Weekendje weg in het gezellige Delft met kinderen
20 november 2016 
12 min. leestijd

Weekendje weg in het gezellige Delft met kinderen

Delfts is bij veel mensen bekend vanwege het Delfts blauw. En als je dan naar het Delfts Blauw Museum gaat om te kijken hoe bijvoorbeeld Nijntje in Delfts blauw eruit ziet, combineer het dan zeker met een dagje of liever nog weekendje Delft met kinderen.

Wat je zeker moet doen in Delft met kinderen

Wij zijn samen al zeker meer dan 20 keer in Delft geweest en Delft verveelt nooit! We waren in Delft bij het opgaan van de zon en ook op zomerse avonden en het ondergaan ervan. Het is natuurlijk heerlijk om met mooi weer door de straten van Delft met kinderen te slenteren. Er is echt genoeg te zien, Delft heeft gewoon echt sfeer. Leuke winkeltjes, mooie gevels, natuurlijk de kanalen met leuke bruggetjes en de mogelijkheid om er zelfs op te varen. En dan de gezellige straatjes, restaurants, de markt welke zelfs één van de grootste historische pleinen van Europa is met aan de ene kant het stadhuis en aan de andere kant de Nieuwe Kerk. Ga ook zeker op één van de gezellige pleinen op het terras zitten om de stad eens even rustig op je te laten inwerken.

De Beestenmarkt met Kobus Kuch

Op de Beestenmarkt is voor Café Kobus Kuch een zandbak voor kinderen. Kortom: je kunt zeker een weekendje uittrekken als je deze leuke historische stad wilt gaan bezoeken met je gezin. Sla de verschillende musea niet over en breng een bezoek aan onder andere het Science Centre en het Delfts Blauw museum. Kom bij voorkeur met de trein. Handig, want in Delft kun je alles te voet doen. Geen parkeerkosten en ook nog eens een prachtig nieuw station met leuke roltrappen. Je loopt direct het centrum in en je hoeft geen parkeerplaats te zoeken voor je auto. Wil je toch met de auto gaan? Parkeer dan bij IKEA en loop de stad in. Met een kind ben je ongeveer een kwartiertje onderweg. Parkeren op de meubelboulevard bij o.a. de Gamma is ook optioneel en gratis, maar eigenlijk niet toegestaan als je de meubelboulevard niet bezoekt.

Station Delft met kinderen

Het station van Delft is recent gerenoveerd en een schouwspel op zich

Stadsbakkerij de Diamanten Ring

Wil je ’s middags een lekker vers broodje eten of liever gewoon wat te snoepen kopen, ga dan naar het historische pand van Bakkerij de Diamanten Ring. Dit pand is speciaal en in vroeger tijden zat hier een herberg met de naam ‘De Diamant’. Maar waarom is deze stadsbakkerij dan zo speciaal? Bekende mensen uit onze vaderlandse geschiedenis sliepen in de herberg. De meest bekende was misschien wel Balthazar Gerards. Hij sliep in de herberg in de nacht voordat hij prins Willem van Oranje in de Prinsenhof in Delft doodde. Tegenwoordig is op die plek Museum Prinsenhof Delft gevestigd. Je kunt bij Museum Prinsenhof zelfs nog de kogelgaten zien van de moordpartij.

Bakkerij De Diamanten Ring wil Willem van Oranje blijven eren en bakt daarom een speciaal Willem van Oranje-brood, erg lekker! Dit vruchtenbrood wordt gemaakt van boterstollendeeg en is gevuld met abrikozen, kokos, kaneelspijs en hazelnoten.

Science Centre Delft

Wil je weten wat er nu eigenlijk bij de Technische Universiteit in Delft wordt gedaan? Science Centre Delft geeft bezoekers een kijkje in de keuken van de TU Delft en laat zien waar de Universiteit en haar leerlingen zich dagelijks mee bezighouden. Erg interessant, vooral voor kinderen die hier interesse in hebben natuurlijk. En bovendien leerzaam voor ouders. Je gaat hier bijvoorbeeld een rijdende robot zien en je mag zelf aan de slag gaan om nieuwe technieken te testen. Je kunt daarvoor meedoen aan een inloopworkshop onder begeleiding van studenten van de TU. Wat erg leuk is, is dat je hele bezoek aan het Science Centre eigenlijk een uitdaging en zoektocht is. Geen voorgekauwde informatie, maar zelf leren en ontdekken.

