Skiër in actie Setesdal zuid
Zuid-Noorwegen
Angreni Hilaul
Zuid-Noorwegen
02/12/2024
8 min

Skiën in het meest zuidelijke skigebied van het Setesdal

02/12/2024
8 min

Bortelid in het Setesdal ligt op 100 kilometer van Kristiansand en is daarmee het meest zuidelijke skigebied van Noorwegen. Je kunt hier zelfs een dagtrip met de bus naartoe maken vanuit Kristiansand. Leuk als je niet van plan bent een complete skivakantie in Noorwegen door te brengen, maar wel een dagje op de latten wilt staan in een kleinschalig, maar leuk skigebied!

Skigebied in een winter wonderland

Voor we in Bortelid aankomen, rijden we één van de mooiste routes die we in Zuid-Noorwegen tijdens onze wintervakantie hebben gereden. Het heeft flink gesneeuwd en we rijden over bevroren wegen omringd door besneeuwde bomen richting het dorp. Alsof we door het landschap uit een scène van Frozen rijden. Het is schitterend!

Onze tiener Fleur is enthousiast over de mooie brede en rustige pistes waar ze lekker snel naar beneden kan gaan en direct de sleeplift langs de piste weer omhoog kan nemen.

Het skigebied in Bortelid ligt op 800 meter hoogte en heeft 14 pistes die met vijf sleepliften bereikbaar zijn. De 100 meter lange band op de kinderpiste behoort tot de langste van Noorwegen. Zo wordt skiën voor de allerkleinsten goed aangeboden en kun je als ouders makkelijk vanaf de zijlijn meekijken. Afhankelijk van de gevallen sneeuw en de weersomstandigheden zijn zo veel mogelijk pistes open. Bekijk vooraf goed op de website van Bortelid wat de openingsdagen en -tijden van het skigebied zijn. Buiten de weekenden en feestdagen is het skicenter alleen op vrijdagavond, zaterdag en zondag geopend.

Winters wegdek reis naar Setesdal ski

Wij zijn hier twee dagen en onze tiener Fleur is enthousiast over de mooie brede en rustige pistes waar ze lekker snel naar beneden kan gaan en direct de sleeplift langs de piste weer omhoog kan nemen. Wij skiën normaal gesproken in het grootste skigebied van Europa, maar vermaken ons alle drie prima en juist het kleinschalige vinden we ook wat hebben.

De 4 praktische S-en: Skihuur, Skipas, Skischool en Shops

Het skigebied in Bortelid is heel compact, je hebt er alles wat je nodig hebt direct op de piste. Je kunt alle skibenodigdheden voor je kinderen en jezelf huren voor één of meerdere dagen. Ben je wat vergeten, dan zijn enkele praktische dingen, zoals een skihelm, skibril, handschoenen en warme sokken te koop op dezelfde locatie. 

Familie ski plezier Setesdal zuid

Op de locatie van de skihuur kun je ook je skipassen kopen. Fijn feit: In Bortelid hoef je voor kinderen tot en met 6 jaar geen skipas aan te schaffen. Zij mogen gratis gebruikmaken van de liften en pistes, voorwaarden is wel dat ze een helm dragen.

Er is ook een skischool, waar voor iedereen, van jong tot oud, groeps- of privélessen georganiseerd kunnen worden. Er zijn geen vaste lestijden. Neem daarom vooraf contact op met de skischool, zodat je precies de ski- of snowboardlessen kunt regelen waar jouw gezin behoefte aan heeft. Op de website van Bortelid skicenter kun je alle informatie over actuele openingstijden, kosten van de skipassen en contactgegevens van de skischool vinden.

Shops zijn er, op een supermarkt na, in Bortelid niet te vinden. Voor de volgende grotere supermarkt moet je een half uur rijden naar bijvoorbeeld Åseral. De eerste grote plaats in de buurt op 45 minuten rijden is Evje. Hier kun je eventueel meer winkels vinden.

Kinderen ski uitrusting huur Setesdal

Overnacht in een cabin in de bergen

Verblijf in Bortelid zoals de Noren dat doen, in een cabin in de bergen. Bortelid is namelijk een gebied zonder hotels, maar er staan in totaal meer dan 1200 cabins direct aan de skipiste en in de bergen eromheen. Denk bij een cabin niet aan een primitieve houten hut, maar hier zijn het vaak volwaardige huizen of appartementen. Veel Noren hebben een grotere cabin (buitenhuis) dan het huis waar ze dagelijks in wonen. 

Wij slapen zelf in een fijn appartement op twee minuten met de auto naar de skipiste. Dit appartement wordt niet verhuurd, maar wil je zelf een cabin huren, kijk dan op Booking.com of op de website van Bortelid zelf. Veel Noren hebben hier zelf een cabin waar ze zo vaak mogelijk naartoe gaan. Een aantal zijn ook voor de verhuur beschikbaar. De meeste cabins hebben een prachtig uitzicht op bijvoorbeeld de skipiste of ander mooi gedeelte van de bergen. Wij hebben tijdens onze wandelingen in de omgeving prachtige cabins gezien.

Overnacht in een cabin in de bergen

Verken het winter wonderland op de langlauf- en wandelpaden.

Bortelid is een gebied waar door de Noren naast skiën ook heel veel aan langlaufen gedaan wordt. Met maar liefst 120 kilometer aan paden kun je je hier dagenlang in het gebied vermaken. Ben je net zoals wij niet zo goed in langlaufen, maar hou je wel van wandelen, dan kun je hier ook zeer goed uit de voeten. Ik heb zelf, naast het skiën, mooie wandelingen gemaakt en genoten van de prachtige witte wereld en de knisperende sneeuw onder mijn snowboots. 

