arrow_drop_up arrow_drop_down

Leuk museum met kinderen? Hier moet je naartoe!

Onze favoriete musea met kinderen in Nederland, getest op kindvriendelijkheid voor kinderen tot en met 6 jaar.

Een studiedag, een vrije zaterdag of zondag en je wilt een educatief uitje met de kinderen ondernemen? Of je wilt een overdekt uitje doen, omdat het weer bar slecht is? Ga naar het museum met kinderen! Ontzettend leuk, ook voor jezelf als je het juiste museum kiest. Wij zien de afgelopen jaren met onze Museumkaart in heel wat musea geweest in Nederland. We schreven nog niet overal een blog over, maar zetten hier al wel vast onze favorieten musea met kids op een rij. We bezochten deze musea zelf dus allemaal!

Veel musea zijn tegenwoordig steeds interactiever, sommige musea lopen daar zelfs flink in voor. Wij verzamelden leuke musea met kinderen in de leeftijd tot 7 jaar. We keken daarbij naar het totaalplaatje van een museum:


  • Valt er iets te leren?
  • Is het overzichtelijk en toegankelijk voor kinderen?
  • Zijn er genoeg activiteiten voor kinderen?
  • Is het museum interactief en is er bijvoorbeeld een kidsroute?

Onze favoriete musea met kinderen (in willekeurige volgorde)

Museum Klok & Peel

Museum Klok & Peel | Asten (NB)

Het eerste museum dat wij bezochten met een 5-jarige kleuter was het Museum Klok & Peel. Wat een geweldige ervaring was dit meteen! We zijn nog een aantal keren terug gegaan, want dit museum heeft voor kinderen en ouders genoeg te bieden. Het bestaat uit twee delen waarin de thema's natuur van de Peel en klokken worden uitgelicht. Zoek naar een gids, die kan je veel vertellen en dan mag je ook echt zelf klokken luiden!

Kinderboekenmuseum Den Haag

Kinderboekenmuseum | Den Haag (ZH)

Het kinderboekenmuseum in Den Haag is opgedeeld in verschillende zones waardoor je met hele kleine kinderen al terecht kunt in het museum. Iets oudere kinderen krijgen met een speurtocht meer uitdaging en meer interactieve informatie. Wij bezochten vooral het stuk voor de kleintjes en waren daar erg enthousiast over.

Spoorwegmuseum Utrecht met kinderen

Spoorwegmuseum | Utrecht (UT)

Wat kunnen we vertellen over het Spoorwegmuseum? Nou dat het gewoon echt een geweldige dag uit is, zeker ook voor ouders vanwege de mix van informatie die wordt gegeven. De attracties zijn een leuke afwisseilng en voor jong- en oud is hier genoeg te zien en doen. Het Spoorwegmuseum wil je zeker weten vaker bezoeken, met de afwisselende shows is het ook een geweldig museum wanneer het regent.

Natuurmuseum Brabant

Natuurmuseum Brabant | Tilburg (NB)

Eén van de meest kindvriendelijke musea die wij het afgelopen jaar hebben bezocht met onze kleuter! Het hele dorp van kikker en zijn vriendjes is leuk, zelfs voor iets oudere kinderen. En dan is er een hele ontdekhoek met opdrachten die meer dan interessant zijn voor kinderen in de leeftijd van 4/5 tot 7/8 jaar. Op de benedenverdieping van het museum is er voor oudere kinderen genoeg te ontdekken. Dat stuk zagen wij helaas nog niet, daarvoor moeten we snel nog een keertje terug.

Naturalis Leiden

Naturalis | Leiden (ZH)

Wij waren in Naturalis toen de indrukwekkende Rex er stond. Geweldig hoe het hele museum in het thema 'REX' was ingericht. Ondertussen is Rex op reis en komt ze pas ergens in 2019 weer terug naar Leiden. Ondertussen wordt het hele museum verbouwd en zijn er verschillende tentoonstellingen te zien. De tentoonstelling 'Gif' is zeker de moeite waard, maar is geen tentoonstelling waarvoor je lang in de auto hoeft te gaan zitten in onze ogen. Kortom: wacht even totdat Rex weer terug is en ga dan weer naar Naturalis!

Museum Bronbeek

Museum Bronbeek | Arnhem (GR)

Heb je interesse in de vaderlandse geschiedenis, dan is museum Bronbeek erg interessant en bovendien ook interactief voor kinderen. Onze familiegeschiedenis ligt gedeeltelijk in Indonesië en dat maakt dit museum extra interessant voor ons. Voor kinderen is hier absoluut wat te beleven voor ongeveer 1 - 1,5 uur. Ga ook zeker naar buiten en bekijk de enorme kanonnen en de voorkamer. Je kunt hier kennismaken met vroeger tijden en als je zelf het een en ander vertelt aan je kind en uitleg geeft bij de dingen die je ziet dan is hier echt genoeg te ontdekken en leren. Bovendien raakten wij aan de praat met een van de inwoners en dat was absoluut interessant!

DAF Museum

DAF Museum | Eindhoven (NB)

 In dit museum ga je meer dan 85 jaar DAF geschiedenis tegenkomen. Vooral jongens zullen het geweldig vinden om in de grote vrachtwagens te zitten. Het is interessant om te ontdekken hoe de DAF voertuigen vanaf 1928 zijn gemaakt. Het dorpsplein met winkeltjes uit de jaren 30 is erg leuk. Hier vind je een gezellig café en een replica van het kantoor voor de van Doorne's.

Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân | Leeuwarden (FR)

Wij zaten in de buurt van Leeuwarden op camping 'In de boomgaard' met een aantal mensen uit Leeuwarden. Iedereen vertelde ons dat we echt naar het Natuurmuseum Fryslân moesten gaan. En dat was een geweldige tip! We haalden het niet eens om dit museum voor sluitingstijd te zien. Het Grote Gruffalo theater, Reuzendraak Ming en het spannende verhaal daar omheen en het ontdekken van de verschillende tentoonstellingen plus de natuur van Friesland.

Drents Museum, Code: Energy

Drents Museum | Assen (DR)

Wij gingen eigenlijk naar het Drents Museum vanwege de grote archeologische tentoonstelling van The Great Liao uit Mongolië. Dit was een tijdelijke tentoonstelling dus helaas is je kans voorbij. Indrukwekkend was deze tentoonstelling zeer zeker. Omdat we toch in dit modern verbouwde museum waren, besloten we om ook even verder te kijken. Het 'Grootste Poppenhuis van Nederland' vonden wij tegenvallen, maar 'Codename: Energy' was zeer zeker interessant en vermakelijk voor jong en oud (dus ook voor ouders)

NEMO Science museum

NEMO Science museum | Amsterdam (NH)

NEMO, do we need to say more?! Ja,NEMO is fun! Zorg wel dat je op een niet al te drukke dag gaat. Oftewel: ga liever niet in vakanties, weekenden vallen doorgaans redelijk mee. Denk niet dat je heel NEMO zult zien, doe dus lekker rustig aan en laat alle proeven over je heen komen en ontdek alles samen met je kind(eren). Heb je een Museumkaart? Dan is het leuk om echt een lange dag naar NEMO te gaan en misschien nog even binnen te lopen bij het naastgelegen Scheepvaartmuseum.

Philips Museum

Philips Museum | Eindhoven (NB)

Geweldig om te zien hoe een gloeilampenfabriek tegenwoordig is uitgegroeid tot een multinational. Wij komen uit de omgeving dus hebben in de loop der jaren heel wat meegekregen over Philips. Eerlijk is eerlijk: dit maakt een bezoek aan het Philips museum voor ons extra interessant. Als je de kans krijgt dan is het leuk om een rondleiding te boeken, want de vrijwilligers die hier vertellen over de historie van het concern hebben echt mooie verhalen.

Het is leuk om het oude fabriekje te zien waar het allemaal begon en om te horen hoe een gloeilamp vroeger eigenlijk met de hand gemaakt werd. Houd de agenda in de gaten voor leuke kinderactivitenten in het Philips Museum.

