Thailand met kinderern praktische reisgids met informatie
Thailand
Mireille Steegmans
Thailand
03/01/2024
13 min

Thailand voor beginners, handige tips voor gezinnen

03/01/2024
13 min

Thailand, met haar  rijke cultuur, adembenemende natuur en vriendelijke inwoners, is een paradijs voor families die samen avonturen willen beleven. Wij vinden het altijd weer genieten als we in Thailand zijn met ons gezin! Een niet te missen highlight is het bezoeken van de oude stad Ayutthaya, bomvoll geschiedenis en de gigantische Boeddhabeelden. De nachtmarkt van Chiang Mai is een fantastische plek om de lokale ambachten te zien en sfeer te proeven. Voor natuurliefhebbers is een dagtocht naar de Erawan Watervallen, met haar zeven niveaus van kristalhelder water, een must. En wat dacht je van het avontuurlijke Khao Sok? Zet maar gerust op je lijstje! Waterratten kiezen voor snorkelen tussen de tropische vissen in de helderblauwe wateren rondom een van de eilanden van Thailand. Geniet wonderen om te ontdekken in Thailand met je kinderen! Maar als je voor het eerst naar Thailand gaat dan heb je natuurlijk ook vragen en daarom heb ik deze reisgids voor ouders geschreven, bomvol tips in Thailand voor beginners. Met de juiste voorbereiding en kennis vooraf, is je vakantie gegarandeerd een grotere verrijking voor jezelf en zéker ook voor je kinderen!

Rondreis Thailand  met gezin

De mensen in Thailand

Vanaf het moment dat we voet zetten op Thaise bodem, bij onze aankomst op de Internationale Luchthaven Suvarnabhumi, wordt ons meteen duidelijk hoezeer de Thai van kinderen houden. Onze bijna tweejarige peuter wordt direct betoverd door de hartelijkheid van de Thaise mensen. Hij blijft dicht bij ons en kijkt even de kat uit de boom. Overal om ons heen zijn er lachende gezichten; een kenmerkende uiting van de Thaise gastvrijheid die je werkelijk overal ziet in het land. Mensen van alle leeftijden willen een handje geven of onze kleine avonturier begroeten. De hartelijke sfeer zorgt echt voor een welkom gevoel. Deze ervaring illustreert eigenlijk precies hoe de Thai zijn met kinderen: je wordt hier gewoon echt met open armen ontvangen! Het maakt Thailand tot een heerlijk land voor gezinsvakanties.

Veel reizigers zijn het erover eens dat de Thaise bevolking buitengewoon vriendelijk is en je vaak met een glimlach verwelkomd wordt. Deze gastvrijheid is cruciaal voor het toerisme en weerspiegelt de Thaise levensfilosofie waarin geluk nastreven centraal staat. Je ziet dit ook terug in de vele traditionele dansen.

Thaise dansen traditie

Eten in Thailand met kleuter

De Thaise samenleving waardeert indirecte communicatie, hoewel ze iets flexibeler zijn dan andere Aziatische culturen. Nederlandse directheid kan soms als ongewoon worden ervaren in Thailand en kritiek op de monarchie wordt niet getolereerd.

Thailand met kinderen, tips voor gezinnen

Religie in Thailand, het Theravada boeddhisme

Op religieus vlak domineert het Theravada boeddhisme in Thailand, de meest beoefende vorm in Zuidoost-Azië. Het land staat vol met adembenemende boeddhistische tempels, waar bezoekers worden aangemoedigd respect te tonen door de kledingvoorschriften na te leven en schoeisel uit te doen bij het betreden van een tempel. Naast het boeddhisme zijn ook het christendom, de islam en het hindoeïsme aanwezig, veelal geïntroduceerd door migratiestromen. In sommige regio's, zoals Phuket, vind je een relatief groot aantal moslims, wat een direct gevolg is van migratie uit Maleisië.

Bangkok met kleine kinderen

Theravada boeddhisme is een vorm van boeddhisme die de nadruk legt op het volgen van het Pad van de Ouderen en dit speelt een centrale rol in het dagelijks leven van de Thai. Meer dan 90% van de bevolking belijdt dit geloof, wat Thailand uniek maakt met zijn rijke verzameling aan tempels, rituelen en boeddhistische feestdagen.

In het hart van de Thaise samenleving ligt het geloof in karma en wedergeboorte, fundamenten van het Theravada boeddhisme. Monniken in saffraangele gewaden zijn een veelvoorkomend beeld; zij leven volgens strikte discipline en zijn diep gerespecteerd. Ochtendalmoes, waarbij burgers voedsel aan monniken geven, symboliseert wederkerigheid en spirituele verbondenheid. Deze interacties versterken de band tussen het alledaagse en het spirituele, en benadrukken eenheid binnen de gemeenschap. Het Theravada boeddhisme in Thailand is niet enkel een religie, maar een levenswijze die richting en betekenis geeft aan het bestaan van haar volgers. Als je de kans hebt om in de ochtend een moment bij te wonen waar geofferd wordt, dan is dit zeker een mooie ervaring voor kinderen.