Voel je samen met je kind(eren) een dagje een echte onderzoeker of technicus. Science Centre Delft is voor een kleuter nog niet heel geschikt, wij schatten in dat het vanaf ongeveer 7 jaar erg interessant wordt voor kinderen, omdat ze dan meer begrijpen wat ze testen en wat er gebeurd. Direct naast het Science Museum ligt een botanische tuin waar je met een museumjaarkaart gratis naar binnen mag. De tuin is ontstaan door de behoefte om planten te kweken voor onderzoek en onderwijs. Je vindt hier onder andere een klein blote voetenpad, thematuinen en verschillende kassen.

De kerken van Delft

Veel ouders slaan kerken over tijdens bezoekjes aan bijvoorbeeld steden als Praag en Parijs. Zonde! En dat geldt ook voor de kerken in Delft. Als je zelf een beetje creatief omgaat met alles wat je kunt zien in kerken, dan is een kerk voor een kind ineens wel interessant. Wij bezoeken zeker niet alle kerken, alleen de meest interessante. Tegenwoordig is het zelfs zo dat onze kleuter de kerken spot, omdat hij zelf nieuwsgierig is naar de binnenkant. En een kaarsje aansteken waarmee we een kerk dan sponsoren voor het onderhoud hoort er dan bij. Plan een bezoekje aan de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk in Delft op zaterdag vanwege de kerkdiensten op zondag. Ze zijn op zondag daardoor niet open voor een bezoek.

De Nieuwe Kerk

De meest interessante kerk van Delft vinden wij de Nieuwe Kerk. Geen idee waarom hij nog zo heet, want het bouwwerk dateert van eind 13e eeuw. De Nieuwe Kerk is beroemd en bekend, omdat je er het praalgraf van Willem van Oranje vindt. Het is wel duidelijk dat Willem van Oranje nog volop ‘leeft’ in Delft, je komt hem tijdens een weekendje Delft met kinderen zeker weten meerdere keren tegen. In de Nieuwe Kerk worden alle leden van het Koninklijk Huis begraven en op televisie zul je de Nieuwe Kerk dus zeker nog eens gaan zien. De toren van de Nieuwe Kerk kun je beklimmen voor een leuk uitzicht over Delft en omstreken. Zeker doen! Het is wel voor kinderen vanaf 6 jaar vanwege de veiligheid.

Kerk in DelftRoyal Delft, het Delfts Blauw Museum

Wat ik me nog heel goed kan herinneren van mijn eerste bezoek aan Royal Delft is de prachtige beelden van Nijntje die in Delfts Blauw werden beschilderd. Niet goedkoop, wel ieder uniek en met de hand gemaakt. De mensen die bij Royal Delft werken zijn echte kunstenaars wat mij betreft. Het Delfts Blauw museum is de enige overgebleven aardefabriek uit de 17e eeuw en dat alleen al is bijzonder. Je kunt tijdens een rondleiding echt van dichtbij zien hoe alles hier met de hand wordt beschilderd en hoe het bakken en vormen van het aardewerk wordt gedaan. Je krijgt dus inzicht in het hele productieproces en de geschiedenis van Delfts aardewerk. Wat zo leuk is, is dat je in de stad zelf allerlei winkeltjes vindt met antiek en ook veel Delfts blauw. Erg leuk om als souvenir wat mee te nemen.

Je kunt bij het Delfts Blauw museum komen via het water. Vaar over de grachten van Delft met Delft Blue Line waarbij je ook een bezoek brengt aan de historische aardewerkfabriek. Vervolgens vaar je na het bezoek weer terug naar naar het historisch centrum om Delft met kinderen nog verder te ontdekken.

Slapen in Delft met kinderen

Wij hebben zelf in Delft op verschillende locaties geslapen en kunnen de volgende accommodaties met kinderen aanbevelen:

Uit eten in Delft met kinderen

Stromboli (Italiaans)

Genieten van een lekkere Italiaanse pizza of pasta waar je als ouder ook nog keuze hebt uit een lekkere wijn, want Stromboli biedt een combinatie van een restaurant en wijnbar.

Tapas & Mezzes (Grieks / Mediterraans)

Dit sfeervolle restaurant heeft een all you can eat concept waardoor je dus lekker van de Griekse en Mediteraanse gerechten kunt genieten…onbeperkt.

Peking Wok (Chinees)

Voor een vaste prijs onbeperkt eten. Kinderen betalen minder en kunnen zelf kiezen wat ze lekker vinden. Iets lekker van de tepanyakki plaat of toch liever lekkere saté van de grill?

Ook leuk om te lezen:

KINDVRIENDELIJK OVERNACHTEN

GLAMPING IN NEDERLAND

OVERZICHT ALLE PROVINCIES

Online reisgids Nederland

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.


✅ Mobile proof, één overzicht met uitjes per provincie

✅ Inclusief fijne plekjes om te overnachten in eigen land

arrow_drop_up arrow_drop_down