Rijksmuseum stedentrips Amsterdam met kinderen
Zuid-Holland
Mireille Steegmans
Zuid-Holland
02/27/2023
20 min

30+ tips voor onze hoofdstad Amsterdam

02/27/2023
20 min

Een dagje of weekendje Amsterdam met kinderen, groot of klein. Het is superleuk in onze hoofdstad! Amsterdam is één van de grote steden die goed is ingericht op kinderen en je kroost zal zich dus prima vermaken.

Amsterdam met kinderen, kids gratis in musea

Kinderen mogen tot en met 12 jaar alle musea in Amsterdam gratis bezoeken, mits zij zijn aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging. Dat is erg aantrekkelijk, want de volgende musea vallen daar sowieso onder: Artis Geologisch Museum, het Van Gogh Museum, Anne Frank Huis en het Tropenmuseum.

Amsterdam met kinderen, een afwisselend weekendje weg

Neem mijn tips voor Amsterdam met kinderen mee en laat je verrassen door de vele mogelijkheden. Wij waren er drie (!) dagen en zijn nog niet uitgekeken. De route vind je verderop. Terrassen, musea, speeltuinen, cultuur en koken; wist jij dat het allemaal kan in onze hoofdstad? Maak zeker een ritje in een tram door Amsterdam met je kinderen, er rijden bijna 300 trams rond die vaak heel mooi beschilderd zijn. Of ga waterfietsen door de grachten van deze oude stad en fiets onder de vele bruggen door. Je ziet de stad vanuit een heel ander perspectief, lekker anders.

Het is even wat heel anders om in de zomermaanden de torens van de Oude Kerk en de Zuiderkerk te beklimmen. De Westertoren met haar 85 meter hoogte is populair voor een goede klimpartij bij locals en toeristen. Vanuit alle torens heb je een mooi uitzicht over Amsterdam. Vanuit Amsterdam Teleport Hotel, ons hostel in Sloterdijk beleven we de stad met eindeloos veel fietsen die overal geparkeerd staan echt maximaal, ik neem je mee!

TIP! Om ergernis in de stad en hoge parkeerkosten te voorkomen in hartje Amsterdam is het een prima plan om treinkaartjes te bestellen AH.nl vervolgens goedkoop en ontspannen met de trein te reizen. Voor je kinderen betaal je niet of alleen een Railrunner van € 2,50

Wat is leuk in Amsterdam met kinderen

Overnachten in Amsterdam met kinderen

Een aanrader in Amsterdam om te overnachten: Amsterdam Teleport Hotel, een hostel in Amsterdam Sloterdijk. Bij aankomst een beetje verrast door het Engelssprekende personeel maar dit gebeurt vaak in Amsterdam. Gelukkig spreken wij goed Engels en zijn wij heel vriendelijk geholpen. Wij hadden twee aangrenzende kamers met eigen badkamer geboekt. Er was zelfs een klein keukentje, heel erg handig met kinderen. En gratis parkeren, dat is in Amsterdam echt uniek. We hebben dit hotel gekozen om de aantrekkelijke prijs en we vinden het vaak fijn om na een lange dag in een drukke stad die stad weer even te kunnen ontvluchten dus om niet midden in hartje centrum te zitten. Binnen 10 minuten lopen wij vanuit het hotel naar het treinstation Sloterdijk om zo met de trein binnen 10 min in hartje Amsterdam te komen; perfect voor ons. Amsterdam wat ben je mooi!

Een andere topper is het MEININGER Hotel Amsterdam City West dat ook kamers heeft voor 6 personen. Fijn voor grote- of samengestelde gezinnen! En wil je wat goedkoper overnachten? Dan is ibis Budget Amsterdam Zuid (ibis budget Amsterdam City South) een prima keuze. Wij sliepen er zelf een nachtje en de bedden waren perfect.

Ibis Budget Amsterdam Zuid

Tropenmuseum Amsterdam

Het Tropenmuseum stond al even op ons bucketlist met het gezin. Tropenmuseum Junior is het oudste kindermuseum van Nederland en werd in 1975 opgericht. Zien, aanraken, beleven en meedoen staan hier centraal en ik kan je vertellen dat het de nieuwsgierigheid van onze oudste van 9  jaar enorm prikkelde. Neem zeker de tijd om dit museum te bezoeken, minimaal een halve dag zodat je op je gemak een indruk krijgt. Liever nog langer, maar dan moet je keuzes maken. Je vergaapt je sowieso alleen al aan het gebouw van het Tropenmuseum. Let even op de workshops die er worden gegeven en schrijf je op tijd in voor de juniortour. Deze zat helaas al vol tijdens ons eerste bezoek dus moesten we nog een keer terug. Handig om te weten: bezoekers jonger dan 6 en ouder dan 13 jaar nemen niet deel aan dit programma. Zij kunnen met een regulier ticket de overige tentoonstellingen in het Tropenmuseum bezoeken tijdens de Juniortour. Het Tropenmuseum heeft een aantal vaste en ook wisselende tentoonstellingen, bekijk de agenda even en ga wanneer er tentoonstellingen zijn die je aanspreken.

Tropenmuseum met kinderen bezoeken

Kennismaken met kunst in het Rijksmuseum

Vanaf Amsterdam Centraal pakken we de tram naar Het Rijksmuseum. Gelukkig is de tram in Amsterdam met kinderen een heel goed alternatief en zeker niet duur. Alleen volwassenen betalen. Het Rijksmuseum in Amsterdam is één van de zestien Rijksmusea in Nederland met beroemde kunstwerken. Wie kent De Nachtwacht van Rembrandt, schilderijen van Johannes Vermeer zoals Het Melkmeisje en de prachtige schilderijen van Frans Hals en Vincent van Gogh niet? Helaas is de Nachtwacht onder constructie als wij er zijn, maar er is nog genoeg andere kunst te zien. De kinderen vinden alle schilderijen heel indrukwekkend. Ze krijgen op school al les over verschillende kunstenaars en dat ze nu de schilderijen in het echt te zien krijgen, vinden ze helemaal geweldig.

Bestel je kaarten voor het Rijksmuseum vooraf online of gebruik je Museumkaart, kinderen tot 18 jaar zijn gratis. Je kunt bij het Rijksmuseum gratis je jas en je tas laten ophangen; heerlijk je handen vrij om mooie foto’s te maken in het museum met je kinderen! Als je online je ticket koopt voor het Rijksmuseum dan kies je een tijdvak waarbinnen je bezoek aanvangt. In april, mei en augustus is het het drukst in het Rijksmuseum dus het is aan te raden om buiten deze maanden te gaan. Reserveer zeker 2 uur voor je bezoek aan het Rijksmuseum, met oudere kinderen kan dit natuurlijk wel langer zijn. Je Museumkaart is hier geldig.

>> Lees ook ‘Leuke kindermusea in Nederland’

Kinderwagens mogen meegenomen worden in het Rijkmuseum in, rugdragers niet. Je kunt je rugdrager inleveren bij de garderobe en buggy's kunnen geleend worden (zolang de voorraad strekt).

Rijksmuseum dagje Amsterdam met kinderen

Rijksmuseum met kinderen bezoeken

Varen door UNESCO-erfgoed op de Amsterdamse grachtengordel

Vanuit Het Rijksmuseum maken we een wandeling van 5 minuten naar het vertrekpunt van de Canal Cruise. Van daaruit maken we een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Wist je dat deze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan? En terecht! Varen door de Amsterdamse grachtengordel is echt een beleving met de prachtige grachtenpanden, de woonboten en de mooie bruggen. Het voelt zo gezellig! De boten toeteren naar elkaar en iedereen zegt elkaar goedendag op het water, echt heerlijk ontspannen! En de kinderen? Die krijgen een boekje en kleurtjes terwijl er onderweg veel wordt verteld over de hotspots die we tegen komen. En dat allemaal door een rasechte Amsterdamse kapitein. Geweldig! Wij boekten de cruise online met kortingscodes, maar er zijn verschillende cruises te boeken online en anders boek je gewoon ter plaatse aan de kade. Een cruise door Amsterdam duurt gemiddeld ongeveer 1,5 uur.

Amsterdam cruise met kinderen

Vondelpark, één van de kroonjuwelen van Amsterdam

Door naar het langgerekte stadspark van Amsterdam: het Vondelpark. Het Vondelpark met kinderen is één van de kroonjuwelen van Amsterdam wat ons betreft! Voor de kinderen zijn er diverse speeltoestellen in het park, een kasteel voor jonge avonturiers, een kinderbadje met zandbak en speelkasteel plus klimboom. We strekken hier heerlijk onze benen na 1,5 uur zitten tijdens de cruise. Vooral in de zomer is het hier heerlijk toeven. Lekker een broodje hotdog gegeten en selfies gemaakt bij een mooi standbeeld. De kinderen willen het gebouw zien van de CupCakeCup en Wie is de Mol en dat is helemaal geweldig, ik kan niet anders zeggen!

Het Vondelpark is op een mooie dag echt een perfecte plaats om in Amsterdam met kinderen naartoe te gaan. Proef even sfeer bij Het Paviljoen, De Vondeltuin met Snoephuisje en terras, De Muziektent en het Blauwe Theehuis dat al meer dan 75 jaar onderdeel is van het Vondelpark. Voor ouders en kinderen is Het Groot Melkhuis een aanrader. Je kunt er binnen zitten of op het terras en voor kinderen is hier een speeltuin.

Vondelpark met kinderen

Fabrique des Lumières

Wij gingen naar L'Atelier des Lumières in Parijs, zie hieronder mijn video voor een korte impressie. Maar ook in Amsterdam kun je naar dit spektakel kijken, als zijn het natuurlijk andere kunstenaars die je te zien krijgt. Bij Fabrique des Lumières zie je eigenlijk het werk van kunstenaars zoals Dalí of Gaudí tot leven komen samen met prachtige muziekstukken. Leuk voor kinderen? Jazeker, onze kinderen vonden dit fantastisch!

Neem bus 21 vanaf station Amsterdam CS en stap uit bij halte Van Hallstraat/Westergasfabriek of pak tram 3 vanuit het centrum en stap uit bij halte Van Limburg Stirumplein of Van Hallstraat/ Westergasfabriek tijdens je weekendje Amsterdam en ga genieten van het spektakel van Fabrique des Lumières.


LEGO Store® Amsterdam

De Kalverstraat mag natuurlijk niet ontbreken voor iedereen die van Monopoly spelen, shoppen en mooie gebouwen houdt. Je kunt er in het weekend wel over de koppen lopen dus je bent gewaarschuwd. Ergens halverwege de Kalverstraat stuiten wij op de LEGO Store®. Ik ga er niet te veel over zeggen, maar een aanrader is het zonder meer met kinderen. Je gaat je ogen uitkijken, wilt het liefst een mooi LEGO pakket scoren en de kinderen net zo. Je kunt hier een eigen LEGO poppetje maken, leuk als aandenken. En natuurlijk zijn er een aantal unieke schilderijen die je alleen in Amsterdam zult gaan vinden.

LEGO store Kalverstraat Amsterdam

Plastic vissen in Amsterdam

Dit is één van de leukste tours die wij hebben gemaakt de afgelopen tijd en dat komt ook omdat het gewoon hoort bij een stukje bewustwording en opvoeding wat ons betreft. En we hadden er nog dikke lol in ook! Plastic vissen is zeker niet het eerste waar je aan denkt, maar oh oh wat liggen de grachten van Amsterdam toch vol met troep. Je krijgt een enorm schepnet waarmee je met een elektrische sloep van Eco Boats Amsterdam op pad gaat. Twee vliegen in één klap trouwens, want we zien Amsterdam in ons eigen tempo vanaf het water én we houden een flinke opruimsessie! Je krijgt een routekaart, schepnetten en afvalzakken mee aan boord en natuurlijk uitleg over het varen. No worries dus en samen lekker genieten van een goed besteedde middag.

Sloep varen in Amsterdam

Boottour Amsterdam plastic ruimen

Shoppen als een VIP op de P.C. Hooftstraat

Vanuit het Vondelpark is de P.C. Hooftstraat een hele kleine wandeling. Binnen een paar minuten loop je door de duurste winkelstraat in Amsterdam. Soms heb je geluk en loop je een BN’er tegen het lijf, wij hebben deze keer pech. Gelukkig wel een leuk souvenir gescoord, dat kan hier prima gelukkig.

Walk the City

De smartphone stadswandelingen van Walk the City zijn je persoonlijke gids voor het ontdekken van de leukste steden in Nederland zoals Rotterdam, Den Bosch en Nijmegen. En natuurlijk heeft Walk the City ook een leuke wandeling in onze hoofdstad Amsterdam uitgestippeld. Je wordt door herkenbare foto's en duidelijk instructies door Amsterdam geloodst en onderweg zie je highlights en bijzondere locaties die je anders misschien zou missen. Wat handig is, is dat de app die te downloaden is via  walkthecity.eu. werkt zonder GPS en internetverbinding. Je batterij wordt dus niet compleet leeg getrokken en je kunt onderweg ook foto's maken. De wandelingen van Walk the City zijn allemaal ongeveer 5 kilometer en dus goed te doen met kinderen die wat kunnen lopen. Je kunt natuurlijk je wandeling onderbreken met een ijsje, lunch of lekkere picknick.

Kijk je ogen uit samen met alle duiven op de Dam

De tweede dag in Amsterdam met ons gezin start vanaf Amsterdam Centraal Station. We lopen binnen een kwartier naar de Dam vanaf het station en op die Dam is veel te beleven! Madame Tussauds, De Bijenkorf, het Nationaal oorlogsmonument en natuurlijk mogen de bekende duiven op de Dam niet ontbreken. We zien veel straatartiesten, er staat een mevrouw met bellenblaasstokken mega zeepbellen te fabriceren. De kinderen rennen vrolijk over het plein door de zeepbellen heen, supergezellig! De kinderen herkennen het plein zelfs van de Nationale Dodenherdenking op tv. Tijd om verder op avontuur te gaan.

Ben jij gek op chocolade? En in Tony Chocolonely in het bijzonder? Bezoek dan dus zeker de Tony Chocolonely winkel. Hier vind je alle smaken, die je ook eerst even kan proeven en maak je je eigen gepersonaliseerde chocolade reep. Hoe tof is dat!

Weekendje Amsterdam met kinderen

Paleis op de Dam

Het Paleis op de Dam in Amsterdam is het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. Er worden hier vaak tentoonstellingen gehouden en daardoor is het niet altijd open voor publiek. Gelukkig voor ons is het Paleis nu wel open. Op de begane grond kun je een bezoek brengen aan de Vierschaar. Verder zijn nagenoeg alle vertrekken op de eerste verdieping geopend, waaronder de imposante Burgerzaal, het Burgemeestersvertrek, De Vroedschapszaal en de Schepenzaal. We zijn enorm verrast hoe mooi het binnen is en de audiotour is erg interessant.

De kinderen krijgen een speciale audiotour en een niet heel ingewikkelde stickerspeurtocht. Met gemak kunnen ze de vragen zelf beantwoorden en aanwijzingen zoeken! Als ze alle stickers goed plakken, krijgen ze een verrassing! Is echt superleuk om zo het paleis te ontdekken. Er is een audiotour voor kinderen van 6 t/m 8 jaar en van 9 t/m 12 jaar en de audiotours zijn gratis. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen bij Paleis op de Dam. Een bezoek is zeker aan te raden met kinderen en duurt ongeveer een uur. Je Museumkaart is hier geldig.

>> Lees ook ‘Leuke kindermusea in Nederland’

Op de foto met de Queen of Pop!

Madame Tussauds is het beroemde wassenbeeldenmuseum dat iedereen waarschijnlijk wel kent en het ligt direct aan de Dam. Ouders ontmoeten bij Madame Tussauds de sterren en hun idolen van vroeger. Ga op de foto met Carlo en Irene, Robbie Williams, ET en Marilyn Monroe. Je kinderen ontmoeten hier de sterren van nu. Met kinderen is Madame Tussauds Amsterdam echt een leuke afwisseling tussen alle kunst en cultuur, je kunt er op de foto met je favoriete beroemdheid! Het is daarom zo leuk om in Nederland naar Madame Tussauds te gaan. Als je bijvoorbeeld naar Madame Tussauds Londen gaat dan zullen je kinderen veel minder beroemdheden herkennen.

Bij Madame Tussauds Amsterdam maak je kennis met iedereen van Madonna tot Rico Verhoeven, waaronder ook De Hulk, alias Dr. Robert Bruce Banner. Internationale en nationale beroemdheden ga je hier vinden.

Tickets voor Madame Tussauds kun je hier online kopen en er zijn verschillende sites die kortingen aanbieden dus dat is altijd een onderzoekje waard. Ik adviseer je wel om je kaarten vooraf online te bestellen zodat je niet lang in rij hoeft te staan.

Binnenkijken bij Anne Frank

Vanaf de Dam lopen wij binnen een kwartier langs de grachten van Amsterdam naar het Anne Frank huis. Het Anne Frank huis is een museum en een monument ter nagedachtenis aan Anne Frank en haar joodse familie die tijdens de Tweede wereldoorlog in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 zaten ondergedoken. Anne schreef daar ook haar dagboek: Het Achterhuis. De ingang van Het Achterhuis ligt achter een boekenkast en vervolgens loop je door alle vertrekken waar Anne en de andere onderduikers jaren hebben geleefd.

Helaas mag je hier geen foto’s maken, maar ik kan je zeggen dat het erg indrukwekkend is en zeker een bezoek waard. Je voelt de geschiedenis in dit huis, iedereen is stil en onder de indruk. Zeker weten een kippenvel moment. Na het Achterhuis is er ook nog een klein museum, hier kun je stukken van haar dagboek lezen. Onze tickets voor het Anne Frank huis hebben we lang van tevoren online gekocht. Tickets zijn vaak weken van tevoren al uitverkocht en je hebt vervolgens toegang binnen een bepaald tijdsblok. Je kan ook op dezelfde dag vanaf 9 uur in de ochtend de resterende online tickets kopen, maar die zijn meestal snel uitverkocht dus bespaar je die moeite en frustratie.

Tips Amsterdam met kinderen

De droom van iedere chocolade liefhebber!

Alweer de derde dag in Amsterdam met ons gezin. Onze hoofdstad is fantastisch. Vanuit Amsterdam Centraal lopen wij binnen 10 minuten naar de Tony Chocolonely Superstore. Wisten jullie het verhaal achter Tony Chocolonely? Ik niet, maar ik weet wel dat het ontzettende lekkere chocolade is. Het is dus opgericht door Teun van der Keuken. Hij ontdekte dat er nog steeds slaven werkten op cacaoplantages in West-Afrika. Om dit te veranderen zet het chocolademerk zich nu in om de chocolade – industrie slaafvrij te krijgen.

De ingang van de Tony Chocolonely Superstore was even zoeken. Deze zit namelijk onder de Beurs van Berlage verstopt. Met een trapje naar beneden kom je in de droom van iedere chocolade liefhebber: alle soorten Tony Chocolonely chocola voor het grijpen en… om te proeven! De kinderen stellen ieder hun eigen reep en verpakking samen voor € 7,50. Binnen een uur krijgen wij een appje dat de reep klaarligt. Ondertussen zijn we met de gratis pond de rivier het Ij overgestoken naar de A’dam Look out. Dit is een heel erg leuk stukje van Amsterdam om te ontdekken, minder bekend bij toeristen en wel bij de locals.

Tony Chocolony Amsterdam met een tiener

De hoogste schommel van Europa is in Amsterdam

En daar willen wij natuurlijk naartoe! De A’dam Look Out is een observatiedek met een panoramisch uitzicht over Amsterdam. Voordat je in de lift gaat kan je een leuke foto laten maken voor een green screen die je bij de uitgang kunt zien en eventueel kopen. Onderweg naar boven raken we al helemaal in de stemming door een prachtige lichtshow in de lift. Binnen 20 seconden ben je on top of Amsterdam! Wow wat heb je hier een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Je kan hier een drankje drinken op het terras en er is binnen een restaurant. Maar onze kinderen wilden natuurlijk in de hoogste schommel van Europa “Over the Edge”. Dit is natuurlijk de grootste trekpleister!

Amsterdam met kinderen

De hoogste schommel van Europa gaat letterlijk over de rand. Op ruim 100 meter hoogte bungel je met je benen los en heb je al schommelend een prachtig uitzicht op de skyline van Amsterdam. Wat is dit een beleving, een absolute must do als je met je kinderen in Amsterdam bent en het zijn daredevils. Dit vergeten ze nooit meer! De tickets voor de A’dam Look Out hebben we van tevoren online geboekt net als de tickets voor het observatiedek.

De A’dam Look Out? Ja, doen! Maar let wel op, want kinderen moeten minimaal 1.20 meter zijn dus voorkom teleurstellingen ter plaatse!

Stedentrip Amsterdam met kinderen

Amsterdam met kinderen: vliegen over Nederland

THIS IS HOLLAND is een vrij nieuwe, prachtige opgezette attractie. Via verschillende ruimtes word je meegenomen in alles wat Nederland zo mooi en uniek maakt. In de eerste ruimte komt de geschiedenis van Nederland voorbij. Dit wordt op een humoristische manier gebracht door acteur Peter Lusse. We lopen door naar de volgende ruimte, dit is een voorbereiding op wat komen gaat. Bij de kinderen loopt hier de spanning al hoog op! De laatste ruimte is de vliegsimulator. We gaan zitten, gordels vast.

We vliegen over alle typische Nederlandse delen van het land: Schiphol, Paleis het Loo, de stormvloedkering bij Neeltje Jans en nog veel meer. De simulatie was zo echt dat je de bloemetjes kon ruiken en het water kon voelen. Enorm onder de indruk van deze unieke ervaring lopen wij toch wel een beetje onstabiel naar buiten. Het brengt ons als ouders toch een beetje uit balans blijkt. Maar na wat frisse lucht en een tochtje met de pond terug zijn we weer helemaal de oude en gaan we de lekkere reep Tony Chocolonely ophalen.

Voor de This is Holland experience hebben we de entree tickets op voorhand geboekt. Let op voor de vliegsimulator moet een kind minimaal 1 meter zijn en zwangere vrouwen mogen hier niet in. Wist je trouwens dat er in Europa-Park een soortgelijke attractie is? Het Voletarium is anders, maar met dezelfde techniek en zeker net zo tof.

Amsterdam met kinderen? Drie dagen is niet genoeg! Maar we zijn al vaker dagjes in Amsterdam geweest en dat geld voor heel team Kleine Wereldreiziger. We hebbe dus nog veel meer tips voor gezinnen. Hieronder meer Amsterdam inspiratie voor gezinnen.

Het Muziektheater, neem een kijkje achter de schermen

Het Muziektheather is de thuisbasis voor De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet. In het Muziektheater worden alle kostuums, rekwisieten en decors voor voorstellingen van deze gezelschappen gemaakt. Tijdens een rondleiding zie waar de dansers repeteren, waar de kostuums gemaakt worden en hoe decors snel worden gewisseld. Het is leuk voor jong en oud om een kijkje te nemen achter de schermen bij Het Muziektheater. Speciaal voor kinderen van 6 tot 11 jaar wordt er een theatrale rondleiding aangeboden waarbij de schatkamers van het gebouw het uitgangspunt vormen voor een ontdekkingsreis door het theater. Er zijn opera- en balletrondleidingen en een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Wat is leuk in Amsterdam met kinderen?

Science Center NEMO, een educatieve attractie

Wie kent NEMO Amsterdam niet? Bij het Science Center maken kinderen op een speelse manier kennis met technologie en wetenschap. Kinderen kunnen experimenten doen op het gebied van natuurkunde, scheikunde, biologie, informatietechnologie en gedragswetenschappen. Kinderen krijgen een antwoord op vragen zoals: ‘hoe heet is sambal?’, ‘Hoe kun je sterk bouwen?’ en ‘Hoe beweegt elektriciteit?’ Het museum trekt jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers en ligt dichtbij het Centraal station van Amsterdam. De vorm van het gebouw stelt de ingang van de IJtunnel voor, gespiegeld ten opzichte van de grond.

>> Lees ook ‘NEMO, kennismaken met technologie aan het Oosterdok’

NEMO Amsterdam met kinderen

Artis, de oudste dierentuin van Nederland

In de oudste dierentuin van Nederland vermaken jong en oud zich gegarandeerd! Als je Amsterdam met kinderen gaat ontdekken, dan mag eigenlijk Artis niet ontbreken. Alleen je bent er wel een hele dag zoet. Artis is begonnen met modernisering van de dierentuin. Daardoor krijgen ze een grote ondergrondse parkeergarage en komt er ruimte vrij die kan worden gebruikt voor de grote katachtigen. Na de realisatie van deze vernieuwing van de dierentuin zal Artis 14 ha. groot zijn. Bestel hier je skip the line ticket voor Artis.

Kinderkookkafé, hier koken je kinderen

In het kinderkookkafé dat in het Vondelpark ligt, kun je terecht met kinderen van 0 tot 13 jaar. Kinderen maken lekkere hapjes en pakken hun eigen drinken, maar ook het drinken van de gasten en rekenen natuurlijk af. Kinderen maken kennis met alles wat in het echt vaak voor ze wordt gedaan: koken, bedienen, en afwassen. Bovendien maken ze kennis met verschillende eetgewoontes en culturen. Het kinderkookkafé organiseert iedere eerste zaterdag van de maand een open diner waar kinderen van 7 jaar en ouder in kleine groepen een diner koken.

Scheepvaartmuseum Amsterdam met kinderen

Scheepvaartmuseum Amsterdam

De favoriet van veel gezinnen en zelfs van heel veel Amsterdamse gezinnen. Het Scheepvaartmuseum is een mix van attracties, geschiedenis en heeft een groot educatief karakter. Het reizen door de tijd van de scheepvaart met de virtual reality tijdreis ‘Dare to Discover’ is er eentje die je niet mag missen. Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Heb je zelf thuis een VR Bril? Dan kun je de hele belevenis zelfs in huis halen, erg tof!

>> Lees ook ‘Leuke kindermusea in Nederland’

Scheepvaartmuseum Amsterdam met een kleuter

Waterlooplein

De oudste vlooienmarkt van Amsterdam is te vinden op het Waterlooplein. Ben je op zoek naar iets bijzonders? Boeken, vintage, antiek, kleding of bijzondere items voor je inrichting? Dan ben je op het juiste adres op dit gezellig plein waar je van maandag tot en met zaterdag van 9.30 tot 18.00 uur de meest leuke curiosa vindt. Ontzettend leuk voor een mooie souvenir als aandenken aan je bezoekje aan onze hoofdstad.

Curiosa Waterloopplein Amsterdam

Slenteren langs oude grachtenpanden

Amsterdam is echt zo’n stad om lekker doorheen te slenteren met je kinderen. Ga vooral van de gebaande paden af en kijk verder dan alleen het centrum wat toch wel erg vol met toeristen is. Wandelend langs de Amsterdamse grachten kom je prachtige panden tegen, zoals het mooie pand met een blauwe regen als entree. Welke mooie gevel kunnen jouw kinderen spotten?

Kindvriendelijke accommodatie vlakbij of in Amsterdam

Veel gezinnen maken een dagtrip naar Amsterdam, maar een weekendje is minstens zo leuk weten wij inmiddels uit ervaring! Ik tipte hierboven al het Amsterdam Teleport Hotel, maar we hebben met Hotel ibis Amsterdam Centre en ibis budget Amsterdam Zuid inmiddels zelf goede ervaringen. Ja, we zijn al meerdere keren terug gegaan naar onze hoofdstad. Met een Museumkaart is het hier walhalla. Ibis Amsterdam Zuid is eigenlijk gewoon in Amstelveen, maar de tram stopt hier voor de deur en daardoor is het een heel fijn plekje net buiten de stad. Er ligt een supermarkt om te hoek waar wij zelf het ontbijt halen in coronatijd, dan kunnen we op onze kamer ontbijten. Ibis Amsterdam Centre is vaak snel volgeboekt dus boek op tijd.

Tips Amsterdam met kinderen

Dit moet je weten voordat je naar Amsterdam gaat

Plan je weekendje weg of dagje Amsterdam met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding: