Tips voor de Veluwe met kinderen
De Veluwe
Mireille Steegmans
De Veluwe
04/18/2024
17 min

Weekendje Veluwe? Tips voor een complete vakantie!

04/18/2024
17 min

De Veluwe met kinderen is altijd een avontuur wat ons betreft, je raakt er eigenlijk nooit uitgekeken en in ieder jaargetijde is hier wat te beleven! Fietsen of wandelen door dit uitgestrekte natuurgebied staat garant voor een dag vol plezier met je gezin. Wij maakten als enorme natuurliefhebbers al fiets- en wandeltochten over de Veluwe en bezochten al heel wat highlights. Zo is de Veluwe leuk voor een reis door het verleden als je een bezoek brengt aan de Hanzesteden in combinatie met een museumbezoek. Dit zijn mijn tips voor de Veluwe met kinderen!

Tips Veluwe met kinderen

Waar ligt de Veluwe nu precies?

De Veluwe is een van de parels van Nederland, een natuurgebied dat zich uitstrekt over de provincie Gelderland. Het gebied is bekend vanwege haar prachtige natuur, van dichte bossen en heidevelden tot zandverstuivingen en landgoederen. Het landschap is een overblijfsel van de laatste ijstijd en vormt nu het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland.

De Veluwe beslaat grofweg het gebied tussen de steden Apeldoorn, Arnhem, Ede en Harderwijk, hoewel de exacte grenzen van de Veluwe niet strikt gedefinieerd zijn. Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt in het hart van de Veluwe en deze omgeving is een geliefde bestemming voor een dagje weg. Ook voor vakanties en weekendjes weg met kinderen is het een heerlijke omgeving kan ik je vertellen, wij zijn er nog lang niet uitgekeken! Ik neem je mee naar fijne plekken om te ontdekken tijdens een lang weekend op de Veluwe met je kinderen of beter: een complete vakantie, want dit ga je allemaal niet halen tijdens een weekendje weg.

Vakantie Veluwe met kinderen

Dagje Burgers' Zoo, onze favoriete dierentuin

Burgers' Zoo is en blijft onze favoriete dierentuin kan ik wel stellen na een bezoek dit voorjaar. Eigenlijk is het park - als de kinderen ook nog maximaal willen klimmen en klauteren in de speeltuinen - te groot voor een dagje. Best een heel goed excuus voor een jaarabonnement als je niet te ver van Burgers' Zoo woont zoals wij! Dit veelzijdige park combineert de wonderen van de dierentuin met spannende speelgebieden waar kinderen zich kunnen uitleven en hun energie kwijt kunnen. Met haar uitgestrekte oppervlakte biedt het park een educatieve en tegelijkertijd vermakelijke ervaring en kun je werkelijk waar op ontdekkingsreis door de leefgebieden van de dieren die Burgers' Zoo herbergt. We nemen in de jungle een voorproefje op onze rondreis door Maleisië en Borneo. Een paar leefgebieden uitgelicht:

Aquarium Burgers' Zoo - Een bezoek aan het Aquarium in Burgers' Zoo is als een duik nemen in de oceaan zonder nat te worden. Dit onderdeel van de zoo neemt je mee op een ontdekkingsreis door de mysterieuze waterwerelden vanaf de Caribische koraalriffen tot aan de dieptes van de oceaan. Kijk hoe haaien majestueus door het water glijden en ontdek kleurrijke koralen die een cruciale rol spelen in het ecosysteem. De informatieborden worden door onze tiener enthousiast gelezen en hij kan bovendien minutenlang kijken naar het spektakel van de zwemmende vissen en haaien.

