Page content

Parijs met kinderen, 15x tips en highlights voor gezinnen

article content

Parijs met kinderen, 15x tips en highlights voor gezinnen

Een weekendje Parijs met kinderen is in één woord geweldig! Parijs is veelzijdig, ook voor kids. We hebben een aantal leuke dingen om in Parijs te doen met kinderen op een rij gezet. Je zult zelf Parijs met hele andere ogen zien als je met kinderen gaat! 

Parijs is geweldig met kinderen!

Combineer de hoogtepunten die je zelf wilt zien zoals de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre Dame met wat interessante uitjes voor kinderen. Overigens zijn veel highlights in Parijs ook wel ingericht op gezinnen en als je naar de Klokkenluider van de Notre Dame gaat dan klinkt het kinderen natuurlijk ineens heel anders in de oren dan een saai gebouw. Het ligt er dus ook wel aan hoe je het als ouder brengt. Wist je trouwens dat je boven op de Notre Dame kunt staan? Ons advies is om naar Parijs te gaan met de trein, tenzij je een hotel hebt waar je de auto (gratis) kunt parkeren. Anders is het ten eerste een flinke zoektocht en ten tweede een rib uit je lijf om te parkeren voor een weekendje weg.

# Met de metro naar de highlights van Parijs

Kinderen van 4 tot 10 jaar reizen in de metro van Parijs voor een tarif réduit (€7,05/10 stuks). Voor kinderen onder de 4 jaar is de metro in Parijs gratis. Vanuit je hotel met de metro naar de Eiffeltoren reizen en lekker door het park van Champ de Mars lopen tot aan de École Militaire. Dit is goed te doen met kinderen. Van hieruit kun je bijvoorbeeld weer makkelijk de metro pakken naar de Arc de Triomph. Hier wil je natuurlijk de Champs Elysee een stuk afgelopen en vervolgens pak je dan op de Champs Elysee de metro naar het Louvre.

Reis in ieder geval lekker kris kras door Parijs met kinderen met de pas van Paris Visité en profiteer dan van een aantal kortingen. Reken wel even van tevoren uit of je de kaart eruit gaat halen, want dagkaarten of kaarten voor meerdere dagen zijn meestal pas aantrekkelijk als je er vrij veel mee reist. Je moet er overigens rekening mee houden dat de afstanden ondergronds, dus in de metro van Parijs, soms erg groot kunnen zijn. Wil je één of twee stations verderop weer uitstappen? Dan is te voet gaan soms zelfs sneller dan eerst alle trappen naar beneden lopen in de metro, een gangenstelsel doorgaan en vervolgens twee haltes verder weer hetzelfde ritueel herhalen.

Het metrostation Arts et Métiers is trouwens voor kinderen het gaafste metrostation van Parijs met kinderen. Het metrostation is met koperplaten beslagen en de tandwielen hangen er aan het plafond. Vanuit Arts et Métiers loop je ook zo naar het gelijknamige museum Arts et Métiers. Wat je daar vindt? Technologie, grappige instrumenten en uitvindingen. Kinderen hebben natuurlijk geen idee hoe grammofoonplaten, auto’s en vliegtuigen en vroeg uitzagen.

#Picknicken op de Eiffeltoren

Iedere keer als we in Parijs zijn willen we toch weer een keer de Eiffeltoren beklimmen om te genieten van het uitzicht. Dat komt omdat we Parijs inmiddels in verschillende jaargetijden hebben gezien en omdat het voor een peuter en inmiddels kleuter gewoon leuk is om de Eiffeltoren te beklimmen. Voor gezinnen die van lekker eten houden in combinatie met een gaaf uitzicht er de mogelijkheid om te picknicken op de Eiffeltoren. Waar? In het 58 Tour Eiffel restaurant waar je letterlijk tussen de staalconstructie zit op de eerste verdieping. Niet direct goedkoop, wel bijzonder! Ik moet er even bij zeggen dat de lunch in picknick stijl in 58 Tour Eiffel voor mensen is die houden van lekker eten. Want je kunt foie gras, zalm en chocolade mousse verwachten. Onze kleuter likt hier zijn vingers bij af, maar dat is niet bij ieder kind zo.

