Breng een bezoek aan gehavend, maar veelzijdig Christchurch
Een bezoek aan Christchurch met de kinderen is voor ons een ontmoeting met een lach en een traan. In 2010 en 2011 werd Christchurch -de grootste stad van het zuidereiland- getroffen door zware aardbevingen. De laatste trof het hart van de stad op klaarlichte dag. Dit kostte maar liefst 185 mensen het leven. Bijna 8 jaar later zijn de gevolgen nog altijd zichtbaar in het zwaar gehavende straatbeeld. Het bonkende gedreun van bouwvakkers bepaalt het ritme van de stad. We zien parkeerterreinen waar ooit gebouwen stonden. En ook de ooit zo trotse kathedraal wacht nog steeds op haar welverdiende renovatie. Toch is dit geen reden om deze veelzijdige stad over te slaan. Er is namelijk enorm veel leuks te zien en te beleven in Christchurch met kinderen!
Hamburgers via de buizenpost
Voor ons gaat een goed begin van de dag gepaard met koffie! In Christchurch kan dit bijvoorbeeld in een heel bijzonder stads-café, ‘C1 espresso’. Het etablissement is gevestigd in het oude postkantoor. Dat is een grote PLUS, want de doorzichtige buizen -waar in vroegere tijden de post van de ene kant van het gebouw naar de andere gestuurd werd- zijn nog altijd zichtbaar én in gebruik. Tegenwoordig vervoeren de capsules die door de buizen vliegen geen papier, maar hamburgers en frietjes! Onze kinderen kijken hun ogen uit en ook wij genieten van deze speciale, doch efficiënte manier van het bezorgen. Hier is ‘fast food’ pas echt fast! De buizenpost is niet het enige uitzonderlijke in het café. Zo leidt een geheim gangetje achter een boekenkast naar de wc’s! De boekenkast schuift als in een slechte spionage-film vanzelf opzij als je er voor gaat staan. Je moet het maar weten! Voor je de toiletruimte in stapt kijk je naar het Star Wars figuurtje op de deur of het de dames- of herenruimte betreft. Op het moment dat wij er zijn kun je naar een Harry Potter verhaal luisteren terwijl je van de wc gebruik maakt. C1 espresso is, wat ons betreft, hét perfecte plekje om koffie te drinken, maar ook om hamburgers te eten met je koters.
Maak een ritje in één van de oude trammetjes
Een ritje in een tram in Christchurch is voor zowel kinderen als volwassenen een bijzondere belevenis. De historische trammetjes zijn mooi gerestaureerd en rijden langs de vele bezienswaardigheden in Christchurch. De tramchauffeur is ook de gids en vertelt van alles onderweg. Je kan een dag lang op maar liefst 17 plekken in- en uitstappen. Zo zie je nog eens wat van de stad én je zit steeds in een ander trammetje. Alleen dát is natuurlijk al hartstikke leuk! Het trammetje brengt je bijvoorbeeld naar de kathedraal, de Christchurch Botanic Gardens, de Avon River -de rivier die door Christchurch stroomt- en het Arts Centre of New Regent Street. Je kunt het uitje ook combineren met bijvoorbeeld een boottochtje over de rivier of -vooral doen als het helder weer is- een tochtje in de Gondela. Vanuit de glazen cabine heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van Christchurch. Dit is wel buiten het centrum, maar als je een combi-ticket met het trammetje neemt, word je er met een shuttle bus heen en weer terug gebracht.
Gehavend Christchurch met kinderen
Jaren na de laatste aardbeving was wonen en werken in het stadshart onmogelijk door de enorme ravage. Niet alleen verloren veel te veel mensen het leven, ook raakten honderden mensen al hun bezittingen kwijt. Zo spraken wij -later in de reis- een vrouw wier dochter niet meer terug naar haar huis in het centrum van de stad mocht vanwege instortingsgevaar. Ze verloor daarbij al haar bezittingen, waaronder haar levenswerk én bron van inkomsten in de vorm van kunst. Haar vorige huis was ze ook al kwijtgeraakt bij de beving één jaar eerder. Ze was gelukkig niet thuis tijdens de laatste beving, maar ook dit is natuurlijk erg schrijnend.
Op dit moment wordt er nog steeds met man en macht gewerkt om de verminkte stad weer op te bouwen. Het krioelt er van de bouwvakkers met hun oranje vestjes en helmen. Overal hoor je geluiden van snerpende zagen, ronkende machines, gebonk en het geschraap van bulldozers door het opscheppen van het nog altijd aanwezige puin. De mensen gaan verder met hun levens en zijn met recht trots op dat wat weer herrezen is, maar ook kritisch op de snelheid -of beter het gebrek daaraan- van de wederopbouw van een aantal iconische gebouwen.
Tranen bij de aanblik van de kathedraal
Vele gebouwen worden vandaag de dag dus nog steeds gestut, daar worden zelfs zeecontainers voor gebruikt. Een van deze gebouwen is de beroemde kathedraal van Christchurch. Als je naar dit gebouw kijkt word je wel even stil. Ook onze kleuter is erg onder de indruk en er komen zelfs dikke tranen. Hij is dol op kerken en we kunnen er al jaren geen voorbij lopen zonder naar binnen te gaan. De trieste aanblik van dit trotse Godshuis zonder voorgevel is dan ook erg confronterend voor hem. We leggen uit dat het door de aardbeving komt en dat ze binnenkort heel hard gaan werken om de kathedraal weer op te bouwen. De volgende keer -hopelijk over een paar jaar- dat we hier komen, kunnen we vast naar binnen om te kijken hoe hard de werkmannen -zoals hij ze noemt- hun best hebben gedaan om het gebouw weer in zijn oude luister te herstellen.
Kunst op Worcester Boulevard
Via een brug steken we de Avon -rivier- over en wandelen verder over Worcester Boulevard. We kunnen het niet laten om af en toe een blik achterom te werpen naar de kathedraal en de hoge bouwkranen er omheen. De gebouwen langs de boulevard zijn allemaal weer in hun oorspronkelijke staat teruggebracht en waar je ook kijkt zie je galerieën en kunst! Op straat is een fototentoonstelling op zuilen die het bekijken waard is. We wandelen wat door het bezoekerscentrum, langs en door galerietjes en eten een ijsje, terwijl de kinderen met blokken en enorme dominostenen spelen die op de picknicktafels liggen. Er hangt hier een relaxed, creatief sfeertje. Daar houden wij wel van.
Genieten van rust en rozen in de botanische tuin
We steken de weg over na ons bezoek aan het culturele centrum van de stad en lopen rechtdoor de aangelegde natuur in. Net als iedere andere zichzelf respecterende stad in Nieuw-Zeeland, heeft ook Christchurch een botanische tuin. En wat voor één! Midden in het centrum van de stad is in de negentiende eeuw dit prachtige groene gebied gecreëerd. Stokoud dus voor Nieuw-Zeelandse begrippen. We flaneren over brede paden met prachtige oude, dikke bomen, langs de ‘Peacock fountain’ en strak gemaaide gazons. We bekijken de ‘Peace Bell’ en lopen het kleine informatiecentrum binnen. Hier leren we wat over de geschiedenis van het land en de tuinen. Voor kinderen is er van alles om aan te raken en uit te proberen. Zo kunnen ze door een microscoop naar allerlei kriebelbeestjes kijken en leren ze wat over de eerste bewoners van dit prachtige land. Als kleindochter van een rozenkweker mag ik de heerlijk geurende rozentuin natuurlijk niet overslaan. Deze is fijn symmetrisch aangelegd -daar houd ik van- met vier toegangspaden van knisperend grind die onder bogen met klimrozen door lopen. In het midden staat een zonnewijzer en tussen de bedden groeit gras. Daar kun je lekker op ravotten en dat doen onze koters dan ook.