Op zoek naar de kunstschatten van Dalí in Figueres
Spanje
Susan (2019-2021)
Spanje
08/29/2019
7 min

Op zoek naar de kunstschatten van Dalí in Figueres

08/29/2019
7 min

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí. Je houdt van zijn werk of je vindt het helemaal niets. Feit is wel dat hij een meester is in de kunstwereld die naast zijn werk ook beroemd is vanwege zijn shockerende persoonlijkheid en zijn obsessie door Adolf Hitler. Eén ding is zeker: het werk van Dalí zal kinderen absoluut versteld doen staan!

Het Dalí museum met kinderen

Het museum biedt een unieke kans om kinderen kennis te laten maken met de surrealistische kunst van Salvador Dalí. De kleurrijke en vaak bizarre schilderijen prikkelen de verbeelding van kinderen en stimuleren hun creativiteit. Bij binnenkomst kunnen kinderen deelnemen aan speciale rondleidingen die zijn ontworpen voor jonge bezoekers. Deze tours zijn interactief en betrekken kinderen op een speelse manier bij de kunstwerken. Daarnaast zijn er creatieve workshops waar kinderen zelf aan de slag kunnen gaan en hun eigen surrealistische kunst kunnen maken. Het museum biedt ook een kindvriendelijke audiotour aan, die in begrijpelijke taal de verhalen achter de kunstwerken vertelt. Hierdoor wordt het voor kinderen gemakkelijker en leuker om de kunst te begrijpen en waarderen.

Dalí museum met kinderen

Perfect op een regenachtige dag

We worden wakker en het is koud en het regent. Regen in het voorjaar aan de Costa Brava? Het is niet gebruikelijk voor de tijd van het jaar horen we. Maar vandaag toch echt het geval. Wat zullen we gaan doen op deze regenachtige dag? We ontbijten en stappen snel in de auto op weg naar Figueres. Op naar het Dalí museum! Onderweg rijden we langs de kust en maken een korte stop in Sant Felíu de Guixols. Dit  lijkt ons -bij mooi weer- absoluut een leuk en sfeervol strandplaatsje. Hier zou je als gezin prima kunnen verblijven.

Ook stoppen we nog even in Pals. Een leuk authentiek dorpje gelegen op een heuvel. Het restaurantje dat we op het oog hebben bestaat niet meer dus we rijden door naar Torroella de Montgri en lunchen bij La Boheme Terrassa. En geloof het of niet: ook dit is een leuk plaatsje waar elke maandag een markt is. Ik denk wel dat het een uitdaging is om er te parkeren op een zomerse dag, de leuke straatjes zijn namelijk autovrij.

Dali Museum met kinderen bezoeken

Een bezoekje aan Castel de San Ferran

We hebben tickets voor het Dalí museum gereserveerd om 16.30 uur. Vanwege de drukte wordt er gewerkt met vaste tijden. Als we aankomen in Figueres hebben we nog tijd over, dus we brengen eerst een bezoek aan Castel de San Ferran. Dit fort ligt op 5 minuten rijden met de auto vanaf het Dalí museum. We hebben ons niet ingelezen en worden enorm verrast door wat we zien. Het regent nog steeds dus nadat we kaartjes hebben gekocht rennen we het terrein op. Wat is het groot zeg!

Het fort is in de zeventiende eeuw gebouwd. In die tijd had de Catalaanse stad Figueres veel te verduren van de oorlogen met de Fransen. De strategische ligging bij de Franse grens was aanleiding voor de bouw van het militaire fort. De constructie van het fort begon in 1753 en duurt in totaal 13 jaar. Bij voltooiing was het op een na grootste fort van Europa. De muren om het verdedigingswerk hebben een totale lengte van 5 kilometer en binnen de muren waren vroeger 12.000 manschappen gelegerd. We kijken rond en zijn onder de indruk van wat we zien. Wat een drukte moet het hier ooit geweest zijn en hoe stil is het nu! Door het regenachtige weer zijn er maar een handjevol bezoekers.

Castell de Sant Ferran

De juwelen van Dalí

Tijd om naar de meesterwerken van de meester zelf te gaan kijken! Voordat we een bezoekje brengen aan het ‘echte’ museum van Dalí nemen we een kijkje bij een apart deel van het museum. Hier zijn de juwelen te zien die Dalí heeft ontworpen. Veel bezoekers slaan dit gedeelte van het museum over, terwijl het gewoon bij het tickets is inbegrepen. Misschien komt het doordat dit gedeelte van het Dalí op de hoek zit en mensen er simpelweg aan voorbij lopen op weg naar de lange wachtrij. In ieder geval zijn de juwelen van Dalí absoluut ook een bezoek waard. We kijken onze ogen uit, wat een prachtige juwelen heeft Dalí ontworpen! Vooral het oog met klok én traan en de mond van parels vinden we allemaal prachtig. Ben je in het Dalí museum met kinderen? Sla dan dus absoluut de indrukwekkende juwelen niet over.

Dali Museum - juwelen collectie

Dalí museum met kinderen, we kunnen eindelijk naar binnen

Het is 16.30 uur dus we sluiten aan bij de rij wachtenden die een kaartje hebben voor hetzelfde tijdslot als wij voor het Dalí museum. Onze tassen worden even gecontroleerd, we pakken een plattegrond mee en gaan het museum in. Ook binnen in het museum is het druk. We dwalen rond en bekijken de prachtige schilderijen van Dalí. Ook de tombe waar Salvador Dalí begraven ligt zien we staan.

Als we een zaal binnenlopen waar weer een aantal mensen in de rij staan, moeten we eerst een paar keer kijken waarvoor deze mensen nu in de rij staan. We zien een bankstel in de vorm van een paar lippen en een schouw in de vorm van een neus. De rij slingert zich door de zaal richting een trap. Ah, nu snappen we het! Er is een gezicht te zien vanaf de trap! Dit is één van de beroemde stukken in het museum en werkelijk een prachtwerk in Dalí-stijl.

Dali museum met gezin

Dali museum - juwelen de mond

Verderop is er eenzelfde soort grapje uitgehaald in het trappenhuis. Ook daar is weer een gezicht te zien. We vinden het museum behoorlijk druk maar lopen er uiteindelijk toch zo’n anderhalf uur rond met het gezin. Het is denk ik nog leuker voor kinderen als ze van tevoren iets meer weten over Dalí en wat hem bewoog. Daarom hieronder de kinderversie met uitleg over Salvador Dalí.

Dali museum- het gezicht

Dali museum - trap

Via een dakterras waar je met mooi weer lekker buiten kunt zitten, lopen we weer naar buiten. Oh, nog even naar de toilet! Dat is jammer, die waren helemaal aan het begin van het museum. Toch maar weer terug, ga dus liefst direct naar de toilet als je binnenkomt in het museum. We lopen terug naar onze auto die in de naastgelegen parkeergarage -met behoorlijk krappe plekjes- staat en rijden terug naar Blanes. Ook op een regenachtige dag kun je je goed vermaken aan de Costa Brava!

Wie was Salvador Dalí nu eigenlijk? (kinderversie)

Als je naar het Salvador Dalí museum gaat dan is het handig om je kinderen vooraf al wat informatie over de beste man te geven. En daar helpt Kleine Wereldreiziger natuurlijk graag bij! Salvador Dalí leefde van 1904 tot 1989 en is één van de bekendste surrealistische schilders uit de geschiedenis. Hij werd geboren in Spanje, in Figueres om precies te zijn. Daarom is het Dalí Museum ook in Figueres en het is zo ontzettend leuk om het werk van Dalí van dichtbij te gaan bekijken!

Maar wat is surrealistische kunst? Dit is een kunstvorm uit de 20e eeuw waarbij de kunstenaar ervoor zorgt dat je naar een soort fantasie- of droomwereld kijkt. De kunstwerken die je ziet lijken als je er voor het eerst naar kijkt heel vreemd, maar je moet juist langer kijken om meer te zien. Een ander kenmerk van surrealistische kunst is dat de kunstenaar je een soort voor de gek wil houden door je dingen te laten zien die helemaal niet kunnen in onze wereld.

Dalí was echt een meester in het maken van vreemde schilderijen, sommige werken van hem zijn echt absurd en hij maakt mensen echt in de war. Salvador Dalí was naast zijn werk ook bekend om zijn gekrulde snor die stijf omhoog stond met was. Zeker weten dat je deze afbeelding gaat zien in het museum. Wist je dat Dalí begraven ligt in zijn eigen museum in Figueres in Spanje?

Dalí: “Ik wil dat mijn museum een enkel gebouw is, een labyrint, een groots en surrealistisch object. Het moet een ultiem theatraal museum zijn. De bezoekers moeten weggaan met het gevoel dat ze een theatrale droom hebben beleefd.”

Salvador Dali foto

Dali Museum - het koninklijk hart

Handig om te weten voor je bezoek

Kinderen tot 8 jaar betalen geen entree voor het museum en gezien de enorme drukte is het aan te raden om op tijd te reserveren, je reserveert een tijdslot voor een bezoek. Je mag in het museum niet fotograferen met flits. Vaak zijn deze tickets een aantal euro’s goedkoper wanneer je de kaartjes vooraf online koopt. Je kunt je ticket laten zien op je smartphone bij de entree, je ticket is geldig tot 20 minuten na je geboekte tijdslot.