Natuurlijk kun je na de luxe picknick alsnog de Eiffeltoren op met je kinderen. Op de eerste verdieping door de nieuwe glazen vloer kijken of een ticket kopen om te voet of met de lift door te gaan naar de volgende verdiepingen. Met goed weer kun je ook naar het hoogste puntje van de Eiffeltoren toe. Echt wel een belevenis voor iedereen die geen hoogtevrees heeft. Ik zelf vond de wiebelende lift naar de tweede verdieping voldoende en ben daar gestopt om te genieten van het uitzicht.

# Mona Lisa zoeken in het Louvre

Eerst even bij het water naast de piramide kijken en vervolgens op jacht gaan naar de Mona Lisa. De wachtrij voor het Louvre is niet altijd lang en als je de kans krijgt is het zeker een aanrader om hier naar binnen te gaan, ook met kinderen. De entreeprijs valt mee, voor een ticket betaal je € 15,00 vanaf 18 jaar (actuele prijs september 2016). Waarschuwing! Vergis je met kinderen zeker niet op de massaliteit en omvang van het Louvre. Het Louvre is gigantisch! Hier kun je beter een (halve) dag voor uittrekken in plaats van een uurtje. En het is handig om je even voor te bereiden, maar zorg ervoor dat je één ding van je bucketlist kunt strepen: het beroemdste schilderij ter wereld in levende lijven zien. De Mona Lise inderdaad.

Pik dan ook nog even Rembrandt, Vermeer, Rubens, Jan Hals en de Nike van Samothrake mee als je er toch bent. Als je niet in het Louvre bent geweest, dan heb je Parijs met kinderen ook niet gezien, het is wel een beetje onderdeel van de opvoeding. Toch? Wanneer zijn de wachtrijen kort? Leuk bijvoorbeeld om op de eerste zondag van de maand te gaan, omdat de entree dan gratis is voor de ouders. Maar het is dan zo extreem druk in het Louvre dat niemand daar echt blij van wordt. Betaal liever gewoon voor je kaartje, want kinderen zijn toch gratis. Mis ook de Egyptische vleugel niet, de farao’s en piramides spreken bij kinderen ook altijd erg tot de verbeelding.

# Fietsen in Parijs

Het aanbod van fietstours in Parijs is enorm, maar één van de betere organisaties om mee te gaan fietsen door Parijs met kinderen is Baja Bikes. Alles wordt geregeld tijdens een fietstour met een Nederlandse gids. Baja Bikes heeft geen kinderfietsen, vanwege de veiligheid van de kinderen. Wel heeft Baja Bikes kinderzitjes voor kinderen van 0 tot 10 jaar (32 kg). Ontdek in een paar uur de mooiste plaatsen in Parijs en mis zeker de Eiffeltoren niet

# Jarin du Luxembourg

Halverwege de Boulevard Saint-Michel liggen de uitgestrekte tuinen van het Palais du Luxembourg. Voor kinderen is er een speeltuin, marionettentheater en een imkerschool. Genoeg te beleven dus! Bovendien is er een grote vijver waar kinderen als het mooi weer is in spelen met gehuurde op afstand bestuurbare miniatuurbootjes. Verder ritjes op een pony, een bassin met zeilbootjes. De toegangsprijs voor de speeltuin is schappelijk dus zeker even een pitstop maken hier als je Parijs met kinderen bezoekt.

