28x Onze favoriete Nederlandse musea met kinderen
06 september 2022 
33 min. leestijd

28x Onze favoriete Nederlandse musea met kinderen

Wat is een leuk museum met (kleine) kinderen? Hieronder staan onze favoriete Nederlandse musea voor gezinnen, getest voor kinderen tot en met 10 jaar. En weet je? We zijn nog niet eens klaar met onze speurtocht naar musea in eigen land, want we hebben nog steeds een Museumkaart waarmee we maandelijks wel op pad gaan.

Wat is een leuk museum met kleine kinderenOpenluchtmuseum Arnhem, één van onze favorieten

Volledig in willekeurige volgorde hebben we de musea verzameld die wij afgelopen jaren bezochten met ons gezin. We hebben al jaren een Museumkaart waarmee we met regelmaat een museum in één van onze 12 provincies bezoeken. Als ouders zijn we al meerdere malen enorm verrast door ons eigen culturele erfgoed. Er zijn ook musea, waaronder het Openluchtmuseum in Arnhem waar wij steevast iedere zomer en winter naartoe gaan. Met een Museumkaart op zak heb je al snel een leuk uitje met je kinderen te pakken, zonder een enorme entreeprijs te betalen. De Museumkaart heb je er vrij snel uit. Let wel op niet in alle musea in Nederland is de Museumkaart geldig. Informeer dus vooraf, want eerlijk is eerlijk: de entree voor sommige musea is gewoon best pittig voor een heel gezin. Daarom is de formule van de Museumkaart ook zo fantastisch, want daardoor kun je met je gezin voor een vast bedrag per jaar kennismaken met ons eigen culturele erfgoed. Zeker weten educatief voor kinderen en ook nog eens heel erg leuk!

Een studiedag, een vrije zaterdag of zondag en je wilt een educatief uitje met de kinderen ondernemen? Of je wilt een overdekt uitje doen, omdat het weer bar slecht is? Ga naar het museum met kinderen! Ontzettend leuk, ook voor jezelf als je het juiste museum kiest. Wij zien de afgelopen jaren met onze Museumkaart in heel wat musea geweest in Nederland. We hier onze favoriete musea met kids op een rij, we bezochten deze musea zelf dus allemaal en zelfs meer!

Veel musea zijn tegenwoordig steeds interactiever, sommige musea lopen daar zelfs flink in voor. Wij verzamelden de leukste musea met kinderen in de leeftijd tot 10 jaar, allemaal zelf bezocht. We keken daarbij naar het totaalplaatje van een museum:

  • Valt er iets te leren voor kids in het museum?
  • Is het overzichtelijk en toegankelijk voor kinderen?
  • Zijn er genoeg activiteiten voor kinderen?
  • Is het museum interactief en is er bijvoorbeeld een kidsroute?
  • Is de Museumkaart geldig? (zo niet, dan wordt dit specifiek vermeld)

Wat een verrassing is het Thermenmuseum voor ons en voor onze tiener. Voor een kleuter spreekt dit Romeinse badhuis dat compleet is opgegraven wat minder tot de verbeelding, maar met oudere kinderen is het werkelijk fantastisch! We worden met een nieuwe, ultra-realistische expo meegenomen in het thema ‘400 jaar baden’ en komen er achter hoe de Romeinen vloerverwarming al ontdekt hadden. Verder 360 graden videobeelden, hologrammen en projecties waardoor het Romeinse badhuis tot leven komt. Dit is het oudste stenen gebouw in Nederland, uniek en tegelijkertijd bijzonder. We volgen het verhaal van Lucius & Amaka en gaan 2.000 jaar terug in de tijd. Combineer een bezoek met een serie op Netflix over de Romeinen en je kind beleeft het allemaal nog veel meer!

Thermenmuseum Heerlen met tienerHet Thermenmuseum in Heerlen is erg interactief

Discovery Museum, Kerkrade (Limburg)

Trek maar gerust een dag uit voor een bezoek aan het Discovery Museum - vroeger het Continium Discovery Center - in Kerkrade, want dat heb je zeker wel nodig. Continium Discovery Center ligt aan de rand van Parkstad Limburg op het museumplein in Kerkrade, samen met Columbus Earth Center, Cube en Spark Tech Lab. Dit hele plein is opgezet als een plek waar je kennis vindt over wetenschap, technologie en design en waar kinderen dus veel kunnen leren. Er draaien wisselende films in het theater, op dit moment over de aarde en de ruimtevaart met onze eigen André Kuipers. Wij waren in het Discovery Museum tijdens de herfstvakantie en dan is het er echt wel extreem druk, een normaal weekend is daarom aan te raden of een bezoek op een studiedag.

