Khao Sok met kinderen, varen en de jungle in
arrow_drop_up arrow_drop_down
11 oktober 2017 

Khao Sok met kinderen, varen en de jungle in

Khao Sok met een peuter. Na de olifantenrit van de dag ervoor geen relaxdagje nu, maar een educatief en fun dagje! Met een privé-excursie en aangepast programma naar de Ratchaprapha Dam.

Khao Sok met kinderen: boek een privé tour

We advise short program because you have baby. Sure, alleen onze baby is inmiddels wel een peuter van bijna 2 jaar dus wij vinden het prima als het short program wat langer is. Gijs heeft flink onderhandeld en de prijs gereduceerd tot meer dan de helft voor een tour met eigen gids door Khao Sok. Dan moeten we wel zelf rijden maar dat vinden we juist wel fijn. Alleen het parkeren en vervolgens dan ook weer volledig ingeparkeerd worden van onze auto is even wennen. We maken ons er ook eigenlijk vooral geen zorgen over, Thailand is het land van lekker chill en alles komt goed. Dit vast ook. Achteraf blijkt ook dat er een systeem zit in het parkeren. Net als wij denken dat we nog uren moeten wachten – niemand spreekt Engels – komt er iemand aan die wel even zal zorgen dat iedereen hun auto weg haalt. Laat je tour dus nooit vooraf verpesten door je druk te maken over dit soort dingen!

Longtail boot Thailand

In de ondergaande zon gaat Popeye the Sailorman weer weg nadat hij ons veilig heeft teruggebracht

Khao Sok National Park

In praktijk wijkt onze tour in Khao Sok nauwelijks af van de standaard tours, het is tijd om te gaan racen over de rivier met een longtail! Gelukkig hebben we geen baby maar een peuter bij ons, ook al wordt hij hier wel vaak als baby betiteld. Er kan dan net even wat meer. Twee verschillen zijn er wel in onze private tour en dat zijn twee hele aangename verschillen:

  1. Wij hebben een private boat met een eigen Popeye the sailorman en dus meer dan genoeg ruimte;
  2. We kunnen zelf aangeven wanneer we wat willen doen.

We kunnen het gezinnen echt aanrader om een privétour te boeken, gewoon vanwege de flexibiliteit. Die tour kun je overigens ter plekke gewoon boeken, bijna bij ieder hotel wel. En anders loop je even wat rond en kom je gegarandeerd ook iemand tegen die je kan helpen. Onderhandel wel over de prijs als je niet teveel wilt betalen en maak duidelijke afspraken als je met je kinderen reist en je hebt specifieke wensen. Dat voorkomt irritaties achteraf die nergens voor nodig zijn.

We hadden een ontzettend leuke sailorman en creatief was hij ook nog. Hij maakte fluiten van de bamboe, schaaltjes van de bladeren en ook een mooie hoed voor mama! Geweldig hoe mensen hier iets kunnen maken van dingen uit de natuur, dat zijn wij helaas al lang geleden verleerd…

Op de longtail boat in Khao Sok

Like my hat?! Gemaakt door onze gids met materialen uit de jungle.

Met de longtail over de rivier

We sjezen met de longtail over het water en worden flink nat en dat is eigenlijk best fijn met de temperaturen. Natties noemt onze peuter het, hij moet even wennen. Het droogt ook weer snel door de wind en de zon. Voordat onze peuter zich er écht druk kan maken over zijn natte kleding, slaapt hij heerlijk in op papa zijn schouder. Lekker 45 minuten varen, euh juist…slapen dus! Het is 10.30 uur en maar goed dat we met mijn middagslaapje geen rekening hebben gehouden. Wij genieten ondertussen van de prachtige rotspartijen, de natuur en ook van het leven dat aan de kant van de rivier te zien is.

Khao Sok, varen over de rivier

Met de longtail ga je met flinke snelheid over de rivier het Nationaal Park in, daar ga je met een vlot naar de grotten

Veiligheid in Thailand met kinderen?

Wij hadden van tevoren wat zorgen over de veiligheid met een kind in Thailand. Bij het huren van een auto begon dat al, want er is niet altijd standaard een autostoeltje beschikbaar. Ook niet bij de grote verhuurbedrijven waar je dat misschien wel zou verwachten. En hoe zit het met reddingsvesten en veiligheid op het water? Voor Thailand geldt gewoon in het algemeen dat veiligheid minder een ding is dan in Nederland en Europa. Verwacht dus geen reddingsvestjes voor kinderen op de longtail boot. Soms is het er wel, maar het is niet vanzelfsprekend. Eerlijk gezegd weten wij niet zeker of je 100% kunt rekenen op een reddingsvest als je alles van tevoren regelt vanuit Nederland. Onze ervaringen zijn wisselend hiermee. Als je bijvoorbeeld de bouwsteen ‘Avontuur in het regenwoud’ boekt bij Riksjakids weet je overigens nooit zeker of je alleen met je gezin een excursie naar Khao Sok National Park maakt. Vooral tijdens het laagseizoen worden groepen vaak gemixt. Er zijn echter wel degelijk bouwstenen die alleen voor gezinnen zijn zoals ‘Aapjes in de jungle’ dus let even goed op bij boeken.

