Wat moet je meenemen in de jungle met kinderen?

Junglekleding

Wij zijn inmiddels zelf een aantal keren in de jungle geweest, zowel met als zonder kinderen. We begrijpen daarom heel goed de vraag 'wat moet je meenemen in de jungle met kinderen? Je moet namelijk de jungle nooit onderschatten. Wij hebben er nooit veel spannends meegemaakt, maar bloedzuigers, slangen en andere dieren kunnen wel degelijk op de loer liggen. Je hoeft natuurlijk niet direct bang te zijn voor deze dieren, laat je echter niet verrassen als ouder.

Wat trek je je kinderen aan in de jungle?

Wilde dieren, avontuur, prachtige natuur: de jungle met kinderen is fantastisch mooi! Maar je moet niet onvoorbereid de jungle ingaan met kinderen. Wij hebben een aantal  handige reisartikelen voor je op een rij gezet wanneer je de jungle ingaat met kinderen. Een paar uurtjes de jungle in of georganiseerd overnachten in de jungle zoals dat bijvoorbeeld kan in Sri Lanka of Thailand, dat is het uitgangspunt voor deze informatie over je tropen outfit met het gezin. Het is echt helemaal afhankelijk van je bestemming en hoe de jungle eruit ziet of het een geschikte bestemming is met kinderen. Je moet je afvragen of je een plan hebt als je kind bijvoorbeeld wordt gebeten of als iemand valt en echt medische hulp nodig heeft. Die afweging moet ieder voor zich maken. Wij raden aan om jungletrekkings altijd georganiseerd te doen, met een gerenommeerde organisatie.

Wat voor broek trek je kinderen aan in de jungle?

Tropenkleding is een must have in de jungle met kinderen, zeker als je in malariagebied bent en dat geldt eveneens voor een insectenwerend middel. DEET 30% (speciaal voor kids) en malariatabletten slikken is aan te raden. Denk ook aan de felheid van de zon bij je kledingkeuze en zorg dat je kleding niet te strak koopt. En wist je bijvoorbeeld dat zwarte en rode kleding muggen aantrekt? Wit of iets lichts is daarom slimmer om te dragen en een fijne bijkomstigheid is dat je bloedzuigers hier veel beter op kunt spotten. Zorg in ieder geval voor ademende kleding voor je kinderen en natuurlijk voor jezelf, want het is klam en warm in de jungle. Muggen komen bovendien af op warmte en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Bever heeft een fijn assortiment van afritsbroeken voor kinderen. Met goede tropenkleding voorkom je dus beten van ongedierte en dat is met kinderen echt wel belangrijk. Goede tropenkleding is al beschermd tegen UV-straling, zodat je kind minder snel verbrandt door de kleding heen. Dit gevaar ligt echt op de loer, zeker als je begint te zweten. Merken die in ieder geval goede tropenkleding verkopen zijn Craghoppers, Exofficio, Fjallräven en Royal Robbins.

Muggen kunnen gemakkelijk door door dunne kleding prikken. Ook door dikkere kleding die strak zit, kunnen muggen gemakkelijk prikken.

Sokken voor in de tropen met kids

Bugsox, onmisbaar in de jungle met kinderen! Care Plus heeft een uitgebreid assortiment van sokken, ook voor kinderen. Omdat uit onderzoek is gebleken dat insecten het snelst via je voeten en benen op je lichaam komen is het slim om insectenwerende sokken te dragen in de jungle. Je kunt anders letterlijk worden opgegeten door de muggen met slapeloze nachten voor je kinderen tot gevolg. Ook hierbij geldt weer dat lichte sokken de beste keuze zijn om de prikkans te verkleinen. Als je kiest voor geïmpregneerde sokken van Care Plus dan zijn ze behandeld met permethrin. Deze stof is zowel insectenwerend als tekenwerend; muggen en andere insecten gaan er dood van en teken kunnen niet lopen op deze stof. Bugsox van Care Plus zijn naadloos en lopen heerlijk.

En wat is verder nog handig om mee te nemen in de jungle met kinderen?

Behalve bovenstaande tips over muggenwerende middelen, een afritsbroek en bugsox zijn er natuurlijk een aantal andere handige reisartikelen als je met kinderen op avontuur gaat in de jungle:

  • Zonnebrandcrème
  • Fijne dagrugzak: wij hebben zelf het liefst een dagrugzak die we op twee schouders dragen van het merk Osprey of Jack Wolfskin. De grootte van de dagrugzak (het aantal liters) is persoonlijk. Wij vinden het fijn om allebei een kleinere dagrugzak te drager, zodat we onze schouders en rug sparen. Dat kan niet als je een rugdrager hebt uiteraard.
  • Een drager voor je kind! Je kunt kiezen voor een kinderdrager waarin je kind goed beschermd is, maar in de jungle is een rugdrager of draagdoek ook fijn.
  • Een zaklamp, wij tippen de WakaWaka Pocket vanwege de levensduur en SOS functie
  • Schoenen met voldoende profiel, anders ga je bij nat weer gegarandeerd uitglijden.
  • Een hoed of pet tegen de zon.
  • Toiletpapier of vochtige doekjes.
  • Een klein handdoekje of hydrofiele luier (sneldrogend) tegen het zweten
  • Waterdichte hoezen voor kostbare spullen zoals je telefoon en camera (ben voorbereid op een onverwachte regenbui)

Met kinderen naar de jungle van Khao Sok, Sumatra, Sri Lanka of...

De jungle met kinderen is fun! Wij waren in Khao Sok (Thailand), Sri Lanka, Sumatra (Indonesië) en Borneo. Allemaal in één woord fantastisch! Ook Costa Rica is met kinderen een echte aanrader hebben we ons laten vertellen. Een junglevakantie is niet voor ieder gezin weggelegd, dat moeten we er wel even bij vermelden. Je hebt vaak wat minder luxe in de accommodaties, maar daarentegen kun je wel orang oetans spotten in het wild en wandelen over gave hangbruggen boven een ravijn. Lekker avontuurlijk dus! Blijf je overnachten in de jungle? Vergeet dan niet om een klamboe en een lakenzak mee te nemen. De Cocoon Kidsack van 100% katoen vinden wij zelf ontzettend fijn op reis. Vaak zijn klamboes wel aanwezig in de accommodaties, maar het is geen garantie. En wij hebben nogal eens meegemaakt dat er gaten in de klamboe zaten, dan is hij ook niet heel efficiënt meer zeg maar... Als je meerdere dagen de jungle in gaat en niet zeker weet of je voldoende elektriciteit zult hebben dan is de WakaWaka powerbank die zichzelf oplaadt met zonne-energie uit uitkomst!