Discovery Museum Kerkrade

Discovery Museum Kerkrade met tienerOok voor een tiener biedt het Discovery Museum uitdaging

Vlakbij Heerlen ligt het kasteel dat in de volksmond lang “Gebrookhoes” werd genoemd: Kasteel Hoensbroek. We bezochten eerder o.a. Kasteel Heeswijk en Kasteel Ammersoyen. Kasteel Hoensbroek steekt wat ons betreft echt wel met kop en schouders uit boven deze twee kastelen als ik kijk naar de activiteiten die er voor kinderen te beleven zijn. 

Kasteel Hoensbroek met gezinOud Hollandse spellen op het voorplein van Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek met kleuterHet is écht niet fijn zo'n schavot!

Kasteel Hoensbroek met een kleuterSchrijven met een ouderwetse veer

Het Limburgs Museum heeft regelmatig vernieuwende tentoonstellingen. Wij gingen zelf naar de geweldige tentoonstelling van Playmobil. Wat één groot speelfestijn was. De vaste tentoonstellingen en de speurtochten in het Limburgs Museum zijn in de basis al erg leuk. Als wij het Limburgs Museum bezoeken is er een tentoonstelling over het brein achter Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus, Foeksia de miniheks en Meester Kikker. Juist ja: Paul van Loon. Check voordat je gaat even de website om te kijken of de wisseltentoonstellingen je aanspreken

Noordlimburgs Museum met kinderen

In het PreHistorisch Dorp in Eindhoven is tijdens evenementen heel veel te beleven. Wij raden daarom aan om een bezoekje te brengen tijdens de Romeinse weken of in vakanties. Dan is er meer te doen dan in de weekenden waardoor je bezoek ook langer zal zijn en kinderen enthousiaster terug komen. In ons geval althans wel! Combineer een bezoekje met een citytrip Eindhoven inclusief Strijp-S en het Philips Museum, eveneens een aanrader.

Het Oertijdmuseum laat dinosaurussen tot leven komen en als je het glazen gebouw binnen komt dan is dat absoluut indrukwekkend. Je staat hier dicht bij de skeletten van allerlei dino’s. Maak kennis met de Utahraptor die 125 miljoen jaar geleden leefde in het huidige Noord Amerika, de fossielen van de Compsognathus, één van de kleinste dinosauriërs en een enorme snelle jager. En ook de schedel van een volwassen Torvosaurus of Carnot Aurus zul je hier vinden. In dit museum kun je de Museumkaart niet gebruiken.

Museum Klok & Peel, Asten (Noord-Brabant)

Het eerste museum dat wij ooit bezochten met een 5-jarige kleuter was het Museum Klok & Peel. Wat een geweldige ervaring was dit meteen! We zijn nog enkele keren terug gegaan, want dit museum heeft voor kinderen en ouders genoeg te bieden. Het bestaat uit twee delen waarin de thema's natuur van de Peel en klokken worden uitgelicht. Zoek naar een gids, die kan je veel vertellen en dan mag je ook echt zelf klokken luiden! Een goede gids maakt en breekt de ervaring bij het Klok & Peel museum is onze ervaring. We zijn recent nog eens geweest op een drukke dag en dan loop je op eigen gelegenheid door het museum en is de ervaring zeker anders.

Klok en Peel Museum Asten

Eén van de meest kindvriendelijke musea die wij het afgelopen jaar hebben bezocht met onze kleuter! Het hele dorp van kikker en zijn vriendjes is leuk, zelfs voor iets oudere kinderen. En dan is er een hele ontdekhoek met opdrachten die meer dan interessant zijn voor kinderen in de leeftijd van 4/5 tot 7/8 jaar. Op de benedenverdieping van het museum is er voor oudere kinderen genoeg te ontdekken. Dat stuk zagen wij helaas nog niet, daarvoor moeten we snel nog een keertje terug.

