Scheepvaartmuseum Amsterdam
Zuid-Holland
Mireille Steegmans
Zuid-Holland
08/28/2023
7 min

5 musea in Amsterdam om zéker te zien met kids

08/28/2023
7 min

Amsterdam, de iconische stad van grachten en cultuur, heeft gezinnen veel te bieden als het gaat om musea. Maar welke musea zijn nu echt de moeite waard om met kinderen te bezoeken? Amsterdam zit vol met geschiedenis, kunst en cultuur. Elk museum vertelt haar eigen unieke verhaal en veel van musea zijn kidsproof en hebben speciale activiteiten en programma's voor kinderen. Maar het is natuurlijk net wat je zoekt en welke leeftijd je kinderen hebben. Wij hebben de meeste musea die ik hierna noem inmiddels meerdere keren bezocht en niets is zo moeilijk dan het geven van een leeftijdsindicatie, want ieder kind is anders. In het algemeen kan ik zeggen dat al deze musea iets te bieden hebben voor kinderen in alle leeftijden. 

Waarom musea bezoeken in Amsterdam?

Het bezoeken van een museum met kinderen kan een fantastische ervaring zijn, zowel voor de kinderen als voor de ouders. Eerlijk gezegd vind ik de kindermusea in Nederland misschien nog wel leuker dan de andere musea vanwege de duidelijke en korte uitleg van dingen die je ziet, ervaart of beleeft. Musea zijn perfect voor het stimuleren van de nieuwsgierigheid en creativiteit van een kind. Ze leren over kunst, geschiedenis, wetenschap en meer op een leuke en interactieve manier. Wij merken nu dat onze tiener eigenlijk best heel veel heeft opgestoken bij alle musea die we samen bezochten. Naast alle qualitytime tijdens al onze museumbezoekjes in Amsterdam en de rest van Nederland is het ook nog eens een hele mooie herinnering samen. Dit lijstje is in willekeurige volgorde opgesteld.NEMO Amsterdam

Tropenmuseum Amsterdam

Een kleurrijk museum met exposities uit verschillende culturen, daar willen we naartoe! Het Tropenmuseum in Amsterdam stond al een tijdje op ons verlanglijstje voor een gezinsuitje. Vooral omdat het Tropenmuseum Junior het oudste kindermuseum van Nederland is. Als je een plek zoekt waar je kinderen dingen mogen zien, aanraken en zelfs beleven, dan zit je hier - net als bij NEMO trouwens - helemaal goed! Onze zoon van 9 jaar was enorm geïntrigeerd door het Tropenmuseum en een ochtend in het museum was eigenlijk te kort, maar we hadden helaas niet meer tijd. 

Kijk van tevoren naar de workshops en schrijf je kinderen op tijd in voor de Juniortour in het Tropenmuseum. Bij ons eerste bezoek waren alle plaatsen al vol, dus daarom moesten we echt nog een keer terug! Het is wel belangrijk om te weten dat kinderen jonger dan 6 en ouder dan 13 jaar niet aan de Juniortour mogen deelnemen.

> Lees ook mijn blog 30+ tips in Amsterdam met kinderenTropenmuseum met kinderen bezoeken

Wondrexperience Amsterdam

Is dit een echt museum? Goede vraag! Als je op zoek bent naar een plek waar je zowel educatieve als leuke activiteiten kunt combineren dan is de Wondrexperience Amsterdam in ieder geval de plek voor jullie gezin! Check vooraf altijd even de evenementenkalender, want Wondrexperience Amsterdam organiseert vaak thema-activiteiten en speciale workshops voor kinderen.

De belevingsspeeltuin van Amsterdam is een explosie van kleur en avontuur die kinderen van alle leeftijden uitdaagt om te ontdekken en plezier te hebben. Ieder zintuig wordt hier gestimuleerd en het is een plek waar creativiteit en verbeeldingskracht hand in hand gaan.

Verlies jezelf in een betoverende speeljungle. Waan je in een wereld van zachte roze marshmallows. Dans onder een fonkelende sterrenhemel. Beleef avonturen in de grootste ballenbak die je je kunt voorstellen. Maak je eigen kunstwerk op de muren. Zing en lach van blijdschap. Laat de verbeelding tot leven komen en duik in de kunst van onbezorgd spelen.NEMO Science Museum

NEMO Science Museum in Amsterdam is een van de meest toonaangevende wetenschapsmusea in Nederland en dit is zonder twijfel ook één van de favoriete kindermusea van het land. NEMO staat vol met interactieve tentoonstellingen waar kinderen spelenderwijs kunnen leren over wetenschap en technologie. NEMO ligt op de fundamenten van de IJ-tunnel bij het Oosterdok. Gelegen aan het Oosterdok, is het opvallende groene gebouw in de vorm van een schip niet te missen. Binnen biedt NEMO een breed scala aan interactieve tentoonstellingen en activiteiten die zijn ontworpen om bezoekers van alle leeftijden te boeien en te inspireren. Van de wonderen van de kosmos tot de geheimen van moleculaire structuren, NEMO maakt wetenschap en technologie toegankelijk en leuk voor iedereen. Het museum biedt een boeiende ervaring waar leren en spelen hand in hand gaan, waardoor het een must-visit bestemming is voor zowel toeristen als lokale bewoners.

Omdat er veel te zien en te doen is in NEMO, waaronder tal van experimenten en proefjes, kan het voor jonge kinderen soms overweldigend zijn. De bovenste verdiepingen zijn minder geschikt voor jongere kinderen en zijn meer bedoeld voor oudere kinderen en volwassenen. Er zijn ook workshops en shows beschikbaar voor kinderen van verschillende leeftijden.


Het Rijksmuseum

Dit wereldberoemde museum is zéker niet alleen leuk voor volwassenen. Het Rijksmuseum biedt zelfs verschillende activiteiten speciaal voor kinderen, zoals speurtochten en workshops. Vanaf Amsterdam Centraal ben je zo bij het het Rijksmuseum met de tram. Het Rijksmuseum is ongetwijfeld één van de meest prestigieuze van de zestien Rijksmusea in Nederland, met enkele van de meest iconische kunstwerken. Onze tiener was vooral benieuwd naar De Nachtwacht van Rembrandt en de schilderijen van Johannes Vermeer, zoals Het Melkmeisje. We wisten al dat De Nachtwacht op dat moment gerestaureerd werd, maar zien konden we hem zeker! 

Het was echt bijzonder om te zien hoe onze tiener, die al kunstonderwijs op school heeft, zo onder de indruk was van de originele werken. Mijn advies voor andere ouders: koop je tickets voor het Rijksmuseum vooraf online of gebruik je Museumkaart - tieners tot 18 jaar mogen namelijk gratis naar binnen. Bij het Rijksmuseum kun je kosteloos je jas en tas achterlaten, wat erg handig is als je, net als mijn tiener, graag foto's maakt in het museum. Als je je ticket online koopt, kies je een tijdslot voor je bezoek. De maanden april, mei en augustus zijn doorgaans de drukste maanden, dus als het kan, probeer dan buiten deze periode te gaan. Houd er rekening mee dat een bezoek aan het Rijksmuseum gemakkelijk 4 uur of meer kan duren, zeker met een nieuwsgierige tiener aan je zijde.

> Lees ook mijn blog 30+ tips in Amsterdam met kinderen

Rijksmuseum met kinderen bezoeken

Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum heeft verschillende interactieve tentoonstellingen en activiteiten waar kinderen alles kunnen leren over de zee en schepen. Het is dé plek om samen een boeiende duik te nemen in de maritieme geschiedenis van Nederland. Hier worden jonge ontdekkingsreizigers meegenomen op een reis door de tijd én het water. 

Bij het museum ligt een opvallende verschijning: een replica van het beroemde VOC-schip 'Amsterdam'. Kinderen kijken hun ogen uit als ze aan boord stappen en ervaren hoe het dagelijkse leven er eeuwen geleden uitzag op zo'n indrukwekkend schip. Wat het museum extra bijzonder maakt, zijn de vele interactieve tentoonstellingen en attracties. Hierdoor krijgen kinderen op een actieve en betrokken manier inzicht in de maritieme geschiedenis. Een van de hoogtepunten is zonder twijfel 'Het verhaal van de walvis' in de westvleugel. In deze kindvriendelijke tentoonstelling duiken gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar in de boeiende relatie tussen mensen en deze majestueuze zeedieren door de jaren heen.

En voor wie Het Scheepvaartmuseum tijdens de schoolvakanties bezoekt, is er een extra traktatie. Het museum bruist dan van speciale activiteiten voor kinderen, variërend van spannende speurtochten tot creatieve workshops. Vergeet vooral het familieatelier niet! Hier kunnen de jongste bezoekers hun creativiteit loslaten, allemaal geïnspireerd door de wonderen van de maritieme wereld. Gegarandeerd een onvergetelijk gezinsuitje in het hart van Amsterdam!

> Lees ook mijn blog 30+ tips in Amsterdam met kinderenScheepvaartmuseum Amsterdam met een kleuter

Nog wat praktische tips

Het kan slim zijn een Museumkaart aan te schaffen met het hele gezin. Als je een weekendje Amsterdam doet dan heb je de Museumkaart er al snel uit. Kijk wel even naar de leeftijd van je kinderen en de musea die je wilt bezoeken, misschien heb je voor je kinderen nog geen Museumkaart nodig en hebben ze gratis entree.

Verder is het slim om je bezoek vooruit te plannen en mogelijk een tijdslot te reserveren. Voor het Anne Frank Huis bijvoorbeeld een must. Houd rekening met de dutjes van jongere kinderen. Onze kinderen sliepen altijd heerlijk in de buggy die helemaal plat kon liggen. Wij zorgden ervoor dat het dutje net tijdens onze lunch viel, zo hadden wij even rust om ook op te laden. Een dagje uit en musea bezoeken kan topsport zijn met kinderen als je alles wilt beleven en uitleggen! Vergeet ook niet om wat snacks en water mee te nemen. Wij nemen altijd wat worstjes mee, wat repen die goed vullen en vaak een pakje drinken.

De laatste succesfactor voor een museumbezoekje: laat je kind(eren) het tempo bepalen en jaag ze niet op. Beter een half museum goed zien dan een heel museum half. Zo heb je nog wat over voor een volgend bezoekje!


Dit moet je weten voordat je naar Amsterdam gaat 

Plan je weekendje weg of dagje Amsterdam met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding: