meest natuurlijke zit- en draaghouding. Deze draagzak kan vanaf de geboorte gebruikt worden voor het dragen op de buik door een geïntegreerde infant insert of zitverkleiner. Vervolgens kan de Manduca Pure Cotton meegroeien vanwege de geïntegreerde rugverlenging.

De Manduca PureCotton heeft dezelfde eigenschappen als de Manduca NewStyle en Manduca Blackline collectie. Alleen het materiaal is anders.

Ergobaby Babydraagzak 3P Adapt op reis

De ergnonomische Ergobaby Adapt Carrier is een draagzoek die meegroeit met je kindje. De draagzak kent 3 verschillende positities (buik -met het gezicht naar binnen gericht-, heup en rug) en is makkelijk in het gebruik. Een Ergobaby verkleinkussen is niet nodig, de ergonomische kuipzitting past zich aan wanneer je kindje groeit. Je draagt je kindje in de M-houding voor een gezonde heupontwikkeling. Zowel de zitting als het rugpand zijn verstelbaar in 3 posities waardoor je veel flexibiliteit kunt verwachten.

De schouderbanden zijn comfortabel en verstelbaar en er is een mogelijkheid om de banden gekruisd te dragen. Handig voor kleine baby's en moeders die tenger gebouwd zijn. Verder is ook de heupband lekker zacht waardoor je dus comfort kunt verwachten.

Je peuter dragen op vakantie, wat is handig?

En daar begint onze zoektocht naar een alternatief voor de buggy. Al snel komen we uit bij een draagdoek / draagzak en we ontdekken dat hierin nog ontzettend veel keuze is! Tula, Isara en Emeibaby zijn zomaar wat merken die ook peuter- en kleuterdragers aanbieden. Maar wat is een fijne draagzak? Welke is het meest geschikt voor ons? En waar zit onze kleuter het best in? Heel veel vragen dus van onze kant! We komen er bovendien achter dat kinderen die gedragen worden minder stress ervaren door het lichaamscontact met een ouder. We gaan ons nog bijna schuldig voelen dat we nooit eerder aan een draagzak of draagdoek hebben gedacht. Uiteindelijk komen we met wat hulp hier en daar uit bij de Rose and Rebellion draagzak. Maar hoe weten we daarmee dan dat we een goede draagzak of drager hebben gekozen? Waar moeten we op letten? Willen we niet eerst een drager uitproberen voordat we er eentje aanschaffen? Ja, eigenlijk wel en daarom zijn we blij met ikdraag.nl, want hier kunnen we een drager lenen om te proberen of dit iets voor ons is. We zijn echt newbie op dit gebied dus dat is ideaal, dat willen we wel! Rose & Rebellion draagzak

Ergonomische draagzak van Rose and Rebellion

Het wordt voor onze reis naar Sri Lanka dus de ergonomische draagzak van Rose and Rebellion! We willen deze draagzak sowieso gaan gebruiken bij Lion Rock in Sigiriya en we nemen de draagzak natuurlijk mee naar Horton Plains. Een wandeling van meer dan 10 kilometer met een kleuter, we weten nog niet of dat gaat lukken zonder dit hulpmiddel. Thuis testen we wat met de Rose and Rebellion rugdrager en we krijgen nog wat aanwijzingen van Wendy van ikdraag.nl over het juist dragen van de draagzak. Onze kleuter vindt het machtig interessant en kan niet wachten om op vakantie lekker mee te hobbelen op onze rug. We merken bij het inpakken dat de draagzak lekker compact is in onze bagage, dat is een voordeel. De drager is flexibel en dus ook mee te nemen in een wat grotere dagrugzak en verder hebben we de draagzak gewoon in de auto liggen. Het motief van de Rose and Rebellion drager is hip en zonder dat je dus megaveel kilo's hoeft mee te sjouwen heb je een prima hulpmiddel bij het dragen van je kind. Ideaal! Je kind dragen op vakantie is zo ineens veel eenvoudiger.

Hoe zwaar is het om je kind te dragen op vakantie?

