Museum Gelderland met kinderen
Gelderland
Mireille Steegmans
Gelderland
06/02/2023
8 min

Leuke musea in Gelderland met de Museumkaart

06/02/2023
8 min

Wat maakt een kindermuseum dan zo uniek? In een kindermuseum kunnen kinderen spelenderwijs leren en ontdekken, er is meer aandacht voor hun belevingswereld. Ze kunnen deelnemen aan interactieve tentoonstellingen, hands-on activiteiten ondernemen en creatief bezig zijn. Belangrijk om te benoemen is dat veel kindermusea de Museumkaart accepteren. Met de Museumkaart kunnen gezinnen met kinderen voordelig verschillende musea bezoeken, waaronder ook veel kindermusea in Gelderland. De leukste museums in Gelderland met kinderen heb ik in willekeurige volgorde voor je verzameld.

Gelderland museum met kind

Museumkaart Gelderland

Met onze Museumkaart hebben we al heel wat musea in Nederland afgestruind en natuurlijk hebben we ook een aantal kindermusea in Gelderland bezocht. Gelderland is een geweldige bestemming voor een leuk en educatief museumuitje met kinderen. De Museumkaart biedt onbeperkte toegang tot een groot aantal musea in Nederland, waardoor het een handige optie is voor gezinnen die regelmatig musea willen bezoeken zonder daar flinke entreeprijzen voor te moeten betalen met het hele gezin.

Paleis het Loo Apeldoorn, audiotour met een tiener

Paleis Het Loo is een indrukwekkend paleis dat in 1684 werd gebouwd als zomerverblijf voor stadhouder Willem III en prinses Mary. Het paleis werd gebouwd naast het bestaande kasteel 'Het Oude Loo' op de Veluwe, een uitgestrekt jachtgebied waarvan het Jachthuis ook nog steeds te bezoeken is. Zéker ook de moeite waard!

Paleis Het LooHet was een perfecte locatie vanwege de gunstige ligging op een laag punt midden op de Veluwe. Het paleis werd ontworpen door de architecten Jacob Roman en Johan van Swieten. Het exterieur van het paleis is in classicistische stijl, terwijl het interieur een barokke stijl heeft. In de loop der eeuwen heeft het paleis enkele verbouwingen ondergaan. Lodewijk Napoleon bracht enkele aanpassingen aan in Empire-stijl, waarbij het gebouw grijs-wit werd gepleisterd en schijnvoegen werden toegevoegd om natuursteenblokken te suggereren. Koning Willem III heeft intensief gebruikgemaakt van het paleis en tegenwoordig is Paleis Het Loo een populair museum dat jaarlijks door vierhonderdduizend bezoekers wordt bezocht. Het museum heeft een grote collectie voorwerpen, schilderijen, sculpturen, meubels en kostuums die de geschiedenis van de koninklijke familie laten zien.

Kindermuseum Gelderland Nederland

Net na de opening na de enorme renovatie Paleis het Loo ben ik er met mijn tiener naartoe geweest en we vonden het fantastische allebei! Mijn tiener (10) had eigenlijk helemaal geen zin in een bezoek, maar vond het uiteindelijk het leukste uitjes van ons weekendje samen weg. We hebben alle 3 de audiotours helemaal doorlopen en echt samen genoten van een ochtend in Paleis het Loo. Ik zou je trouwens echt adviseren om vroeg te komen, want dan is het lekker rustig. Omdat we een high tea hebben gereserveerd is er geen tijd meer om ook de stallen op ons gemak te bezoeken, dus dat is een goede reden om nog een keer terug te komen!

Paleis het Loo is gewoon echt een must met kinderen als je naar Apeldoorn gaat en een leuk museum zoekt in het Gelderlandse. Kinderen kunnen uren spelen in de speeltuin bij de Koninklijke stallen terwijl je daar zelf rondkijkt en op het terras kunt zitten. Je bent hier met gemak een halve dag zoet en zéker als er evenementen zijn bij Paleis het Loo kun je je hier een complete dag vermaken met het hele gezin.

Museum Gelderland met kind

Paleis het Loo met een tiener

Thee drinken bij Jip & Janneke Zaltbommel

Op naar Zaltbommel! Je zult verbaasd zijn over de levendigheid en hoeveelheid van activiteiten in deze stad. Het Stadskasteel Zaltbommel is het huis van onder andere de beroemde Jip en Janneke, omdat Fiep Westendorp in Zaltbommel is geboren. In het Jip en Janneke Museum, dat zich op het kasteel bevindt, kun je de wereld van Jip en Janneke verkennen. Een must om te bezoeken met kinderen, je heb hier wel een klein uurtje zoet als er gespeeld wordt door je kinderen.

Fiep Westendorp, geboren in Zaltbommel, is bekend om haar illustraties in de boeken van Annie M.G. Schmidt. In Stadskasteel Zaltbommel kun je een vaste expositie bezoeken die gewijd is aan het leven en werk van Fiep Westendorp.  Hier leer je meer over haar creatieve bijdrage aan de Nederlandse kinderliteratuur, haar band met Annie M.G. Schmidt en kun je genieten van haar karakteristieke tekenstijl. Zeker weten dat het ook herkenbaar is voor je kinderen!

Sla daarma ook zeker de stad Zaltbommel niet over, want het is een levendige plaats die verrast! In de oude binnenstad van Zaltbommel kun je speuren naar gootspoken, erg leuk om deze met kinderen te gaan spotten in de goten van de hoge daken. Bij Stadskasteel Zaltbommel hebben ze de wandelroute hiervoor.

Stadsmuseum Zaltbommel Gelderland

Gootpoken wandeling Zaltbommel

Museum Zaltbommel Gelderland

Openluchtmuseum Arnhem, ieder jaargetijde leuk

Het Openluchtmuseum in Arnhem is een uniek museum dat zich richt op het tot leven brengen van het verleden. Het museum opende zijn deuren op 13 juli 1918 op een deel van het landgoed De Waterberg aan de Schelmseweg en biedt gezinnen een boeiende ervaring en dagje uit. Wij gaan met onze Museumkaart minimaal twee keer per jaar naar Arnhem voor het Openlucht Museum. In de winter kun je er schaatsen, van de schans glijden, warme chocomel drinken en poffertjes eten en in de zomer kun je er lekker spelen, kennismaken met de Nederlandse cultuur. Er is altijd iets anders te beleven, hoewel een ritje met de tram een altijd vast element blijft.

Sla het Canon van Nederland ook zeker niet over. Dit is een overdekt, fijn op regenachtige dagen, overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis. Het museum neemt kinderen op een interactieve manier mee op een reis door de tijd in het Canon van Nederland en draagt bij aan het begrip van de geschiedenis van Nederland waardoor het echt een groot educatief karakter heeft. Daar houden wij van!

Openluchtmuseum Arnhem Gelderland

Museum Gelderland met gezin

Canon Openluchtmuseum Arnhem met kinderen

GeoFort Herwijnen, museum in een fort

GeoFort in Herwijnen is een fascinerend museum dat zich bevindt op een fort-eiland. Je maakt hier kennis met de geschiedenis van het fort, genaamd "Fort bij de Nieuwe Steeg" van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. GeoFort ligt op een fantastische plek in het plaatsje Herwijnen in Gelderland. De eerste keer dat we dit museum bezochten, waren we er enthousiast. Educatief, veel afwisseling, een fantastische speeltuin in de buitenlucht met een mooi terras ernaast. Wat wil je nog meer voor een fijn dagje uit in Gelderland met je gezin? Wat we de laatste jaren bij meerdere bezoeken merken, is dat de tentoonstellingen steeds herhaald worden. Al jarenlang is er een workshop met Minecraft en dat hebben onze kinderen inmiddels wel gezien. Dus voor een eerste bezoek is GeoFort fantastisch, maar wij vinden het geen museum om meerdere keren naar terug te gaan zoals het Spoorwegmuseum of het Noordbrabants Museum. Het is dus belangrijk om te overwegen of de tentoonstellingen en activiteiten in GeoFort aansluiten bij de interesses en leeftijd van de kinderen.

GeoFort Museum Gelderland met kinderen

Museum Gelderland Geofort Herwijnen

Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden

Kasteel Ammersoyen is een historisch kasteel met een rijke geschiedenis en een locatie die regelmatig wordt gebruikt voor evenementen. Het kasteel is gelegen in Ammerzoden en heeft een fascinerend verleden dat teruggaat tot de 14e eeuw. Het kasteel Ammersoyen organiseert verschillende evenementen en dan zie je eigenlijk dit kasteel op haar best, want je ziet dan niet alle de prachtige architectuur, maar beleeft dan ook de historische sfeer en de verhalen van het kasteel omdat er mensen rondlopen uit alle lagen van de geschiedenis van het kasteel. Het is dan dus een unieke gelegenheid om ondergedompeld te worden in de geschiedenis van het kasteel en de omgeving.

Wat betreft de historie van Kasteel Ammersoyen, het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende eigenaren gekend. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland en het kasteel heeft een imposante uitstraling met zijn torens, grachten en dikke muren. Het is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse bouwkunst en biedt een glimp in het verleden van de Nederlandse geschiedenis. Dit mooie kasteel in de Bommelerwaard ligt bovendien vlak bij een ruïnekerk. Je vindt deze aan het eind van de oprijlaan naar het kasteel. Hoewel je hier zo bent uitgekeken, is het een sneak peak zeker waard.

Kasteel Ammersoyen Ammerzoden

Oorlogsmuseum Gelderland

Gelderland herbergt een aantal oorlogsmuseums waaronder het Vrijheidsmuseum (voorheen Nationaal Bevrijdingsmuseum), het Betuws Oorlogsmuseum "The Island" 1944-1945 en het Airborne Museum at the Bridge. Wij hebben alleen het Vrijheidsmuseum bezocht met onze kleuter en dat vond hij op dat moment erg interessant, mede omdat er mensen rondliepen die ontzettend veel verhalen te vertellen hebben. Bovendien hebben we persoonlijk ook wel iets met de oorlog en de bevrijding vanwege onze familiehistorie.

Als je van geschiedenis houdt, gaat er niets boven een stap terug in de tijd en het verkennen van de verhalen van hen die ons zijn voorgegaan. En als je op zoek bent naar een bestemming die echt de essentie van militaire geschiedenis weergeeft, dan is het Vrijheidsmuseum de plek om naartoe te gaan.

Wil je vaker naar het museum gaan en ook andere provincies bezoeken met je Museumkaart? Ik heb een blog geschreven bomvol tips voor een bezoekje aan het museum in Nederland met je kinderen. Hierin tip ik heel wat favorieten die we ondertussen al hebben bezocht!