Natuurmuseum Brabant met kleuter

In dit museum ga je meer dan 85 jaar DAF geschiedenis tegenkomen. Vooral jongens zullen het geweldig vinden om in de grote vrachtwagens te zitten. Het is interessant om te ontdekken hoe de DAF voertuigen vanaf 1928 zijn gemaakt, maar eerlijk gezegd is het geen museum om lang voor in de auto te gaan zitten. Wel erg leuk als je in de buurt bent of het combineert met een stedentrip Eindhoven. Het dorpsplein met winkeltjes uit de jaren 30 is erg leuk. Hier vind je een gezellig café en een replica van het kantoor voor de van Doorne's. Dit museum is leuk om uit te stappen op doorreis of om te bezoeken als je in de buurt bent.

DAF Museum Eindhoven

Geweldig om te zien hoe een gloeilampenfabriek tegenwoordig is uitgegroeid tot een multinational. Wij komen uit de omgeving dus hebben in de loop der jaren heel wat meegekregen over Philips. Eerlijk is eerlijk: dit maakt een bezoek aan het Philips museum voor ons extra interessant. Als je de kans krijgt dan is het leuk om een rondleiding te boeken, want de vrijwilligers die hier vertellen over de historie van het concern hebben echt mooie verhalen. Het is leuk om het oude fabriekje te zien waar het allemaal begon en om te horen hoe een gloeilamp vroeger eigenlijk met de hand gemaakt werd. Houd de agenda in de gaten voor leuke kinderactiviteiten in het Philips Museum. Op dinsdagmiddag kun je vanaf 15.30 uur gratis naar binnen!

Philips Eindhoven met kinderen

Het Noordbrabants Museum heeft ontzettend veel wisselende tentoonstellingen en het ligt aan de interesses van je kind of een bezoek interessant is. Als het over opgravingen en historie gaat, dan is onze zoon van 7 jaar enthousiast. Hebben we het over moderne kunst dan is hij daar minder voor te porren. De collecties in het Noordbrabants Museum zijn heel uiteenlopend dus het is slim vooraf te kijken of het je aanspreekt of niet.

Noordbrabants Museum Den Bosch

Is dit het leukste kasteelmuseum van Nederland? Wat ons betreft niet, dat is echt Kasteel de Haar. Is het leuk om te bezoeken? Jazeker! Maar ga dan wel tijdens een evenement, want dan is er voor kinderen gewoon veel meer te beleven in Kasteel Heeswijk. Combineer een bezoek vooral met een fijne wandeling in de omgeving en . Maak kennis met prinsessen en geniet van demonstraties in de prachtige kasteeltuin tijdens de Nationale Museumweek. 

Kasteel Heeswijk met kinderen

We combineren een bezoekje aan het Scheepvaartmuseum met een dagje Amsterdam. Het gebouw waar het Scheepvaartmuseum is gevestigd, is prachtig qua architectuur. Maar het Scheepvaartsmuseum heeft meer! Je leert alles over de historie van de Nederlandse scheepvaart. Veel mensen zijn lyrisch over het Scheepvaartmuseum, dat hebben wij eerlijk gezegd niet. Dat kan te maken hebben met de enorme drukte tijdens ons bezoek. Met een Museumkaart en een bezoekje aan Amsterdam op de planning, zouden we wel aanraden om hier af te stappen.

Scheepvaartmuseum Amsterdam met een kleuter

NEMO, do we need to say more?! Ja,NEMO is fun! Zorg wel dat je op een niet al te drukke dag gaat. Oftewel: ga liever niet in vakanties, weekenden vallen doorgaans redelijk mee. Denk niet dat je heel NEMO zult zien, doe dus lekker rustig aan en laat alle proeven over je heen komen en ontdek alles samen met je kind(eren). Heb je een Museumkaart? Dan is het leuk om echt een lange dag naar NEMO te gaan en misschien nog even binnen te lopen bij het naastgelegen Scheepvaartmuseum.

NEMO Amsterdam


Er worden elke dag duizenden berichten de wereld in gestuurd. Onze leven bestaat uit een enorme hoeveelheid informatie waar radio en televisie een heel belangrijk onderdeel van uitmaken. Wordt media wijs en ontdek het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, in de volksmond het Museum voor Beeld en Geluid. Op dit moment krijgt het museum een make over, wel kun je gewoon deelnemen aan de Hillywoodtours.

