28x toffe Nederlandse musea met kinderen
02 mei 2023 
38 min. leestijd

28x toffe Nederlandse musea met kinderen

Wat is een leuk museum met (kleine) kinderen? Hieronder staan onze favoriete Nederlandse musea voor gezinnen, getest voor kinderen tot en met 10 jaar. En weet je? We zijn nog niet eens klaar met onze speurtocht naar musea in eigen land, want we hebben nog steeds een Museumkaart waarmee we vaak op pad gaan. Musea zijn echt niet niet alleen voor volwassenen en zeker in Nederland zijn er veel musea die speciale tentoonstellingen en activiteiten aanbieden die perfect zijn voor kinderen. Deze kindvriendelijke musea nemen jonge bezoekers mee op een spannende ontdekkingsreis door kunst zoals bij het Rijksmuseum, wetenschap bij NEMO, geschiedenis bij het Thermenmuseum en nog veel meer. In dit blog laat ik je een aantal van deze musea zien en wat ze te bieden hebben voor kinderen.

Leuke musea in Nederland met kinderen

Wat is een leuk museum met kleine kinderen

28x onze favoriete Nederlandse musea met kinderen

Volledig in willekeurige volgorde hebben we de musea verzameld die wij afgelopen jaren bezochten met ons gezin. We hebben al jaren een Museumkaart waarmee we met regelmaat een museum in één van onze 12 provincies bezoeken. Als ouders zijn we al meerdere malen enorm verrast door ons eigen culturele erfgoed. Er zijn ook musea, waaronder het Openluchtmuseum in Arnhem waar wij steevast iedere zomer en winter naartoe gaan. Met een Museumkaart op zak heb je al snel een leuk uitje met je kinderen te pakken, zonder een enorme entreeprijs te betalen. De Museumkaart heb je er vrij snel uit. Let wel op niet in alle musea in Nederland is de Museumkaart geldig. Informeer dus vooraf, want eerlijk is eerlijk: de entree voor sommige musea is gewoon best pittig voor een heel gezin. Daarom is de formule van de Museumkaart ook zo fantastisch, want daardoor kun je met je gezin voor een vast bedrag per jaar kennismaken met ons eigen culturele erfgoed. Zeker weten educatief voor kinderen en ook nog eens heel erg leuk!

Hoe hebben wij de leukste musea in Nederland getest?

Een studiedag, een vrije zaterdag of zondag en je wilt een educatief uitje met de kinderen ondernemen? Of je wilt een overdekt uitje doen, omdat het weer bar slecht is? Ga naar het museum met kinderen! Ontzettend leuk, ook voor jezelf als je het juiste museum kiest. Wij zien de afgelopen jaren met onze Museumkaart in heel wat musea geweest in Nederland. We hier onze favoriete musea met kids op een rij, we bezochten deze musea zelf dus allemaal en zelfs meer!

Veel musea zijn tegenwoordig steeds interactiever, sommige musea lopen daar zelfs flink in voor. Wij verzamelden de leukste musea met kinderen in de leeftijd tot 10 jaar, allemaal zelf bezocht. We keken daarbij naar het totaalplaatje van een museum:

  • Valt er iets te leren voor kids in het museum?
  • Is het overzichtelijk en toegankelijk voor kinderen?
  • Zijn er genoeg activiteiten voor kinderen?
  • Is het museum interactief en is er bijvoorbeeld een kidsroute?
  • Is de Museumkaart geldig? (zo niet, dan wordt dit specifiek vermeld)

Thermenmuseum, Heerlen (Limburg)

Wat een verrassing is het Thermenmuseum voor ons en voor onze tiener. Voor een kleuter spreekt dit Romeinse badhuis dat compleet is opgegraven wat minder tot de verbeelding, maar met oudere kinderen is het werkelijk fantastisch! We worden met een nieuwe, ultra-realistische expo meegenomen in het thema ‘400 jaar baden’ en komen er achter hoe de Romeinen vloerverwarming al ontdekt hadden. Verder 360 graden videobeelden, hologrammen en projecties waardoor het Romeinse badhuis tot leven komt. Dit is het oudste stenen gebouw in Nederland, uniek en tegelijkertijd bijzonder. We volgen het verhaal van Lucius & Amaka en gaan 2.000 jaar terug in de tijd. Combineer een bezoek met een serie op Netflix over de Romeinen en je kind beleeft het allemaal nog veel meer!

