Dagje Groningen, op zoek naar verborgen hofjes achter gesloten deuren
Groningen
Angreni Hilaul
Groningen
03/04/2020
2 min

Dagje Groningen, op zoek naar verborgen hofjes achter gesloten deuren

03/04/2020
2 min

Tijdens een bezoek aan de stad Groningen, kunnen we niet om de imposante Martinitoren heen. Wij lopen letterlijk een ‘rondje om de kerk’, maar houden het daar verder bij.

Dagje Groningen met een tiener

Verborgen hofjes

Deze keer gaan wij juist op zoek naar verborgen hofjes, die zich achter gesloten deuren in de stad bevinden. Met een route van de VVV op zak beginnen we aan de speurtocht. Onze tienerdochter van 10 jaar leest de kaart en loopt voorop. Onderweg lopen we nog een aantal leuke winkeltjes binnen en stoppen voor een warme kop koffie en chocola. Groningen kent heel veel leuke hofjes, iedere keer weer een verrassing!

Leuke hofjes in Groningen

Geschiedenis van de hofjes

Een hofje bestaat uit een binnenplaats met daaromheen een aantal huizen die vroeger als gasthuizen werden gebruikt. De hofjes dateren uit de Middeleeuwen. Ze werden gesticht voor zieken en vreemdelingen. Nu zijn de huizen rondom de hofjes bewoond door particulieren. Deze hofjes zijn niet uniek voor de stad Groningen, ook in onder andere Haarlem en Leiden zijn deze hofjes te vinden. Wat wel bijzonder is, is dat er in Groningen nog een groot aantal hofjes te vinden zijn.

Hofjeswandeling met kinderen

Hofjeswandeling met kinderen

Groningen telt nog zo’n 32 hofjes. De hofjes liggen verborgen achter veelal gesloten deuren in verschillende straten. Het is soms best even zoeken voor je de juiste deur gevonden hebt en spannend om te zien of je ook daadwerkelijk naar binnen kan en de deur niet op slot zit. De hofjes zijn meestal vrij toegankelijk en bij degene waar wij langs lopen kunnen we allemaal naar binnen. Sommige hofjes zijn simpel en bestaan uit één binnenplaats, veelal een grasveld, met daar omheen een aantal schattige huisjes. Andere hofjes lijken net op een doolhof waarbij je van het ene hofje door een klein straatje of gangetje naar een volgend hofje loopt en er via een andere deur weer uitgaat dan je binnengekomen bent.

Het is leuk om te zien dat elk hofje anders is, om langs de kleine huisjes te lopen en stiekem een beetje naar binnen te kijken. Wanneer je een hofje binnengaat,  moet je de bewoners wel respecteren en niet gillend of schreeuwend rond gaan lopen, dit wordt niet op prijs gesteld.

Duur van de hofjeswandeling

Er zijn verschillende hofjeswandelingen te doen die variëren in aantal kilometers. Wij hebben met Fleur een korte wandeling van circa 6 kilometer gekozen, maar hebben niet de hele wandeling volgens de route gelopen. Tussendoor zijn wij leuke winkeltjes binnengestapt en hebben we koffie gedronken in een gezellig koffietentje waarvan er in het centrum van Groningen genoeg te vinden zijn.

Op de routekaart staat per hofje een korte omschrijving, zodat je zelf van tevoren al kan lezen of je het hofje interessant vindt om binnen te lopen. Wij vinden deze wandeling een toffe manier om de stad Groningen met kinderen te ontdekken. Met kleine kinderen in een wandelwagen is de route goed te volgen en oudere kinderen laat je de kaart lezen, zo lopen ook zij ongemerkt een paar kilometer weg en heb je met je gezin op een bijzondere manier de stad ontdekt.

Leuk feitje: Bezoek het Pelstergasthuis, het oudste gasthuis van Groningen. In het torentje van de kerk hangt de oudste klok van de stad.