Voor wat betreft veiligheid: zorg dat je je kind continue in het zicht houdt. Vind je dit zelf niet prettig, dan moet je zelf een reddingsvest meenemen om er zeker van te zijn dat je kindje een zwemvest heeft.

Jungle rafts

Een bijzonder gezicht zijn ook de jungle rafts. Grappige kleine hutjes op het water waar je kunt overnachten en dus ook ’s nachts kunt genieten van de jungle, de geluiden uit de jungle en de heerlijke rust. In onze ogen nog niet geschikt met een klein kind dat nog niet snapt dat water gevaarlijk kan zijn. Wel geweldig als je kinderen wat ouder zijn. Je komt deze bij de River Kwai trouwens ook veel tegen, dus ook daar kun je dat meemaken.

We leggen onderweg een aantal keren aan om dieren te spotten, maar helaas zonder succes. Onze sailorman zegt dat veel dieren dieper het park zijn ingegaan vanwege het toerisme. Het is overigens verder best rustig in het Nationaal Park valt ons op, terwijl het toch wel Thais hoogseizoen is. Als Lucas weer wakker is dan is hij weer springlevend om deel te nemen aan de jungletocht van 1 kilometer…op papa zijn nek. Deze tour is niet te doen met een kind dat ouder is en niet goed kan lopen, wij adviseren om een baby of peuter echt om op je rug te dragen. Dan heb je zelf je handen ook vrij. Wij hebben zelf nooit een rugdrager gehad vanwege rugklachten, maar dat is toch wel echt een uitvinding!

Jungle Khao Sok Thailand

Ja, je ziet het goed: wij doen bijna alles op slippers, hier waren goede stappers wel echt fijner geweest!

Naar de grot met een vlot

Na een tocht door de jungle komen we uiteindelijk bij grote vlotten uit. We worden ermee naar een grot gebracht met stalagmieten en -tieten. Onze peuter vindt vooral het woord ‘buiten’ toepasselijk en wil liever zo snel mogelijk uit de grotten. Als mama vertelt dat het stenen bomen zijn vind hij het al minder eng. Papa en mama hebben een heel gaaf lampje op hun hoofd en het is wel een avontuur om de grot in (en vooral ook uit!) te komen. Maar het is meer dan de moeite waard, de grot is prachtig hoewel het er natuurlijk wel eentje als zovelen is. Het hele plaatje met het klimmen er naartoe, varen met het vlot en echt alleen in de grot zijn vinden wij mooi. Op de weg terug met de raft hangt Lucas de held uit. Boten zijn fun! Hij klimt, klautert en krijgt natte voeten en klimt op de steiger, alle vlotten kris kras door elkaar en ook over de soort van bruggetjes. En dan moeten we helaas ook weer terug door de jungle naar onze eigen longtail. Hoewel de terugreis toch altijd korter lijkt dan de heenreis…

We moeten nog even lachen om de andere toeristen die net op een bootje gepropt zitten om naar de grot te gaan. Die moeten gewoon echt in een ganzenpas mee en op het vlot naar de grot krijgen ze nèt geen natte billen! Dat is dus precies waarom wij met een kind graag een privétour doen: met kleine kinderen wil je niet zo zitten.

Vlot Thailand

Als je géén private tour hebt, loop je dus dit risico. Niet handig met kleine kinderen…

Als we weer bij onze longtail komen, slaan we nog wat bananen en drinken in voor AH-prijzen – oftewel zwaar overrated voor hier. Ach, we zijn blij met wat vocht en eten en varen we terug naar de pier waar onze dagtrip begonnen is. We rijden terug naar The Cliff and River Jungle Resort en daarna door naar een tree tops restaurant wat we al eerder gezien hebben bij het Khaosok Tree House (zie hieronder). Ze hebben daar hutjes in boomtoppen en allemaal bruggen er naartoe. We eten er heerlijke saté, papa en mama moeten toekijken hoe onze hongerige peuter alles op eet en bestellen nog snel een extra portie!

Accommodatie voor gezinnen in Khao Sok National Park

We hebben best even moeten speuren voordat we een accommodatie hadden gevonden in Khao Sok National Park die voldeed aan onze wensen. Toen we er eenmaal waren, zagen we allemaal leuke hotelletjes die we helemaal niet online hadden gevonden. Anyway, we hebben een paar leuke adresjes voor je!

Leuke accommodaties in Thailand met kinderen

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijke om met de kinderen op reis te gaan in Nederland, Europa en ook daarbuiten. We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Toen ik startte was er nog heel weinig informatie te vinden over reizen met kinderen. Dat is nu wel anders! Ik wil met mijn team aan ouders laten zien hoe leuk het is om de wereld te ontdekken met kinderen. Comfortabel reizen en een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn daarbij belangrijk vinden wij. Fijne accommodaties, bijzondere overnachtingen en vakantiewoningen waar juist niet de grote massa naartoe gaat. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer. Heb jij een tip? Of heb jij een fijne accommodatie voor gezinnen? Stuur een bericht naar Mireille via mireille@kleinewereldreiziger.nl.