Offeren Theravada boeddhisme Thailand

De geschiedenis van Thailand in een notendop

De geschiedenis van Thailand is een boeiend verhaal van transformatie en doorzettingsvermogen, dat al lang begint voor het feit dat het land de naam Thailand kreeg in 1939. Voorheen luisterde Thailand naar de naam Siam en de complete naamswijziging symboliseert eigenlijk een heel een belangrijk moment in de geschiedenis van het land. De oorsprong van Thailand is terug te voeren naar de samensmelting van verschillende koninkrijken, waaronder Sukhothai, Lanna en Ayutthaya. Nog steeds zijn deze plekken te bezoeken

De eerste sporen van bewoning in het huidige Thailand dateren van ongeveer 3600 jaar voor onze jaartelling. Door de eeuwen heen werd Thailand een smeltkroes van culturen en religies, mede dankzij migraties uit Zuid-China en invloeden van hindoeïsme en boeddhisme uit naburige landen. De geschiedenis van Thailand begint in de dertiende eeuw met de oprichting van het Koninkrijk Sukhothai, gevolgd door Ayutthaya in de veertiende eeuw. Ayutthaya groeit uit tot een regionale macht en handelsknooppunt. Deze periode van bloei en onafhankelijkheid eindigt abrupt als Birma in 1767 wordt vernietigd.

Sukhothai Thailand

Bhumibol Adulyadej, ook bekend als Rama IX, was van 9 juni 1946 tot zijn overlijden op 13 oktober 2016 de negende koning van de Chakri-dynastie in Thailand en de langst regerende monarch ter wereld tijdens zijn leven. Hij was enorm geliefd bij de Thaise bevolking en wist veel welvaart en verandering in het land te brengen.

Na een donkere periode wordt uiteindelijk de basis gelegd voor het moderne Thailand door koning Taksin, die een nieuw rijk stichtte met Thonburi als hoofdstad. De Chakri-dynastie, gestart door generaal Chakri (later Koning Rama I) was een feit. De overgang naar een constitutionele monarchie in 1932 en de definitieve naamswijziging in 1939 waren cruciale momenten in de vorming van het huidige Thailand. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog onderging Thailand ingrijpende politieke en sociale veranderingen, een korte periode heette het land zelfs weer Siam. De jaren na de oorlog kende Thiland economische groei, het verwesterde steeds meer en werd na meerdere staatsgrepen erg instabiel. Door toeristische ontwikkeling en de groeiende economie en welvarende middenklasse werd Thailand uiteindelijk het land dat het tegenwoordig is.

Thailand is een culturele smeltkroes, voornamelijk door migratie uit verschillende Aziatische landen, waaronder China, India, Vietnam, Laos en Maleisië. Dit heeft geleid tot een diverse bevolking die zich ondanks verschillende afkomsten, voornamelijk identificeert als Thai.

Ayutthaya Thailand met kinderen

Bangkok, de veelzijdige hoofdstad van Thailand

Bangkok is een bruisende metropool die op het eerste gezicht intimiderend lijkt voor gezinnen, maar als je je verdiept in Bangkok dan kom je er al snel achter de het een hele kindvriendelijke bestemming is. We zijn enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Bangkok, waaronder tempels als Wat Phra Kaew en Wat Pho, het Koninklijk Paleis en historische monumenten. De Thaise streetfood-scene, waar we samen met onze kinderen van lokale delicatessen genieten, is een hoogtepunt op zich in Bangkok. De rijke smaken en geuren van de Thaise keuken maken elke maaltijd tot een avontuur als je het ons vraagt!

Bangkok bewijst dat het veel meer is dan een tussenstop op weg naar de Thaise stranden. Het is een plaats van culturele rijkdom, heerlijk eten en onvergetelijke herinneringen. Van het verkennen van de historische wijken tot het genieten van de culinaire hoogstandjes bij streetfood-kraampjes, Bangkok met kinderen is een ervaring die zowel vermaakt als inspireert. Het is een stad die avontuur biedt voor de hele familie, waarbij elke dag nieuwe verrassingen brengt.

> Lees meer over Bangkok met kinderen

Eten op straat in Bangkok

Wandelen in Bangkok met kleine kinderen

Hoe reis je naar en in Thailand?

