Schiphol met kinderen
Reisinspiratie
Mireille Steegmans
Reisinspiratie
08/26/2023
8 min

Schiphol, wat is er te doen op onze luchthaven?

08/26/2023
8 min

Schiphol met kinderen, is daar eigenlijk wel wat te beleven voor gezinnen die op het punt staan om te vertrekken met het vliegtuig? Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja, er is meer dan genoeg te beleven met kinderen op Schiphol!

Vroeg naar Schiphol met een peuter of kleuter

Wij hebben inmiddels geleerd om ruim op tijd op de luchthaven te zijn en we zijn dus altijd ruim op tijd op Schiphol en vervolgens gaan we direct door de paspoortcontrole en hebben we rust. Mijn beste tip is dan ook: zorg dat je op tijd op Schiphol bent, dat is absoluut aan te raden voor je eigen gemoedsrust en om rustig aan je vakantie te beginnen. Bovendien is er meer dan genoeg te beleven op Schiphol met kinderen na de check-in dus zo krijgen je kinderen een heel ander beeld van reizen met het vliegtuig dan wanneer je in haast door de security check moet en een hoop stress hebt of een tijd tegen de klok moet houden.

Als je op tijd bent dan hebben vooral kleine kinderen voldoende tijd om aan alles te wennen, want alles is al heel erg spannend voor een kind op zo'n enorm airport. Er hoeft niet gehaast te worden dus heb je als ouder alle tijd. Ik zal je eerlijk zeggen dat wij ons met gemak nog een paar uur langer hadden kunnen vermaken op de luchthaven.

KLM Crown Lounga Schiphol Amsterdam

Het kijken naar vliegtuigen en uitleggen wat er allemaal gebeurd is daarom wat ons betreft het eerste waar je mee moet beginnen op Schiphol. Neem de tijd, dit heeft echt een positief effect op jullie vliegreis!


Wat is er op Schiphol te doen voor kinderen?

De kindvriendelijkheid is goed zichtbaar op Schiphol, de thuishaven van KLM. Het grondpersoneel is meer dan vriendelijk en behulpzaam in de hoofdstad Amsterdam. Onze dreumes van nog geen twee jaar vermaakt zich als geen anders op de (rol)trappen, diverse foto-moment-plekjes, speelplekken en de Holland Boulevard. Kids Forest bestaat helaas niet meer, hier waande je je midden in de natuur tussen de herten, vogels en andere dieren.

Kids Playground

Maar no worries, want er is nog steeds genoeg te doen op Schiphol voor kinderen. Dus wil je de kinderen nog even laten uitrazen voordat ze uren stil moeten zitten in het vliegtuig? In alle lounges na de security check zijn er speelplekken met speeltoestellen waar ze naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren om hun overtollige energie kwijt te raken. Dus zorg dat je op tijd bent, zodat je tijd over hebt voor wat speelplezier op het airport en bezoek de Kids Playground op de eerste verdieping van Lounge 2. Op deze speelplek kunnen kinderen naar hartenlust klimmen en klauteren in een echt vliegtuig. Je vindt de Kids Playground vlakbij het foodcourt, ideaal plekjeook meteen om snel iets lekkers te halen. Er is bovendien voldoende zitgelegenheid beschikbaar, zodat je comfortabel kunt zitten terwijl je kinderen spelen. De toegang tot deze speelruimte is geheel gratis en daar vlakbij ligt ook de bibliotheek.


Airport Library voor ontspanning en educatie

Zoek je een moment van rust met je kinderen? In de Airport Library kun je heerlijk ontspannen en een boekje lezen op een van de knusse banken. Er zijn ook iPads en touchscreens beschikbaar die interactieve beeldverhalen vertellen. Bovendien staat er een piano klaar voor wie een muzikaal intermezzo wil brengen. Deze bibliotheek vind je op de Holland Boulevard, tussen lounge 2 en 3, en is 24 uur per dag toegankelijk. Wij hebben hier al een aantal keren leuke kinderboeken gevonden en deze lekker op ons gemak samen gelezen. Je bent zo een half uur verder en het geeft zo ontzettend veel rust!

Airport Library Schiphol Amsterdam

Ontdek Schiphol als een echte detective

Heb je wat vrije tijd voor je vlucht vanaf Schiphol met het gezin en wil je de luchthaven op een unieke en interactieve manier verkennen? Ga dan op avontuur met de Schiphol Speurtocht. Door de mysteries van veertien intrigerende vragen te ontrafelen, transformeer je in een ware Schiphol-expert! Je ontdek samen de luchthaven spelenderwijs met de Schiphol Speurtocht. Als je eenmaal de antwoorden op deze veertien uitdagende vragen hebt gevonden, kun je jezelf met trots een echte Schiphol-kenner noemen. Over heel Schiphol Plaza vind je talloze plekken die je alles leren over de luchthaven, van reisavonturen tot duurzaamheid, en van kunstwerken tot historische feiten. Deze speurtocht is een perfecte mix van plezier en educatie.

 > Download de Schiphol Speurtocht

 > Download de antwoorden van de Schiphol Speurtocht

Schiphol Speurtocht Vragen

nijntje op Schiphol

Het iconische konijntje nijntje, al ruim 65 jaar een geliefd vriendje van vele kinderen, is ook op Schiphol te vinden. In de speelgoedwinkels Let’s Play (in Lounge 2 en op de Holland Boulevard) en Toys (in Lounge 1) vind je nijntje-boekjes, spelletjes voor onderweg, schattige knuffels, en veel meer. Een aanrader is het boekje 'nijntje vliegt', een favoriet onder de jonge reizigers.

