Khao Sok met kinderen bezoeken
Thailand
Mireille Steegmans
Thailand
01/10/2020
6 min

5x Bijzonder plekken in Thailand die net even anders zijn

01/10/2020
6 min

Thailand heeft veel bijzondere plekken, maar veel van deze plekken zijn steeds minder authentiek doordat ze worden platgelopen door toeristen. Natuurlijk wil je met kinderen de highlights van Thailand zien, maar ik heb ook nog een aantal bijzondere plekken in Thailand voor gezinnen die wat minder voor de hand liggend zijn.

#1 Sam Phan Bok (de Grand Canyon van Thailand)

In het oosten van Thailand, tegen de grens van Laos in de mooie provincie Ubon ligt Sam Phan Bok waarvoor je ongeveer 1,5 uur nodig hebt om het te bezoeken met kinderen. Dit wordt de Grand Canyon van Thailand genoemd door haar unieke aangezicht. Gaten, bekkens en verschillende verdiepingen geven het gebied een bijzonder uiterlijk en dan heb ik het nog niet gehad over de 3.000 gaten in de grond. Deze plek is nog nauwelijks ontdekt, het is er echt nog heel rustig. In het droge seizoen van december tot juni kun je de vele gaten in dit soort van maanlandschap het beste zien, een bijzondere plek om naartoe te gaan met je kroost. Sam Phan Bok ligt in de buurt van de stad Song Khon. Dit is 75 km rijden ten noorden van Khong Chiam langs Highway 2112, een geschikte plaats om te overnachten. Je hebt een huurauto of een chauffeur nodig om bij Sam Phan Bok te komen. Huur je zelf een auto in Thailand? Doe dit dan via Sunny Cars, dan heb je gegarandeerd kwaliteit en service. Huur je je auto via Kleine Wereldreiziger dan krijg je bovendien ook nog eens 5% korting op je huurauto bij Sunny Cars.

Sam Phan Bok mapBovenaanzicht met de grens in de Mekong rivier

Je kunt samen van alles herkennen in de verschillende vormen die je ziet bij Sam Phan Bok. Superleuk! Als het regenseizoen is, kun je hier trouwens echt bedrogen uitkomen. Waarom? Dan is het hele gebied overstroomd, omdat de naastgelegen Mekong rivier dan buiten haar oevers treedt. Het is bijzonder dat aan de overkant van de rivier Laos begint, de grens tussen Thailand en Laos ligt precies in de Mekong. Met hele kleine kinderen die nog flink ontsporen met lopen is dit gebied niet geschikt vanwege het gevaar om in een gat te vallen. Je hoeft overigens geen entree te betalen om hier te lopen, wel kun je je gezin met een 4×4 vanaf de ingang naar deze plek toe laten brengen voor ongeveer € 15,00. Houd er rekening mee dat hier nauwelijks schaduw is, dus bezoek het gebied in de vroege ochtend of laat in de middag bij zonsondergang. Goede schoenen of Teva’s en een flesjes water plus zonnebrandcrème met een petje zijn in mijn ogen een must voor gezinnen.

Sam Phan Bok Thailand met kidsSam Phan Bok is gegarandeerd leuk met kinderen

#2 De Rode Lotus Zee (Red Lotus Sea) in Udon Thani

Als je je kinderen een prachtige zee van rode en roze lotusbloemen wilt laten zien dan is de reis naar Udon Thani in het noordoosten van Thailand zeker een must. Zeker weten trouwens dat je hier geen spijt van gaat krijgen. Elk jaar is het meer van Nong Han in Udon Thani bedekt met duizenden waterlelies die zich uitstrekken zover als je zicht hebt. Met recht een kippenvel moment. De beste tijd om dit mooie stuk natuur te zien, is begin december tot eind februari. Oftewel: perfect voor gezinnen om tijdens de kerstvakantie in de reisroute op te nemen. De beste tijd van de dag om de lotusbloesemen te zien is van 6.00 uur ’s ochtends tot de middag. In de middag zie je ze echt in volle bloei en dat is zo onbeschrijfelijk mooi! Bij de Thai is deze plek heel populair tijdens Valentijnsdag, dus blijf hier dan echt weg met je gezin.

Er is een Red Lotus Sea Festival dat elk jaar half januari wordt gehouden in het nabijgelegen plaatsje Wat Bandiem. De provincie Udon Thani is niet direct het meest makkelijk bereikbaar anders dan met het vliegtuig. Als je landt op Udon Thani airport dan is het meer ongeveer 50 kilometer rijden. Huur een auto of regel een chauffeur voor meer gemak. Vanuit Vientiane (Laos) ben je binnen 2 uur in Udon Thani met een chauffeur.

