Openluchtmuseum Arnhem, onze favoriet in de winter
Gelderland
Mireille Steegmans
Gelderland
12/30/2019
4 min

Openluchtmuseum Arnhem, onze favoriet in de winter

12/30/2019
4 min

Meteen met de deur in huis vallen: het Openluchtmuseum Arnhem is voor alle leeftijden leuk, iedere keer weer komt onze zoon van inmiddels 8 jaar enthousiast terug. Maar met 2 jaar was hij net zo uitgelaten en dat geldt ook voor alle leeftijden die ertussen liggen.

Tips Openluchtmuseum Arnhem

Het Canon van Nederland

Ieder seizoen heeft bij het Openluchtmuseum in de provincie Gelderland een eigen karakter en dat maakt het zo ontzettend leuk. Hoewel het winterseizoen onze favoriet is, gaan we ook graag in de zomer naar het Openluchtmuseum. In de winter en met kou of regen is het Canon van Nederland echt fantastisch. Het Canon gaat over Nederland en haar geschiedenis. Je maakt er kennis met onze zeevaarders, Willem van Oranje, Aletta Jacobs, Vincent van Gogh, de drukpers, de grondwet en nog zoveel meer! Het Canon van Nederland is een uitje op zich, want je bent hier urenlang zoet. Fantastisch! Verrassend! Leerzaam! Leuk…ook met kinderen!

Canon van Nederland

Denk niet dat je hier snel bent uitgekeken en denk ook niet dat je hier als ouder verloren rondloopt. Wij vinden het geweldig om onze zoon van 8 jaar meer te vertellen over de geschiedenis en duiken dus mee in alle interactieve activiteiten in het Canon. Leuk voor jezelf en voor je kind!

Openluchtmuseum Arnhem in november, op naar de winter

In november is het rustig in het Gelderse Openluchtmuseum, dan maakt het museum zich klaar voor de winter. Het Openluchtmuseum in winterstijl opent begin december, direct na Sinterklaas. Al een aantal jaren op rij gaan we met onze Museumkaart naar het Openluchtmuseum in de winter, in de kerstvakantie om precies te zijn. Een aantal extra’s tijdens het Winter Openluchtmuseum komen jaarlijks terug waaronder de beroemde schaatsbaan, brood bakken, de Witte Wieven en de wintermarkt en de sleebaan. En daarnaast zijn er ieder jaar wat kleine veranderingen en nieuwigheden.

Het is slimmer om buiten de vakantie naar het winter-Openluchtmuseum te gaan als je wilt schaatsen, omdat het echt ontzettend druk is op het ijs. Heb je last van die drukte in de rest van het park? Nou eigenlijk valt dat enorm mee! Wij waren zo’n beetje op de drukste dag in het museum volgens iemand van het personeel, bijna 10.000 mensen op één dag. En behalve een enorm volle schaatsbaan hadden we eigenlijk helemaal geen last van de drukte. We konden met een kinderwagen prima in de tram stappen en overal rustig rondkijken.

Schaatsbaan Openluchtmuseum Arnhem

Schaatsen en glijden in het Openluchtmuseum

Mensen komen van ver voor de schaatsbaan in het Openluchtmuseum. Logisch, want de sfeer is fantastisch. Vooral in de weekenden is het er echt enorm druk en dan met name in de Kerstvakantie. De schaatsbaan is open van ergens begin december tot midden januari dus mijn tip: ga buiten de vakantie als je voor de schaatsbaan komt, dan hoef je niet nek aan nek de te schaatsen. Wij slaan vanwege drukte de schaatsbaan zelfs soms over. Overigens is de schaatsbaan van 10.00 – 18.00 uur geopend, als je er vroeg bij bent dan heb je het ijs nog even voor jezelf. Het plaatje en de sfeer zijn fantastisch bij de Amsterdamse Westerstraat. Schaatsen kun je gratis lenen. Opwarmen kun je tussendoor lekker met koek-en-zopie of een frietje. Onze grootste favoriet is de sleebaan bij de molen, een kunstmatige sleehelling met een paar sfeervolle vuurtjes erbij.

Glijbaan Openluchtmuseum Arnhem

Wintermarkt plein bij de poffertjeskraam

Op het grote centrale plein waar de kinderen in de zomer kunnen fietsen op ouderwetse rijwielen is in de winter de wintermarkt te vinden. Aardappeltjes met reuzel bakken uit grootmoeders tijd (veel mensen kennen het nu al niet meer), thee drinken bij een kruidenvrouwtje en zwieren in de draaimolen. Maximaal genieten met kinderen, wij blijven doorgaans op dit plein zeker een uur of 2,5 tot 3 hangen en dan tel ik daar het rondje naar de hoefsmid en opwarmen in de poffertjeskraam bij. Niet alleen op het plein zijn er trouwens winterse activiteiten, je vindt ze over het hele museum verspreid. Denk aan breien voor soldaten, stamppot maken, stroopkokerij en natuurlijk de oud-Hollandse spelletjes op het Kindererf. Sjoelen, ringwerpen, zoete Duivekarter broodjes bakken; het zijn onze persoonlijke favorieten.

Parkeerkosten of gratis parkeren Openluchtmuseum in Arnhem

Bij drukte parkeer je je auto op de ‘Cattepoelseweg 372′ en loop je door de poort omhoog naar het parkeerterrein van het Openluchtmuseum. Wij weten niet zeker of je altijd gratis kunt parkeren op dit plekje, dus dat moet je zelf even uitzoeken met dit adres in Google Maps. Het is een recreatieparkeerplaats voor wandelaars, niet duidelijk is of hij 365 dagen per jaar open is of alleen bij drukte bij Burgers’ Zoo en het Openluchtmuseum. In ieder geval kun je deze weg maar vanuit één kan benaderen, dus laat je niet afwimpelen door het verbodsbord aan één van de kanten. Je rijdt de Cattepoelseweg 372 in via de Schelmseweg en de Cattepoelseweg 370.


Praktische tips van ons persoonlijk

  • Zorg voor een zak marshmallows en iets om ze te kunnen roosteren op één van de vele vuurtjes
  • Neem handschoenen en een muts mee in de winter, daar ga je blij mee zijn
  • Doe de glijbaan bij de molen aan het eind van de dag, dan is het niet meer zo druk