# Varen naar de highlights met Batobus

Deze Batobus Paris is een boot die vaart over de Seine. De kaarten zijn betaalbaar en je kunt een hele dag opstappen en uitstappen waar je maar wilt, want met één pas kun je onderweg uitstappen op negen verschillende locaties:

  • Jardin des Plantes
  • St-Germain-des-Prés
  • Eiffeltoren
  • Louvre
  • Champs-Elysées
  • Hotel de Ville
  • Notre-Dame
  • Musée d’Orsay
  • Beaugrenelle

Een pas voor één dag kost voor een volwassene € 17,00 en voor kinderen van 3 tot 15 jaar € 8,00 (actuele prijzen september 2016). Een ticket voor twee dagen is aan te raden als je op je gemak de highlights van Parijs met kinderen wilt zien en kost per persoon slechts € 2,00 meer.

# Le Musée de la Magie

Een museum waar goochelvoorstellingen worden gehouden en waar je meer leert over goochelen en tovenarij. In het museum zijn ook een aantal toverattributen te zien die gebruikt worden bij goocheltrucs die vaak wereldwijd bekend zijn. Voor kinderen die dol zijn op googelen is dit gewoon echt een feest! Trucs ontdekken en natuurlijk ook kijken naar een echte goochelshow. Jammer dat deze in het Frans is, maar voor kinderen is het op zich best goed te volgen. Laat je niet uit het veld slaan door de volledig Franse website, Le Musée de la Magie is echt een bezoek meer dan waard voor kinderen.

# Paris Hop On Hop Off Tour

Een goede tegenhanger van de Batobus is de Hop On Hop Off Tour in Parijs met kinderen. Koop een ticket voor 1 of 2 dagen en bekijk Parijs vanuit een open Engelse bus. Je kunt uitstappen op één van de haltes. De totale ronde is 135 minuten, er zijn twee verschillende routes. Iedere 10 tot 15 minuten komt er een bus langs bij iedere halte. In totaal zijn er 14 haltes, waaronder Tour Eiffel, Notre Dame, Champs Élysées en Musée du Louvre. Perfect dus om op deze manier de highlights van Parijs met kinderen te zien.

Onze ervaring met de Hop On Hop Off Tours is echter wisselend. Volle bussen, veel bussen tegelijkertijd en vervolgens weer een half uur geen bus en koptelefoons die geen duidelijk geluid geven. See for yourself! In zo’n bus zitten is voor kinderen natuurlijk ultiem en als je als ouder de soms kleine ongemakken even laat voor wat ze zijn en de tijd neemt om andere dingen te zien of doen dan is City Sightseeing in zo’n rode open bus zeker leuk in Parijs met kinderen

# Ballon de Paris

Met maximaal 30 passagiers stap je in een luchtballon die de lucht in gaat boven Parc André Citroën. Je zit vast aan een stevige kabel, zodat je niet hoger komt dan 150 meter en het uitzicht over Parijs is geweldig met de Ballon de Paris. Voor kinderen van 3 tot 11 jaar betaal je € 3,00, kleinere kinderen kunnen gratis mee. Volwassenen betalen € 12,00 voor een ritje en kinderen die in Parijs wonen en jonger zijn dan 12 jaar betalen zelfs helemaal niets voor dit coole ritje.

#Op bezoek bij de klokkenluider van de Notre-Dame

Verplichte kost als je Parijs met kinderen gaat bezoeken: de klokkenluider van de Notre-Dame van Disney kijken. Natuurlijk spreekt heel de Notre-Dame veel meer tot de verbeelding van kinderen als ze de film hebben gezien. En zelf kun je ook net wat meer genieten van deze wereldberoemde kathedraal van Parijs waarvan het eigenlijk zonde is om alleen de buitenkant te zien. Vaak staat er wel een enorme rij en dat is waarom wij de Notre-Dame ook nog steeds niet met onze kleuter van binnen hebben gezien. Achter de Notre-Dame ligt trouwens een park waar kinderen even lekker kunnen spelen.

