Leuk museum Naturalis Leiden
Reisinspiratie
Mireille Steegmans
Reisinspiratie
09/15/2023
5 min

Een kindermuseum kiezen? Zo pakken wij dat aan!

09/15/2023
5 min

Stel je een wereld voor waar wetenschap, kunst, geschiedenis en verbeelding samenkomen op een speelse manier. Een plek waar kinderen de hoofdrolspelers zijn in hun eigen leeravontuur, terwijl ze lachen, ontdekken en verwonderd raken. Welkom in de betoverende wereld van kindermusea, waar leren en spelen hand in hand gaan. In dit blog neem ik je mee naar een aantal leuke en vooral interactieve kindermusea in Nederland die wij allemaal zelf bezochten én ik vertel je wat handig om een bezoekje aan een kindermuseum onvergetelijk te maken. Wij vinden een kindermusuem echt een geweldige manier om samen quality time door te brengen. Hier zijn enkele tips om van een museumbezoek met kinderen een leuk uitje en educatief dagje weg te maken.

Kindermuseum Gelderland Nederland

Waarom een kindermuseum?

Het begint allemaal met de juiste keuze van het museum. Overweeg de interesses en leeftijd van je kinderen bij het selecteren van een museum. Sommige musea zijn gespecialiseerd in kindvriendelijke tentoonstellingen en activiteiten, zoals natuurhistorische musea, wetenschapsmusea, of interactieve kindermusea. Deze kunnen een geweldige optie zijn voor jongere kinderen. Denk bijvoorbeeld aan Discovery Museum Kerkrade of NEMO als het gaat om wetenschapsmusea.

In Nederland heb je Museumkids.nl en daar vind je gegarandeerd kindermusea, de naam zegt het eigenlijk al. Dat wil niet zeggen dat ieder kindermuseum klakkeloos geschikt is voor jullie kinderen, want wensen kunnen verschillen! Ik heb in ieder geval in een blog al onze favoriete musea in Nederland met kinderen voor je verzameld.

Deze tips zijn ook handig voor museum in het buitenland, daar komt alleen nog wel de factor ¨taal¨ bij. Het is handig als een museum minimaal wel Engelstalig is.

Nationaal gevangenismuseum Veenhuizen

Voorbereiding is de sleutel

Welk museum je ook kiest. Voordat je een kindermuseum bezoekt, is het een goed idee om samen met je kinderen wat voorbereidend werk te doen. Leer ze over het onderwerp van het museum en stel vragen om hun nieuwsgierigheid te stimuleren. Je kunt boeken, video's of online bronnen gebruiken om hun interesse te wekken voordat je aankomt. Onze bezoek aan de Romeinen bij het Archeon en het Thermenmuseum in Heerlen waren een enorm succes met onze tiener vanwege de voorbereiding. Als je bijvoorbeeld naar het Rijksmuseum in Amsterdam gaat dan is het slim om je kinderen voor te bereiden op het immense gebouw door samen een filmpje te kijken, anders kan je kind best wel overweldigd worden.

Rijksmuseum dagje Amsterdam met kinderen

Maak het interactief

Kies kindermusea waar interactie wordt aangemoedigd en ik kan je vertellen dat dit eigenlijk bij alle kindermusea in meer of mindere mate wel het geval is. Veel musea hebben educatieve programma's, hands-on tentoonstellingen en activiteiten speciaal voor kinderen. Dit stelt hen in staat om actief deel te nemen en de inhoud echt te begrijpen.

Zeker als je in het buitenland bent dan is het fijn als een museum voor kinderen interactief is. Zo lopen onze kinderen bij het Pausenpaleis in Avignon rond met een Histopad die hen meeneemt door het paleis en ook in Parijs en Rome vermaken ze zich het best in de interactieve musea. Interactief was in het geval van Rome met mijn tiener een gids die live vertelde. Fantastisch!

Stedentrip Avignon met een tiener

Vragen stellen

Moedig je kinderen aan om vragen te stellen terwijl ze de tentoonstellingen bekijken, bijvoorbeeld in het Gevangenismuseum, het PreHistorisch Dorp, het Tropenmuseum en Paleis het Loo zien we daardoor echt verschil. Het stellen van vragen kan absoluut leiden tot hele interessante gesprekken met zelfs nog veel meer vragen. Als je het antwoord niet weet, is dat prima! Het is een kans om samen op onderzoek te gaan en meer te leren. Ik pak zelf wel eens Google erbij of ik vraag het aan iemand die in een museum werkt en meer weet. Zo komen wij bijvoorbeeld ook veel meer te weten over de Nachtwacht en wat er allemaal op dit schilderij te zien is!

Verhalen vertellen

Musea zijn gevuld met verhalen. Help je kinderen om deze verhalen te ontdekken door hen te vragen wat ze zien, wat ze denken dat er gebeurde. Dit kan hun begrip verdiepen en hun verbeelding stimuleren. De verhalen bij het Archeon roepen bijvoorbeeld heel veel vragen op en ook bij Naturalis Biodiversity Center en Bakkerijmuseum Hattem komt er haast een vloedgolf met vragen over ons heen en stellen de kinderen ook volop vragen aan de mensen en vrijwilligers die er rondlopen. Stiekem leren kinderen hier zo enorm veel van!

Archeon Romeinse tijd

Kindermusea en museumkids

Een digitale schatkist ontworpen om kinderen te inspireren en hun nieuwsgierigheid te stimuleren. Dat is precies wat Museumkids.nl te bieden heeft. Deze website is dé bestemming voor jonge ontdekkingsreizigers die op zoek zijn naar opwindende manieren om de wereld van kunst, geschiedenis en wetenschap te verkennen. Wil je gegarandeerd een kindermuseum uitzoeken? Dan is het slim om je zoektocht te beginnen bij Museumkids.nl óf om onze 30 tips voor leuke musea met kinderen te lezen.

Leuk museum DAF museum Eindhoven

Neem voldoende pauzes

Kinderen hebben vaak behoefte aan pauzes om te bewegen en te ontspannen. Bovendien moet alle informatie ook verwerkt worden in dat kleine kinderkopje. Plan korte pauzes tussen tentoonstellingen of activiteiten. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om te genieten van een picknicklunch als het museum buitenruimtes heeft. Wij nemen meestal wat verschillende lekkernijen mee naar een museum, zodat we verschillede pauzes kunnen plannen. Denk aan tussendoortjes zoals rijstwafels, ontbijtkoek, een worstje, een bakje komkommers of worteltjes.

Kunstwaardering in een kindermuseum

Als je een kunstmuseum bezoekt dat wat minder focus heeft op kinderen dan kan het leuk zijn om samen kunstwerken te bekijken en te bespreken. Vraag je kinderen wat ze in een schilderij zien of wat ze voelen als ze kijken naar een museum. Je zult verbaasd worden door de antwoorden die je krijgt! Onze kleuter ging zo eens in een museum in Aix-en-Provence op zoek naar alle schilderijen met blote borsten en schilderijen die hem konderen ¨aankijken¨.

Blijf flexibel en open-minded

Elk kind is anders en wat voor de ene kind werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Wees flexibel en pas je aan de behoeften en interesses van je kinderen aan. Het belangrijkste is om plezier te hebben en te leren in een kindermuseum als je het mij vraagt! Onze kinderen gaan al van jongs af aan mee naar het museum en vinden het daardoor echt enorm leuk. Een museumbezoek met kinderen kan echt een heel erg leuk en spannend avontuur zijn. Zie het als een kans om de wereld met nieuwe ogen te bekijken en samen te leren. Het kan ook de deur openen naar meer vragen en ontdekkingen in de toekomst. Zo zat ik gisterenavond een uur lang met onze kleuter te kletsen over Indianen, Eskimo´s en Vikingen. Bizar leuk!

Meer lezen over een aantal musea die we bezochten? Ga dan naar het overzicht met 30 leuke musea in Nederland met kinderen. Zoek je meer leuk uitjes in Nederland en wil je niet continu zoeken voor inspiratie? Schaf dan onze online Nederland reisgids aan.