Aquarium Burgers' Zoo

Safari Burgers' Zoo - Onze kleuter moet en zal hier naartoe gaan, want hij wil de neushoorns zien. We zien ze nauwelijks, maar toch is zijn dag meer dan geslaagd! We worden hier omringd door de weidse Afrikaanse savannes waar we goed zicht hebben op de giraffen, zebra's en neushoorns. Alsof we een klein beetje in Zuid-Afrika zijn! De manier waarop deze dieren bewegen is ontzettend leuk om met de kinderen te observeren. Ik vertel onze kleuter over het belang van natuurbehoud, terwijl hij naar de dieren kijkt. Onze tiener hoef ik dat niet meer uit te leggen, hij ontdekt zelf op de borden welke dieren er met uitsterven bedreigd worden en welke taak Burgers' Zoo daarin op zich neemt.

Safari Burgers' Zoo

Mangrove Burgers' Zoo - Dit is misschien wel het kleinste gebied in Burgers' Zoo, maar voor mij persoonlijk misschien wel het meest bijzonder en dat komt door de sfeer die hier is neergezet en de prachtige vlinders die hier rondfladderen en zomaar op je komen zitten. De Mangrove van Burgers' Zoo is een van de grootste overdekte mangroves ter wereld en biedt bezoekers de unieke kans om een van de meest bijzondere en minst begrepen ecosystemen op aarde te verkennen. Je waant je hier in het Midden-Amerikaanse land Belize. Hier kun je vlinders spotten, vogels horen zingen en zelfs zeekoeien observeren terwijl ze rustig door het water bewegen. Deze sectie van de zoo is een nauwgezette nabootsing van een echte mangrove, compleet met eb en vloed. Verder spotten we krabbetjes en wandelen door leuke paadjes op zoek naar nóg meer mooie vlinders. Onze kleuter geniet hier ontzettend van!

Mangrove Burgers' Zoo

Dagje Apenheul, oog in oog met 35 soorten apen

Het leukste dagje uit tussen de apen zeggen ze bij de Apenheul! En dat klopt zeker weten, want het is gewoon echt lekker genieten tussen de blauwoogmakis, gorilla's, orang-oetans, brulapen en natuurlijk het bos vol loslopende apen waar soms wel eens een vrolijke vlegel bij kan zitten. De aapjes springen op onze schouder en kinderwagens zijn favoriet voor een goede klimpartij, en om te kijken of er niet stiekem een rugzakje open staat om wat te eten te snaaien! Leer je kinderen vooraf even dat ze de apen niet mogen aanraken en laat je selfiestick maar thuis, want voor je het weet zit er een aap bovenop.

Gorillavoederpresentatie - De missie van Apenheul is liefde voor dieren en natuur stimuleren. En om die missie in mijn ogen echt goed te kunnen zien en proeven moet je absoluut één of liefst meerdere voederpresentaties bijwonen. Wij gaan eerst kijken bij de maki's, vari's en orang-oetans. Later gaan we naar de voederpresentatie van de gorilla's. We leren hier niet alleen veel over deze dieren, we horen ook wat de Apenheul allemaal doet voor natuurbehoud. En dat is veel! Ik heb zelf orang-oetans "in het wild" gezien op Sumatra en vind het fijn om te horen dat de Apenheul zich inzet voor deze dieren die een steeds kleiner leefgebied krijgen. Dit is serieus ernstig en het overdragen van die boodschap is echt belangrijk om te zorgen dat er nog jungle is voor deze dieren over tientallen jaren. Onze tiener is zich daarvan meer dan bewust en vindt deze presentatie daarom ook interessanter dan onze kleuter die eigenlijk liever zelf als een slingeraap in de speeltuin gaat spelen.

Gorillavoederpresentatie Apenheul

De entreeprijzen bij Apenheul variëren op verschillende dagen en tijden. Tip: plan vooruit en vermijd indien mogelijk populaire, drukkere dagen. Ga bijvoorbeeld naar de Apenheul op die studiedag op vrijdag en plak er een weekendje achteraan.

