BloteVoetenPark, het leukste bos in Zuid-Limburg
Limburg
Mireille Steegmans
Limburg
04/14/2021
7 min

BloteVoetenPark, het leukste bos in Zuid-Limburg

04/14/2021
7 min

Een blote voetenpad in een BloteVoetenPark. In een bos in Zuid-Limburg. Say what?! Ik heb er wel eens wat van gehoord en als het is wat ik denk dat het is dan vind onze kleuter het vast helemaal niets. Of toch wel…?

Geschikt voor jong én oud

Eerst even duidelijkheid geven over wat een blote voetenpad of specifiek het BlotenVoetenPark in Brunssum (Parkstad, Zuid-Limburg) nu eigenlijk is. Ondanks dat de naam het eigenlijk al verklapt. In het BloteVoetenPark laat je inderdaad je schoenen of slippers bij de ingang (en uitgang) staan en loop je alle kilometers door het bos op jawel…je blote kakkies!

Mijn kleuter heeft een hekel aan strand, vooral vanwege het zand dat hij tussen zijn tenen krijgt als hij in de zee is geweest. Ik ben dus wel even benieuwd met onze ervaringen in Sri Lanka vers in het geheugen of hij het wat gaat vinden dat blote voetenpad met modder en zand. Ik wil niet halverwege met een zeurende kleuter zitten die niet voor- of achteruit wil op deze eerste dag van ons moeder-zoon-weekend in Zuid-Limburg. Eén ding is zeker: jong en oud is vertegenwoordigd en is van plan om te gaan genieten op blote voeten. So let’s go!

Bos in Zuid-Limburg met kinderen

Het eerste blote voetenpad van Limburg

Mijn slippers en Lucas zijn Teva's zetten we in het daarvoor bestemde schoenenrek bij de ingang van het park. Tegen een kleine borg kun je gebruik maken van een kluisje. Ik besluit de rugzak mee te nemen voor foto- en filmmateriaal, als je dat niet wilt dan is een kluisje aan te bevelen. Er zijn stukken waar je liever zo min mogelijk bagage hebt, de stukken waar je over water van 1.20 m kunt gaan. Er staat een groepje mensen te wachten dat net hun schoeisel heeft uitgedaan en opgeborgen. Snel onze slippers wegzetten dus en doorlopen, want de geurtjes zijn pittig. Mijn kleuter begon al te piepen toen er één slipper uit was, moest hij zijn blote voet nou echt op het zand zetten? Ja, eigenwijze minipuber! Hij keek even moeilijk en begreep toen dat hij weinig keuze had met zijn Teva's inmiddels boven in het rek. Op naar de poort dus en naar dit leuke bos in Zuid-Limburg: wij gaan het blote voetenpad ontdekken! Het eerste blote voetenpad van Limburg om precies te zijn.

Wandelen in Zuid-Limburg krijgt zo een andere dimensie

We lopen voor een grote groep, maar mijn kleuter laat zich niet opjagen in dit Limburgse bos en loopt rustig door bakken met snippers, steentjes, kleikogels én door de eerste stukjes met modder. Dan komt het springen van de ene naar de andere steen en lijkt het ijs volledig gebroken. Eerst roept mijn kleuter nog dat hij voor ons samen de beste stukjes zal uitzoeken om te lopen, de meest schone en vlakke stukjes dus. Die belofte is hij gelukkig snel vergeten en binnen een kwartier zie ik hem alleen nog maar voor mij uit racen, vol enthousiasme. Ik geniet…en hij ook! Heuveltjes op, heuveltjes af, over oneffen stukken en samen met andere kinderen balanceren op boomstammen. Totdat we bij een groot modder-meer aankomen waar mijn kleuter behoorlijk diep in verdwijnt…

Wist je dat mensen die veel op blote voeten lopen veel minder vaak verkouden zijn?

BloteVoetenPark in Brunssum

Lopen op je blote voeten is gezond!

Het lachen wordt er niet minder om, dit smaakt naar meer. Wist je trouwens dat het lopen op je blote voeten erg gezond is? Als je op blote voeten loopt dan worden namelijk alle zenuwbanen onder je voeten gestimuleerd. Je gaat je spieren anders gebruiken. Je voet wordt wat breder en je hebt meer raakvlak met de ondergrond. Het resultaat is uiteindelijk dat alle reflexpunten onder je voeten worden gestimuleerd. En zo werkt dat bij jong en oud. En het maakt dan ook nog uit op wat voor ondergrond je loopt, want de verschillende zenuwbanen onder je voeten worden gestimuleerd door verschillende ondergronden. En dat is precies waarom blote voetenpaden waarschijnlijk steeds populairder worden.

Blote VoetenPad Zuid-Limburg

Ik snap het wel, want de ervaring is heerlijk. Het is toch bizar dat onze zoon die het haat om op blote voeten buiten te lopen binnen een kwartier om is en het geweldig vindt!? Zijn en mijn voeten en enthousiasme worden letterlijk getriggerd en we vinden het allebei heerlijk. Vooral de modderstukken zijn bij ons allebei al snel favoriet. Wie had dat gedacht dat wij met zoveel plezier door de bronnen van de eeuwige jeugd zouden lopen, alle hindernisbanen zouden nemen en het liefdeslaantje gingen trotseren.

Liefdeslaantje Blote VoetenPark

Onderweg even bijtanken

Het is niet de bedoeling dat je in het BloteVoetenPark gaat picknicken, maar een ontbijtkoekje en een lekkere Hollandse boterham met pasta zit wel in onze rugzak als we het pad trotseren. Bij inspanning heeft mijn kleuter zeker honger en dorst dus zonder eten op pad is geen optie in ons geval. Afval nemen we natuurlijk mee en laten we niet achter, er zijn onderweg prullenbakken waarin ik de verpakte grote boodschap ook keurig heb weggegooid. Eten en drinken kun je dus onderweg niets kopen.

Onderweg zitten een aantal elementen die te maken hebben met bewustwording. Zo stelt het ‘Labyrinth’ een levenspad voor dat je moet aanzetten tot nadenken. In de ‘Triade’ moet je duidelijke keuzes maken; wat zijn jouw keuzes? En dan is er de oneindige cirkel en de onthaastcirkel. Dit is iets om echt zelf te gaan beleven. In het BloteVoetenPark laat je inderdaad je schoenen of slippers bij de ingang (en uitgang) staan en loop je alle kilometers door het bos op jawel…je blote kakkies!

Blote VoetenPad Limburg

Betaalbaar uitje met kinderen, lekker in de natuur

Waarom wij het BloteVoetenPark zo leuk vinden? Het is anders dan een pretpark, dan ‘gewoon’ wandelen in een bos of dan een speeltuin. Het is vernieuwend en fun zo’n blote voetenpad! En daarbij komt dan ook nog dat een bezoekje aan dit leukste bos van Zuid-Limburg betaalbaar is. Voor twee tientjes ben je klaar als gezin met twee kinderen onder de 12 jaar en kun je je samen heerlijk vermaken. Trek je sportieve kleding aan en zorg dat je broek zeer kort is of makkelijk kan worden opgerold tot bijna bovenaan. Ik had serieus tot halverwege mijn bovenbenen in de modder gezeten als ik mijn kleuter niet had hoeven redden van een onderdompeling. Je bent dus gewaarschuwd…

En dat gewaarschuwd zijn geldt ook voor een sanitaire stop voordat je het park in gaat. Ik zeg: alle kids verplicht plassen. Dat deden wij ook, maar toch moesten wij onderweg een pit stop maken voor een grote boodschap. Het ging écht niet anders mama waren de wijze woorden van mijn kleuter toen hij zijn broek liet zakken achter een hutje waar hij even uit het zicht van iedereen was. Ik voel dat we steeds dichter bij onze eerste primitieve kampeer ervaring gaan komen op deze manier…

Leuk bos in Zuid-Limburg

Dresscode: blote voeten! Handig om vooraf te weten

We wisten vooraf niet precies wat we konden verwachten in dit bijzondere park in Zuid-Limburg. Gelukkig gaf de website van het BloteVoetenPark antwoord op de vragen die we hebben. Zo is het slim om een handdoekje mee te nemen, omdat na afloop onze voeten af te drogen. En als moeder maak ik me zorgen of ik ook om bepaalde hindernissen heen kan lopen. Het antwoord is ja weten weten we inmiddels uit eigen ervaring! En dat is fijn, want bij sommige modderbaden zit een kind van rond de 1.10 m bijna tot aan zijn navel in de modder.

De aanbevolen tijd voor het blote voetenpad is 1,5 uur. Wij zijn uiteindelijk dik 2,5 uur onderweg en dan moet ik er wel bij vertellen dat we voor de lange route hebben gekozen en dat we sommige attracties en klimdingen onderweg meer dan één keer hebben gedaan. Er is ook een korte route, maar dan mis je wel het een en ander als je het ons vraagt. We hebben gewoon lekker onze tijd genomen dus en dat was prima. Het is ook leuk om met iets oudere kinderen het pad ’s ochtends te lopen en om daarna naar minihaven te gaan of te lunchen bij de gezellige Brasserie ‘Schuttershuske’. En vervolgens kun je in de middag nog een keertje het BloteVoetenPark in gaan.

BloteVoetenPark in Brunssum

Praktische informatie en prijzen

Je kunt het blote voetenpad vanaf ongeveer 12°C al lopen als je goed bent aangekleed. Wat mij betreft is het BloteVoetenPark met een kind meer iets voor een zonnige zomerdag waarop je een short draagt. De modder gaat met mijn lengte van 1.72 m tot ongeveer halverwege mijn bovenbeen op een paar plekken. Natuurlijk kun je jezelf achteraf afspoelen.

Als ik achteraf terug kijk dan is mijn advies om te gaan lopen met een kind dat goed zelf kan stappen en wat afstanden kan afleggen, ongeveer vanaf 4 jaar dus. Ja, er kan een buggy mee. Is het handig? Nee, ik zou het een ramp vinden. Wacht tot je kindje oud genoeg is of kies anders voor een rugdrager. Het BloteVoetenPark is geopend van april tot en met oktober. Er zijn een aantal bijzondere openingsdagen rondom feestdagen.

Spelen in het bos

Trouwens ook een prettige bijkomstigheid: je kunt gratis parkeren bij het BloteVoetenPark in Zuid-Limburg. Er is niet overdreven veel parkeerruimte en wij staan zelfs in de groenstrook samen met een heleboel andere auto’s geparkeerd. We hebben geen bekeuring gehad, wellicht gedoogbeleid, maar dat weet ik niet zeker! Overigens geldt het goedkoop of gratis parkeren voor veel attracties in Parkstad Limburg, erg prettig!