Notre-Dame Parijs met kinderen

De Notre-Dame in Parijs is erg indrukwekkend. Stel je voor dat je hier als kind voor staat…

# Park Astérix (net buiten Parijs)

Dit pretpark is geopend van april tot oktober en staat helemaal in het teken van de Galliërs Astérix en Obélix. Het pretpark heeft meer dan 30 attracties en ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van Parijs. Park Astérix is ingedeeld in divserse werelden en heeft meerdere achtbanen en waterattracties voor een dag vol plezier. Wie even wil uitrusten kan genieten van diverse shows. Wil je na een dag in het park nog langer nagenieten? Overnacht dan in Hôtel Des Trois Hiboux. Voor wie van de Galliërs Astérix en Obélix houdt is dit een ontzettend leuk park. Niet goedkoop, dat moet er wel even bij vermeld worden. 

# Parc Zoologique

In Parc Zoologique zitten meer dan 1200 dieren, bestaande uit 85 verschillende soorten zoogdieren en 82 vogelsoorten. Er rijdt een miniatuurtrein door het grote park en vanaf een 65 meter hoge rots waar je met een lift naartoe kunt, heb je een mooi uitzicht over Parijs. Het is en blijft natuurlijk een dierentuin, dat voorop gesteld. Als je genoeg tijd hebt zeker leuk, maar niet het meest verrassend.

# Grande Galerie de l’Evolution en Le Jardin des Plantes

In één van de meest mooie parken van Parijs ligt een prachtig kindermuseum: de Grande Galerie de l’Evolution van het natuurhistorisch museum. Duizenden opgezette dieren laten kinderen hier kennismaken met het ontstaan van de dieren, de evolutie en het voortbestaan van dieren plus het uitsterven ervan. Genoeg te zien hier en natuurlijk hoor spelen daar ook bij in het grote park van Jardin des Plantes waar ook een dierentuin is.

Grande Galerie de l’Evolution

Grande Galerie de l’Evolution. Duizenden opgezette dieren: wauw!

# Disneyland Parijs

Eerlijk is eerlijk, ook Disneyland Parijs is gewoon geweldig met kinderen. Maar omdat er meer is dan Disneyland Parijs staat hij wat verder naar onderen. Overnacht met je kinderen in één van de Disney Hotels en het feest is helemaal compleet. Ga ’s ochtends ontbijten met Mickey en kijk naar de prachtige parades. Wij zullen onze weekendjes Disneyland met de familie nooit meer vergeten. Het was een waar feest en vooral rondom de kerstperiode vonden we het echt geweldig, wel wat koud. De beste aanbiedingen naar Disneyland Parijs vind je bij Peter Langhout.

# Indrukwekkend bezoek aan Les Invalides

De plek waar Napoleon ligt begraven onder de gouden koepel is prachtig en tegelijkertijd indrukwekkend. Op zich ben je hier met kinderen vrij snel uitgekeken, maar dat geldt niet voor Musée de l’Armée dat direct bij Hôtel des Invalides ligt. Voor ouders en kinderen in Parijs een must, omdat het een stukje erfgoed en geschiedenis is. De harnassen, zwaarden, ridders en kanonnen bij Musée de l’Armée zijn echt cool. Zijn je kinderen wat ouder? Dan zijn de verschillende exposities over de wereldoorlogen zeker interessant.

Parijs met kinderen? Doen!

Ondanks de soms minder positieve reacties over Parijs met kinderen is het zeker een stad om te zien met je gezin als je het ons vraagt. Verwacht geen subtropisch zwembad of een bungalow met binnenspeeltuin om de hoek. Wel spannende en nieuwe dingen zien samen met papa en mama. Parijs ontdekken met kinderen is fun!

Leuk hotel in Parijs met kinderen

Op zoek naar een lekker hotel in Parijs? Kies bijvoorbeeld voor een fantastisch hotel zoals Novotel Paris Gare de Lyon ivoor kinderen; met zwembad, speelhoek, fitness en extra bedden op de kamer. Het is vlakbij de metro en de auto kan makkelijk in de garage geparkeerd worden. Dat is in Parijs wel erg prettig.

Hotels in Parijs met kinderen