Kasteel Hoensbroek = volop kasteelplezier in Zuid-Limburg met kinderen
Limburg
Mireille Steegmans
Limburg
02/07/2020
9 min

Kasteel Hoensbroek = volop kasteelplezier in Zuid-Limburg

02/07/2020
9 min

Na onze bezoek aan Kasteel Hoensbroek zijn wij verkocht: dit kasteel is echt gaaf met en zonder kids! Wij liepen er een halve dag rond en waren nog niet uitgekeken. Het sprak echt tot de verbeelding van onze 4-jarige kleuter. Op de bucketlist dus als je Zuid-Limburg met kinderen gaat bezoeken.

Kasteel Hoensbroek met kinderen

Kasteel Hoensbroek met kleine kinderen

Kasteel Hoensbroek met een peuter ontdekken

Vlak bij Heerlen ligt het kasteel dat in de volksmond lang “Gebrookhoes” werd genoemd: Kasteel Hoensbroek. We bezochten eerder o.a. Kasteel Heeswijk en Kasteel Ammersoyen. Kasteel Hoensbroek steekt wat ons betreft echt wel met kop en schouders uit boven deze twee kastelen als ik kijk naar de activiteiten die er voor kinderen te beleven zijn, vooral in de zomerperiode. Als we onze auto parkeren en over de brug onder de poort door lopen, komen we op de binnenplaats van het kasteel. Van hieruit hebben we meteen goed zicht op het kasteel en de hoofdingang daarvan.

Bij de kassa krijgen we uitleg over de kinderspeurtocht, de activiteiten tijdens de zomervakantie en we krijgen bovendien een tablet tas. Dat belooft een avontuur te gaan worden! Aan de voorbereiding en de hoeveelheid activiteiten waaruit je kunt kiezen zal het niet liggen. Met een tablet door een eeuwenoud kasteel, het voelt een beetje als back to the future.

Kasteel Hoensbroek

Is Kasteel Hoensbroek leuk met kinderen?

Deze vraag heb ik eigenlijk in de titel natuurlijk al beantwoord. Op deze vraag kan ik alleen maar met een volmondige en enthousiaste ‘JA!’ reageren. En dan spreek ik ook voor onze kleuter, want hij heeft het er nog steeds over en is volledig in de ban van ridders en musketiers. Maar waarom is Kasteel Hoensbroek leuk met kinderen? Dat ga ik je uitgebreid vertellen! We vallen meteen nadat we de kassa passeren al met onze neus in de boter. Een plein vol met oud Hollandse spelen lacht ons uitnodigend toe. Zie de grote glimlach op de foto van onze kleuter, hij wil het allemaal maar wat graag gaan ontdekken. Balanceren op een balk als een echte musketier terwijl je ieder moment omver kan worden geduwd, ringen gooien, stelten lopen, vis vangen, kegelen en een soort steekspel voor echte kleine ridders. En dit is nog maar het begin!

Zuid-Limburg met een kind

Oud Hollandse spelen

Oud Hollandse spelen: kegelen

Hoe oud is Kasteel Hoensbroek eigenlijk?

Ik moet mijn kleuter echt meesleuren naar het begin van onze speurtocht, want anders waren we minstens nog een uur langer op het plein met de oud Hollandse spelen gebleven. Stiekem vond ik zelf het steltlopen, kegelen en ringen werpen ook leuk. Even lekker ongegeneerd kind zijn en meedoen. Heerlijk toch? Het weer was wat wisselend op de ochtend dat wij Kasteel Hoensbroek bezochten. Het ideale aan dit kasteel is dat je binnen- en buitenactiviteiten mooi kunt afwisselen. Is er af en toe een buitje, dan is Kasteel Hoensbroek dus gewoon prima te bezoeken.

Tijd dus om nu echt naar binnen te gaan . De eerste opmerking van mijn kleuter als we over de (ophaal) brug en door de poort van Kasteel Hoensbroek lopen is: ‘Hoe oud is dit kasteel eigenlijk mama? Ik vind het wel mooi! En wie zijn die meneer en mevrouw daar?’ Kortom: meteen al heel veel te zien voor kinderen als ze nog niet eens in het kasteel zijn. Waar ik even ogen en oren tekort komt en kijk waar we precies naartoe moeten lopen, lijkt mijn kleine wereldreiziger alles al gezien te hebben. We lopen even terug naar de toegangspoort waar Isabelle en Honoré worden voorgesteld, de dame en heer die centraal staan in het verhaal dat je door Kasteel Hoensbroek brengt met behulp van de tablet. Maar eerst…. kasteelspeuren!

Leuk kasteel in Limburg met kinderen

Kasteel Hoensbroek met gezin

Kasteel Hoensbroek


Tijd om te gaan kasteelspeuren

We beginnen met de kasteelspeurtocht ‘Musketiers in Kasteel Hoensbroek!’ voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Deze gratis speurtocht begint zodra we de stenen trapjes naar de groene houten deur op lopen. Daar ontmoeten we direct Koning Lodewijk XIV en Prins Willem van Oranje, het beantwoorden van de vragen kan beginnen! Er zijn twee verschillende kinderspeurtochten. De speurtocht die wij doen en een kasteel speurtocht voor kinderen van 7 t/m 9 jaar. De route die je loopt is gelijk, maar de moeilijkheidsgraad van de vragen varieert. Mijn kleuter vindt het direct al geweldig en wil het liefst op een maximaal tempo door het kasteel racen.

Waarom? Als je een vraag hebt beantwoord, dan pak je een kaartje met ‘waar’ of een kaartje met ‘niet waar’ uit een schatkist. Alle kaarten samen maken vervolgens een puzzel aan het eind van de speurtocht. Mijn kleuter kan niet wachten om die puzzel te maken, daar is hij dol op! Maar eerst verkleden we ons als een musketier, ontdekken we hoe zwaar kanonskogels zijn, hoe je een zwaard vast moet houden, hoe je schrijft met een veer en hoe een paardenskelet eruit ziet. En dat is zeker niet alles! De speurtocht die wij doen is gewoon echt leuk voor deze leeftijdscategorie. We houden van het educatieve element.

Kinderspeurtocht Kasteel Hoesbroek

Skelet paard

Zoeken naar QR-codes en kijken naar de kasteelsoap

Vraag bij de kassa van Kasteel Hoensbroek naar een tablet met tablet tas om op een andere manier kennis te maken met de familie Hoensbroek. Met de tablet kun je de QR-codes scannen die je in het hele kasteel tegenkomt. Voor onze kleuter een sport en al snel loopt onze zoektocht naar QR codes dwars door de speurtocht heen. Scan de QR-code met de tablet en je wordt meegenomen in de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek. In de tabletfilmpjes staat Isabelle en Honeré centraal, de verhalen zijn gesitueerd in het kasteel dus het is erg herkenbaar voor kinderen. Honoré was een collega van musketier d’Artagnan die voor oudere kinderen wel bekend is. Isabelle en Honoré worden verliefd en trouwen in het geheim met elkaar. Hun relatie wordt niet goedgekeurd en Isabelle wordt zelfs onterft van het Hoensbroekse erfdeel. Op basis van deze historische feiten is een modern verhaal gefilmd.

Mijn kleuter vindt de filmpjes leuk, maar echt begrijpen doet hij ze (gelukkig) nog niet. We zien dan ook niet alle films, maar de indruk die ik er van krijg is in ieder geval goed. Het is wel echt voor oudere kinderen als ik kijk naar het taalgebruik. Maar het zoeken van de QR-codes was een sport op zich voor mijn kleuter en voor mij als volwassene waren de films zeker leuk om te zien om spelenderwijs kennis te maken met de geschiedenis.

Kasteel in Zuid-Limburg met kinderen bezoeken

Tablet tas Kasteel Hoensbroek

Tablet Kasteel Hoensbroek


Eenvoudige lunch op het binnenplein

Als de speurtocht is afgelopen, is de spanningsboog van mijn kleuter echt wel op. We lopen inmiddels dik 1,5 uur in het kasteel rond en hebben honger gekregen. Tijd dus om eerst even wat te gaan eten op het binnenplein. Dan kunnen we daarna nog even rondkijken in de zaal van het kasteel waar we nog niet zijn geweest. Bovendien willen we allebei ook wel leren handboogschieten. Op het binnenplein staat een eenvoudig stalletje waar je wat simpels kunt eten. Verwacht geen uitgebreide lunch, maar een tosti en zacht broodje met beleg is hier wel te krijgen. En natuurlijk een lekker stuk Limburgse vlaai met een lekkere Latte Macchiato of iets anders te drinken. Prima wat ons betreft.

Als je wilt, kun je picknicken in de weide naast het kasteel, dat heeft ook wel wat met zicht op Kasteel Hoensbroek. Handig om dan zelf wat te eten mee te nemen. In totaal zijn wij ongeveer 4 uur bij Kasteel Hoensboek geweest. Wat we dan allemaal hebben gedaan? Veel!

  • Uitgebreid de Hollandse spelen gespeeld;
  • De speurtocht voor kinderen van 4 t/m 6 jaar gevolgd;
  • Leren handboogschieten;
  • Lekker gelucht op het terras op de binnenplaats;
  • Gezocht naar QR-codes en filmpjes gekeken.

Kasteel Hoensbroek met een kind

Virtuele schatjacht

Briljant is de virtuele schatjacht door het kasteel die je direct vanuit thuis kunt starten. Op deze manier maak je in verschillende tijden kennis met het kasteel en de verhalen die er te vertellen zijn. Een betere voorbereiding op je echte bezoek is er volgens mij niet. Fantastisch vinden mijn kinderen deze virtuele schatjacht, vooral mijn 9-jarige, onze 2-jarige peuter snapt het uiteraard nog niet echt.

Entree Kasteel Hoensbroek en meer…

Groot voordeel: je kunt bij Kasteel Hoensbroek gratis parkeren. Het kasteel is bijna elke dag geopend, behalve op bepaalde feestdagen en met een Museumkaart kun je gratis naar binnen. Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen gratis naar Kasteel Hoensbroek. Met oudere kinderen schijnt de Musketiers Familietocht een mooie uitdaging te zijn. Je betaalt een extra toeslag voor deze Musketiers familietocht en krijgt daarvoor een speurboekje én een speurderstasje. De familietocht is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar en de verovering van Maastricht staat centraal.

Kompas leren lezen in Kasteel Hoensbroek

Handige tips voor je bezoek aan Kasteel Hoensbroek

  • Wij hadden voor ons bezoek aan Kasteel Hoensbroek ongeveer 3 uur nodig. Het is handig om wat te eten en te drinken mee naar binnen te nemen, zodat je tussendoor even kunt uitrusten op het plein met een kind als de horeca niet geopend is.
  • Kasteel Hoensbroek is goed toegankelijk voor mensen met een buggy en ook voor mensen met een rolstoel. Er zijn invalidenparkeerplaatsen op eigen terrein of binnen 50 meter. Verder heeft Kasteel Hoensbroek als enige kasteel in Nederland een lift en is grotendeels buggy- en rolstoelproof.
  • De parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren ligt voor de eerste loopbrug. Om hier te komen, zet je in je navigatiesysteem de Juliana Bernardlaan in Hoensbroek.
  • Tijdens activiteiten en evenementen kunnen er andere entreeprijzen gelden, bijvoorbeeld de extra toeslag voor de Musketiers familietocht.
  • Met een Museumjaarkaart kun je gratis naar binnen.
  • Tentoonstellingen kunnen wisselen, daardoor blijft het museum ook dynamisch bij meerdere bezoeken.

Zin in een weekendje, (mid)week of vakantie naar Zuid-Limburg met je gezin? Zeker doen, wij hebben het idee dat we nog lang niet zijn uitgekeken in dit stukje Nederland.