Thermenmuseum Heerlen met tiener

Discovery Museum, Kerkrade (Limburg)

Het Discovery Museum in Kerkrade is een interactief museum waar kinderen en volwassenen samen kunnen ontdekken en experimenteren. Hier kunnen ze deelnemen aan allerlei hands-on activiteiten en in het Aarde-theater een film bekijken die de aarde op een unieke manier laat zien. Trek maar gerust een dag uit voor een bezoek aan het Discovery Museum - vroeger het Continium Discovery Center - in Kerkrade, want dat heb je zeker wel nodig. Continium Discovery Center ligt aan de rand van Parkstad Limburg op het museumplein in Kerkrade, samen met Columbus Earth Center, Cube en Spark Tech Lab. Dit hele plein is opgezet als een plek waar je kennis vindt over wetenschap, technologie en design en waar kinderen dus veel kunnen leren. Er draaien wisselende films in het theater, op dit moment over de aarde en de ruimtevaart met onze eigen André Kuipers. Wij waren in het Discovery Museum tijdens de herfstvakantie en dan is het er echt wel extreem druk, een normaal weekend is daarom aan te raden of een bezoek op een studiedag.

Discovery Museum Kerkrade

Discovery Museum Kerkrade met tiener

Kasteel Hoensbroek, Hoensbroek (Limburg)

Vlakbij Heerlen ligt het kasteel dat in de volksmond lang “Gebrookhoes” werd genoemd: Kasteel Hoensbroek. Dit kasteel in Zuid-Limburg, is één van de grootste en meest indrukwekkende kastelen van Nederland. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1250 en het bestaat uit meer dan veertig prachtige vertrekken die grotendeels toegankelijk zijn voor het publiek. Naast de historische waarde van het kasteel zelf, biedt Kasteel Hoensbroek ook activiteiten en evenementen speciaal gericht op kinderen. Denk aan educatieve speurtochten en oud Hollandse spellen op het binnenplein. Kasteel Hoensbroek staat ook bekend als het "Allermooiste Kasteel van Nederland", een titel toegekend door de ANWB. Het is een geweldige bestemming voor gezinnen om te verkennen en meer te leren over de geschiedenis en het erfgoed van Nederland.

We bezochten ook al Kasteel Heeswijk en Kasteel Ammersoyen. Kasteel Hoensbroek steekt wat ons betreft echt wel met kop en schouders uit boven deze twee kastelen als ik kijk naar de activiteiten die er voor kinderen te beleven zijn. Voor een kindvriendelijk kasteel in Nederland ga je dus echt naar Kasteel Hoensbroek!

Kasteel Hoensbroek met gezin

Kasteel Hoensbroek met kleuter

Kasteel Hoensbroek met een kleuter

Limburgs Museum, Venlo (Limburg)

Het Limburgs Museum heeft regelmatig vernieuwende tentoonstellingen. Wij gingen zelf naar de geweldige tentoonstelling van Playmobil. Wat één groot speelfestijn was. De vaste tentoonstellingen en de speurtochten in het Limburgs Museum zijn in de basis al erg leuk. Als wij het Limburgs Museum bezoeken is er een tentoonstelling over het brein achter Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus, Foeksia de miniheks en Meester Kikker. Juist ja: Paul van Loon. Check voordat je gaat even de website om te kijken of de wisseltentoonstellingen je aanspreken

Noordlimburgs Museum met kinderen

PreHistorisch Dorp, Eindhoven (Noord-Brabant)