Red Lotus Sea in Udon ThaniDe Red Lotus See in Udon Thani

In Udon Thani zelf is niet superveel te beleven, hoewel het wel erg leuk is om sfeer te proeven in deze stad waar nauwelijks een toerist rondloopt. Leuke plekken als je er toch bent:

  • Ning Prajak Park
  • Night market, zonder toeristen dus heel anders dan in Chiang Mai
  • Ban Chiang, een archeologische plek die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat
  • ‘Backpackers street’ met hostels en een paar barretjes

Waar slaap je als je naar Udon Thani gaat? Het Clay Hotel Udonthani is een aanrader net als De Princess Hotel Udonthani

#3 De beroemde Erawan-watervallen met kinderen

Erawan National Park ligt in de provincie Kanchanaburi en wordt veel bezocht door de lokale bevolking en toeristen. Het meest kenmerkende van deze plek zijn de prachtige Erawan-watervallen die uit zeven lagen bestaan. Je ziet hier smaragdgroene vijvers, genoemd naar de driekoppige witte olifant uit de hindoeïstische mythologie. Men zegt dat de bovenste laag van de watervallen lijkt op het hoofd van de olifant.

Hoe kom je er? De Erawan watervallen liggen een kleine 200 kilometer van Bangkok, zo’n 3 uur rijden. Het makkelijkst zijn deze watervallen te bereiken vanuit Kanchanaburi, verblijf daarom zeker een aantal nachten in deze plaats en combineer het met andere highlights in de omgeving. Het pad tot aan de eerste waterval is verhard. Bij elke laag is een gebied waar je kunt zwemmen in kleine watertjes. Het park is over het algemeen erg druk in het weekend en op feestdagen, dus ga dan echt niet naar de Erawan watervallen is mijn tip. Elk deel van de waterval heeft verschillende functies, dus sla geen last over en leer meer van je gids over de verschillende lagen. Ondertussen kunnen de kinderen genieten van het water. Veel gezinnen bereiken niet alle levels van de watervallen, zonde! Ga dus op tijd, neem de tijd en geniet.

Erawan-watervallen met kinderenErawan watervallen

#4 Wat Chaloem Phra Kiat Phrachomklao Rachanusorn (Bell Temples)

Iets meer dan 100 kilometer vanaf Chiang Mai ligt de stad Lampang. Terwijl het verkennen van de stad zeker leuk is, is het belangrijkste hoogtepunt van de plaats het Chaloem Phra Kiat Phrachomklao Rachanusorn-tempelcomplex . Jeetje, dit is echt een mondvol! Dit tempelcomplex ligt bovenop een rotsachtige heuvel, het is een prachtig gezicht om te zien. De glimmend witte en klokachtige stoepa’s liggen hoog op de rotsen en zijn een bekend boeddhistische bedevaartsoord. Er wordt gezegd dat hier een voetafdruk van Boeddha is gevonden.

Hoe kom je er? Best gemakkelijk! Vanuit de stad Lampang pak je een Songthaew, zo’n open rode pick up truck waar je in de laadbak zit. Een belevenis op zich met kinderen! Let wel op dat je kinderen goed kunnen wandelen en weten wat gevaar is. De paden zijn hier zeker niet buggy proof en kleine kinderen zullen hier niet kunnen lopen. Met onze bijna 8-jarige met veel wandelervaring zou ik dit zeker aandurven.

# 5 Karstbergen bij Ratchaprapha Dam (Cheow Lan Dam)

De film Avatar gezien? Dan kun je je wellicht de kalkstenen karstbergen herinneren. Niet ver van de provincie Surathani in Khao Sok National Park, kun je deze avatarachtige bergen zien als je langs de Ratchaprapha Dam vaart. Wij racen met een bootje langs de dam om vervolgens stil te gaan liggen tussen de adembenemende rotsen, motor even uit van de longtail. What a beauty! Dit wordt ook wel ‘klein Guilin’ genoemd, wat verwijst naar de mystieke bergen in China, die de echte inspiratie van de Avatar bergen waren. Ik heb ze allebei gezien en kan je vertellen dat de bergen bij Guilin toch wel echt meer bijzonder waren, dit is een goede tweede.

karstbergen Khao Sok met kinderenDe karstbergen bij Khao Sok National ParkDeze karstbergen kun je alleen zien als je de boot neemt vanaf de kade in Khao Sok. Als je hier toch bent dan zou ik aanraden om niet alleen hiervoor een longtail te huren. Maak er een hele dagexcursie van zoals wij dat ook deden, of overnacht zelfs in een floating hotel als je kinderen daar oud genoeg voor zijn. Wij bezochten in deze omgeving de jungle en gingen de grotten in met een gids. Daarvoor moesten we eerst best wel een flink stuk lopen door de jungle, niet heel geschikt met te kleine kinderen. Met onze zoon van 2 jaar ging het net, omdat hij op onze nek kon zitten en al vrij aardig kon lopen. Meer daarover lees je in ons blog ‘Khao Sok met kinderen, varen en de jungle in’.

Khao Sok excursie met kinderenMet een vlot (raft) varen naar de grotten

Wandelen in de jungle van Khao SokWandelen in de jungle is minder geschikt met kleine kinderen