Uitjes in Henegouwen met kinderen
Henegouwen
Mireille Steegmans
Henegouwen
04/10/2023
7 min

Provincie Henegouwen, actief, leerzaam en verrassend

04/10/2023
7 min

De Belgische Ardennen zijn bij iedereen wel bekend, maar wist je dat er in het zuiden van België ook nog een hele toffe provincie ligt met prachtige natuur, volop leuke uitjes voor gezinnen en verrassende plekken? Ik neem je mee naar een aantal highlights van het Belgische Henegouwen!

Science Center Sparkoh!

Op een regenachtige zaterdagochtend besluiten we het avontuur op te zoeken in het hart van Henegouwen, bij Science Center Sparkoh! - voorheen bekend als het Pass. Ze beloven een dag gevuld met wetenschap en plezier, onze verwachtingen zijn hooggespannen. Sparkoh! is niet zomaar een wetenschapsmuseum; het is een plaats waar nieuwsgierigheid van ouders en kinderen wordt gevoed, vragen stellen wordt aangemoedigd en de wereld van wetenschap en technologie tot leven komt door interactieve tentoonstellingen en workshops.

Bij binnenkomst worden we gegrepen door de dynamische sfeer. Sparkoh! bruist van de activiteiten, met bezoekers van alle leeftijden die zich verdiepen in de wonderen van de wetenschap. De diverse tentoonstellingen behandelen uiteenlopende thema's, van natuurkunde en biologie tot technologie en ruimtewetenschap. Wat Sparkoh! echt onderscheidt, zijn de interactieve elementen die je uitnodigen om zelf experimenten uit te voeren, waardoor de ervaring zowel educatief als vermakelijk is. Je kunt dit science center vergelijken met Discovery Museum Kerkrade en NEMO Amsterdam, hoewel wij van deze drie opties toch wel echt Sparkoh! op nummer één hebben staan.

Sparkoh! is niet zomaar een wetenschapsmuseum; het is een plaats waar nieuwsgierigheid van ouders en kinderen wordt gevoed

Een hoogtepunt voor ons is de deelname aan een van de vele workshops. Onder begeleiding van enthousiaste medewerkers kan onze 6-jarige zelf aan de slag met boeiende experimenten. Ook de speeltuinen en buitenruimtes van Sparkoh! zijn een verademing - letterlijk. Na een ochtend binnen te hebben doorgebracht scheen even de zon en was het heerlijk om even buiten in de frisse lucht te zijn. De speeltuinen zijn slim ontworpen met een wetenschappelijk tintje, waardoor zelfs het spelen een leerervaring wordt. Het is leuk om te zien hoe speelelementen waren ingezet om de principes van fysica en beweging te illustreren. Verder zijn er buiten wandelpaden die langs kunstzinnige installaties, bloemen en planten slingeren. Ons bezoek aan Science Center Sparkoh! zit bomvol met leerrijke momenten, plezier en spel. Wetenschap is allesbehalve saai!

Het Pass museum in Henegouwen met kinderen

Als een prins of prinses bij Château de Chimay

Ridders, jonkvrouwen, prinsen, prinsessen, mythes en andere spannende verhalen. Veel kinderen zijn er dol op en dat verklaart meteen waarom kastelen zo ontzettend in trek zijn bij veel gezinnen. Ook bij ons hoor! Tijdens een bezoek aan het Château de Chimay gaan we met een gids mee op reis door meer dan 1.000 jaar geschiedenis. Dit kasteel, genesteld in het pittoreske Belgische landschap, is niet alleen een getuige van de tijd met haar vele verborgen deuren en een adembenemende kapel, maar ook een plaats waar verhalen tot leven komen.

Elke kamer en gang vertelt in dit kasteel een eigen verhaal, rijk aan geschiedenis en vol mysterie. Het hoogtepunt is het prachtige theater van het Château de Chimay waar we een film kijken met 3D-bril. In dit theater worden nog steeds steeds voorstellingen gehouden, grijp je kans als je een kaart kunt bemachtigen!

Elke kamer en gang vertelt in dit kasteel een eigen verhaal, rijk aan geschiedenis en vol mysterie. Het hoogtepunt is het prachtige theater van het Château de Chimay waar we een film kijken met 3D-bril.

Maar Chimay heeft meer te bieden dan alleen geschiedenis. De Escape Room van het kasteel biedt een moderne draai aan het traditionele kasteelbezoek en zorgt voor een spannende uitdaging voor het hele gezin. Daarnaast biedt de mini-golfbaan van Château de Chimay plezier voor alle leeftijden, met elke hole geïnspireerd op de rijke geschiedenis van het kasteel. Leuk om te combineren met een afternoon Belgisch biertje! Dit is een plek die zowel de geschiedenisliefhebber als de avonturier blij wordt en ik zou echt aanraden om een tour te boeken en niet zelf door het kasteel te wandelen. Je ziet en hoort zoveel meer met een gids!

Kasteel van Chimay bezoeken met kinderen

Proeverijtje bij Distillerie de Biercée

Een bezoek aan Distillerie de Biercée doe je niet voor je kinderen, maar je kinderen zullen zich absoluut wel vermaken op het grote binnenplein terwijl je zelf de dranken en likeuren van deze distilleerderij ontdekt. Combineer een bezoek aan het eind van de ochtend met een lunch voor een gebalanceerde proeverij en een veilige terugreis in de auto.

Een uitstapje naar Distillerie de Biercée is misschien niet de eerste bestemming die in je opkomt voor een familie-uitje, maar terwijl wij ons onderdompelen in de wereld van sterke dranken en likeuren, ravotten de kinderen vrolijk op het ruime binnenplein. De distilleerderij, genesteld in het pittoreske Belgische landschap, biedt een unieke kans om de kunst van het distilleren van dichtbij te beleven. Het bezoek start vaak met een rondleiding door de stokerij, waar je een  inzicht krijgt in het productieproces van enkele van de fijnste Belgische spirits. De passie en het vakmanschap van de stokers zijn voelbaar in elke druppel. Na de rondleiding gaan we naar het naastgelegen café en kan er gespeeld worden in het erbij gelegen speeltuintje door de kinderen. De mogelijkheid om de verschillende likeuren en sterke dranken te proeven, zoals de beroemde eau-de-vie en gin, maakt de ervaring compleet voor ouders die net als wij houden van een bijzondere drank.

Distillerie de Biercée is een plaats waar traditie en moderniteit samenkomen, een unieke gelegenheid om te genieten van Belgische gastvrijheid met goed eten en drinken, terwijl de kinderen zich amuseren in de buitenlucht. Een uitje voor ouders die culinaire ontdekkingen willen combineren met familieplezier, want niet alleen de kinderen hebben vrij...

Klimmen bij Aventure Parc Wavre

Onze zoon, al van jongs af aan een echte avonturier, had altijd al de droom om een klimpark te bezoeken en kan niet wachten tot hij oud én groot genoeg is. En waar kun je nu beter terecht voor een klimavontuur met een kleuter dan in de Belgische Ardennen? Aventure Parc Wavre is voor ons eerste klimavontuur met het gezin een perfect klimpark. Hier kunnen zelfs de jongste avonturiers vanaf 5 jaar al echt klimmen, een zeldzaamheid die je niet vaak tegenkomt kan ik je vertellen!

Onze dag bij Aventure Parc Wavre is onvergetelijk. Het park biedt een breed scala aan uitdagingen, niet alleen voor de kleintjes maar ook voor ons als ouders. Van laser gamen tussen de bomen door tot het maken van gigantische sprongen op de trampolines voor ouders. De fun/kids tour is perfect afgestemd op de behoeften en vaardigheden van onze zoon van 5 jaar, terwijl de tyro kids en de fly line zorgen voor een dosis adrenaline en een glimlach die niet van zijn gezicht te krijgen zijn.

Gelegen in de prachtige omgeving van de Ardennen, maar verrassend makkelijk bereikbaar vanuit Henegouwen, is Aventure Parc Wavre een must-do voor elk gezin en neem de tijd om alles te ontdekken wat dit park te bieden heeft. Je gaat er absoluut geen spijt van krijgen.

Pairi Daiza, veel meer dan een dierentuin

Pairi Daiza wordt vaak beschreven als de dierentuin der dierentuinen en geloof me: dat is meer dan terecht! De dierentuin staat staat bekend om haar reuzenpanda's, maar is op zichzelf gewoon al een ware ontdekkingstocht. In dit Belgische dierenpark, gelegen in Brugelette, lopen we als het ware door verschillende werelden, van een authentiek Chinees theehuis tot de weidse savannes van Afrika.

Een van de meest opvallende kenmerken van Pairi Daiza is de diversiteit aan gebieden binnen het park. Elk gebied is ontworpen met een oog voor detail dat je zelden ziet in traditionele dierentuinen. Het Chinese gebied, bijvoorbeeld, is niet alleen de thuisbasis van de beroemde reuzenpanda's, maar ook van een prachtig nagebouwd theehuis waar wij genieten van een traditionele thee ceremonie. Een dagje Pairi Daiza kan ik wel bijna een culturele reis noemen!

De speeltuinen in Pairi Daiza zijn de beste volgens onze kinderen. Ze zijn zo ontworpen dat ze naadloos aansluiten bij de verschillende themagebieden van het park. Pairi Daiza gaat verder dan alleen aapjes kijken, het biedt bezoekers een educatieve ervaring. Je leert namelijk ook wat over het behoud van soorten en hun natuurlijke habitats bij deze dierentuin. Het park is betrokken bij verschillende internationale fokprogramma's, waaronder die voor bedreigde soorten zoals de reuzenpanda, wat bijdraagt aan de wereldwijde inspanningen voor natuurbehoud.

Pairi Daiza is regelmatig geprezen als de ultieme dierentuin, en dat is echt niet overdreven! Bekend om de reuzenpanda's, biedt deze dierentuin op zichzelf al een avontuurlijke reis.

Wat Pairi Daiza echt uniek maakt, is de aandacht voor detail in werkelijk elke tuin, elk verblijf en elke ervaring die je ziet. Alles lijkt hier af te zijn! Met zijn uitgestrekte tuinen, indrukwekkende architectuur, en een verscheidenheid aan dieren, biedt Pairi Daiza een onvergetelijke ervaring die je nergens anders vindt in mijn ogen. Je gaat op reis rond de wereld, zonder België te verlaten en eigenlijk vinden wij één dag te kort om alles goed te kunnen zien.

Paira Daiza dierentuin

Dit moet je weten voor je bezoek aan de Ardennen met kinderen

Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de Ardennen met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Tiny house in de Ardennen met kinderen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.