Toeristentreintje met kinderen in Aix-en-Provence
Zuid-Frankrijk
Mireille Steegmans
Zuid-Frankrijk
09/13/2022
11 min

9 toffe tips in het Zuid Franse Aix-en-Provence

09/13/2022
11 min

Aix-en-Provence is een stad in het zuiden van de Luberon regio in het zuiden van Frankrijk, wij bezoeken de stad tijdens onze roadtrip in de regio en het departement Bouches-du-Rhône. Aix-en-Provence ligt ongeveer een half uur rijden en een uurtje treinen van Marseille, ten noorden van Marseille om precies te zijn. De stad heeft veel te bieden voor kunstliefhebbers en is heerlijk om doorheen te slenteren, ook met kinderen is het genieten van de oude fonteinen in het centrum, de schattige oude straatjes en de vele winkeltjes waar je lekkere calissons kunt proeven, de typische en zoete lekkernij die in Frankrijk tot de 13 traditionele kerstdesserts wordt gerekend.

Tips en highligts Aix-en-Provence

Aix-en-Provence als stedentrip

De stad Aix-en-Provence en de omgeving zijn perfect voor een stedentrip in combinatie met een (korte) vakantie. De stad is prima bereikbaar met de trein en het vliegtuig en heel centraal gelegen. Je kunt gemakkelijk met de trein naar Marseille gaan vanuit Aix en als je de City Pass hebt dan kun je met het openbaar vervoer een heel eind buiten de stad reizen. Wil je net buiten Aix-en-Provence verblijven? Dan raad ik Camping Arc en Ciel of Camping Chantecler aan.

Wil je meer flexibiliteit en niet afhankelijk zijn van het openbaar vervoer? Huur dan een auto bij onze partner Sunny Cars voor een aantal dagen. Huur je de auto via ons? Dan krijg je minimaal € 10,- retour op je huurbedrag als je een gratis lidmaatschap bij Kleine Wereldreiziger PLUS aanmaakt. Premium en Lite leden van Kleine Wereldreiziger PLUS krijgen zelfs 5% van het huurbedrag retour en dat kan aardig oplopen!

Foundation Vasely, niet zomaar een museum

In 1966 droomde Victor Vasely over een stichting die zijn naam draagt. Tien jaar later is het architectonische gebouw in Aix-en-Provence een feit en komen zijn ideeën tot leven. Het doel wat Vasely voor ogen had was om kunst toegankelijk te maken voor jong en oud. Hij zag kunst als een manier om levens te veranderen en gebruikte geometrie, vormen en kleuren om een illusie van ruimte en beweging te creëren. Zijn hoop was om niet zomaar een museum te openen, maar een plek voor ontwikkeling en nieuwe ideeën. Een plek waar kinderen al jong kunnen kennismaken met kunst en waar je maximaal kleuren en vormen kunt oefenen.

Je ziet dat het gebouw uit de jaren zeventig stamt door de gebruikte materialen zoals glas, aluminium en marmer. De bus die we nemen vanuit het centrum van Aix-en-Provence stopt voor de deur van het museum, we kunnen de halte niet missen want je ziet direct het gebouw liggen met haar zwarte en witte stippen. Vooral onze tiener is erg nieuwsgierig naar dit museum met haar enorme kunstwerken. Wij vinden het geweldig om te zien hoe Vasely met als basis een cirkel, een zeshoek, een vierkant en de kubus zoveel varianten heeft gemaakt in zijn werk. Hij doet dit door het uitrekken, herhalen en geleidelijk laten bewegen van de vormen. Het lijkt simpel, maar dat is het absoluut niet! Het is fantastisch om te zien dat de kunst van Vasely op zoveel plekken in de wereld terug komt. Zo is het logo van Renault gebaseerd op de werken van Vasely en maakte hij ook affiches voor Air-France. Je komt het gedachtengoed van Vasely overal ter wereld tegen, dus ook in bijvoorbeeld Israël, Duitsland, Mexico en Zwitserland. Zeker weten dus dat je zijn stijl herkent!

Tip Aix-en-Provence Foundation Vasely

Leuk musem in Aix-en-Provence

Ontdek Aix-en-Provence met de stadspas

Wij houden ervan: City Passes! De City Pass voor Aix-en-Provence is te koop voor 24, 48 of 72 uur en daarmee heb je dan toegang tot meer dan 15 culturele bezienswaardigheden en andere attracties die gratis te bezoeken zijn. Denk aan het toeristentreintje waarmee je dwars door het oude centrum gaat en in korte tijd alle highlights van de stad ziet. Verder zijn er ook verschillende rondleidingen, een schattenjacht voor kinderen en kortingen bij restaurants en andere activiteiten inbegrepen in de City Pass. Zelf spelen wij precies quitte met de 3-daagse City Pass voor Aix-en-Provence en vinden we het vooral een heel groot voordeel om zo'n fijne stadspas te hebben waarmee we ongelimiteerd overal de bus kunnen nemen, ook in de regio.


Cézannes studio bezoeken met kinderen

Aix-en-Provence kun je prima in een adem noemen met de beroemde schilder Paul Cézanne. Met de City Pass van Aix-en-Provence en voor kinderen onder de 13 jaar is een bezoek aan zijn vroegere atelier gratis en als je een City Pass hebt kun je hier gemakkelijk naartoe met de bus. Cézannes studio ligt nog geen 2 kilometer van het stadscentrum van Aix-en-Provence. Wil je

Bij een bezoek aan het atelier van Paul Cézanne kun je een audiotour boeken voor een paar euro per persoon. De moeite waard, omdat je in 20 minuten meer leert over de geschiedenis van de plek, het dagelijks leven van deze kunstenaar en je ontdekt welke invloed zijn schilderkunst heeft gehad in het verleden. Hij werd in de stad geboren en stierf er ook. Hij zwierf met zijn vriend Emile Zola maar al te graag rond in de stad en de omgeving dus de natuur had er geen geheimen voor hem. Je kunt in de omgeving van zijn studio in zijn voetsporen treden en kennismaken met een aantal plekken die hij vaak bezocht. Wij liepen na een bezoek aan Cézanne studio door naar Terrain des Peintres (Field of the Painters). Op deze plek die ongeveer een kwartiertje lopen is vanaf de parkeerplaats staan 9 reproducties van de manier waarop Paul Cézanne het uitzicht vanuit dit punt in beeld heeft gebracht. Leuk om even naartoe te lopen als je de tijd hebt en het mooi weer is, anders zou ik het persoonlijk overslaan. Als je een los ticket wilt boeken dan kun je deze het beste van tevoren online boeken via deze link.

Cezanne Studio met kinderen Frankrijk

Bezoek Cezanne's studio

Terrain des Peintres Aix-en-Provence

Struinen door Aix-en-Provence

Aix-en-Provence is de ideale stad om doorheen te slenteren als het mooi weer is. De speurtocht is met kinderen ideaal daarvoor, omdat je spelenderwijs langs highlights komt en zelf dus ook wat ziet. Sla in ieder geval de kathedraal van Saint-Sauveur en het geweldige en zeer fotogenieke Place d’Albertas niet over net als de bijzondere warmwaterfontein, plaatselijk bekend als de bemoste fontein. De stad Aix huisvest trouwens in totaal meer dan 130 fonteinen!

Als je op dinsdag-, donderdag- en met name zaterdagochtend in de stad rondloopt dan beland je vanzelf op de Provençaalse markt met een heerlijke sfeer. Je kunt hier heerlijke groenten en fruit kopen en wil je nog wat rondsnuffelen tussen de brocante spullen en andere lokale producten dan ben je op de markt ook op het perfecte adres. Op Place Richelme is iedere dag een markt met groente en fruit. Perfect als je zelf wilt koken, want in Frankrijk gaan de mensen nu eenmaal naar de markt voor de meest verse ingrediënten.

Rondje in de carroussel Aix-en-Provence

Calisson eten in Aix-en-Provence

Zeker weten.... pizza eten!

