Le Château de Chimay kindvriendelijk
Belgische Ardennen
Mireille Steegmans
Belgische Ardennen
09/29/2018
11 min

Op bezoek bij de prinses van het Kasteel van Chimay

09/29/2018
11 min

Als je in de Ardennen bent dan wil je toch minimaal wel een van de mooie kastelen die de Ardennen rijk is gaan bezoeken. Zit je vlakbij Chimay? Twijfel geen seconde en ga op bezoek in Chimay. Het Middeleeuwse kasteel van Chimay (Château de Chimay) in het zuiden van België kent een lange geschiedenis. Als we komen aanrijden zijn we onder de indruk van de ligging van dit kasteel dat op een rots ligt met uitzicht op de vallei van de rivier Eau Blanche. De website van Château de Chimay laat volgens ons weinig los over wat je er eigenlijk allemaal kunt verwachten. Als we op de binnenplaats van het kasteel aankomen, hebben we een geweldig uitzicht op het hele kasteel met aan de rechterkant de ui-vormige toren die zo kenmerkend en typisch is voor verschillende dorpen in deze streek.

Kasteel in Ardennen Belgie met kinderen

Terug in de geschiedenis van Le Château de Chimay

Onze tour start in het kleine kerkje aan de rechterkant van het kasteel. Hier hangt een fijne sfeer en de aankleding is prachtig. Daar maken we kennis met Émilie Pellapra, een dame die in de geschiedenis van het kasteel een belangrijke rol heeft gespeeld vanwege haar huwelijk met de toenmalige prins van Chimay. Een prins die de geschiedenisboeken inging als ‘le grand prince’ vanwege zijn lengte van 2.02 meter, erg groot voor die tijd. We nemen je mee naar Château de Chimay.

Ridders, jonkvrouwen, prinsen, prinsessen, mythes en andere spannende verhalen. Onze kleuter is er dol op! We rijden naar het kasteel van Chimay om meer dan 1000 jaar geschiedenis te ontdekken en om op bezoek te gaan bij de prinses.

Kasteel van Chimay is een must in de Ardennen

Ridders, jonkvrouwen, prinsen, prinsessen, mythes en andere spannende verhalen. Onze kleuter is er dol op! We rijden naar het kasteel van Chimay om meer dan 1000 jaar geschiedenis te ontdekken en om op bezoek te gaan bij de prinses. Helaas lukt dat laatste niet, want de prinses gaat twee keer per week naar de kapper en laat dat nu net zijn op de dag dat wij een bezoek brengen. Kom je naar het Kasteel van Chimay als de prinses wel thuis is, dan heb je serieus een grote kans om haar zelf te ontmoeten. De prinses is overigens zelf 30 jaar gids geweest in het museum, wat hadden we graag een persoonlijke rondleiding van haarzelf gehad.

Kasteel Prinses van Chimay

Als ridder rondlopen in het kasteel

Bij binnenkomst in het dorpje Chimay parkeren we onze auto aan de voet van het kasteel en we lopen naar boven. Parkeren is hier gratis. Als we het kasteel met toren in een typische ui-vorm zien dan valt onze mond toch wel open. We hebben veel gezien, maar hier hangt gewoon echt een magische sfeer. Het plaatje is top, de lucht strakblauw en het ridderpak met zwaard voor onze kleuter ligt al klaar om aangetrokken te worden. In het winkeltje waar ook de toiletten zijn en je een entreekaartje moet kopen, kun je meteen een leuke gratis foto van je gezin maken om naar huis te sturen.

Prinses van Chimay

Kapel met een dak in ui-vorm

Even terugkomen op die toren met een dak in de vorm van een ui. De oplettende kijker ziet dat deze torenvorm typisch is voor de dorpen in de omgeving. Let dus maar eens op als je in de omgeving rondrijdt. Wij maken er een spelletje van op de terugweg: ui-vormige torens zoeken. In de toren is een kleine kapel waar vooral het standbeeld van de vrouw van ‘le grand prince’ opvalt. Haar man werd overigens zo genoemd vanwege zijn lengte van meer dan twee meter. Opmerkelijk voor die tijd. Kijk maar eens goed naar het beeld van deze dame? Zie je de traan onder haar oog en de dolk in haar hart? Dit beeld is overigens van Émilie Pellapra de Chimay.

Kasteel van Chimay Ardennen

Historie van het kasteel

We worden rondgeleid door het kasteel dat in 1935 compleet uitbrandde tijdens een bijna alles verwoestende brand. Een rondleiding met de verhalen van vroeger maakt een bezoek compleet. We komen zoveel meer te weten over markante personen uit de geschiedenis waaronder Karel V, een voorvader van onze Koning Willem-Alexander en ook maken we kennis met de huispapegaai Majesty. De papegaai woont in een van de zalen waar met regelmaat nog gebruik van wordt gemaakt voor speciale gelegenheden en diners van de familie. Majesty hoort duidelijk bij het interieur en heeft ook haar eigen geschiedenis door ooit eens dagenlang in de bossen te bivakkeren nadat ze was weggevlogen.

Kasteel van Chimay bezoeken met kinderen

Kapel Kasteel van Chimay

Geschiedenis komt tot leven

Wat zo ontzettend leuk is in dit kasteel van Chimay is dat er niet overal lijnen gespannen zijn waar je achter moet blijven. Nee, je mag hier onder begeleiding zelfs een complete ridderoutfit aantrekken, voelen hoe zwaar zo’n zwaard nu eigenlijk is en hoe onhandig die stalen handschoenen van ridders eigenlijk kunnen zijn. Kortom: interactief en zoveel te zien en beleven. Hier komt de geschiedenis tot leven en dat is machtig mooi met een kind kunnen wij je vertellen! Verborgen deuren brengen je naar kelders en een prachtig balkon dat uitkijkt op het theater. Natuurlijk alles onder begeleiding, want je kunt niet zomaar op eigen gelegenheid rondstruinen.

Leuke kastelen in de Ardennen met kinderen

Het kasteel en Chimay bier, wat is eigenlijk de link?

De geschiedenis vertelt dat de monniken van Chimay in het verleden werden uitgenodigd op het Kasteel van Chimay. En dat dit het begin was van het brouwen van het bier van Chimay. Dat bier wordt overigens gebrouwen in de abdij. In Nederland zijn er nog maar twee abdijen waar bier wordt gebrouwen zoals in de abdij van Chimay, namelijk in Achel en Zundert. Het bier van Chimay is bekend over de hele wereld als Belgisch speciaalbier. Er zijn drie elementen die het abdijbier van Chimay een authentiek bier maken:

  • Het is door monniken gebrouwen
  • Het geld dat wordt verdiend, vloeit terug in de maatschappij
  • Het bier wordt in de abdij zelf gebrouwen

Wat zo ontzettend leuk is in dit kasteel van Chimay is dat er niet overal lijnen gespannen zijn waar je achter moet blijven. Nee, je mag hier onder begeleiding zelfs een complete ridderoutfit aantrekken, voelen hoe zwaar zo’n zwaard nu eigenlijk is en hoe onhandig die stalen handschoenen van ridders eigenlijk kunnen zijn.

Zo’n prachtig en intiem 3D theater zagen wij nooit eerder

De dame die rondleidt vraagt ons als we in een van de prachtige zalen achter in het kasteel staan of we een deur kunnen ontdekken. Na even zoeken vinden we een achteraf deurtje en maken het open. We belanden op het balkon van een prachtig theater dat dateert uit 1850. Onze kleuter reageert direct: oh wauw dit is echt mooooi!. Leuk dat hij dit zo weet te waarderen en hij heeft gewoon gelijk. Het theater is werkelijk prachtig. Je zult hier met je gezin maar een mooie film kunnen kijken op een vrije en regenachtige dag als het theater gesloten is voor bezoekers.

We kijken een 3D film in dit prachtige theater dat door Émilie Pellapra de Chimay werd gebouwd. Dit is de Émilie waar we eerder een beeld van zagen staan in de kapel rechtsvoor het kasteel (als je aan de achterkant staat op de parkeerplaats). Tijdens de brand in het kasteel liep dit theater gelukkig alleen maar waterschade op, want het zou eeuwig zonde zijn als dit verwoest was.

Theater in Kasteel van Chimay

Intieme concerten en een 3D film

In het theater worden met regelmaat concerten gegeven vanwege de geweldige akoestiek. We gaan de concertagenda in de gaten houden, want er hebben ook wat bekende namen opgetreden in dit intieme theater waaronder Glenn Miler. Dat moet een absoluut spektakel en kippenvelmoment geweest zijn. En het blijkt ook nog eens heel betaalbaar te zijn om een concert hier bij te wonen.

Wij kijken in het theater met onze 3D bril op naar een film over het kasteel en zijn historie. De film is in meerdere talen te volgen via de tablet met WiFi die je bij de ingang kunt huren. Dit is echt vernieuwend en onze kleuter kijkt vol spanning tot het eind om vervolgens een stortregen aan vragen te stellen. Vooral de vluchtroute onder het kasteel die in de 3D film aan bod komt, heeft indruk gemaakt. Hij vraagt of je daar kunt komen en wat blijkt: de ondergrondse gang is er nog steeds! Zo komt een verhaal dus echt tot leven!

3D film kasteel van Chimay

Restaurant met een Gault Millaud vermelding

We krijgen de kans om binnen te kijken bij het naastgelegen restaurant bij het Kasteel van Chimay: LO’riginal. Het is een ondergronds restaurant, klein en intiem. De lange tafel die er nog staat wordt voor feesten en partijen gebruikt en ook voor concertgangers die in het Kasteel van Chimay zijn geweest. Je kunt hier exclusief eten en op het terras genieten van de zon met uitzicht op het kasteel en de prachtige natuur van de Belgische Ardennen tegen een schappelijk bedrag.

LOriginal- restaurant in Chimay

In het theater worden met regelmaat concerten gegeven vanwege de geweldige akoestiek. We gaan de concertagenda in de gaten houden, want er hebben ook wat bekende namen opgetreden in dit intieme theater waaronder Glenn Miler. Eten kan daarna bij LO’riginal!

Het Kasteel van Chimay met kinderen

We kunnen wel stellen dat het kasteel van Chimay veel interactieve elementen heeft. De informatie op de tablet die je door het kasteel leidt is compleet. Hoewel hij minder persoonlijk is dan de oude rondleiding die nog werd ingesproken door de prinses zelf. We beleven echt met ons gezin het hele kasteel, knuffelen met de mascotte van het kasteel, zien de kelders met de geheime vluchtroute en komen op de hoogste balustrade van het theater. Wauw, dit maakt indruk op ons allemaal. Het kasteel van Chimay moet absoluut op je lijstje staan als je de provincie Henegouwen in België met kinderen bezoekt.

Waar wordt dat bier van Chimay dan eigenlijk gebrouwen?

In Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay wordt het echte bier van Chimay gebrouwen. Het ligt vlakbij het kasteel van Chimay en we rijden ’s middags dus even door voor een lekkere lunch in combinatie met een bezoek aan de abdij. Chimay bier wordt dus in de Belgische provincie Henegouwen gebrouwen. Vanuit Espace Chimay loop je door de bossen in ongeveer een kwartiertje naar de abdij met haar mooie tuinen toe. Je kunt hier trouwens ook met de auto komen, parkeren is gratis. De wandeling door de bossen is mooi, maar voor onze kleuter hoeft het even allemaal niet meer met de hitte. We vinden het leuk om een kijkje te hebben genomen hier, maar eerlijk gezegd waren we blijer geweest met een lekkere frisse duik in het zwembad samen.

Speeltuin in Chimay

Chimay Experience

Chimay auberge de poteaupré

Direct naast de Chimay Experience ligt Chimay auberge de poteaupré, hier kun je heerlijk lunchen en kids kunnen hier maximaal vooruit in de speeltuin. Een perfecte plek om te genieten van de Belgische gastronomie: heerlijk eten in combinatie met een Chimay proeverijtje. Keuze uit 3 of 5 biertjes proeven. Zeker een aanrader, vooral na een bezoek aan het kasteel van Chimay. Ten eerste omdat het dichtbij is en ten tweede omdat de kwaliteit van zowel het eten, drinken als de speeltuin gewoon top is. Everybody happy!

Chimay biertjes

Proeverij Chimay bier België

Praktische informatie

  • Een bezoek aan Chateau de Chimay duurt ongeveer 1,5 uur. Wij hadden een gids die ontzettend veel te vertellen had en dan ga je eerder richting de 2 uur. Bovendien was de mascotte van Chimay er ook dus die moest uitgebreid geknuffeld worden!
  • De tour is in het Nederlands te volgen.
  • Je kunt een tablet huren aan de balie waarmee je de 3D film in het theater in je eigen taal kunt kijken. De 3D film draait op verschillende tijden. Wij zien de film zelf met de tablet en dat werkt perfect.
  • Het kasteel is niet het gehele jaar geopend. Het kasteel kan gesloten zijn op specifieke dagen dus check altijd van tevoren de openingstijden.
  • Parkeren kun je op verschillende plekken gratis rondom het kasteel, maar in de zomerperiode is het er natuurlijk erg druk. Bij het kasteel zelf is een parkeerplaats, maar door werkzaamheden is deze niet bereikbaar als wij het kasteel bezoeken. De ruimte is beperkt.

Dit moet je weten voor je bezoek aan de Ardennen met kinderen

Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de Ardennen met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Lunch Chimay auberge de Poteaupré

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.