Het Prehistorisch Dorp in Eindhoven is een openluchtmuseum dat zich richt op het tonen van de geschiedenis van de regio, van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Het museum neemt bezoekers mee op een reis door 15.000 jaar geschiedenis in en rondom Eindhoven. Je leert onder andere hoe de eerste boeren te werk gingen, wat de Romeinen in dit gebied deden en hoe de jacht werd bedreven in de prehistorie

In het PreHistorisch Dorp is vooral tijdens evenementen heel veel te beleven, ik raad daarom aan om een bezoekje te brengen tijdens de Romeinse weken, tijdens het Foodfest of in vakanties. Dan is er meer te doen dan in de weekenden waardoor je bezoek ook langer zal zijn en kinderen enthousiaster terug komen. Je kunt vrij rondlopen over de paden, de geur van smeulende vuurtjes opsnuiven en rondkijken in de huizen, boerderijen en schuren. De bewoners van het dorp zijn gekleed in historische kleding en staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je alles te vertellen over hun tijdperk

Een ander leuk evenement in het Prehistorisch Dorp is Vikingfest. Tijdens Pinksteren wordt het dorp drie dagen lang overspoeld door ruim 200 Vikingen. Bezoekers kunnen handelaren, vechters, ambachtslieden en complete Vikinggezinnen ontmoeten. Dit evenement is erg populair en de Vikingfest-editie van 2023 was volledig uitverkocht. Combineer een bezoekje met een citytrip Eindhoven inclusief Strijp-S en het Philips Museum, eveneens een aanrader.

Oertijdmuseum, Boxtel (Noord-Brabant)

Het Oertijdmuseum laat dinosaurussen tot leven komen en als je het glazen gebouw binnen komt dan is dat absoluut indrukwekkend. Je staat hier dicht bij de skeletten van allerlei dino’s. Maak kennis met de Utahraptor die 125 miljoen jaar geleden leefde in het huidige Noord Amerika, de fossielen van de Compsognathus, één van de kleinste dinosauriërs en een enorme snelle jager. En ook de schedel van een volwassen Torvosaurus of Carnot Aurus zul je hier vinden. In dit museum kun je de Museumkaart niet gebruiken.

Museum Klok & Peel, Asten (Noord-Brabant)

Het eerste museum dat wij ooit bezochten met een 5-jarige kleuter was het Museum Klok & Peel. Wat een geweldige ervaring was dit meteen! We zijn nog enkele keren terug gegaan, want dit museum heeft voor kinderen en ouders genoeg te bieden. Het bestaat uit twee delen waarin de thema's natuur van de Peel en klokken worden uitgelicht. Zoek naar een gids, die kan je veel vertellen en dan mag je ook echt zelf klokken luiden! Een goede gids maakt en breekt de ervaring bij het Klok & Peel museum is onze ervaring. We zijn recent nog eens geweest op een drukke dag en dan loop je op eigen gelegenheid door het museum en is de ervaring zeker anders.

Klok en Peel Museum Asten

Natuurmuseum Brabant, Tilburg (Noord-Brabant)

Eén van de meest kindvriendelijke musea die wij hebben bezocht met onze kleuter! Het hele dorp van kikker en zijn vriendjes is leuk, zelfs voor iets iets oudere kinderen tot ongeveer 8 jaar. En dan is er een hele ontdekhoek met opdrachten die meer dan interessant zijn voor kinderen in de leeftijd van 4 tot ongeveer 8 jaar. Op de benedenverdieping van het museum is er voor jonge tieners genoeg te ontdekken.

Samengevat is Natuurmuseum Brabant een interactief en laagdrempelig museum in Tilburg dat zich richt op families en het lerende kind. Het museum heeft verschillende kenmerken die het aantrekkelijk maken voor zowel kinderen als volwassenen en is vijf keer verkozen tot beste kidsproof museum van Brabant. Het is een fantastisch museum waar kinderen veel kunnen doen en ontdekken, zoals het bos en de ijstijd, terwijl volwassenen het ook leuk en leerzaam vinden. Het museum biedt een leuke ervaring voor het hele gezin. Reken ongeveer op een bezoek van 2,5 uur voor dit museum en ga daarna nog even Tilburg zelf in, deze stad heeft zich de laatste jaren echt ontzettend ontwikkeld en is de moeite waard!

Natuurmuseum Brabant met kleuter

DAF Museum, Eindhoven (Noord-Brabant)

In dit museum ga je meer dan 85 jaar DAF geschiedenis tegenkomen. Vooral jongens zullen het geweldig vinden om in de grote vrachtwagens te zitten. Het is interessant om te ontdekken hoe de DAF voertuigen vanaf 1928 zijn gemaakt, maar eerlijk gezegd is het geen museum om lang voor in de auto te gaan zitten. Wel erg leuk als je in de buurt bent of het combineert met een stedentrip Eindhoven. Het dorpsplein met winkeltjes uit de jaren 30 is erg leuk. Hier vind je een gezellig café en een replica van het kantoor voor de van Doorne's. Dit museum is leuk om uit te stappen op doorreis of om te bezoeken als je in de buurt bent.

DAF Museum Eindhoven

Philips Museum, Eindhoven (Noord-Brabant)

Geweldig om te zien hoe een gloeilampenfabriek tegenwoordig is uitgegroeid tot een multinational. Wij komen uit de omgeving dus hebben in de loop der jaren heel wat meegekregen over Philips. Eerlijk is eerlijk: dit maakt een bezoek aan het Philips museum voor ons extra interessant. Als je de kans krijgt dan is het leuk om een rondleiding te boeken, want de vrijwilligers die hier vertellen over de historie van het concern hebben echt mooie verhalen. Het is leuk om het oude fabriekje te zien waar het allemaal begon en om te horen hoe een gloeilamp vroeger eigenlijk met de hand gemaakt werd. Houd de agenda in de gaten voor leuke kinderactiviteiten in het Philips Museum. Op dinsdagmiddag kun je vanaf 15.30 uur gratis naar binnen!

Philips Eindhoven met kinderen

Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch (Noord-Brabant)

Het Noordbrabants Museum heeft ontzettend veel wisselende tentoonstellingen en het ligt aan de interesses van je kind of een bezoek interessant is. Als het over opgravingen en historie gaat, dan is onze zoon van 7 jaar enthousiast. Hebben we het over moderne kunst dan is hij daar minder voor te porren. De collecties in het Noordbrabants Museum zijn heel uiteenlopend dus het is slim vooraf te kijken of het je aanspreekt of niet.

De recente Eftelng tentoonstelling in het Noordbrabants Museum was een groot succes. Deze tentoonstelling ontrafelde de magie van het Brabantse attractiepark dat in de afgelopen 70 jaar is uitgegroeid tot een wereldberoemd park dat de harten van vele generaties heeft gestolen. De tentoonstelling bood bezoekers de mogelijkheid om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Efteling en het ontstaan van het Sprookjesbos, dat oorspronkelijk werd geopend om het leven in de omgeving wat kleurrijker te maken. Het doel was om bezoekers te laten genieten en de magie van de Efteling te ervaren en dat is gelukt! Dit soort tentoonstellingen zijn echt fantastische met kinderen om te bezoeken dus houd de agenda van het museum zeker in de gaten voor interessante tentoonstellingen met je gezin.

Noordbrabants Museum Den Bosch

Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant)

Is dit het leukste kasteelmuseum van Nederland? Wat ons betreft niet, dat is echt Kasteel de Haar. Is het leuk om te bezoeken? Jazeker! Maar ga dan wel tijdens een evenement, want dan is er voor kinderen gewoon veel meer te beleven in Kasteel Heeswijk. Combineer een bezoek vooral met een fijne wandeling in de omgeving en . Maak kennis met prinsessen en geniet van demonstraties in de prachtige kasteeltuin tijdens de Nationale Museumweek.

Kasteel Heeswijk met kinderen

Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam (Noord-Holland)

We combineren een bezoekje aan het Scheepvaartmuseum met een dagje Amsterdam. Het gebouw waar het Scheepvaartmuseum is gevestigd, is prachtig qua architectuur. Maar het Scheepvaartsmuseum heeft meer! Je leert alles over de historie van de Nederlandse scheepvaart. Veel mensen zijn lyrisch over het Scheepvaartmuseum, dat hebben wij eerlijk gezegd niet. Dat kan te maken hebben met de enorme drukte tijdens ons bezoek. Met een Museumkaart en een bezoekje aan Amsterdam op de planning, zouden we wel aanraden om hier af te stappen.

Scheepvaartmuseum Amsterdam met een kleuter

NEMO Science museum, Amsterdam (Noord-Holland)

NEMO, do we need to say more?! Ja,NEMO is fun! Het Nemo Science Museum in Amsterdam is perfect voor jonge wetenschappers in de dop. Met vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten en workshops, kunnen kinderen hier op een speelse manier alles leren over natuurkunde, technologie en wetenschap.

Zorg wel dat je op een niet al te drukke dag gaat. Oftewel: ga liever niet in vakanties, weekenden vallen doorgaans redelijk mee. Denk niet dat je heel NEMO zult zien, doe dus lekker rustig aan en laat alle proeven over je heen komen en ontdek alles samen met je kind(eren). Heb je een Museumkaart? Dan is het leuk om echt een lange dag naar NEMO te gaan en misschien nog even binnen te lopen bij het vlakbij gelegen Scheepvaartmuseum.

NEMO Amsterdam


Museum voor beeld en geluid, Hilversum (Noord-Holland)

Er worden elke dag duizenden berichten de wereld in gestuurd. Onze leven bestaat uit een enorme hoeveelheid informatie waar radio en televisie een heel belangrijk onderdeel van uitmaken. Wordt media wijs en ontdek het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, in de volksmond het Museum voor Beeld en Geluid. Het museum heeft recent een enorme make-over gehad en dat is in onze ogen té interactief. Werkelijk alles is aan elkaar verbonden, overal staan camera's en van anonimiteit is er echt geen enkele sprake meer. Een Big Brother is watching you ervaring vinden wij het. Wil je wat meer zien van 'achter de schermen'  zien? Boek dan de 'Hillywoodtours'.

Archeon, Alphen a/d Rijn (Zuid-Holland)

In Museumpark Archeon kunnen kinderen de geschiedenis van Nederland ervaren, van de prehistorie tot de middeleeuwen. Ze kunnen wandelen langs historische gebouwen, boerderijen en hutten, terwijl enthousiaste "Archeotolken" hen alles vertellen over het leven in die tijd. Om het een beetje overzichtelijk te houden in het Archeon voor onze kinderen, starten we onze ronde door dit museumpark in de prehistorie. We volgen vanaf daar een symbolische tijdlijn langs een aantal tijdperken tot de middeleeuwen. Via een spannend zandpaadje door de struiken, belanden we midden in een kamp van de jagers en verzamelaars, de eerste bewoners van ons land.

Archeon met kleine kinderen

Aviodrome, Lelystad (Flevoland)

Het Aviodrome in Lelystad is het grootste lucht- en ruimtevaartmuseum van Nederland. Kinderen kunnen hier allerlei vliegtuigen bewonderen en zelfs ervaren hoe het is om een piloot te zijn in een van de vliegsimulator. Voor gezinnen met kinderen biedt Aviodrome een boeiende ervaring, want je kunt in veel vliegtuigen kijken, spelen in de binnen- en buitenspeeltuin en zelf rondtrappen in je eigen vliegtuigje over een parcours. Ik ben met mijn tiener in Aviodrome en wij sluiten aan bij de rondleiding die regelmatig wordt gegeven (gratis). De moeite waard, want zo word je meegenomen in de historie van de Nederlandse luchtvaart en zie je zoveel meer!

Het museum heeft een terras waar gezinnen kunnen genieten van eten en drinken, maar wij vinden en prijzen aan de hoge kant en het menu niet heel uitdagend met veel ongezond eten. We besluiten na ons bezoek naar Intratuin Lelystad te rijden waar we een heerlijke verse lunch eten met eigengemaakte champignonsoep en een geweldige sandwich voor een lagere prijs. Daarbij een heerlijke smoothie en het feest is compleet voor ons! Wij zijn uiteindelijk ongeveer 3 uur in dit museum en hebben dat alles gezien en gedaan.

Leuk museum met kinderen, Aviodrome

Naturalis, Leiden (Zuid-Holland)

Naturalis in Leiden is een museum dat bekend staat om zijn focus op natuurlijke historie en biodiversiteit en bekend door Freek Vonk, de kindervriend van velen. Naturalis is gehuisvest in een groot gebouw met in totaal negen verdiepingen. Op de 1e, 3e, 5e en 7e verdieping zijn tentoonstellingen te vinden, terwijl het dakterras op de 9e verdieping een restaurant heeft. Het museum heeft speciale aandacht besteed aan kindvriendelijkheid en is buggy- en kinderwagen vriendelijk. Er zijn zelfs speciale buggy-stallingen beschikbaar, zodat kinderen ook zelf kunnen lopen als ze dat willen. Voor gezinnen met kinderen biedt Naturalis een boeiende ervaring. Er zijn interactieve tentoonstellingen en activiteiten die kinderen betrekken bij het verkennen van de natuurlijke wereld en het begrijpen van biodiversiteit. Het museum is geschikt voor zowel jongere kinderen als oudere kinderen en biedt educatieve en leuke ervaringen voor het hele gezin

Wij waren in Naturalis toen de indrukwekkende Rex er voor het eerst stond, geweldig hoe het hele museum in het thema 'REX' was ingericht. Ondertussen is Rex op reis geweest en is ze weer terug in Leiden in een compleet vernieuwd Naturalis dat ik hierboven beschrijf. Er zijn verschillende tentoonstellingen te zien en met kinderen is Naturalis Biodiversity Center altijd een goed idee door de miljoenen objecten die er te zien zijn en de kindvriendelijkheid van het hele museum. Het museum heeft zich ontwikkeld tot een modern instituut dat zich echt toelegt op het onderzoek en behoud van natuurlijke historie en Freek levert daar een grote bijdrage aan. Misschien zie je hem nog wel ergens ;-)!

Naturalis Leiden met kinderen

Kinderboekenmuseum, Den Haag (Zuid-Holland)

Het kinderboekenmuseum in Den Haag is opgedeeld in verschillende zones waardoor je met hele kleine kinderen al terecht kunt in het museum. Iets oudere kinderen krijgen met een speurtocht meer uitdaging en meer interactieve informatie. Wij bezochten vooral het stuk voor de kleintjes en waren daar erg enthousiast over.

Kinderboekenmuseum Den Haag

Spoorwegmuseum, Utrecht (Utrecht)

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een geweldig museum voor kinderen. Gevestigd in het historische Maliebaanstation, biedt dit museum interactieve exposities en spellen die de geschiedenis van de spoorwegen tot leven brengen. Kinderen kunnen zelfs een ritje maken in een echte mini trein! Wat kunnen we vertellen over het Spoorwegmuseum? Nou dat het gewoon echt een geweldige dag uit is, iedere keer weer en zeker ook voor ouders vanwege de mix van informatie die wordt gegeven. Er zijn ook heel regelmatig nieuwe tentoonstellingen en de attracties zijn een leuke afwisseling en voor jong- en oud. Er is hier echt genoeg te zien en doen. Het Spoorwegmuseum wil je zeker weten vaker bezoeken, met de afwisselende shows is het ook een geweldig museum wanneer het regent.

Wij zijn bij een bezoek aan het Spoorwegmuseum twee keer verrast geweest met een volle parkeerplaats, zelfs al binnen 45 minuten na openingstijd in de herfstvakantie. Ook tijdens een bezoek in de kerstvakantie hebben we in de namiddag een keer moeten omdraaien omdat het vol was. Het museum zelf biedt geen alternatief, ik wel: P+R Utrecht Science Park. Je gaat dan met de bus (lijn 28) naar het centrum en loopt een kleine 10 minuten door het park naar het Spoorwegmuseum.

Spoorwegmuseum Utrecht met een peuter

nijntje Museum, Utrecht (Utrecht)

Het nijntje museum is een speciaal museum voor peuters en kleuters, geïnspireerd door de prentenboeken van Dick Bruna. Het is een ontdekkingstocht waarin kinderen stap voor stap de wereld om hen heen kunnen verkennen. Het nijntje Museum is zo'n plek waar ieder kind een keer geweest moet zijn. Heel belangrijk om te weten is dat je vanwege de enorme drukte vooraf een tijdslot moet reserveren voor het nijntje Museum. Je kunt een enorme speeltuin verwachten voor je kleine uk(ken) natuurlijk compleet in thema. Een nijntje dorp, ziekenhuis, en knutselhoek. En dat is nog niet eens alles! Kinderen kunnen kennismaken met de kunst van Dick Bruna, zelf aan de slag gaan met vorm en kleur, en hun eigen kunstwerken bouwen.

Het nijntje museum is gevestigd in het Museumkwartier van Utrecht en heeft een oppervlakte van bijna 1000 m2. Het is volledig gericht op gezinnen met jonge kinderen en biedt een interactieve ervaring die nooit wordt vergeten. Het museum is nu tijdelijk gevestigd aan de Oudegracht 167 in Utrecht.

nijntje museum met oudere kinderen

Openlucht Museum, Arnhem (Gelderland)

Absoluut een uitje voor mooi weer: het Openlucht Museum in Arnhem. Het Nederlands Openluchtmuseum is verkozen tot het ‘Kidsproof’ museum van Gelderland. Lekker spelen in de speeltuin, fietsen op een fiets uit vroeger tijden, overvaren met een bootje, poffertjes eten, kennismaken met oude ambachten, binnenkijken in oude huizen en een ritje maken in de tram. Dit zijn een paar hoogtepunten van een dagje Openlucht museum met kinderen.

Openlucht Museum Arnhem met gezin

Openluchtmuseum Arnhem met kleine kinderen

Nederlands Watermuseum, Arnhem (Gelderland)

Het Nederlands Watermuseum geeft informatie over alle aspecten van water, zoals waterhuishouding, drinkwater en waterzuivering. Over waterschappen, dijken, hoeveel water je in je lichaam hebt, vervoer over het water en eigenlijk alles wat nog meer met water te maken heeft. Wist je dat 26 waterschappen in ons land de zorg heb en over goed waterbeheer? En wist je dat Rijkswaterstaat continu bezig is met dijkverhoging en rivierverruiming omdat het gevaar op overstromen door een veranderend klimaat steeds groter wordt? We produceren in Nederland samen jaarlijks ongeveer 1,8 biljoen liter afvalwater. Hiermee kun je een zwembad vullen van 30 km lang en 20 km breed van 3 meter diep.  Erg interactief en interessant, ook als ouder leer je hier, eerlijk gezegd waren we wel vrij snel uitgekeken. Oftewel: geen museum voor een hele dag vermaak, maar zeker eentje om te bezoeken als je in de buurt bent.

Nederlands Watermuseum

Geofort, Herwijnen (Gelderland)

Inmiddels hebben we Geofort wel zo'n beetje in alle jaargetijden gezien. Ga het liefst hier naartoe met mooi weer, want dan kun je zelf lekker op het terras gaan zitten als de kinderen lekker buiten aan het spelen zijn. Bij Geofort is superveel te ontdekken, ze hebben diverse attracties, een doolhof wat net even anders is en je wordt hier gegarandeerd verrast. We zijn er inmiddels meerdere keren geweest en dan valt wel op dat het museum niet heel erg vernieuwend is. Ons enthousiasme was daardoor de laatste keer minder groot dan de eerste keren.

