Observatietoren Skovtårnet Seeland Denemarken
Denemarken
Daphne Liebrand
Denemarken
05/11/2023
4 min

Uitzicht over de boomtoppen vanaf observatietoren Skovtårnet

05/11/2023
4 min

Seeland is het grootste Deense eiland van en heeft een geweldige attractie voor gezinnen en andere avontuurlijke reizigers: observatietoren Skovtårnet. Hier wil je naartoe met je kinderen als je avontuurlijk bent ingesteld en geen hoogtevrees hebt! Zet deze klimtoren in Denemarken gegarandeerd op jullie bucketlist!

En dan echt naar boven!

Via een robuuste, houten brug steken we de rivier over en wandelen het bos in. Er ligt kilometers aan boardwalks om de vele bezoekers met schone schoenen bij de toren te krijgen. Het houten wandelpad slingert door het bos omhoog, tot we een enorm gevaarte van staal en hout voor ons zien opdoemen. We parkeren de wandelwagen -die overigens gewoon mee naar boven zou kunnen, maar wij vinden het makkelijker om onze peuter te dragen- en lopen de toren in. Via een hellend vlak wentelen we onszelf omhoog. Midden in de toren groeien bomen waar we maar rondjes omheen blijven lopen tot we boven de kruinen zijn.

Onze benen schreeuwen: “Dit is geen goed idee!”, terwijl ons verstand best weet dat het veilig is. Toch gaan we door tot de laatste ronde. Eenmaal boven is het uitzicht uiteraard fantastisch! Als we het 360-graden uitzicht goed op ons in hebben laten werken en weer meer dan genoeg foto’s hebben gemaakt, beginnen we aan de tocht naar beneden. Dat voelt een stuk beter en onze benen werken spontaan weer mee. Eenmaal beneden wandelen we door het bos richting de uitgang. Hierbij passeren we heel wat klimmers en horen we hoe ze via de zip-line van boom naar boom roetsjen. Het lijkt me ook best gaaf om me in zo’n tuigje te hijsen, een helm op te zetten en me tussen de boomtoppen te begeven. Nog een paar jaar wachten tot onze kinderen wat groter zijn en dan wordt ook dat klimmen een leuke familie-uitdaging! Voor nu is de toren avontuurlijk genoeg.

Observatietoren Skovtårnet Denemarken

Uitzicht over de boomtoppen vanaf observatietoren Skovtårnet

Observatietoren Skovtårnet is een uniek bouwwerk met een geweldig uitzicht over de boomtoppen. Deze bijzondere uitkijktoren is gebouwd in de vorm van een zandloper en is in totaal 45 meter hoog. Bovendien reikt hij 22 meter boven de boomtoppen uit dus je kunt je voorstellen hoe adembenemend dit is voor kinderen die van avontuur houden. Vanaf het hoogste punt heb je een prachtig panoramisch uitzicht over het heuvellandschap dat ten zuiden van Kopenhagen ligt. Bij goede weersomstandigheden en een heldere lucht heb je zelfs helemaal zicht tot Zweden. Hoe gaaf!

Klimtoren Denemarken Seeland

Toren in het bos

De letterlijke vertaling van deze observatietoren Skovtårnet is ‘Toren in het bos’. Deze toren is in de lente en de winter geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur en in de zomermaanden zelfs tot tot 20:00 uur. Een entreeticket kost ongeveer € 16,50 (prijspeil april 2019). Zodra je je ticket hebt gekocht kun je starten met je klim op dit spiraalvormige bouwwerk. De totale ‘wandeling’ is ruim 650 meter met een hellingspercentage van 7,5 procent.

Omdat je geen trappen hoeft te lopen, is deze toten ook voor kleine kinderen en mindervaliden goed toegankelijk. De paden zijn namelijk vlak zoals je ziet op de foto’s. Feitje: in totaal zijn voor de constructie 7.750 eiken planken uit Zuid-Seeland en 600 ton aan waterbestendig Cortenstaal verwerkt. Er is gekozen voor duurzame materialen, die zo onopvallend mogelijk opgaan in het omliggende landschap. Het Cortenstaal hoeft de komende honderd jaar niet geverfd of met chemicaliën behandeld te worden en de eiken planken zijn vrij van chemische stoffen, zodat deze vrij gemakkelijk opnieuw door de natuur opgenomen kunnen worden.

135 meter boven zeeniveau

De Skovtårnet toren ligt 135 meter boven zeeniveau en is dus direct ook het hoogste punt van Seeland. De toren is onderdeel van het grootste klimpark van Denemarken, Camp Adventure. Dit park ligt in de bossen rondom het Gisselfeld klooster vlakbij Haslev. Het klimpark heeft in totaal 10 klimparcoursen in verschillende niveaus, zodat alle leeftijden jong en oud de kans krijgen om zich tussen de boomtoppen te kunnen manoeuvreren. De ticketprijzen voor dit klimpark op Seeland zijn ingedeeld in 3-6, 7-14 en vanaf 15 jaar.

Skovtårnet werd ontworpen door architectuur- en designfirma EFFEKT uit Kopenhagen. Samen met de visie van Camp Adventure om mensen dichter bij de natuur te brengen, werd een ontwerp bedacht in de vorm van een zandloper, een eeuwenoud symbool voor het verstrijken van de tijd. Het is de enige observatietoren ter wereld met deze unieke kenmerken midden in een bos.

Skovtårnet klimtoren in het bos

Praktische informatie over Skovtårnet

De observatietoren is onderdeel van Camp Adventure, hier ligt ook een klimpark bij dus als je kinderen van klimmen, klauteren en avontuur houden dan zit je hier goed! Afhankelijk van de leeftijd betaal je meer of minder entree. Vanuit Funen is de observatietoren overigens prima te bereiken.

Tickets voor de Forest Tower kun je het best een dag van tevoren online bestellen dan betaal je een lagere prijs. Kinderen tot 6 jaar kunnen gratis mee naar binnen. Ook voor het klimpark geldt dat het slim is om tickets vooraf online te kopen, je bent dan goedkoper uit met het hele gezin. Er worden verschillende entreeprijzen gehanteerd voor kinderen van 3 tot 6 jaar, kinderen van 7 tot 14 jaar en kinderen vanaf 15 jaar. Je kunt ook een combinatieticket bestellen, handig als je allebei deze attracties wilt doen. Parkeren is betaald en moet je ter plaatse regelen.

Zoek je nog meer tips en uitjes voor jullie vakantie naar Denemarken? Lees meer over Zuid-Jutland, het sprookjeseiland Funen en bekijk onze tips voor kindvriendelijke accommodaties in Denemarken. Of keer hier terug naar alle vakantie tips voor Denemarken met kinderen.