Wild kijken met kinderen? Dat kan in het Koninklijk Wildpark Aardhuis
Gelderland
Mireille Steegmans
Gelderland
02/01/2023
7 min

Wild kijken met kinderen? Ga naar Koninklijk Wildpark Aardhuis

02/01/2023
7 min

Wild kijken met kinderen? Wildpark Aardhuis in Apeldoorn is nou echt zo’n onbekend plekje dat garant staat voor een leuk dagje wild spotten en het is tegelijkertijd voordelig dagje uit met het hele gezin.

Wild kijken met kinderen was nog nooit zo leuk!

Het Aardhuis is het voormalige jachthuis van Koning Willem III die het enorme chalet liet bouwen waar tegenwoordig de exposities zijn. Er is enorm stuk bos rondom het Aardhuis dat door Koning Willem III werd gebruikt voor de jacht. Nog steeds is dit Aardhuis in handen van de Koninklijke familie, maar het heeft een andere bestemming gekregen. Het Aardhuis laat bezoekers kennismaken met de natuur en je kunt er tegenwoordig dus wild kijken met kinderen.

Onze kleuter wil nadat we geparkeerd hebben het liefst meteen het bos in stormen om te gaan kijken naar herten. Eerst even wat informatie inwinnen en dan blijkt dat er op gezette tijdens rondleidingen zijn bij Het Aardhuis. Deze rondleidingen worden gegeven door vrijwilligers op zaterdag en zondag om 11.00 uur en om 13.00 uur. Op de woensdagmiddag om 13.30 uur zijn er ook rondleidingen. Let op! Dit geldt tijdens de zomermaanden en in de herfstvakantie. In de andere periodes zijn er alleen rondleidingen op afspraak tegen een geringe vergoeding. Om dat kans op wild spotten in de ochtend het grootste is, besluiten we om eerst op pad te gaan met de gids.

Mijn advies is: maak gebruik van de mogelijkheid om met een gids mee te gaan. Overigens zijn hier geen kosten aan verbonden op de gezette tijden. Je krijgt een schat aan informatie die je anders zou missen.

Aardhuis Apeldoorn

Wandelen door de natuur samen met een gids

Mijn advies is: maak gebruik van de mogelijkheid om met een gids mee te gaan. Overigens zijn hier geen kosten aan verbonden op de gezette tijden. Je krijgt een schat aan informatie die je anders zou missen. Al direct zien we een aantal hagedissen zitten die we zelf nooit hadden gezien, dus we zijn direct blij met onze keuze om met de gids mee te gaan die zelf ook kids heeft en dus al snel de handleiding van onze kleuter doorheeft. Hij wordt direct al betrokken bij alles. En heb jij wel eens een mestkever van dichtbij gezien? Wist je dat je nog veel meer dan alleen de leeftijd kunt aflezen aan de ringen van een boomstam? En weet je hoe spechten hun eten voorbereiden? Wild kijken met kinderen is meer dan alleen langs de dieren lopen bij Het Aardhuis. Je maakt hier écht kennis met het wild en alles daar omheen.

Hagedis in nederland

Leren over dieren en hun leefomgeving

We zoeken mestkevers, leren hoe houtskool vroeger werd gemaakt en ondertussen maken we de speurtocht zo goed als kan. Zeker weten dat je hier als ouders nog wat gaat leren, wij wel in ieder geval. Onze kleuter vindt ook de hutten die met takken zijn gemaakt erg leuk en zelfs met het zoeken naar wilde zwijnen (die we niet vinden) laat hij zich niet uit het veld slaan. Je leert over de dieren en hun leefomgeving en onze kleuter vond dat machtig interessant. Het is duidelijk waarom onze voorkeur steeds meer verschuift richting de natuur…

Opgezette roofvogel

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

De gids heeft een verrekijker mee en al snel krijgen we de kans om de eerste herten te zien. We moeten echt even goed kijken en zelfs onze kleuter lukt het uiteindelijk om ze te spotten. Soms weet je echt niet wat je nu precies ziet. Wat ontzettend leuk is, is het sporen zoeken. Want de dieren lopen natuurlijk ook op de paden waar wij lopen, alleen dan op andere tijdstippen.

En waar dieren lopen en je veel natuur bij elkaar hebt, daar heb je natuurlijk de kans op een tekenbeet op te lopen. Oftewel: even een uitgebreide tekencontrole doen als je het bos uitkomt. Ik had zelf beet en vond het beestje uiteindelijk pas ’s avonds toen ik thuis weer op de bank zat. Op de één of andere manier wist ik dat ik er eentje had, maar het was nou niet zo dat hij ontzettend opviel.

Wild kijken met kinderen

Holletje van de specht

Afgezaagde boom

Samen prachtige edelherten spotten

Het Aardhuis is de perfecte plek om edelherten te spotten, ook wel roodwild genoemd. Edelherten leven in roedels, groepen tot wel 25 stuks en die roedels komen tijdens voedertijd vlak bij het platform waar je ze dus van dichtbij kunt bekijken. Wel heel erg stil zijn, want anders stoor je de herten! Edelherten zijn herkauwers en eten onder andere gras, heide, blad, jonge scheuten van bomen en struiken, eikels, beukennoten, paddenstoelen en mossen.

Weet jij hoe een hert heet als hij zijn eerste gewei nog heeft? Dat soort antwoorden krijg je dus als je naar Het Aardhuis gaat en dat educatieve karakter vinden wij dus heel erg leuk aan Het Aardhuis. Echt kennismaken met de natuur en haar dieren. We lopen speciaal een minuut of 20-25 extra (retour) om te kunnen kijken naar de herten als zij ’s middags gevoerd worden bij de uitkijkplek. We zijn niet alleen, alle bezoekers hebben zich hier verzameld want het is een hoogtepunt van Het Aardhuis. We moeten even geduld hebben, maar dan komen de eerste dieren uit de bosjes om te eten. Machtig mooi en ontzettend bijzonder om zo dichtbij te kunnen staan en in de habitat van deze dieren te mogen zijn. Ik denk dat we op ongeveer 20 meter afstand staan of misschien zelfs nog wel minder. Wild kijken met kinderen is op deze manier echt gaaf!

Wild spotten op de Veluwe

Edelherten spotten met kinderen

Roofvogelshows bij het Aardhuis

Regelmatig zijn er roofvogelshows bij Het Aardhuis en die zijn zeker een leuke bonus horen wij van de vrijwilligers. Helaas geen roofvogelshow op de dag dat wij er zijn, maar de ruimte boven in Het Aardhuis alleen al is ook prima voor ons en voor onze kleuter. Hij kan hier kruipen door de tunnel zoals een das dat doet en kijken naar opgezette dieren. Erg interessant vindt hij het! En dan nog puzzels maken, verschillende balspelen doen en een aantal wilde dieren wel van héél dichtbij bekijken: opgezette dieren.

Wist je mestkevers wel 1 meter onder de grond kunnen graven? Je moet heel erg goed kijken om er eentje te vinden!

Handig om te weten en beste bezoektijd

Je kunt bij Wildpark Het Aardhuis gratis parkeren, een erg prettig gegeven. Bovendien wordt er niet moeilijk over gedaan als je buiten lekker je eigen krentenbollen, broodjes en boterhammen op eet. Om dit initiatief wat grotendeels draait op subsidies en vrijwilligers te sponsoren kopen wij een lekker toetje in de vorm van verse appeltaart met slagroom en een ijsje voor onze kleuter.

De grootste kans om wild te spotten heb je in de ochtend, maar dan ook echt in de vroege ochtend. Bij Het Aardhuis startten wij om 11.00 uur met onze rondleiding en zagen wij ook wild, het was alleen wat meer spotten en wachten geblazen. Heeft ook wel wat hoor! Neem trouwens zeker je verrekijker mee en als je graag foto’s maakt ook een camera met statief om mooie plaatjes te schieten.

Aardhuis Apeldoorn

Aardhuis Apeldoorn

Wild spotten met de boswachter

In Nederland zijn er meer mogelijkheden dan alleen Het Aardhuis als je wilt gaan wild kijken met kinderen. Hoewel de vrijwillige boswachters van het Aardhuis wel heel goed kunnen spotten!  Natuurmonumenten heeft een uitgebreid aanbod van wildexcursies waarvan er ook een aantal geschikt zijn voor kinderen. Natuurlijk heb je de meeste kans om edelherten te zien in de vroege ochtend, omdat ze dan grazen op open plekken. Draag sowieso geen opvallende kleding en maak geen geluid als je wild gaat spotten. En de kant is groot dat je zwijnen en reeën ziet bovendien!

Vliegend hert