Parkstad Limburg, Continium met kinderen
Limburg
Mireille Steegmans
Limburg
08/23/2018
4 min

Discovery Museum Kerkrade, op en top kindermuseum

08/23/2018
4 min

Het Discovery Museum ligt aan de rand van Parkstad Limburg op het museumplein in Kerkrade, samen met Columbus Earth Center, Cube en Spark Tech Lab. Dit hele plein is opgezet als een plek waar je kennis vindt over wetenschap, technologie en design en waar kinderen dus veel kunnen leren.

Dit is Discovery Museum

Wat kun je verwachten in dit museum?

Teveel om op te noemen is mijn eerlijke antwoord! Trek maar gerust een dag uit voor een bezoek aan het Discovery Museum in Kerkrade, want dat heb je zeker wel nodig. Voor onze kleuter van 4 jaar was het eerlijk gezegd nog net allemaal een beetje too much wat er op hem afkwam. Al in de winkel bij de kassa wordt zijn interesse geprikkeld door de vele grappige dingen die er te zien zijn en die met ontdekken te maken hebben. Vervolgens lopen we naar de ingang om kennis te maken met een robot die ons in verschillende talen toespreekt, zelfs in het Limburgs. We kunnen de robot laten bewegen, praten en combinaties maken die uiteindelijk zinnen worden. Dit is erg leuk voor een kleuter! Vervolgens komen we in de zalen waar in verschillende thema’s allerlei proefjes en ontdekkingen te zien en doen zijn. Geweldig met kinderen vanaf ongeveer 6 jaar schat ik in. Het concept vind ik vernieuwend en leerzaam. Vooral dat laatste vinden wij altijd wel belangrijk.

Wij beginnen met een quiz nadat we uit het Time Warp Theater komen en we strijden tegen elkaar, vervolgens ontdekken we meer over het bewaren van etenswaren, zwaartekracht, machines, het menselijk lichaam, het Limburg van vroeger…en nog heel wat meer!

Continium Discovery Center

Doen en ontdekken Discovery Museum

Het Discovery Museum presenteert zichzelf als een interactief doe- en ontdekmuseum en dat omschrijft eigenlijk precies wat je er allemaal kunt verwachten. Er zijn vaste tentoonstellingen in het Discovery Museum, maar ook wisselende expo’s. Voor alle leeftijden is er wat te doen in het  LAB bij het Discovery Museum. Je kunt kiezen wat voor gadget je zelf wilt maken en tegen een kleine vergoeding kun je helemaal zelf aan de slag gaan. Trek maar even wat tijd uit, want hoe ouder je bent, hoe meer uitdaging!

Science Lab Continium

Leren over de stokstaartjes in Columbus Earth Center

Na onze eerste ontdekkingsreis door Discovery Museum is het tijd om even uit te gaan rusten en dat doen we in de bioscoop. We belanden bij een film over stokstaartjes. Je zou er zo zelf niet direct op komen om naartoe te gaan met een kleuter misschien, maar we vinden het juist allebei erg interessant! Wist jij dat stokstaartjes de schaamteloze zonaanbidders van de kalahari zijn? Wij ook niet en buiten dit feitje leren we nog veel meer over stokstaartjes, hun leefomgeving, hun manier van leven en hoe ze in groepen en een gevecht aangaan. Het moet gezegd worden, op het Museumplein in Limburg kun je uitgaan van een totaalervaring en Columbus Earth Center zou ik zeker meepikken als je bij het Discovery Museum bent. De lege zaal waarin wij zitten doet vermoeden dat veel bezoekers geen idee hebben wat ze eigenlijk kunnen verwachten en als je dan de entreeprijs ziet dan loop je niet direct warm natuurlijk.

In het Columbus Earth Center draaien trouwens nog meer films, dus kijk van tevoren even in de agenda of je naar de stokstaartjes gaat of toch liever een ondergrondse reis door de mijnen maakt of op ontdekkingstocht gaat door de heilige stad Jeruzalem. Met kleine kinderen zijn de stokstaartjes het meest geschikt.

Na ons 3D avontuur gaan we lekker wat eten in het restaurant dat erbij zit. Het moet even gezegd worden dat dit walhalla is voor mensen met allergieën of specifieke eetwensen of diëten. Heerlijk dat je hier gewoon je eigen salade bijvoorbeeld kunt samenstellen!

Continium discovery centerHoe werkt dat? Als je fiets dan gaan de balletjes omhoog!

Handig om te weten over het Discovery Museum

Je auto parkeer je achter het nabij gelegen station en van daaruit loop je over het spoor naar het Discovery Museum. Ben niet zo eigenwijs om je navigatie te volgen zoals wij dat deden, maar volg de bordjes ‘Parkeerplaats Discovery Museum’. Neem verder de volgende tips mee:

  • Trek zeker een hele dag uit voor het Discovery Museum.
  • Wij schatten in dat het Discovery Museum het leukst is voor kinderen van ongeveer 6 jaar.
  • Informeer naar de Science Show en de tijden waarop deze is bij de kassa.
  • Houd de wisselende exposities in de gaten zoals Lego Bricksworld inclusief concept store voor Lego fans.
  • Bestel je tickets online met korting en voorkom lange rijen, op daldagen betaal je ook nog eens een aantrekkelijk tarief.

Discovery Museum Zuid-Limburg

Zoek je meer leuke uitjes en musea in Zuid-Limburg? Ik schreef diverse blogs over uitjes in Limburg met kinderen en ik tip in het bijzonder het BloteVoetenPark in Brunssum en het kindvriendelijke Kasteel Hoensbroek.