Openluchtmuseum Arnhem, onze favoriet in de winter
Gelderland
Mireille Steegmans
Gelderland
05/08/2023
5 min

Openluchtmuseum Arnhem, onze favoriet in de winter

05/08/2023
5 min

Meteen met de deur in huis vallen: het Openluchtmuseum Arnhem is voor alle leeftijden leuk, iedere keer weer komt onze zoon van 8 jaar enthousiast terug. Maar met 2 jaar was hij net zo uitgelaten en dat geldt ook voor alle leeftijden die ertussen liggen. Ieder seizoen heeft bovendien bij het Openluchtmuseum in de provincie Gelderland een eigen karakter en dat maakt dit museum in Gelderland ook zo ontzettend leuk. Hoewel het winterseizoen onze favoriet is, gaan we ook graag in de zomer naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Het museum beperkt zich niet alleen tot binnen; het uitgestrekte park brengt de geschiedenis eveneens tot leven, waarbij het dagelijks leven en historische gebeurtenissen van Nederland met elkaar verbonden worden. Van de Zaanse koopmanswoning die je meeneemt naar de tijd van de slavernij tot de 'Dodendraad' uit de Eerste Wereldoorlog, overal vind je elementen die aan de Canon gelinkt zijn

Het Canon van Nederland

Het Canon van Nederland in het Openluchtmuseum in Arnhem is een unieke tentoonstelling die je meeneemt door 50 'vensters' van belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland gevormd hebben tot wat het nu is. Sinds 2017 biedt het museum een fascinerende blik op de geschiedenis met interactieve 'filmsets' verdeeld over 10 tijdvakken. Hier kom je oog in oog met historische figuren en leer je over hun wereld door middel van spellen, animaties, films en originele objecten.

In de winter en met kou of regen is het Canon van Nederland echt fantastisch. Het Canon gaat over Nederland en haar geschiedenis. Je maakt er kennis met onze zeevaarders, Willem van Oranje, Aletta Jacobs, Vincent van Gogh, de drukpers, de grondwet en nog zoveel meer. Het Canon van Nederland is een uitje op zich, want je bent hier urenlang zoet. Fantastisch! Verrassend! Leerzaam! Leuk…ook met kinderen! Denk niet dat je hier snel bent uitgekeken en denk ook niet dat je hier als ouder verloren rondloopt. Wij vinden het geweldig om onze zoon van 8 jaar meer te vertellen over de geschiedenis en duiken dus mee in alle interactieve activiteiten in het Canon. Leuk voor jezelf en voor je kind!

Canon van Nederland

Openluchtmuseum Arnhem de winter

In november is het rustig in het Gelderse Openluchtmuseum, dan maakt het museum zich klaar voor de winter. Het Openluchtmuseum in winterstijl opent begin december, direct na Sinterklaas. Al een aantal jaren op rij gaan we met onze Museumkaart naar het Openluchtmuseum in de winter, in de kerstvakantie om precies te zijn. Een aantal extra’s tijdens het Winter Openluchtmuseum komen jaarlijks terug waaronder de beroemde schaatsbaan, brood bakken, de Witte Wieven en de wintermarkt en de sleebaan. En daarnaast zijn er ieder jaar wat kleine veranderingen en nieuwigheden.

Het is slimmer om buiten de vakantie naar het winter-Openluchtmuseum te gaan als je wilt schaatsen, omdat het echt ontzettend druk is op het ijs. Heb je last van die drukte in de rest van het park? Nou eigenlijk valt dat enorm mee! Wij waren zo’n beetje op de drukste dag in het museum volgens iemand van het personeel, bijna 10.000 mensen op één dag. En behalve een enorm volle schaatsbaan hadden we eigenlijk helemaal geen last van de drukte. We konden met een kinderwagen prima in de tram stappen en overal rustig rondkijken.

Schaatsen in het Openluchtmuseum

Jarenlang was het een traditie: gaan schaatsen in het Openluchtmuseum, het plaatje en de sfeer zijn fantastisch bij de Amsterdamse Westerstraat. Mensen kwamen van ver voor de schaatsbaan in het Openluchtmuseum. Logisch, want de sfeer was er ieder jaar weer fantastisch al kon het er in de weekenden en zéker in de Kerstvakantie zelf wel echt enorm druk zijn. Wij sloegen vanwege drukte de schaatsbaan soms zelfs over of kwamen heel vroeg om te kunnen schaatsen in het Openluchtmuseum. Opwarmen kon je tussendoor lekker met koek-en-zopie of een frietje. Maar die schaatsbaan is sinds 2023 verleden tijd. "Er is het kostenaspect, maar het gaat vooral om het duurzaamheidsaspect", legt woordvoerder Carola van der Woude van het Openluchtmuseum uit. Na 10 jaar wordt de winter bij het Openluchtmuseum dus anders!

