Tips lekker Belgisch bier
Eten & drinken
GIjs Steegmans
Eten & drinken
03/28/2022
6 min

Lekker Belgisch bier uit de Ardennen, speciaal voor papa's

03/28/2022
6 min

Lekker Belgisch bier mag je niet missen als je in België bent en van bier houdt natuurlijk. Speciaal voor papa’s deze biertips en natuurlijk ook voor moeders die van een biertje houden.

Bezoek aan een bierbrouwerij in de Ardennen

Als je de bierbrouwerijen van een aantal bekende biermerken wilt bezoeken dan zit je goed in de Ardennen, genoeg lekker Belgisch bier hier wat mij betreft! Houd er wel rekening mee dat je niet overal zomaar naar de brouwerij kunt gaan, of zelfs bijna helemaal niet. Zo is de Chimay Experience leuk om kennis te maken met de geschiedenis van de trappistbieren en de kazen van Chimay. Een bezoek duurt ongeveer 40 minuten en is dus prima in te passen met kinderen. Verwacht alleen niet dat je de brouwerij kunt bezoeken die bij de abdij ligt. Wel krijg je na afloop van de experience een lekker Chimay biertje in het café van Espace Chimay. Wil je een brouwerij zien? Dan raad ik aan om naar de brouwer van het bekende La Chouffe bier te gaan: brouwerij Achouffe. En verder vooral lekker zelf proeven! Een aantal lekkere Belgische bieren uit de Ardennen verder uitgelicht door Gijs met de opmerking dat het feit of je een bier lekker vindt of niet natuurlijk altijd afhangt van persoonlijke smaak.

La Chouffe uit Achouffe

De bekende kabouter op het etiket van het bier van La Chouffe is bij veel Nederlanders wel bekend en ook populair. Het bier groeide in korte tijd uit tot één van de populairste bieren van België. En dat terwijl het ooit als hobby van twee zwagers begon. Leuk verhaal…en lekker bier! La Chouffe blond en Mc Chousse bruin zijn de populairste bieren waarvan ik het blond bier zelf het meest aanbeveel. Verder heb je ook nog de Houblon Chouffe, N’Ice Chouffe en Bok Chouffe. Wat ik nog niet kende was de likeur van La Chouffe: een absolute aanrader als hij gebruikt wordt in de Chouffe Coffee met een dotje slagroom erop. Op de kerstmarkt van La Roche en Ardenne hebben we er heel wat achterover getikt om lekker warm te worden op tweede kerstdag! La Chouffe en ook de brouwerij zijn een aanrader wat mij betreft en horen absoluut in bij mijn toppers van lekkere Belgische bieren.

Durboyse uit Durbuy

Het bier uit…Durbuy zelf. Je vindt het Durboyse bier is er in de varianten blond, trippel en donker. Mijn mening: niet extreem bijzondere bieren in de categorie lekker Belgisch bier. Je kunt de bieren in Durbuy zelf op veel verschillende plaatsen proeven en ook kopen. Voor alle drie de bieren geldt dat ze ongefilterd zijn en een hoge gisting hebben. Deze bieren ondergaan vervolgens een tweede gisting in de fles. De Durboise blond is romig en heeft fruitsmaken met een klein bittertje terwijl je in de Durboyse trippel 8 een duidelijke zoetzure smaak proeft in combinatie met de smaak van fijne hop. Het bruin bier heb ik zelf niet geproefd nadat ik de andere twee bieren had geprobeerd. Het bier hier op de foto is geen Durboyse, maar de voorloper ervan. In de kerstperiode was deze helaas niet verkrijgbaar…of de Durboyse had wat promotie nodig…

Bier uit Durbuy België

Marckloff

De brouwerij van Marckloff zit in Durbuy. Even zoeken, want anders ben je er zo voorbij en dat zou zonde zijn! Deze brouwerij is klein en de fijne sfeer van dit lekkere Belgische bier vonden wij al direct terug in het ernaast gelegen La Ferme au Chêne. La Ferme au Chêne is overigens ook de naam van de brouwerij die Marckloff bier brouwt. In 2013 stopte het biermerk met de productie en werd het overgenomen. Gelukkig maar, want het was niet voor niets zo druk in het café van La Ferme au Chêne: Marckloff bier is lekker en bijzonder in haar soort. Een absolute aanrader als je lekker Belgisch bier zoekt. Weer net even wat anders en daar word ik blij van! Op aanvraag kun je een film zien van de bierbrouwerij, de toegang is gratis. Wil je proeven, dan betaal je een kleine vergoeding.

Bierbrouwerij Durbuy - Marckloff

La Feodale uit La Roche en Ardenne

La Feodale komt uit La Roche en Ardenne en is een blond biertje van 6,5%. Ik dronk hem voor het eerst bij Maison Bouillon & Fils wat overigens een leuk restaurantje is als je de Ardenner ham wilt proeven. Het bier wordt geschonken in een aardewerk mok, weer eens wat anders. Het bier is lichtzuur van smaak en daarmee zeker uniek in haar soort. Mijn voorkeur heeft het bier eerlijk gezegd niet en ik zou La Feodale ook niet nog een keer bestellen.

Chimay bruin en triple uit…Chimay

Ook dit bier is vernoemd naar de plaats waar het wordt gebrouwen, of zou het andersom zijn. Geen idee, maar in ieder geval wordt Chimay in verschillende varianten gebrouwen in de Abdij Notre-Dame de Scourmont. Jaarlijks produceren ze ongeveer 170.000 hectoliter bier (!) dus dat verklaart ook waarom Chimay in Nederland best bekend is. Bij mij althans wel…

Ik vond het bruin bier vlak van smaak, vooral als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het donkere bier van Marckloff. Aan de andere kant vond ik het karamelachtige triple bier van Chimay wel heel erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar!

v

Rochefort 8, 10 en 12

Niet alleen één van mijn favorieten (Rochefort 10), maar ook van Mireille (Rochefort 8). Alleen hebben we dus wel allebei de voorkeur voor een ander nummer. Rochefort wordt gebrouwen in het dorpje Rochefort bij de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy. Ik vind het bier één van de meest exclusieve bieren die in de Ardennen wordt gebrouwen en dat zit hem niet alleen in de smaak. De monniken van de abdij brouwen namelijk ook niet meer dan nodig is om te kunnen voortbestaan en om aan goede doelen te geven. Er wordt slechts 15.000 hectoliter per jaar gebrouwen, vergelijk dat maar even met Chimay. De winkel bij de brouwerij is alleen in het weekend open, maar in veel supermarkten in de Ardennen is Trappiste Rochefort ook te vinden.

Wat is lekker Belgisch bier?

Kleine brouwerijen met wisselende kwaliteit

In België zijn er best wel wat kleine brouwerijen en startups, sommige bieren zijn lekker en anderen wat minder. Het hele proces van bierbrouwen komt best wel nauw en om een constant lekker bier te maken is best een uitdaging. Een bier dat zéker niet zomaar overal te vinden is, is L’Arogante. Dit bier is een samensmelting van La Roche-en-Ardenne en Gent en het bier is bovendien arrogant omdat het zegt dat het het meest Belgische en het meest hoppige bier is. Dat eerste daar twijfel ik over, maar dat het hoppig is…absoluut! Je houdt ervan of je houdt er niet van en ik houd er dus niet van. De hele uitstraling van het bier is goed, de smaak vond ik teleurstellend.

L'Arogante – Belgisch hoppig craft bier

Lekker Belgisch bier, als je dorst hebt dan ligt het aan jezelf!

Naast het lekker Belgisch bier dat ik al eerder noemde, zijn er nog eindeloos veel meer bieren zoals Bellevaux, Omer en natuurlijk het bier van Maredsous. Van Maredsous is voor de triple een must drink! Het blonde bier van Omer is trouwens ook erg lekker fris in de zomer. Natuurlijk helpt de hele sfeer van de Ardennen zeker wel mee. Een beetje als wijnen die in Italië, Frankrijk of Portugal ook anders smaken dan wanneer je een doos mee naar huis neemt. Kortom: zelf ook zeker proeven en je eigen smaak ontdekken. En zeker ook wat lekkere flesjes Belgisch bier mee naar huis nemen als je een liefhebber bent om thuis na te genieten.

Dit moet je weten voor je bezoek aan de Ardennen met kinderen

Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de Ardennen met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Winkeltje bij Nutchel Ardennen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.