Je kind dragen op vakantie: onze eigen ervaring

En dan ben je in Sri Lanka en blijkt dat de bezienswaardigheden waarvoor je de rugdrager bij je hebt door onze kleuter allemaal zelf worden gelopen. Meer dan 2.000 treden klimmen en meer dan 10 kilometer lopen over een moeilijk begaanbaar pad; onze kleuter draait er zijn hand niet voor om. We balen even dat we de rugdrager hebben meegesjouwd en zijn stiekem wel blij dat we er eerst eentje uitproberen voordat we een rugdrager zelf aanschaffen. En dan blijkt dat we de rugdrager toch niet voor niets hebben meegenomen! Juist op de stukken waar we het niet zo hadden verwacht, vraag onze kleuter of hij even in de rugdrager mag gaan zitten. Hij is moe. Vanwege de hitte offert Gijs zich op om onze kleuter te dragen. Al na 10 minuten trapklimmen met een kleuter achterop ben ik afgeserveerd. Ik wil de schuld daarvan niet geven aan de rugdrager. Het niet gewend zijn, een rotrug, warmte en een wiebelende kleuter spelen natuurlijk ook mee. Gijs is erg enthousiast over het gebruik van de Rose and Rebellion en ook onze kleuter is zichtbaar tevreden. Zonder de rugdrager hadden we de rotsen en afgesleten trappen bij Mihantale niet kunnen beklimmen, gewoon te gevaarlijk voor een kind (zie foto 1). En in Dambulla kwam de Rose and Rebellion ook heel goed van pas met het klimmen van de trappen naar de rotstempels.

En was dit nu de meest geschikte rugdrager voor ons?

Wij vonden de Rose and Rebellion ideaal voor het doel: je peuter of kleuter soms dragen op vakantie als het nodig is. Deze draagzak heeft lekker gevulde schouderbanden die je makkelijk even kunt verstellen. Deze rugdrager zit eigenlijk als een soort backpack op je rug, maar dan met bewegende bagage! ;-) Het slaapkapje hebben wij zelf niet gebruikt, omdat onze kleuter prima wakker blijft en alles graag mee wil maken. Een groot voordeel aan de rugdrager vond ik dat hij je als ouders rust geeft. Als je kind op je rug zit, dan hoef je niet continu alert te zijn op waar je kind naartoe loopt. Dat is met een ondernemend kind echt fijn! En je bergt de rugdrager snel en makkelijk op na gebruik. Je bent met een rugdrager echt wel veel flexibeler dan met een buggy op vakantie, hoewel het voordeel van de buggy dan weer is dat je wat extra bergruimte hebt om spullen mee te nemen.

Voor herhaling vatbaar of niet?

Als je me vraagt of we achteraf de draagzak al een aantal jaren eerder hadden willen gebruiken dan is het antwoord zeker ja. We zien absoluut het gemak van deze Rose and Rebellion rugdrager! En wat ons opviel, is dat de rugdrager dus ook voor mensen met een zwakke rug prima te gebruiken is, mits de drager natuurlijk wel goed staat afgesteld. Voor onze kleuter was het helaas het laatste jaar dat hij in deze rugdrager kon zitten. Een klein nadeel vind ik wel het gebruik van de rugdrager bij de hitte zoals in Sri Lanka. Je zweet je binnen een paar minuten helemaal kapot: ik een natte rug, mijn kleuter een natte buik.

Hoe zwaar is het om je kind te dragen op vakantie?

Voordelen van de Rose & Rebellion rugdrager

De voordelen van de rugdrager voor een kleuter op een rij:

 • Hij is verkrijgbaar in diverse prints, dus voor ieder wat wils;
 • Voor kinderen tot ongeveer 5 jaar en erg fijn voor rondreizen met een kleuter;
 • Lichtgewicht en in een draagtasje, handig om mee te nemen;
 • De draagzak is omkeerbaar en dus ook als effen zwart te dragen als je de print niet meer leuk vindt;
 • Wil je kindje slapen? Dan kun een extra stuk bevestigen dat het hoofd van je kind ondersteund;
 • Deze kleuterdrager kun je al gebruiken vanaf broekmaat 98/104 en is daardoor lang te gebruiken;

Heb je hulp nodig met je rugdrager? Neem dan contact op met een consulent via het initiatief draagdoekconsulenten.nl. Hier kun je een consulent in de buurt zoeken die je begeleid bij het juiste gebruik van een babydrager, peuterdrager of welke drager voor een kind dan ook.