Maximaal op avontuur bij Landgoed Schovenhorst
Gelderland
Mireille Steegmans
Gelderland
08/08/2020
4 min

Maximaal op avontuur bij Landgoed Schovenhorst

08/08/2020
4 min

Het stond al even op onze bucketlist: de bostoren op Landgoed Schovenhorst. Er is al heel wat over geschreven over deze toren met haar bomentuin op 40 meter hoogte. Dit is de hoogste bomentuin van Europa. En deze hoogste bomentuin ligt in Gelderland, aan de rand van Veluwe om precies te zijn.

Landgoed Schovenhorst

We combineren een wandeling over Landgoed Schovenhorst met een korte wandeling en een klimpartij in de bostoren van Putten. Perfect met een 2-jarige die met zijn korte beentjes zo’n 2,5 kilometer kan lopen en een 8-jarige die wel van avontuur houdt, maar niet meerdere keren per week een enorme wandeling of fietstocht wil maken. Omdat we in onze eigen gemeente Oss als aardig actief zijn geweest deze zomervakantie, slaan we de lange wandelingen op de Veluwe voor nu even over.

Bostoren in Putten met kinderen

Ins en outs over de Bostoren in Putten

Het geheim van de Veluwe (zoals deze plek genoemd wordt) is dit in mijn ogen niet meer, maar leuk is het zeker op Landgoed Schovenhorst met de Bostoren als highlights. We parkeren onze auto gratis en lopen in een kleine 10 minuten naar de Bostoren van Putten met haar 40 meter hoge tuin toe. De entree is € 4,00 per persoon en je kunt hier alleen met je pinpas betalen. Dit bouwpakket van 250.000 kilo staal willen wij wel trotseren, we zijn benieuwd naar het uitzicht vanaf het bovenste punt als we 225 treden hebben gehad! Op 12 meter hoogte en een korte klim zien we 32 nestkastjes waarin vogels zich kunnen nestelen. Van pimpelmees tot kuifmees en van koolmees tot bosuil. Oftewel: de nestkasten hebben allemaal een andere afmeting, zodat de verschillende vogelsoorten ieder een geschikte plek kunnen vinden. Van binnenuit kun je in de kasten kijken op het eerste platform van de toren. Onze kinderen lopen snel door, want ze willen zo snel mogelijk naar het platform op 27 meter hoogte.

Bostoren Putten met kinderen

Klimmen op de bostoren is één groot avontuur

Op 27 meter hoogte is een enorm net gespannen waar je kinderen kunnen klauteren. Als je zelf durft, kun je net als wij gewoon vrolijk meedoen natuurlijk. Ik zie dat veel ouders niet echt durven, toch wat hoogtevrees. Als je het net met haar uitzicht naar beneden durft te trotseren en naar het uiteinde toeloopt dan kun je via een gat omhoog naar de volgende verdieping op 30 meter: het minitheater. Hier weerspiegelt boven je hoofd de roestvrijstalen onderkant van het platform helemaal boven op de Bostoren. Door de glazen wanden heb je een mooi uitzicht over de Veluwe. Onze klimapen van 2 en 8 jaar vermaken zich hier allebei meer dan prima en klimmen van platform naar platform.

Klimtoren op de Veluwe Bostoren

Klimmen naar het hoogste punt

Onze 2-jarige krijgen we na bijna een uur spelen op de Bostoren in Putten pas verder mee naar boven. Hij vindt het gewoon echt fantastisch en omdat het niet druk is, hebben we alle ruimte. Dat het niet druk is, komt wellicht ook door de entreeprijs. Als je hier met een 5-koppig gezin naar boven wilt gaan dan ben je wel € 20,00 verder en dat is voor het beklimmen van een toren voor veel gezinnen net te veel. Voordeel daarvan is wel dat de Bostoren geen filelopen naar boven is. Ieder nadeel heeft z’n voordeel!

Bostoren op de Veluwe

Als we op 40 meter hoogte zijn, bereiken we het platform met bomentuin. Dit platform weegt 500.000 kilo in totaal dus je kunt je voorstellen wat een bouwwerk dit is en dit verklaart dan ook wel de entreeprijs natuurlijk. Je staat hier zo’n beetje oog in oog met de boomtoppen van de Veluwe en hebt dus een prima uitzicht. Wat ons betreft, is dit hoogste punt echter niet de highlights van de Bostoren. Dat is toch echt het klimmen en klauteren van de ene naar de andere verdieping en toch wel het uitzicht op 30 meter bij het minitheater.

Bostoren in Putten met een peuter

Genieten van een ‘zwaar leven’ bij Brasserie Schovenhorst

Als je terugloopt van de Bostoren naar de parkeerplaats dan raad ik je aan om even linksaf te slaan richting de brasserie van het landgoed. Loop zeker even door, ook als je denkt dat het gesloten is. Er ontvouwt zich als je naar binnen loopt in de tuin een prachtig paradijsje met fijne speelplek voor de kinderen. En wij genieten even van een lokaal biertje, genaamd ‘Zwaar leven’ van de Veluwse bierbrouwerij Hert Bier. Hert Bier staat bekend om haar ludieke namen voor biertjes waaronder ook ‘Lang zal ze leven’ en ‘Wild leven’. We kunnen uit eigen ervaring vertellen dat het zwaar leven bier een aanrader is in combinatie met een lekkere bitterbal. De kinderen en wij genieten hier volop en blijven uiteindelijk toch zeker 1,5 uur hangen op dit fijne terras.

Brasserie Schovenhorst met kind

Wandelen over Landgoed Schovenhorst met kinderen

Je kunt op Landgoed Schovenhorst prima een dagje volmaken, zeker als je niet alleen de Bostoren beklimt, maar ook nog een wandeling maakt over het landgoed zelf en luncht bij de brasserie. Je kunt kiezen uit de volgende wandelingen:

  • Bomentuinenwandeling van 2,5 kilometer
  • De Cultuurhistorische route van 8 kilometer
  • De Boswandeling van 4 kilometer

Landgoed Schovenhorst Putten

Wij lopen zelf een stukje van de Boswandeling en kunnen deze qua lengte en diversiteit voor gezinnen zeker aanraden. Onderweg kan er volop gespeeld worden en de Bostoren ligt zelfs op de route. Als je op 40 meter hoogte staat op de Bostoren heb je overigens op een heldere dag wel degelijk een uitzicht wat ver reikt. Je kunt de volgende landmarks zien:

  • Windmolens van Zeewolde op 16,3 kilometer
  • Harderwijk op 11,2 kilometer
  • Nijkerk op 9,9 kilometer
  • Onze-Lieve-Vrouwetoren Amersfoort op 19,6 kilometer
  • Kerktoren van Putten op 1,9 kilometer

Kun jij deze punten spotten vanaf het bovenste platform?