Om het een beetje overzichtelijk te houden in het Archeon voor onze kinderen, starten we onze ronde door dit museumpark in de prehistorie. We volgen vanaf daar een symbolische tijdlijn langs een aantal tijdperken tot de middeleeuwen. Via een spannend zandpaadje door de struiken, belanden we midden in een kamp van de jagers en verzamelaars, de eerste bewoners van ons land.

Archeon met kleine kinderen

Wij waren in Naturalis toen de indrukwekkende Rex er voor het eerst stond, geweldig hoe het hele museum in het thema 'REX' was ingericht. Ondertussen is Rex op reis geweest en is ze weer terug in Leiden in een compleet vernieuwd Naturalis. Er zijn verschillende tentoonstellingen te zien en met kinderen is Naturalis Biodiversity Center altijd een goed idee door de miljoenen objecten die er te zien zijn en de kindvriendelijkheid van het hele museum. Misschien zie je Freek Vonk nog wel ergens!

Naturalis Leiden met kinderen

Het kinderboekenmuseum in Den Haag is opgedeeld in verschillende zones waardoor je met hele kleine kinderen al terecht kunt in het museum. Iets oudere kinderen krijgen met een speurtocht meer uitdaging en meer interactieve informatie. Wij bezochten vooral het stuk voor de kleintjes en waren daar erg enthousiast over.

Kinderboekenmuseum Den Haag

Wat kunnen we vertellen over het Spoorwegmuseum? Nou dat het gewoon echt een geweldige dag uit is, zeker ook voor ouders vanwege de mix van informatie die wordt gegeven. De attracties zijn een leuke afwisseilng en voor jong- en oud is hier genoeg te zien en doen. Het Spoorwegmuseum wil je zeker weten vaker bezoeken, met de afwisselende shows is het ook een geweldig museum wanneer het regent.

Wij zijn bij een bezoek aan het Spoorwegmuseum twee keer verrast geweest met een volle parkeerplaats, zelfs al binnen 45 minuten na openingstijd in de herfstvakantie. Ook tijdens een bezoek in de kerstvakantie hebben we in de namiddag een keer moeten omdraaien omdat het vol was. Het museum zelf biedt geen alternatief, ik wel: P+R Utrecht Science Park. Je gaat dan met de bus (lijn 28) naar het centrum en loopt een kleine 10 minuten door het park naar het Spoorwegmuseum.

Spoorwegmuseum Utrecht met een peuter

Het nijntje Museum is zo'n plek waar ieder kind een keer geweest moet zijn. Heel belangrijk om te weten is dat je vanwege de enorme drukte vooraf een tijdslot moet reserveren voor het nijntje Museum. Je kunt een enorme speeltuin verwachten voor je kleine uk(ken) natuurlijk compleet in thema. Een nijntje dorp, ziekenhuis, en knutselhoek. En dat is nog niet eens alles!

nijntje museum met oudere kinderenGrote broer wacht in de huiskamer van nijn

Absoluut een uitje voor mooi weer: het Openlucht Museum in Arnhem. Het Nederlands Openluchtmuseum is verkozen tot het ‘Kidsproof’ museum van Gelderland. Lekker spelen in de speeltuin, fietsen op een fiets uit vroeger tijden, overvaren met een bootje, poffertjes eten, kennismaken met oude ambachten, binnenkijken in oude huizen en een ritje maken in de tram. Dit zijn een paar hoogtepunten van een dagje Openlucht museum met kinderen.

Openlucht Museum Arnhem met gezin

Openluchtmuseum Arnhem met kleine kinderen

Het Nederlands Watermuseum geeft informatie over alle aspecten van water, zoals waterhuishouding, drinkwater en waterzuivering. Over waterschappen, dijken, hoeveel water je in je lichaam hebt, vervoer over het water en eigenlijk alles wat nog meer met water te maken heeft. Wist je dat 26 waterschappen in ons land de zorg heb en over goed waterbeheer? En wist je dat Rijkswaterstaat continu bezig is met dijkverhoging en rivierverruiming omdat het gevaar op overstromen door een veranderend klimaat steeds groter wordt? We produceren in Nederland samen jaarlijks ongeveer 1,8 biljoen liter afvalwater. Hiermee kun je een zwembad vullen van 30 km lang en 20 km breed van 3 meter diep.  Erg interactief en interessant, ook als ouder leer je hier, eerlijk gezegd waren we wel vrij snel uitgekeken. Oftewel: geen museum voor een hele dag vermaak, maar zeker eentje om te bezoeken als je in de buurt bent. 