Speeltuin Apenheul

Restaurants in de Apenheul - De Apenheul biedt diverse eetgelegenheden waar je kunt genieten van een breed scala aan smaken. Van snelle snacks tot uitgebreide maaltijden, de restaurants in het park zorgen ervoor dat geen enkele bezoeker honger hoeft te hebben. Zelf neem ik een lekkere salade die zeer goed betaalbaar is ook nog! Bijzonder is de nadruk op duurzaamheid, dat zie je bijvoorbeeld terug in het bestek en geen gebruik van plastic, wat aansluit bij de missie van het park om de natuur te respecteren en te beschermen. De eetgelegenheden zijn zo gepositioneerd dat je tijdens het eten kunt genieten van uitzicht op de groene omgeving en voor de kinderen: de speeltuin!

Restaurants in de Apenheul

Projecten in de Apenheul - Heel belangrijk om te noemen dit! De Apenheul is betrokken bij verschillende projecten gericht op conservatie en educatie rondom apen. Door samen te werken met internationale organisaties, draagt het park bij aan de bescherming van apen in hun natuurlijke habitats. Daarnaast zijn er educatieve programma's die gericht zijn op het informeren van het publiek over de uitdagingen waar apen wereldwijd mee geconfronteerd worden. Deze projecten benadrukken de inzet van de Apenheul voor duurzaamheid en natuurbehoud. Je ziet dit educatieve stuk heel goed terug in het park, voor kinderen en ook voor ons als volwassenen valt hier gewoon echt heel veel te leren!

Tips bezoek Apenheul

Nieuwe plannen voor de toekomst - Apenheul is altijd bezig met vernieuwen en verbeteren, dat zien we pas goed nu we er al een aantal jaren niet zijn geweest. Voor 2028 zijn er grootse plannen aangekondigd om het park nog interactiever en educatiever te maken. De gorillavallei wordt helemaal nieuw ontwikkeld, omdat de Apenheul op die manier beter het onderzoek naar Westelijke laaglandgorilla's in Congo kan ondersteunen. De  plannen omvatten de uitbreiding van leefgebieden voor de apen en het creëren van meer interactieve leermogelijkheden voor bezoekers. Steun Stichting Apenheul en draag bij aan de Gorillavallei door middel van deze donatielink, want er is 4 miljoen euro nodig om dit te realiseren!

Foto bij de Apenheul

Dagje Apenheul op de Veluwe

Proef de Veluwe bij De Waldhoorn in Otterlo

Wij houden ervan en onze kinderen gelukkig ook: uit eten gaan met het gezin! Op de Veluwe willen we graag de typisch Veluwse gerechten proeven, bereid met liefde en lokale ingrediënten. En dat kan perfect bij De Waldhoorn in Otterlo, kan ik je vertellen! Wij likken onze vingers af bij een rijke wildstoof, gesmoord in rode wijn met bospaddenstoelen, zilveruien en knapperige kruidkoek en de malse medaillons van zwijn, gemarineerd in truffel en geserveerd met een honing-tijm jus. Voor kinderen is er een kindermenu, maar onze kinderen eten liever mee van de "echte menukaart".

Voor vegetariërs is hier ook genoeg keuze en als je overdag in Otterlo bent met de fiets, kun je hier ook heerlijk neerstrijken terwijl je je e-bike oplaadt bij een van de oplaadpunten bij De Waldhoorn. Kinderen zijn hier van harte welkom, denk dan aan kleurplaten en een kindermenu met ingrediënten uit de regio.

Restaurant Veluwse specialiteiten

Uit eten op de Veluwe met kinderen

De Waldhoorn Restaurant Veluwe

Ssssst, op pad met de boswachter

Wanneer de vogels ons wakker fluiten op de Veluwe, maken we een lekker ontbijtje. Het is genieten van de natuur, maar we gaan nog wat verder dan alleen dit. We gaan op pad met boswachter Johan, een ervaring die wordt georganiseerd door OERRR en Natuurmonumenten. Het is een wandeling van ongeveer twee kilometer lang, dus prima voor korte kinderbeentjes. Boswachter Johan, met zijn jarenlange ervaring en diepgaande kennis van de Veluwe, vertelt ons van alles over de Veluwe. Ontzettend leuk! De Veluwe is een natuurspeeltuin voor jong en oud waar je er heerlijk op uit kunt trekken. Zorg voor goede stappers, barefoot schoenen of ander comfortabel schoeisel en ga op avontuur met je kroost!

> Lees meer over onze wandeling met de boswachter

Als enorme natuurliefhebbers hebben wij al veel fiets- en wandeltochten over de Veluwe gemaakt en heel wat highlights bezocht.

Op pad met de boswachter op de Veluwe

Meer wild spotten op de Hoge Veluwe

Wild spotten op de Hoge Veluwe? Bezoek dan een van de speciale observatieplaatsen op de Veluwe en vergroot je kans om bijzondere dieren te zien! Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat bekend om de goede mogelijkheden om grofwild zoals moeflons en imposante edelherten te observeren, en wij hebben ze er ook al meerdere keren gezien van achter een wildscherm! Voor veel kinderen is het een hoogtepunt van de dag als ze oog in oog komen te staan met deze prachtige dieren.

Om de kans op het zien van grofwild en andere wilde dieren te vergroten, zijn er door het hele park diverse faciliteiten ingericht. Je vindt er diverse overdekte wildobservatie- en vogelobservatiehutten, strategisch geplaatst. Daarnaast zijn er verschillende wildweides die vanaf de weg of het pad te observeren zijn. In totaal beschikt het park over drie overdekte wildobservatieplaatsen, vier vogelobservatiehutten en vijf wildweides.

Leuke uitjes in Apeldoorn met kinderen

Voor de beste kansen om grofwild te spotten, raad ik je aan om de observatieplaatsen tegen het einde van de dag te bezoeken. Rond deze tijd worden de dieren actiever en laten ze zich vaker zien. Wild kijken met kinderen is een avontuurlijke en leuke ervaring vinden wij op deze plekken:

  • Wildobservatieplaats Hoog Buurlo
  • Wildkansel bij Drie
  • Wildobservatieplaats De Elsberg
De Veluwe met kinderen is altijd een avontuur wat ons betreft, je raakt er eigenlijk nooit uitgekeken en in ieder jaargetijde is hier wat te beleven!

Wildschermen op de Veluwe

Met een ranger op pad bij het Aardhuis

Overdag is er denk ik geen betere plek dan Het Aardhuis in Apeldoorn om wild te spotten. Wij gingen bij dit voormalige jachthuis van Koning Willem III op pad met een ranger, een unieke kans om dicht bij de natuur te komen en om volop uitleg te krijgen. Omringd door uitgestrekte bossen waar ooit koninklijke jachtpartijen plaatsvonden, is Het Aardhuis nu een educatief centrum waar je samen met je kinderen de geheimen van het bos kunt ontdekken.

Direct na het parkeren wil onze kleuter al het bos in, enthousiast om herten en andere wilde dieren te spotten. Eerst verzamelen we wat informatie bij de ingang waar we ontdekken dat er begeleide rondleidingen zijn. Wil je zeker zijn van een wandeling met een gids? Dan kun je via de website van het Aardhuis een mail sturen en een natuurwandeling aanvragen.

Ik raad je echt aan om een begeleide tour te volgen, want je krijgt een schat aan informatie die je anders zou missen. Tijdens onze wandeling spot onze gids, die zelf ook kinderen heeft, al snel enkele verborgen hagedissen. Ze betreft de kinderen actief bij de tour, wat het nog veel leuker maakt. Weet jij bijvoorbeeld hoe spechten hun voedsel voorbereiden? Wild kijken met kinderen bij Het Aardhuis is meer dan een wandeling, het is een interactieve ervaring waarbij je écht leert over de natuur en haar bewoners. Je koopt een kaartje voor €2 per persoon bij de automaat en kunt op pad gaan bij het Aardhuis.

> Lees mijn blog over het Aardhuis in Apeldoorn

Tips en uitjes Veluwe met kinderen

Bostoren Putten

Landgoed Schovenhorst met de bostoren in Putten is een heerlijke combinatie voor een zonnige middag. Al lange tijd stond deze locatie op onze bucketlist, vooral vanwege de bomentuin op 40 meter hoogte, de hoogste van Europa. Dit landgoed heeft naast prachtige wandelroutes ook een unieke klimervaring in de bostoren. Met onze kinderen, een peuter van twee jaar en een avontuurlijke 8-jarige, was de combinatie van een korte wandeling en het beklimmen van de toren perfect. Je betaalt entree voor de Bostoren in Putten en dit moet je echt zien als een bijdrage aan de natuur en de prachtige omgeving.

Op 27 meter hoogte treffen we een spannend net aan waar de kinderen kunnen klauteren, met zicht over de omgeving, een leuke ervaring! Na deze fysieke inspanning en een wandeling is Brasserie Schovenhorst een welkome afsluiter met je gezin en ook daar kan gespeeld worden in de speeltuin. Wij genieten ondertussen van een lokaal biertje dat luistert naar de naam 'Zwaar leven'.

> Lees meer over ons bezoek aan de Bostoren

Bostoren op de Veluwe met kinderen

Dolfinarium in Harderwijk

Bij het Dolfinarium hebben ze "Dichter bij dieren" programma's, je kunt deelnemen aan het ‘in het water programma’ vanaf 8 jaar, met een minimale lengte van 1.40m en tot 12 jaar moeten kinderen door een volwassene begeleid worden. De unieke ervaring waarbij je in het water kunt zijn met dolfijnen, zonder daadwerkelijk met ze te zwemmen, is echt wel bijzonder Wij krijgen de kans om dichtbij deze bijzondere dieren te komen, ze aan te raken en te voeden onder begeleiding van deskundige trainers. Deze ervaring roept wel vragen op over het welzijn van dolfijnen in gevangenschap. Ondanks tegenstrijdige meningen online, kun je deze ervaring het beste zelf ervaren om je een eigen mening te vormen. Even voor de duidelijkheid: zwemmen met dolfijnen is bij het Dolfinarium niet mogelijk! Het programma wordt gegeven aan groepen van maximaal acht personen en duurt ongeveer een uur,

> Lees meer over ons bezoek aan het Dolfinarium

Dolfinarium zwemmen met dolfijnen

Julianatoren in Apeldoorn

We zijn de tel kwijt en weten echt niet meer hoe vaak we naar Julianatoren zijn geweest. Leuk was het iedere keer weer! Julianatoren in Apeldoorn is het ideale familiepretpark voor jonge avonturiers en hun ouders. Gelegen in het groene hart van Nederland, biedt dit knusse pretpark meer dan 60 toffe attracties voor kinderen van 2 tot ongeveer 12 jaar. Van draaiende theekopjes en spannende achtbanen tot een rustige rondvaart, Julianatoren zorgt voor een onvergetelijke dag vol plezier en avontuur.

Het park is vernoemd naar Koningin Juliana, kinderen kunnen vrij spelen en de wereld van Jul & Julia, de vrolijke mascottes van het park, ontdekken. Met een mooi aanbod aan shows en evenementen - en heel wat aanstekelijke liedjes - is het hier gewoon iedere keer weer leuk vinden wij!

Julianatoren pretpark Halloween

Historische Hanzesteden op de Veluwe

Ook de Veluwse Hanzesteden mag je zeker niet overslaan als je van middeleeuwse stadjes houdt. Wij vinden het stadje Hattem met haar fantastische Bakkerijmuseum een echte aanrader voor gezinnen. En dat geldt ook voor Harderwijk, aan de rand van de Veluwe en grenzend aan het Veluwemeer. Je hebt hier natuurlijk het Dolfinarium en een waterpark, maar het is gewoon ook een fijne stad om doorheen te slenteren als je niet naar het Dolfinarium gaat en lekker wilt genieten van de leuke boetiekjes en de sfeer. Neem je zwemspullen maar mee als je naar Harderwijk gaat als het lekker weer is, want je kunt daar aan de kade zo het water in springen! Daarnaast biedt Harderwijk gezellige terrasjes langs de boulevard waar je kunt genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op passerende boten. De historische centra van deze steden zijn rijk aan verhalen uit een ver verleden, wat een bezoek extra speciaal maakt voor zowel jong als oud.

Hattem met kinderen

Meer steden om te ontdekken op de Veluwe

Binnen de Veluwe liggen diverse steden en dorpen met ieder hun eigen charme, ook erg leuk om te ontdekken weten wij uit eigen ervaring.

  • Apeldoorn is een heerlijke stad. Voor uitjes tippen we graag Paleis Het Loo - een voormalig koninklijk paleis met prachtige tuinen. Verder ook Koningin Juliana Toren en natuurlijk de Apenheul.
  • Arnhem, de provinciehoofdstad, biedt naast haar groene omgeving ook veel culturele attracties zoals het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers' Zoo.
  • Ede, gelegen aan de westkant van de Veluwe, staat bekend om de Ginkelse Heide, waar jaarlijks de Airborne herdenkingen plaatsvinden. Zeker een aanrader om naartoe te gaan in die maand.

Uitjes tips vakantie Nederland met kinderen

Overnachten op de Veluwe met kinderen

Wij slapen bij Het Lorkenbos op de Veluwe en zijn direct fan van dit park omringd door zandverstuivingen, heidevelden en bossen. Een familiebedrijf sinds 1954 op een prachtige plek op de Veluwe, in het pittoreske Otterlo om precies te zijn. Dit vakantiepark biedt een perfecte mix van comfort en natuur, wij lopen in de ochtenden zo de Veluwe op voor een wandeling als de kinderen nog lekker even gamen. Omringd door de rijke Veluwse natuur, is Het Lorkenbos een ideale uitvalsbasis voor uitjes met je gezin.

Vanuit onze knusse bungalow voor zes personen, verkennen we gemakkelijk lokale attracties zoals de Apenheul en Burgers' Zoo. Na een dag vol avontuur en een snel dutje in de auto kunnen de kinderen zich uitleven op de skelters en een spelletje dat ze bij de receptie kunnen halen. Wij voelen ons hier zeker thuis, en jij waarschijnlijk ook!

Bedstede het Lorkenbos Otterlo

Ook met kinderen die extra zorg nodig hebben of met opa's en oma's die ouder worden en wat aanpassingen nodig hebben is Het Lorkenbos geschikt. Er kunnen rolstoelgebruikers en gasten verblijven die behoefte hebben aan een prikkelarme omgeving, het vakantiepark heeft aangepaste huisjes en faciliteiten. Denk trouwens niet alleen aan aangepaste huisjes, maar ook de mogelijkheid voor hulpmiddelen in het vakantiehuis, hoog- en laagbedden of huisdiervrije opties voor allergieën. Kortom: ook voor iedereen die een speciale zorgbehoefte heeft!

> Lees mijn review over Het Lorkenbos

> Direct boeken bij Het Lorkenbos

Review Het Lorkenbos Otterlo

Dit moet je weten voordat je naar de Veluwe gaat

Plan je weekendje weg of een vakantie naar de Veluwe met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

  • Lees onze andere artikelen over de Veluwe met kinderen voor meer reistips en inspiratie.
  • Bezoek Visit Veluwe voor meer informatie en inspiratie.
  • Schaf onze e-reisgids Nederland met kinderen aan als perfecte voorbereiding voor jullie dagjes weg in eigen land of zelfs een complete gezinsvakantie in Nederland. Bij onze e-reisgidsen krijg je er altijd alle toekomstige updates bij!

De Veluwe met een tiener