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk | Heeswijk-Dinther (NB)

Is dit het leukste kasteelmuseum van Nederland? Wat ons betreft niet. Is het leuk om te bezoeken? Jazeker! Maar ga dan wel tijdens een evenement, want dan is er voor kinderen gewoon veel meer te beleven in Kasteel Heeswijk. Combineer een bezoek vooral met een fijne wandeling in de omgeving. Maak kennis met prinsessen en geniet van demonstraties in de prachtige kasteeltuin tijdens de Nationale Museumweek.

Openlucht Museum

Openlucht Museum | Arnhem (GD)

Absoluut een uitje voor mooi weer: het Openlucht Museum in Arnhem. Het Nederlands Openluchtmuseum is verkozen tot het ‘Kidsproof’ museum 2018 van Gelderland. Lekker spelen in de speeltuin, fietsen op een fiets uit vroeger tijden, overvaren met een bootje, poffertjes eten, kennismaken met oude ambachten, binnenkijken in oude huizen en een ritje maken in de tram. Dit zijn maar een paar hoogtepunten van een dagje Openlucht museum met kinderen.

Limburgs Museum

Limburgs Museum | Venlo (LB)

Het Limburgs Museum heeft regelmatig vernieuwende tentoonstellingen. Wij gingen zelf naar de geweldige tentoonstelling van Playmobil wat één groot speelfestijn was. De vaste tentoonstellingen en de speurtochten in het Limburgs Museum zijn in de basis al erg leuk. Op dit moment is er een tentoonstelling over het brein achter Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus, Foeksia de miniheks en Meester Kikker. Juist ja: Paul van Loon. Check voordat je gaat even de website om te kijken of de wisseltentoonstellingen je aanspreken.

Geofort Herwijnen

Geofort | Herwijnen (GR)

Inmiddels hebben we Geofort wel zo'n beetje in alle jaargetijden gezien. Ga het liefst hier naartoe met mooi weer, want dan kun je zelf lekker op het terras gaan zitten als de kindereren lekker buiten aan het spelen zijn. Bij Geofort is superveel te ontdekken, ze hebben diverse attracties, een doolhof wat net even anders is en je wordt hier gegarandeerd verrast. Wij wel in ieder geval!

Nederlands Watermuseum Arnhem

Nederlands Watermuseum | Arnhem (GD)

Het Nederlands Watermuseum geeft informatie over alle aspecten van water, zoals waterhuishouding, drinkwater en waterzuivering. Over waterschappen, dijken, hoeveel water je in je lichaam hebt, vervoer over het water en eigenlijk alles wat nog meer met water te maken heeft. Wist je dat 26 waterschappen in ons land de zorg heb en over goed waterbeheer? En wist je dat Rijkswaterstaat continu bezig is met dijkverhoging en rivierverruiming omdat het gevaar op overstromen door een veranderend klimaat steeds groter wordt? We produceren in Nederland samen jaarlijks ongeveer 1,8 biljoen liter afvalwater. Hiermee kun je een zwembad vullen van 30 km lang en 20 km breed van 3 meter diep.  Erg interactief en interessant, ook als ouder leer je hier, eerlijk gezegd waren we wel vrij snel uitgekeken. Oftewel: geen museum voor een hele dag vermaak, maar zeker eentje om te bezoeken als je in de buurt bent.

Nationaal Gevangenismuseum

Nationaal Gevangenismuseum | Veenhuizen (DR)

Hoe voelt het om in de boeien te worden geslagen? Wat komt er allemaal kijken bij het oplossen van zaken? En hoe werd er vroeger omgegaan met gevangenen. Kinderen kunnen hier letterlijk een cel van binnen bekijken, ervaren hoe het is om opgesloten te worden en kennis maken met het gevangenisleven van vroeger en van nu. Het Nationaal Gevangenismuseum is prachtig gelegen en enorm interactief. Hier vermaak je je zeker wat uren en het riep bij onze kleine wereldreiziger behoorlijk wat vragen op.

Museum met kinderen

Stel je vragen over uitjes in Nederland direct in onze community