Schiphol met kinderen na check-in? Het perfecte 'pretpark'!

Onze luchthaven Schiphol is prima ingericht voor kinderen. Al het grondpersoneel is vriendelijk en helpt op welke manier dan ook als je met een kind reist. Op de luchthaven zelf is ontzettend veel te zien voor kinderen. Schiphol met kinderen is gewoon een verademing wat ons betreft en we hebben al heel wat luchthavens mogen zien.

De Holland boulevard op Schiphol

Op Holland Boulevard kijken jong en oud hun ogen uit. Voor de iets oudere kinderen is het hier erg leuk en dat geldt ook voor ouders. Je kunt er poffertjes eten in de Hollandse theekopjes, lezen in de bibliotheek, een bezoekje brengen aan het Rijksmuseum, klompen of tulpen kopen en even gewoon lekker niets doen en zitten in één van de leuke zitjes. Vanuit Holland Boulevard heb je prima uitzicht op de vliegtuigen, hoe kun je je nog beter voorbereiden op de vlucht die gaat komen?! Vanuit Holland Boulevard ben je in een paar minuten bij McDonald's waar een mini speeltuin te vinden is en natuurlijk ontbreekt vriend Ronald niet. Onze ervaring op Schiphol met een kind is net zo positief als het vliegen met KLM of Cathay Pacific. Vlakbij vind je ook de Airport Library en een mini-Rijksmuseum. Kortom: Nederland wordt hier volop gepromoot en het is nog fun ook! De interne verbindingsroute tussen Lounge 2 en 3 ging recent flink op de schop en de Holland Boulevard heeft dus een flinke facelift gehad.


Science Center NEMO op Holland Boulevard

Het bekende NEMO Science Center in hartje Amsterdam biedt sinds kort ook een voorproefje voor gezinnen op de Holland Boulevard op Schiphol. Kinderen kunnen nu voordat ze gaan vliegen vanalles ontdekken over wetenschap en technologie. Dit is leuk voor kinderen van alle leeftijden. NEMO Science Center wordt ook wel een 'doe-het-zelf museum' genoemd en de dependance op Schiphol laat je echt kennismaken met NEMO. Je kunt hier jezelf mixen met iemand anders en een vliegtuig laten opstijgen. Hoe gaaf is dat?! Wij vermaken ons met gemak een uurtje bij NEMO op Schiphol en daarna natuurlijk door naar Nijntje en de bibliotheek.

Science center NEMO Schiphol

Neem uitgebreid de tijd en zorg dat je ruim op tijd op het vliegveld bent met de kinderen, dan kunnen ze rustig rondkijken. Er komt nogal wat op ze af! Laat je kind vragen stellen en vertel ook wat ze zien.

NEMO op Schiphol

NEMO Amsterdam luchthaven Schiphol

Meesterwerken van het Rijksmuseum op Holland Boulevard

De Holland Boulevard is dag en nacht de plek waar je kunt genieten van een bijzondere selectie Hollandse meesterwerken uit het Rijksmuseum. Laat je meevoeren naar Nederland door de ogen van 19e-eeuwse schilders. De tentoongestelde collectie wordt regelmatig vernieuwd, waardoor een bezoek altijd de moeite waard is. En het mooiste is: je hoeft niet met lege handen weg te gaan. In De Museumshop vind je exclusieve items, geïnspireerd door grote meesters als Van Gogh en Vermeer, en tevens creaties van hedendaagse Nederlandse kunstenaars.

Rijksmuseum Schiphol Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam Schiphol

Inchecken van je buggy als je gaat vliegen, hoe werkt dat?

Als je een kinderwagen hebt, mag je doorlopen naar een balie waar je persoonlijk wordt geholpen voor het afgeven van de bagage. Na het inchecken en printen van onze tickets bij één van de vele zuilen lopen we dus door om de bagage in te checken. De buggy kan meegenomen worden tot aan het instappen en wordt apart gelabeld. We blijken wat overgewicht te hebben in één van onze koffers en moeten wat overpakken om arbo technische redenen voor grondpersoneel. 23 kg per koffer is het maximum gewicht. We mogen het overpakken direct naast de incheckbalie doen, dat heet nou meedenken. Vervolgens naar de paspoortcontrole en door naar het kinderwalhalla daarna.

Even praktisch: de Baby Care Lounge

Reis je met een baby? De Baby Care Lounge biedt een rustige plek om je baby te voeden, in bad te doen, te verschonen, of even te laten slapen. Deze speciaal ingerichte lounge is dagelijks geopend van 06:00 tot 22:00 uur en bevindt zich op de Holland Boulevard tussen lounge 2 en 3.

Niet vliegen, maar wel een dagje Schiphol met kinderen

Ook als je niet gaat vliegen, niet door de check-in gaat, maar gewoon een superleuk dagje uit wilt hebben dan is een dagje Schiphol met kinderen echt dikke fun. Je kunt eigenlijk zo naar Schiphol gaan en hoeft in principe niet te reserveren. Op drukke dagen is de Schiphol Behind The Scenes Tour wel regelmatig volgeboekt, dus het is wel handig om daarvoor wel te reserveren. Vergeet niet om bij de balie van de Planes@Plaza winkel een gratis rugtas op te halen. In deze relaxte rugtas vind je alle informatie met een uitgebreide kaart voor een gaaf dagje Schiphol. Je kunt de volgende activiteiten verwachten:

  • Vliegtuigspotten
  • Planes@Plaza
  • Fokker 100 Experience
  • Schiphol Behind The Scenes
  • Speurtocht Schiphol Plaza
  • Panoramaterras