Nederlands WatermuseumProefjes doen in het Nederland Watermuseum

Inmiddels hebben we Geofort wel zo'n beetje in alle jaargetijden gezien. Ga het liefst hier naartoe met mooi weer, want dan kun je zelf lekker op het terras gaan zitten als de kindereren lekker buiten aan het spelen zijn. Bij Geofort is superveel te ontdekken, ze hebben diverse attracties, een doolhof wat net even anders is en je wordt hier gegarandeerd verrast. We zijn er inmiddels meerdere keren geweest en dan valt wel op dat het museum niet heel erg vernieuwend is. Ons enthousiasme was daardoor de laatste keer minder groot dan de eerste keren.

Geofort Herwijnen met kleine kinderen

Heb je interesse in de vaderlandse geschiedenis? Dan is museum Bronbeek erg interessant en bovendien interactief voor kinderen. Onze familiegeschiedenis ligt gedeeltelijk in Indonesië en dat maakt dit museum extra interessant voor ons. Voor kinderen is hier absoluut wat te beleven voor ongeveer 1 - 1,5 uur. Ga zeker naar buiten en bekijk de enorme kanonnen en de voorkamer. Je kunt hier kennismaken met vroeger tijden en als je zelf het een en ander vertelt aan je kind en uitleg geeft bij de dingen die je ziet dan gaat het echt leven. Bovendien raakten wij aan de praat met een van de inwoners en dat was absoluut interessant!

Museum Bronbeek Gelderland

Wij zaten in de buurt van Leeuwarden op camping 'In de boomgaard' met een aantal mensen uit Leeuwarden. Iedereen vertelde ons dat we echt naar het Natuurmuseum Fryslân moesten gaan. En dat was een geweldige tip! We haalden het niet eens om dit museum voor sluitingstijd te zien. Het Grote Gruffalo theater, Reuzendraak Ming en het spannende verhaal daar omheen en het ontdekken van de verschillende tentoonstellingen plus de natuur van Friesland.

Natuurmuseum Fryslan Leeuwarden

Hoe voelt het om in de boeien te worden geslagen? Wat komt er allemaal kijken bij het oplossen van zaken? En hoe werd er vroeger omgegaan met gevangenen. Kinderen kunnen hier letterlijk een cel van binnen bekijken, ervaren hoe het is om opgesloten te worden en kennis maken met het gevangenisleven van vroeger en van nu. Het Nationaal Gevangenismuseum is prachtig gelegen en enorm interactief. Hier vermaak je je zeker wat uren en het riep bij onze kleine wereldreiziger behoorlijk wat vragen op.

Nationaal gevangenismuseum Veenhuizen

 Wij gingen eigenlijk naar het Drents Museum vanwege de grote archeologische tentoonstelling van The Great Liao uit Mongolië. Dit was een tijdelijke tentoonstelling dus helaas is je kans voorbij. Indrukwekkend was deze tentoonstelling zeer zeker. Omdat we toch in dit modern verbouwde museum waren, besloten we om ook even verder te kijken. Het 'Grootste Poppenhuis van Nederland' vonden wij tegenvallen, maar 'Codename: Energy' was zeer zeker interessant en vermakelijk voor jong en oud (dus ook voor ouders).

Drents Museum met kinderen

Meer lezen over een aantal musea die we bezochten? Ga dan naar het overzicht met blogs over musea in Nederland. Zoek je meer leuk uitjes in Nederland en wil je niet continu zoeken voor inspiratie? Schaf dan onze online Nederland reisgids aan.

Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke glamping in Nederland met kinderen

GLAMPING

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

E-book Nederland met kinderen

Reisgids: Ontdek Nederland met kinderen

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.

  • 125+ uitjes, per provincie gerangschikt
  • Inclusief gratis app
  • BONUS: 50+ horeca-adressen
  • BONUS: 50+ slaapplekken