Geofort Herwijnen met kleine kinderen

Museum Bronbeek, Arnhem (Gelderland)

Heb je interesse in de vaderlandse geschiedenis? Dan is museum Bronbeek erg interessant en bovendien interactief voor kinderen. Onze familiegeschiedenis ligt gedeeltelijk in Indonesië en dat maakt dit museum extra interessant voor ons. Voor kinderen is hier absoluut wat te beleven voor ongeveer 1 - 1,5 uur. Ga zeker naar buiten en bekijk de enorme kanonnen en de voorkamer. Je kunt hier kennismaken met vroeger tijden en als je zelf het een en ander vertelt aan je kind en uitleg geeft bij de dingen die je ziet dan gaat het echt leven. Bovendien raakten wij aan de praat met een van de inwoners en dat was absoluut interessant!

Museum Bronbeek Gelderland

Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden (Friesland)

Wij zaten in de buurt van Leeuwarden op camping 'In de boomgaard' met een aantal mensen uit Leeuwarden. Iedereen vertelde ons dat we echt naar het Natuurmuseum Fryslân moesten gaan. En dat was een geweldige tip! We haalden het niet eens om dit museum voor sluitingstijd te zien. Het Grote Gruffalo theater, Reuzendraak Ming en het spannende verhaal daar omheen en het ontdekken van de verschillende tentoonstellingen plus de natuur van Friesland.

Natuurmuseum Fryslan Leeuwarden

Nationaal Gevangenismuseum, Veenhuizen (Drenthe)

Het Nationaal Gevangenismuseum is gevestigd in Veenhuizen, in een voormalig werkgesticht. Het museum biedt op interactieve wijze informatie over de omgang met misdaad en straf in Nederland, vanaf 1600 tot aan de dag van vandaag. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis van Veenhuizen als gevangenisdorp. Het Gevangenismuseum is een modern en interactief museum, waar zowel jong als oud veel te beleven heeft. Je kunt het Staatshotel bezoeken en kennismaken met vijf gedetineerden, een rondleiding volgen en zelfs een rondrit maken door Veenhuizen in een echte Boevenbus.

Hoe voelt het om in de boeien te worden geslagen? Wat komt er allemaal kijken bij het oplossen van zaken? En hoe werd er vroeger omgegaan met gevangenen. Kinderen kunnen hier letterlijk een cel van binnen bekijken, ervaren hoe het is om opgesloten te worden en kennis maken met het gevangenisleven van vroeger en van nu. Het Nationaal Gevangenismuseum is prachtig gelegen en enorm interactief, hier vermaak je je zeker wat uren en onze bezoek aan dit museum riep bij onze kleuter behoorlijk wat vragen op.

Nationaal gevangenismuseum Veenhuizen

Drents Museum, Assen (Drenthe)

 Wij gingen eigenlijk naar het Drents Museum vanwege de grote archeologische tentoonstelling van The Great Liao uit Mongolië. Dit was een tijdelijke tentoonstelling dus helaas is je kans voorbij. Indrukwekkend was deze tentoonstelling zeer zeker. Omdat we toch in dit modern verbouwde museum waren, besloten we om ook even verder te kijken. Het 'Grootste Poppenhuis van Nederland' vonden wij tegenvallen, maar 'Codename: Energy' was zeer zeker interessant en vermakelijk voor jong en oud (dus ook voor ouders).

Drents Museum met kinderen

Meer lezen over een aantal musea die we bezochten? Ga dan naar het overzicht met blogs over musea in Nederland. Zoek je meer leuk uitjes in Nederland en wil je niet continu zoeken voor inspiratie? Schaf dan onze online Nederland reisgids aan.

Leuk museum met kinderen, Prehistorisch Dorp Eindhoven
MUSEA MET KIDS

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS