Winter in Noorwegen highlights
Zuid-Noorwegen
Angreni Hilaul
Zuid-Noorwegen
01/11/2024
11 min

Zuid-Noorwegen in de winter, tips voor een roadtrip

01/11/2024
11 min

Na jaren skiën in Europa's grootste skigebied, willen we in de kerstvakantie meer dan alleen skiën: een complete winterreis. Onze vorige winteravontuur was in Zweeds Lapland, zonder skiën, wat Fleur en Léon juist zo leuk vinden. Deze keer kiezen we voor Zuid-Noorwegen, vanwege de gegarandeerde sneeuw en het prachtige, onbekende winterlandschap. En wat een verrassing: het is nog mooier dan op foto's! Ik deel graag onze ervaringen van deze wintervakantie in Zuid-Noorwegen, waar we skiën combineren met vissen, ijsbaden en een bezoek aan een huskyboerderij, samen met onze tiener.

Wintersport in Zuid-Noorwegen met kinderen

Van Nederland naar Zuid-Noorwegen met de ferry

Op een afstand van 950 autokilometers vanaf Utrecht gaat dagelijks een ferry van Fjord Line vanuit Hirtshals in Denemarken naar Kristiansand in Zuid-Noorwegen. Je komt dan binnen vier uur direct in het centrum van Kristiansand aan. Er zijn trouwens meerdere opties om naar Zuid-Noorwegen te reizen met de ferry, maar deze optie komt ons het beste uit qua locatie en qua vertrek- en aankomsttijden.

Aan boord van de ferry gaat de tijd snel. Er is zowel binnen als buiten een kindergedeelte waar kleine kinderen kunnen spelen en er is een speurtocht uitgezet. Op die manier kunnen kinderen zelf of met hun ouders op verschillende verdiepingen het grote schip verkennen. Zelf zitten we relaxed in één van de zitjes met uitzicht naar buiten en hebben we wat gewerkt, gelezen en zelfs even geslapen. Op de terugweg zitten we in de lounge en doen we mee aan bingo, een quiz en luisteren we naar de gezellige band. Het gebruik van een ferry naast het rijden met de auto geeft ons altijd een echt vakantiegevoel en zorgt er ook voor dat we onderweg kunnen relaxen.

Fjordline Fjordline kinderactiviteiten aan boord

Rijden naar onze bestemming doen wij altijd op ons gemak, ‘s nachts rijden doen wij niet en zou ik ook niet aanraden in dit jaargetijde naar deze bestemming. Aan het begin en  einde van de vakantie overnachten we voorafgaand en na de overtocht in de omgeving van Hirtshals.

Fjordline speeltuintje aan boord

Je kunt van Hirtshals ook met de ferry naar andere Noorse steden zoals Bergen, Stavanger, Langesund, Kristiansand, Frederikshavn, Kopenhagen, Kiel, Stromstad, Rosendal en Flesland.

Met de ferry naar Noorwegen

Skiën in het hoogste skigebied van Setesdal

Setesdal is een gebied in Zuid-Noorwegen dat begint net boven Kristiansand en doorloopt omhoog naar het hoger gelegen skigebied Hovden. In het Setesdal liggen meerdere kleinere skigebieden, waarvan we Brokke en Bortelid ook zelf bezoeken tijdens deze bijzonder mooie winterreis.

Skien in Zuid-Noorwegen tips

Hovden is het grootste gebied van de drie en je kunt er veel meer doen dan skiën, snowboarden en langlaufen. Zo is er een vrij toegankelijke schaatsbaan, je kunt een duik nemen in het zwembad of naar de spa. Daarnaast is het nemen van een natuurlijk ijsbad in de rivier ook een optie en dat is precies wat wij doen!

Lindesnes, het meest zuidelijke punt van Noorwegen

Ik heb zelf iets met vuurtorens, op één of andere manier trekken ze mij aan en vind ik ze fotogeniek. De laatste stop die wij maken voor we naar de ferry in Kristiansand rijden is Lindesnes. Dit is het meest zuidelijke plaatsje in Noorwegen. Daar moesten we zeker even naartoe tijdens onze winterreis in Zuid-Noorwegen. Omdat we op tijd bij de ferry moeten zijn, is het een bliksembezoek. De vuurtoren is open voor bezoekers en vanaf boven heb je een mooi 360° uitzicht over zee en het besneeuwde landschap waar we doorheen gereden zijn. Het is toch wel een must om hier naartoe te rijden, wanneer je in Zuid-Noorwegen bent. De weg ernaartoe is ook prachtig direct langs de kust. Het is voor ons een bijzonder mooi einde van onze wintervakantie door Zuid-Noorwegen.

Vuurtoren Lindesnes, Lindesnes Lighthouse

Winter in Kristiansand met kinderen

Wij gaan naar Zuid-Noorwegen met de ferry, aankomst en vertrek zijn in Kristiansand. We bezoeken de havenstad met onze tiener tijdens de kerstdagen. Meteen bij aankomst worden we ondergedompeld in de heerlijke kerstsfeer. De winkelstraten zijn prachtig verlicht en kerstbomen versieren de entrees van winkels en restaurants. Nadat Fleur klaar is met winkelen bij de grote ketens lopen we over een knusse kerstmarkt bij de kathedraal, waarop ‘s avonds een lichtshow met muziek getoond wordt. Naast de kerk liggen een schaats- en curlingbaan. Allemaal vrij toegankelijk en leuk om met het hele gezin te bezoeken.

Kristiansand Zoo Noorwegen

We blijven niet alleen in de stad, maar gaan ook op safari buiten de stad, namelijk in Dyreparken Kristiansand. Een groots opgezette dierentuin waar we wilde dieren uit onder andere Azië en Afrika en ook typisch Noorse dieren van heel dichtbij zien.

> Lees "Kristiansand in de winter, kerstsfeer en volop gezelligheid"

Vistrip in Zuid-Noorwegen met kids

Zorg altijd voor oefening met het monteren van sneeuwkettingen thuis, voordat je op wintersport gaat. In een koude en mogelijk besneeuwde omgeving kan het monteren van sneeuwkettingen lastig zijn als je het niet gewend bent.

Kabeljauw vissen in Noorwegen met kinderen, zo doe je dat

Tijdens de voorbereidingen van onze reis naar Zuid-Noorwegen in de kerstvakantie denken we er in eerste instantie niet meteen aan om te gaan vissen op zee. Toch is dit één van de dingen die we een hele dag doen in de Noordzee voor Kristiansand en waar we alle drie enorm van genieten! Mede door de ontzettend enthousiaste visser Ryan waarmee we de hele dag op zee zijn. Samen gaan we op jacht naar de perfecte kabeljauw voor het kerstdiner. Dat staat in sommige delen van Noorwegen namelijk op het menu, in plaats van “ribbe” (varkensrib) of “pinnekjøtt” (lamsrib). Heel toepasselijk dus, dat wij dit op eerste kerstdag doen.

Tips voor vissen in Noorwegen met gezin

Op avontuur met husky’s bij de Sirdal Huskyfarm 

Sirdal is de plek in Zuid-Noorwegen waar wij één van onze bucketlist punten kunnen afvinken. We mogen zelf een hondenslee besturen. Midden in een winters landschap, staat de Sirdal Huskyfarm. Alleen de weg er naartoe is al prachtig over besneeuwde wegen, waarin de typische rood en geel gekleurde Noorse huizen mooi afsteken tegen de witte sneeuw en staan tussen besneeuwde bomen. We komen langs bevroren meren en zien de grootste ijspegels langs de wanden van de bergen. Het bezoek aan de Sirdal Huskyfarm is een onvergetelijke ervaring van jong tot oud.

Huskytocht in Noorwegen met kinderen

Brokke, een skigebied met een zilveren randje

Het zilveren randje aan de vakantie krijgen we wanneer we skiën in Brokke en overnachten in Valle. Valle staat bekend als “zilverstad”, omdat er veel aan zilversmederij gedaan wordt. Wij bezoeken de zilversmid Ornulf Hasla in zijn winkel en krijgen een kijkje en demonstratie in zijn werkplaats. Leuk om een keer gezien te hebben, zeker ook voor Fleur die zelf veel sieraden draagt.

Het skigebied zelf is prachtig! Het is niet groot, maar de pistes tussen de dennenbomen, de zelf gecreëerde paden en kinderen die je hier in groepjes ziet skiën, maken het een gemoedelijk en kindvriendelijk gebied. Wij vinden het hier heerlijk en overnachten daarbij ook nog eens in een knusse cabin direct aan de Otra rivier met uitzicht op besneeuwde bergen en bomen die weer reflecteren in de rivier. Een winters sprookje!

Wintersport Brokke Zuid-Noorwegen met tiener

Skiën in het meest zuidelijke skigebied van het Setesdal

Bortelid in het Setesdal ligt op 100 kilometer van Kristiansand en is daarmee het meest zuidelijke skigebied van Noorwegen. Wij bezoeken dit als laatste skigebied op onze route door het Setesdal. Het is een skigebied wat vooral bij Noorse families populair is. Het is nog geen 100 kilometer van Kristiansand vandaan en de Noren komen hier zelf het liefst elk weekend en elke vakantie. Fleur heeft hier naar eigen zeggen het fijnste geskied. Juist omdat het een klein gebied is en ze zo de sleeplift weer naar boven neemt om weer naar beneden te slalommen. Daarbij hebben we hier één van de coolste dingen gedaan die we nog nooit gedaan hebben. We mogen mee met de pistenbully en prepareren onder andere onze eigen piste.

Wintersport in Noorwegen met kinderen

Knaben, mijndorp uit de Tweede Wereldoorlog

Op de terugweg van onze reis door Zuid-Noorwegen en het Setesdal gaan we richting de kust waar we twee nachten in Lista verblijven, voor we de ferry nemen in Kristiansand. Vanuit Lista bezoeken we het mijn dorpje Knaben. Je kunt hier de oude molybdenum mijn met een gids bezoeken. Zeker voor kinderen een spannende beleving. Ondertussen vertelt een gepassioneerde gids waarom juist dit kleine mijndorpje vroeger een grote invloed had en dan met name in de Tweede Wereldoorlog. Wij hebben de mijn door hevige sneeuwval en het niet tijdig vrij kunnen maken van de alternatieve ingang, niet kunnen bezoeken.

Knaben mijndorp Noorwegen

Flekkefjord een stukje Holland in Zuid-Noorwegen

Op 45 minuten rijden van Lista ligt het pittoreske kustplaatsje Flekkefjord. Vroeger was het een stad van grote betekenis voor de handel. Nederlandse schepen kwamen hier aan om goederen te verhandelen. Zeelieden liepen door de straten en er was zelfs een Hollands kwartier in de stad met de naam “Hollanderbyen”. Wij maken een wandeling door het centrum van het stadje met een gids en bezoeken het interactieve en kindvriendelijke Flekkefjord Museum. 

Iets anders typisch Hollands wat je in Flekkefjord kunt doen is fietsen en dan niet saai over een fietspad, maar over het oude treinspoor! Het startpunt is bij het Flekkefjordbanen museum.

Flekkefjord Noorwegen met kinderen

Bijzondere ontmoeting met een Noorse familie

Tijdens de voorbereiding van onze reis naar en door Zuid-Noorwegen komen we in contact met de gastvrije familie van Inger Lise Stulien, een bekende muzikant uit Syrteveit. Wanneer zij hoort van onze reis door het Setesdal in de kerstvakantie, nodigt zij ons bij haar familie op de boerderij uit om ons meer over de Noorse (kerst)tradities te vertellen en vooral zelf te laten ervaren. Na een prachtige rit vanuit het skigebied Hovden in het noorden van het Setesdal, langs bergen met besneeuwde bomen en bevroren meren, komen we in het donker aan in het dorp Syrtveit. Daar staat de boerderij van Inger Lise en haar gezin. Het erf bij de boerderij is geheel omgetoverd in een Noors winterwonderland. De boerderij, stallen en bomen in de tuin zijn feestelijk verlicht en bij een vuur ontvangen we een hartelijk en warm welkom van de hele familie. Deze entree is het begin van een bijzonder bezoek waarin we helemaal meegenomen worden in verschillende Noorse kersttradities die zelfs opgenomen zijn op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Zuid-Noorwegen met kinderen

Als voorbereiding op je wintervakantie in Zuid-Noorwegen is het cruciaal om goede winterbanden en sneeuwkettingen bij je te hebben. De wegen kunnen er verraderlijk besneeuwd en glad zijn, iets wat we in Nederland zelden ervaren. Dit is de kleine prijs die je betaalt voor de adembenemende, besneeuwde landschappen waar je doorheen zult rijden.

7x Waarom een wintervakantie hier zo fantastisch is

  • Je tocht door Zuid-Noorwegen voelt als een reis door een magisch winter wonderland, rechtstreeks uit een sprookjesboek, waar je elk moment de gezellige Olaf uit de Frozen films tegen het lijf zou kunnen lopen.
  • De regio staat bekend om zijn sneeuwzekerheid, wat betekent dat plezier in de sneeuw verzekerd is.
  • De skigebieden hier zijn kleinschalig en speciaal ingericht op gezinnen, ideaal voor jouw kleintjes.
  • Zuid-Noorwegen is vrij van massatoerisme zoals je dat in bijvoorbeeld Frankrijk en Oostenrijk wel gaat tegenkomen. De stadjes en dorpen zijn klein en knus, perfect voor een familie-uitstapje.
  • In kleinere plaatsen kun je vaak buiten reguliere openingstijden terecht bij musea en gidsen, mits je van tevoren even contact opneemt. Het is allemaal net wat gemoedelijker.
  • Er is een breed scala aan winterse activiteiten beschikbaar, leuk voor zowel jonge als oudere kinderen.
  • De lokale restaurants bieden een veelzijdige keuze aan gerechten, geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Voor de kleintjes is er vaak een speciaal kindermenu.

Tips auto winter Noorwegen

Jullie gezinsreis naar Zuid-Noorwegen voorbereiden

De winter aan de zuidkust van Noorwegen is betoverend, met oranje, roze en gele kleuren aan de horizon. Gedurende het hele jaar kun je hier activiteiten ondernemen om de prachtige kustlijn te ervaren. Daarnaast zijn de wintersportbestemmingen Hovden, Bortelid en Eikerapen, voor liefhebbers van poedersneeuw en knusse avonden bij de open haard, niet ver weg. Zoek je nog wat meer inspiratie en leuke accommodaties in het zuiden van Noorwegen? Kijk dan bij Visit Southern Norway voor prachtige accommodaties in Zuid-Noorwegen.

Wil je liever een compleet georganiseerde reis naar Zuid-Noorwegen boeken met je gezin via een Nederlandse reisspecialist? Dan kun je het best kijken bij aanbieders die gespecialiseerd zijn in dit soort vakanties zoals Nordic, Buro Scanbrit en Voigt Travel

Wintersport Sørlandet Zuid-Noorwegen

Dit artikel is  tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op KleineWereldreiziger.nl. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.