Schaatsbaan Openluchtmuseum Arnhem

Winter in het Openluchtmuseum

Van begin december tot half januari laat je jezelf met het hele gezin onderdompelen in de charme van de nostalgische Winterkermis bij het Nederlands Openluchtmuseum. Denk aan attracties zoals een Grand Carrousel uit 1890, zweefmolen en rupsbaan. Lekker old skool! Laat je verrassen door een uniek vlooiencircus en waag een gok bij de paardenderby. De schaatsbaan is vervangen door een sfeervolle, overdekte rolschaatsbaan. Deze schaatsbaan is omringd door de grandeur van de Amsterdamse Westerstraat de rolschaatsen zijn gratis beschikbaar voor een onvergetelijke ervaring.

Voor de kleintjes is er natuurlijk het Kindererf, een speelparadijs waar ze ambachten kunnen leren en feesten zoals Kerst en Chanoeka komen tot leven. Volwassenen kunnen hun hart ophalen bij de verhalen over de legendarische Elfstedentocht of het avontuurlijke Witte Wievenpad verkennen, met als beloning heerlijke poffertjes of een verse oliebol.

Oude ambachten herleven

Het Zaanse plein in het Openluchtmuseum transformeert deze winter in een markt waar oude ambachten herleven. Laat je onderwijzen in de kunst van het klompen maken of probeer authentieke remedies tegen koude tenen. Bij de Ambachtenwerkplaats kun je zelf de handen uit de mouwen steken, met begeleiding van een ambachtencoach. Of je nu kiest voor houtbewerking, Staphorster stipwerk, zeefdrukken, vilten of borduren, er is voor ieder wat te leren. En als kers op de taart is er de Winterkermis op het Entreeplein. Bij je toegangsticket krijg je gratis fiches voor onvergetelijke ritjes, en voor de echte liefhebbers zijn er extra fiches verkrijgbaar.

Kom en beleef de wintertradities in een historisch jasje, en maak herinneringen die generaties lang gekoesterd zullen worden.
Glijbaan Openluchtmuseum Arnhem

Wintermarkt plein bij de poffertjeskraam

Op het grote centrale plein waar de kinderen in de zomer kunnen fietsen op ouderwetse rijwielen is in de winter de wintermarkt te vinden. Aardappeltjes met reuzel bakken uit grootmoeders tijd (veel mensen kennen het nu al niet meer), thee drinken bij een kruidenvrouwtje en zwieren in de draaimolen. Maximaal genieten met kinderen, wij blijven doorgaans op dit plein zeker een uur of 2,5 tot 3 hangen en dan tel ik daar het rondje naar de hoefsmid en opwarmen in de poffertjeskraam bij. Niet alleen op het plein zijn er trouwens winterse activiteiten, je vindt ze over het hele museum verspreid. Denk aan breien voor soldaten, stamppot maken, stroopkokerij en natuurlijk de oud-Hollandse spelletjes op het Kindererf. Sjoelen, ringwerpen, zoete Duivekarter broodjes bakken; het zijn onze persoonlijke favorieten.

Parkeerkosten of gratis parkeren Openluchtmuseum in Arnhem

Bij drukte parkeer je je auto op de ‘Cattepoelseweg 372′ en loop je door de poort omhoog naar het parkeerterrein van het Openluchtmuseum. Wij weten niet zeker of je altijd gratis kunt parkeren op dit plekje, dus dat moet je zelf even uitzoeken met dit adres in Google Maps. Het is een recreatieparkeerplaats voor wandelaars, niet duidelijk is of hij 365 dagen per jaar open is of alleen bij drukte bij Burgers’ Zoo en het Openluchtmuseum. In ieder geval kun je deze weg maar vanuit één kan benaderen, dus laat je niet afwimpelen door het verbodsbord aan één van de kanten. Je rijdt de Cattepoelseweg 372 in via de Schelmseweg en de Cattepoelseweg 370.


Praktische tips van ons persoonlijk

  • Zorg voor een zak marshmallows en iets om ze te kunnen roosteren op één van de vele vuurtjes
  • Neem handschoenen en een muts mee in de winter, daar ga je blij mee zijn
  • Doe de glijbaan bij de molen aan het eind van de dag, dan is het niet meer zo druk