Ski avontuur met kinderen Setesdal zuid

Opwarmen bij het vuur of in het verwarmde restaurant

Niks lekkerder dan na bezigheden buiten in de kou, lekker opwarmen met een warm drankje of lekker warme (zelf meegebrachte) snack. Direct onderaan de piste staat een houten cabin met banken en een vuurplaats, waar je zelf worstjes of burgers op kun klaarmaken en even op kunt warmen. Wanneer je zelf geen eten bij je hebt, kun je naar het restaurant naast de skiverhuur om daar een snack zoals patatje, hotdog of hamburger te kopen met een warme choco, koffie of frisdrank. Hierna kun je weer met nieuwe energie de piste op. Wij houden zelf tussendoor even pauze en terwijl Fleur haar patatje eet, drinken wij onze koffie.

Genieten van frietjes op de piste

Sluit het jaar sprankelend af met vuurwerk op de piste

Op 31 december wordt het jaar in Bortelid spetterend afgesloten met vuurwerk op het centrale plein onder de pistes. Wij komen aan op 1 januari en hebben het vuurwerk hier gemist, maar het is leuk om oud & nieuw op deze bijzondere manier op de piste te vieren. Je zit hier vooral tussen Noorse gezinnen die hun kerstvakantie in hun cabins in de bergen vieren. Wij hebben dit een dag eerder op de piste in Brokke ervaren.

Vuurwerk boven Setesdal ski gebied

Skiën over een zelf geprepareerde piste

Wij doen dit, nadat we ‘s morgens vroeg, terwijl iedereen nog op één oor ligt, een afspraak hebben met twee bestuurders van een “pistebully”. Zo wordt de prepareermachine genoemd die de pistes klaarmaakt voor het skiën. Het zijn enorme imposante machines en wij zien ze elke skivakantie vanuit de verte aan het werk. Er is op skivakantie bijna niks fijner dan de dag beginnen op vers geprepareerde pistes. Fervente skiërs staan er vroeg voor op om de eerste skilift naar boven te nemen en de “first tracks” te maken. Voor wij dit kunnen doen, moeten we eerst aan het werk.

Fleur en Léon gaan mee met Arthur die de langlaufpaden gaat prepareren. Op zijn machine zit een speciale optie om de langlauf tracks alvast te maken. Het is een prachtige weg over de bergen en tussen de bomen. Zelf ga ik mee met Ruben en wij gaan de skipistes op. Ik vind dit er altijd heel spannend uitzien, zeker als je ze ziet gaan langs de rand van de pistes. En spannend blijft het ook wanneer ik erin zit, maar het is geweldig om mee te maken. 

Na een uur werken ontmoeten we elkaar op het centrale plein bij het skicenter en wisselen we van machine. Léon en ik mogen ook allebei zelf een rondje op het plein rijden. Léon en Fleur besluiten hierna dat ze gaan ontbijten en worden door Arthur teruggebracht. Ik besluit nog even te blijven en loop per ongeluk naar de verkeerde kant van de machine, maar mag weer achter het stuur plaatsnemen. Deze keer niet voor een rondje over het plein, maar de piste op! Zo rij ik met aanwijzingen van Ruben naar boven en beneden over de pistes en heb zo ook een deel van de pistes geprepareerd. Ondertussen vertelt Ruben het een en ander over Bortelid en laat zien wat de plannen voor de toekomst zijn. We zien het langzamerhand licht worden en nadat het werk erop zit, zien we de eerste mensen de piste op komen en gaan wij terug voor een warme kop koffie, thee en ontbijt. Ik bedank Ruben enthousiast dat we met hem mee mochten. Ook Ruben vond het leuk dat we er waren. Het is mooi werk, maar ook wel eenzaam, altijd alleen in de grote machine. Het was daarom een ontzettend leuke ervaring voor ons allemaal.

Fervente skiërs staan er vroeg voor op om de eerste skilift naar boven te nemen en de “first tracks” te maken. Voor wij dit kunnen doen, moeten we eerst aan het werk.

Piste onderhoud sneeuwvoertuig Setesdal

Reistijd naar Bortelid vanuit Nederland

Bortelid is het skigebied dat vanuit Kristiansand het snelste te bereiken is en daarom ook erg populair onder de Noren zelf. Vanuit Nederland kun je eerst de ferry pakken van Hirtshals in Denemarken naar Kristiansand in Noorwegen. Een andere mogelijkheid is de ferry vanaf Kiel in Duitsland naar Oslo in Noorwegen Op een uur rijden vanaf Kristiansand of vijf uur vanaf Oslo, kom je aan in het skigebied van Bortelid. Wij hebben zelf de overtocht gemaakt met Fjordline van en naar Hirtshals. Op de heen en terugweg overnachten we in een appartement, zodat we overdag op ons gemak kunnen rijden.

Advies: Bereid je auto goed voor op een wintervakantie in Zuid-Noorwegen. Zorg voor goede winterbanden en newm sneeuwkettingen mee. En kijk onderweg uit voor overstekende langlaufers!

Wij hebben ondanks ons korte verblijf in Bortelid een goede indruk gekregen van de manier waarop de Noren hun vrije tijd en wintervakanties in hun cabins doorbrengen. Het schitterende landschap nodigt uit om lange langlauf- of wandeltochten te maken of doorheen te sjezen op je ski's of snowboard. Fleur heeft hier een heerlijke tijd gehad en zich heel goed vermaakt!

Voorbereidingen veilig rijden wintersport

Dit artikel is  tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op KleineWereldreiziger.nl. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.