Tips voor Thailand met kinderen
Thailand
Mireille Steegmans
Thailand
12/29/2016
3 min

Verrassende Thailand highlights voor low-budget travellers

12/29/2016
3 min

Thailand heeft een rijke geschiedenis en een prachtige cultuur. Gezinnen die voor het eerst naar Azië gaan kunnen prima beginnen in Thailand, het is erg toegankelijk en kindvriendelijk. Ik selecteerde een mix met 5 low-budget highlights voor gezinnen.

Exotische fruitsoorten proeven

Laat je kinderen in Azië kennismaken met meer fruitsoorten dan alleen een appel en een banaan en de andere fruitsoorten die je in de Nederlandse supermarkt kunt krijgen. Proef eens een pomelo of beter nog, eet ze als ze net van de boom afkomen. Wij kregen deze kans en vonden het een belevenis op zich hoe de pomele met een kapmes van de boom werd gehaald. En heb je al eens een ramboetan gegeten? Drakenfruit? Papaja? Mangosteen? Juist ja, genoeg te ontdekken dus nog! Ga een lokale markt op en vraag of je wat fruit mag proeven. Of anders koop je wat fruit en laat je het voor je snijden.

Ramboetan Ngoh

Is een tuk tuk veilig? Ga het ervaren in Bangkok

Een ritje in een tuk tuk mag voor gezinnen eigenlijk niet ontbreken op het programma. Of het veilig is? Nee. Daar kan ik heel kort over zijn. Thailand heeft een hoog aantal verkeersslachtoffers en als je soms ziet hoe er wordt gereden dan kun je je wel bedenken dat je niet veel te zeggen hebt in een tuk tuk. Is het leuk? Hell yeah! Soms zijn we in Nederland een beetje veiligheidsfreaks vind ik. Een vakantie in Thailand is niet compleet als je niet in een tuk tuk hebt gezeten. Punt.

Overigens is een tuk tuk niet mega comfy dus als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan dan wil je best wel graag weer met een taxi van A naar B. Wij wel tenminste. Tuk tuk chauffeurs vragen soms belachelijke prijzen, omdat ze denken dat toeristen toch wel betalen. Laat je niet foppen! Zolang Azië bestaat zullen er tuk tuk zijn dus er zijn genoeg kansen om er eens mee te rijden. Overigens is het zelf besturen van een tuk tuk nog best wel een klusje, Gijs probeerde het ooit een keer. Rijden in een tuk tuk is gewoon een leuk en low budget uitje, maar zorg wel dat je dat dan buiten Bangkok doet.

Met een longtail over de rivier

In Krabi zaten wij voor het eerst in een longtail en dat was direct dikke fun. Vanwege de ervaring, de uitzichten en gewoon de hele sfeer. We hebben inmiddels niet alleen in Thailand en vooral in Khao Sok National Park van de longtail genoten, maar o.a. ook in Maleisië en Borneo. Big fun! En dat vond onze peuter toen ook. Dat is ook de reden dat hij in Sri Lanka ook weer op het programma staat. Is het veilig met een kind? Dat is een twijfelgeval. Zoals je ziet dragen wij geen reddingsvesten en dus is het goed opletten met een kind. Sommigen zullen het onverantwoord vinden, wij noemen het leven en genieten! Als je oplet dan kan er weinig gebeuren en inmiddels hebben wij een opblaasbaar reddingsvest aangeschaft. Verwacht namelijk zeker niet dat er kindvesten altijd beschikbaar zijn in de longtail boten. Nog een goede tip: smeer je goed in. Het waait heerlijk op zo’n longtail, maar dat is ook meteen het verraderlijke…

Longtailboot met een kind

Bezoek een weeshuis

Als je de mogelijkheid hebt dan is het zeker de moeite waard om een bezoek aan een weeshuis te brengen in Thailand met je kinderen. Regel dit vooraf, je kunt niet zomaar komen binnenlopen. Vaak is het zo dat weeshuizen ervoor openstaan om gasten te ontvangen en je kunt als vrijwilliger een aantal uren in het weeshuis zijn. Wij vonden het bijzonder om op deze manier in contact te komen met weeskinderen en ook om onze zoon te laten zien hoe het ook kan zijn. Vraag van tevoren even als je contact legt met een weeshuis of je nog iets voor hen kunt betekenen. Soms kunnen kleine dingen heel erg welkom zijn.

Thaise kinderen

Op zoek naar een bijzondere Boeddha in Ayutthaya

In Thailand kom je op iedere hoek van de straat bij wijze van spreken een Boeddha tegen. Hij is echt overal in allerlei vormen. Het is juist leuk om op zoek te gaan naar de bijzondere Boeddha’s met kinderen. De meest bijzondere Boeddha die wij hebben gevonden was toch wel in Ayutthaya. Deze Buddha viel juist niet op vanwege zijn imposante grootte of omdat hij volledig in goud was. Hij viel op vanwege de eenvoud en omdat hij op een bijzondere plek was: met zijn hoofd tussen de wortels van een boom bij Wat Mahathat in Ayutthaya. Overigens is Ayutthaya een aanrader om te zien.

Gewoon over straat slenteren is altijd leuk. Je ziet echt zo ontzettend veel met kinderen als je op straat bent en als je de tijd neemt om te kijken en te leren dan heb je een geweldig low-budget uitje op straat in Thailand. Hoeveel verschillende Boeddha’s kunnen jullie ontdekken?

Boeddha hoofd bij Wat Mahathat