De reis naar Thailand begint vaak met een lange vlucht, maar eenmaal aangekomen, is het vervoer verrassend toegankelijk en divers op de verschillende plekken. Met de tuk tuk door de bruisende straten van Bangkok sjezen is een compleet andere ervaring dan de taxi nemen in Chiang Mai. Het gebruik van de nachttrein biedt een bijzondere ervaring, waarbij je wakker wordt in een volledig nieuwe omgeving. Zeker een aanrader, al snapte onze kleuter het principe van slapen in een trein echt compleet niet. Maar wat een lol hebben we gehad en wat een mooie herinneringen zijn het nog steeds!

Voor gezinnen die meer flexibiliteit wensen, biedt het huren van een auto de vrijheid om op eigen tempo te verkennen, mits je comfortabel bent met links rijden. Als lid van Kleine Wereldreiziger krijg je bovendien korting op je Sunny Cars huurauto als je via ons boekt! Het inzetten van de app Grab voor het boeken van een rit is ook een goede optie. Installeer vooraf even de app en koppel je gegevens, dan heb je daar ter plaatse geen omkijken meer naar!

Treinreis Thailand met kleuter

Trein in Thailand tijdens rondreis met gezin

Overnachten in Thailand met kinderen

Overnachten in Thailand met kinderen? Genoeg keuze en voor ieder wat wils, van gezellige bungalows aan het strand tot comfortabele hotels met alle voorzieningen. Voor gezinnen zijn er accommodaties die niet alleen betaalbaar zijn maar ook voorzieningen bieden zoals zwembaden en activiteiten voor kinderen. Door vooraf onderzoek te doen en te kiezen voor kindvriendelijke verblijven, kunnen ouders zorgen voor een ontspannen en plezierige ervaring voor het hele gezin. Het is de perfecte manier om na een dag vol avontuur samen te komen en de indrukken van de dag te delen.

> Kindvriendelijke hotels in Bangkok (onze selectie)

> Kindvriendelijke hotels in Chiang Mai (onze selectie)

Hotel met zwembad in Bangkok met kinderen

Even speciale aandacht voor overnachten in Khao Sok met je gezin, want dit is een onvergetelijk avontuur. Stel je voor: je wordt wakker in een drijvende bungalow op het kristalheldere water van het Cheow Lan-meer, omgeven door de adembenemende kalksteenkliffen en weelderige jungle. Het is de perfecte plek voor gezinnen die houden van de natuur en graag samen nieuwe herinneringen creëren. Voor de kinderen zijn er volop activiteiten: van jungle trekking en het spotten van exotische dieren tot kajakken op het meer. Het is een speeltuin van moeder natuur waar ze op een educatieve manier leren over biodiversiteit en het belang van natuurbehoud.

Een belangrijk aandachtspunt is wel dat een zwemdiploma voor kinderen hier extra handig is. De nabijheid van water betekent dat veiligheid voorop staat, en kunnen zwemmen maakt de wateractiviteiten niet alleen veiliger, maar ook leuker voor iedereen. Khao Sok is gewoon echt een magische plek!

Kindvriendelijke hotels in Khao Sok (onze selectie)

Khao Sok Thailand met kinderen

De Thaise keuken verkennen met kinderen

De Thaise keuken is een feest voor je zintuigen als je het mij vraag, vol met smaken die ook onze kinderen verrassen. Zelfs voor de meest kieskeurige eters biedt Thailand een scala aan opties, van de zoetige mango sticky rice tot de mildere kip met cashewnoten. De beschikbaarheid van niet-pittige gerechten en de veelheid aan fruit en smoothies zorgen ervoor dat er altijd iets is dat bij iedereen in de smaak valt. Door deze culinaire diversiteit is het mogelijk om de kinderen kennis te laten maken met nieuwe smaken terwijl ze genieten van vertrouwde favorieten. In restaurants, maar ook op straat is er altijd begrip voor dat westerse kinderen niet zo van pittig houden. "Mai ped" is een door ons veelgebruikte term - niet pittig is dat. Ik geef je vijf kindvriendelijke gerechten die niet al te spannend zijn en het proberen absoluut waard:

  • Pad Thai - Pad Thai is wellicht het meest bekende Thaise gerecht en een hit bij veel kinderen. Dit gerecht bestaat uit rijstnoedels die op hoog vuur worden gebakken met een mix van ei, een tamarindesaus voor een zoet-zure smaak, en wordt vaak geserveerd met kip of garnalen. Afgemaakt met een handjevol verse taugé, gemalen pinda’s en een partje limoen aan de zijkant, maakt dit gerecht zowel voedzaam als smaakvol. De ingrediënten kunnen aangepast worden naar smaak, wat het ideaal maakt voor kieskeurige eters.
  • Kip met cashewnoten - Kip met cashewnoten is een mild gerecht dat goed in de smaak valt bij kinderen. Het combineert stukjes kip gebakken met cashewnoten, lente-ui, paprika, en een lichte sojasaus. De mix van zoete en zoute smaken, samen met de knapperige textuur van de noten, maakt dit gerecht aantrekkelijk voor kinderen. Het wordt meestal geserveerd met rijst, wat het tot een vullende maaltijd maakt.
  • Mango sticky rice - Dit is een dessert, gemaakt van kleverige rijst met verse mango en een zoete kokossaus, is een ware traktatie. De combinatie van de romige kokossaus, de zoetheid van de mango, en de zachte textuur van de rijst zorgt voor een perfecte afsluiting van elke maaltijd. Het is niet alleen overheerlijk, maar ook een goede manier voor kinderen om kennis te maken met tropisch fruit.
  • Roti met banaan - Roti met banaan is een simpele, maar heerlijke snack en favoriet bij onze kinderen! Het is een dunne, gefrituurde pannenkoek gevuld met gesneden banaan, vaak overgoten met gecondenseerde melk en soms chocoladesaus. Dit gerecht is overal op straat te vinden en is perfect voor kinderen op elk moment van de dag samen met een lekkere smoothie!
  • Kipsaté - De alltime favorite van velen! Kipsaté bestaat uit gegrilde kippenreepjes op een stokje, geserveerd met een milde pindasaus. De kip is vaak gemarineerd in een mix van kruiden en kokosmelk, wat het vlees mals en smaakvol maakt. De zoetige pindasaus maakt het gerecht compleet en is vaak een favoriet bij kinderen.

Deze gerechten bieden een balans tussen het ontdekken van nieuwe smaken en het genieten van bekende ingrediënten, perfect voor gezinnen die samen de Thaise keuken willen verkennen. Begin klein en maak het niet te spannend, dan kun je daarna het smakenpalet wat uitbreiden. Dat is tenminste onze strategie en inmiddels eten onze kinderen eigenlijk zo'n beetje alles!

Eten in Thailand met kinderen

Paspoort, visum en vaccinaties

Bij het plannen van een familievakantie naar Thailand is het belangrijk om te weten dat bij binnenkomst in het land een visumvrijstelling van 30 dagen wordt verleend voor Nederlandse en Belgische paspoorthouders. Een visum on arrival dus. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat elk paspoort bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is, regel dat op tijd. Tegenwoordig zijn er nogal eens wachttijden bij verschillende gemeenten en het is zelfs zo dat ik verhalen ken van gezinnen die pas over 6 weken een afspraak kunnen maken voor het aanvragen van een paspoort! Deze eenvoudige stap in de vakantievoorbereiding kan een wereld van verschil maken in het soepel starten van je Thaise avontuur zonder stress.

Controleer vooraf altijd de vaccinaties die je nodig hebt voor een reis naar Thailand met je gezin. Ik adviseer hiervoor de GGD of Thuisvaccinatie.

Trein van Bangkok naar Chiang Mai met gezin

Het klimaat van Thailand

Het klimaat in Thailand varieert van tropisch in het zuiden tot subtropisch in het noorden, wat betekent dat er bijna het hele jaar door warm weer is. Dit biedt gezinnen de vrijheid om Thailand te bezoeken wanneer het hen het beste uitkomt. Echter, de beste tijd om het land te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van november tot april, wanneer het weer aangenaam is en de regen minimaal.

Een veelgestelde vraag: kun je Thailand bezoeken in onze zomervakantie (juli/augustus)? Het antwoord is kort: ja. Thailand bezoeken tijdens onze zomervakantie in juli en augustus is zeker mogelijk. Deze maanden vallen echter wel precies samen met het regenseizoen in Thailand, dus je zult vaker een regenbui treffen en hogere temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Deze buien vallen vooral in de namiddag, dus plan daar op en zorg dat je dan binnen bent of naar een volgend hoogtepunt van je vakantie aan het reizen bent in een dichte taxi! Het regenseizoen brengt ook een voordeel met zich mee: de natuur is op zijn weelderigst, watervallen zijn op hun meest spectaculair!

Accommodaties zijn bovendien vaak net wat goedkoper in deze periode, wij merken zelf enorm verschil met bijvoorbeeld de kerstvakantie. Het is slim om voorbereid te zijn op de regen door lichte regenkleding mee te nemen en flexibel te zijn in je dagplanning. Ook is het goed om te weten dat het zuiden van Thailand twee moessonseizoenen heeft, waardoor bepaalde delen minder regen kunnen ervaren in deze maanden. Kwestie van voorbereiding dus!

Eerste keer Thailand met een kleuter

Meer tips voor je rondreis Thailand met kinderen

Plan je een rondreis door Thailand met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Treinreis Thailand met gezin