Aix-en-Provence lijkt wel de stad van de pizza. Overal op iedere straathoek lijkt wel een pizzastalletje te zitten en daar worden onze kinderen natuurlijk heel erg blij van! Wij pakken regelmatig een lekkere pizzapunt, gewoon omdat het kan. Maar de lekkerste pizza eten we toch wel tegenover ons Appart'hôtel Odalys City L'Atrium bij de vriendelijke pizzabakker die er zijn bus heeft staan. We moeten op tijd bestellen, want het is iedere avond druk. Een dik uur wachttijd is geen uitzondering en als je de pizza hebt gegeten dan snap je waarom. Hij heeft een vaste klantenkring en maakt heerlijke pizza's dus mensen komen terug!

Ook Aparthotel Adagio Aix-en-Provence Centre is trouwens prima voor een stedentrip en de appartementen zijn net als bij Odalys schoon en ruim van opzet, maar de hebben allebei helaas geen zwembad. Wij vinden het tijdens een stedentrip met kinderen wel fijn om in de namiddag een zwembad te hebben, zeker als het warm weer is. Wil je liever een hotel met zwembad in Aix-en-Provence? Dan tip ik Renaissance Aix-en-Provence Hotel en Novotel Aix-en-Provence Pont de L'Arc waar kinderen onder de 16 jaar zelfs gratis verblijven (maximaal 2) en gratis ontbijten. Het nadeel van een hotel met zwembad is dat je wat verder uit het centrum verblijft.

Aix-en-Provence tips uit eten

Calissons proeven in Aix-en-Provence

Zeg je Aix-en-Provence, dan zeg je calissons! Deze lokale delicatesse bestaat uit fijngemalen amandelen, meloen uit de Provence en de schil van gekonfijte sinaasappels. De bekendste fabrikant is Roy René, die behalve diverse boetieks ook een heel museum aan het snoepgoed heeft gewijd. Wij komen een aantal leuke winkeltjes tegen in Aix-en-Provence die erg leuk zijn om te bezoeken als je van lekkernijen houdt en je kunt er ook niet om de calisson heen al zou je willen. Al slenterend door Aix-en-Provence met je kinderen kom je overal de borden tegen met deze lokale lekkernij.

Calisson Aix-en-Provence

Calisson eten Aix-en-Provence

Met de toeristische trein door Aix-en-Provence

Net als Avignon heeft ook Aix-en-Provence een toeristentreintje door het centrum. Dit elektrische treintje brengt je in 45 minuten langs een aantal highlights van het oude centrum van de stad en vertrekt vanaf La Rotonde. Dit kan ik wel pinpointen als het centrum van de stad van waaruit de meeste bussen en tours starten. Je kunt het treintje niet missen direct voor het standbeeld van Paul Cézanne en het toeristenbureau. Je kunt in de trein een kaartje kopen of je gebruikt de City Pass Aix-en-Provence. Bij de City Pass Aix-en-Provence is een tour inbegrepen en kom je dus sowieso langs plekken als Musée Granet, Place des 4 Dauphins, l'Hôtel de Ville en place d'Albertas. Minpunt voor gezinnen is dat de tour niet in het Nederlands beschikbaar is. Onze kinderen luisteren naar de Engelse tour en dat vinden ze prima. Als je kinderen nog niet zo goed Engels spreken dan is het lastig om alle uitleg goed te kunnen volgen.

TIP! Wij maken op de eerste dag een tour met het toeristentreintje en weten daardoor precies waar we allemaal naartoe willen gaan in de stad. Op die manier kunnen we heel gericht overal naartoe lopen.

Toeristentreintje Aix-en-Provence

Écomusée de la forêt méditerranéenne

In het hart van een bos van 13 hectare ligt dit museum waarin je op een interactieve manier het bos kunt ontdekken langs een parcours van 1,5 kilometer. Het museum laat kinderen en ouders de geheimen van het mediterrane bos op een interactieve manier ontdekken. De mysteries van de bodem, de diversiteit van omgevingen, de geschiedenis en kwetsbaarheid van onze ecosystemen. Het komt allemaal aan bod in films, de zintuiglijke grot en de interactieve tafel. Op deze manier is het een interessant bezoek voor het hele gezin. We hebben helaas niet de tijd om dit museum te ontdekken, je moet echt wel een halve dag uittrekken hiervoor. We horen veel enthousiaste verhalen van andere gezinnen die we ontmoeten en krijgen de tip om wat lekkers mee te nemen om te kunnen picknicken bij de speeltuin van het museum. Houd er wel rekening mee dat veel informatie in het Frans is.

Als een kunstkenner door Musée Granet

Musée Granet wordt een van de mooiste musea van Frankrijk genoemd, dus als wij in Aix-en-Provence zijn met ons gezin dan moeten wij dit museum in het hart van het Mazarin district natuurlijk bezoeken. Het museum werd in 1838 geopend dus heeft een flinke historie mag ik wel zeggen. We arriveren op zondagochtend bij het Granet museum, net als de kerkdienst is afgelopen van het prachtige gebouw dat naast het museum ligt. De sfeer is meteen compleet op dit typische Franse pleintje waar de pastoor nog even persoonlijk een praatje maakt met wat mensen. We willen graag de meer dan 5.000 vierkante meter met kunstwerken gaan bekijken om onze kunstkennis op te poetsen. Wij zijn geen doorgewinterde kunstkenners, maar willen onze kinderen wel naar kunst leren kijken en liefst ook werk laten herkennen zoals dat van Rembrandt en Rubens. Ook werk van deze Nederlandse schilders is te vinden in Musée Granet.

We kijken naar een aantal stukken van Cézanne, waaronder het portret van Zola en een mooi doek dat Museé Granet leent van Musée d´Orsay in Parijs. Ik mag wel zeggen dat hier een aantal masterpieces hangen. Echte kunstkenners kunnen hier werkelijk genieten en hun hartje ophalen. En had ik al gezegd dat je hier ook werk gaat vinden van Picasso, Mondriaan, Morandi, van Gogh, Renoir en Dubuffet? De werken die je van hen vindt in Musée Granet zijn onderdeel van de Philippe Meyer Donation. Philippe Meyer (1925-2007) was een gepassioneerde verzamelaar van kunst en doneerde 73 werken uit zijn privécollectie aan het Granet Museum na zijn overlijden. In eerste instantie wilde hij anoniem blijven, na jaren werd zijn naam toch bekend gemaakt. Als je het Granet Museum bezoekt met de Aix-en-Provence City Pass dan is een bezoek aan de Chapelle des Pénitents Blancs des Carmes ook inbegrepen, deze kapel ligt vlakbij het museum.

Onze kinderen zoeken vooral naar de rare dingen die ze zien op de schilderijen en dat vinden wij prima. Ze kijken in ieder geval en ontdekken een schilderij dat je blijft aankijken, een schilderij met veel details en een schilderij met borsten. Daarom moet onze kleuter dus ook zo lachen bij papa op de arm, hij ziet het schilderij aan de andere kant met blote mensen.

Musée Granet met kinderen

Musée Granet Aix-en-Provence

Meer tips over Aix-en-Provence in ons e-book

Wij schreven een complete reisgids die je in 6 etappes dwars door Frankrijk brengt met je kinderen, langs de beroemde Route du Soleil van noord naar zuid. In dit e-book genoemd 'Roadtrip langs de Route du Soleil' staan nog meer tips in Aix-en-Provence en de geweldige omgeving. We geven je 300+ pagina´s met meer dan genoeg inspiratie voor zéker 6x2 vakantieweken. Voor kinderen is er ook genoeg om kennis te maken met Frankrijk, want bij het boek zitten ook zoekkaarten, het Say Cheese! fotoboek, aftelkalenders, een quiz en nog veel meer! Je krijgt bovendien een login voor Kleine Wereldreiziger PLUS waarmee je toegang hebt tot alle informatie over Frankrijk én 5% korting krijgt op je Sunny Cars huurauto als je via ons huurt.

Is Musée Granet leuk met kinderen