Uit eten in IJsland, vis
IJsland
Mireille Steegmans
IJsland
10/23/2023
6 min

Eten en drinken in IJsland met kinderen

10/23/2023
6 min

Hoewel de IJslandse keuken totaal anders is dan onze keuken, hoef je niet bang te zijn dat je alleen maar haaienvlees en schapenkop eet met je gezin. De IJslanders houden graag tradities in ere en dat geldt zeker ook voor het eten, maar er zo veel meer te vinden! Ik heb een aantal klassiekers en lekkernijen voor je verzameld. Je kinderen zullen hier zeker weten ook een aantal dingen van lusten en anders is er in IJsland altijd een alternatief te vinden.  Als je denkt aan IJsland, denk je waarschijnlijk niet meteen aan eten, maar het eiland heeft een unieke keuken die zeker het ontdekken waard is. Van vers gevangen vis tot traditionele IJslandse snacks en het typische IJslandse toetje Skyr.

Skyr, het IJslandse toetje

De laatste jaren kennen wij het ook, maar in IJsland is het al veel langer populair: Skyr. Een dik en romig zuivelproduct dat het best te omschrijven is als een combinatie van yoghurt en kwark. Skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde magere melk en een bacteriecultuur die vergelijkbaar is met yoghurt. In IJsland serveren ze Skyr vaak met room en zure bessenjam. Het smaakt een beetje naar Griekse yoghurt en crème fraîche.

Skyr uit eten IJsland

Schapenkop (Svið)

Een van de meest traditionele en misschien ook wel meest controversiële gerechten in IJsland is schapenkop, lokaal bekend als Svið. Voordat je meteen "nee" zegt, lees even verder. Dit gerecht is een belangrijk onderdeel van de IJslandse culinaire geschiedenis en wordt vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden en festivals. De kop van het schaap wordt eerst gebrand om de haren te verwijderen, daarna gekookt en uiteindelijk geserveerd met aardappelen of een soort van groente. Het is een gerecht dat niet alleen de IJslandse traditie eert, maar ook past binnen een filosofie van duurzaamheid, waarbij alle delen van het dier worden gebruikt. Svið is absoluut bijonzder te noemen en niet het eerste wat je aan je kinderen wilt voorstellen, tenzij ze echte avontuurlijke eters zijn. Maar als je je smaakpapillen wilt uitdagen, dan zou ik zeggen: ga ervoor! Dit is een echte IJslandse delicatesse die vooral tijdens de Þorrablót (Thorrablot) in januari en februari erg populair is. Þorrablót is een IJslands midwinterfestival.

Pylsur, hotdag uit Reykjavik

Ga naar Reykjavik's Bæjarins Beztu Pylsur voor een lekkere en betaalbare hotdog. Ze serveren hier al meer dan 60 jaar hotdogs die gemaakt zijn van een mix van rund-, lams- en varkensvlees. Bestel een hotdog met alles erbij en laat je verrassen door de knapperig gefrituurde uien, rauwe uien, zoete bruine mosterd en een romige remoulade.

Pylsur hotdog Reykjavik

Lamsvlees en kjötsúpa

Het IJslandse lam. Je kunt er niet omheen als je naar IJsland gaat. De IJslandse schapen zwerven door de heuvels zonder enige rem, drinken water uit gletsjerrivieren en eten planten en bessen. Lamsvlees wordt overal in IJsland op verschillende manieren geserveerd, soms gestoofd met wortelgroenten of geroosterd met een gekruide jus.

Proef zeker de kjötsúpa, een traditionele IJslandse lamsoep die rijk is gevuld met wortels, aardappelen, uien en natuurlijk stukken mals lamsvlees. Wat kjötsúpa zo speciaal maakt, is de eenvoud van het gerecht gecombineerd met de diepte van de smaken. Het is de perfecte maaltijd om op te warmen na een dag van avonturen in het vaak koude en winderige IJslandse landschap. Bovendien is het een schotel die ook bij kinderen in de smaak valt, dankzij de zachte en vertrouwde ingrediënten. Kjötsúpa is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Het is een uitstekende optie voor gezinnen die iets willen dat zowel volwassenen als kinderen kunnen waarderen. Als je in een lokaal restaurant bent, vraag dan zeker naar deze soep.

Eten in IJslands lamp soup Kjötsúpa

Typisch eten IJslandse lam

IJs, het hele jaar door!

Hoezo eet je alleen ijs in de zomer? In IJsland wordt net als in Denemarken en Zweden gewoon het hele jaar door ijs gegeten, Reykjavik heeft veel goede ijssalons. De IJslanders zijn dol op ijs dus ga je kinderen maar alvast heel blij maken. Bij bijna ieder benzinestation kun je bovendien ijs uit een hoorntje eten.

Roggebrood (Rúgbrauð) en boter

IJslands roggebrood of rúgbrauð  is een hoofdbestanddeel van de IJslandse keuken. Er zijn een miljoen manieren om het te eten in IJsland: gegarneerd met gerookte zalm en roomkaas, gehakt en gemengd in ijs, geserveerd met extra romige boter en knapperig lavazout. Ook voor kinderen is er vaak een geschikte topping te vinden voor op het roggebrood. Onze kinderen vinden avocado en kip ook heerlijk en het is ook nog eens gezond en voedzaam!

Dit dichte, donkere brood is een ware traktatie en verschilt aanzienlijk van de roggebroden die je wellicht kent uit andere culturen. Het unieke aan IJslands roggebrood is de bereidingswijze, want het wordt vaak langzaam gebakken in een geothermische bron of zelfs ondergronds, wat het een aparte, ietwat zoetige smaak geeft. Het is een uitstekende bron van vezels en houdt je lang verzadigd, wat vooral handig is tijdens lange wandelingen. Meenemen als snack voor onderweg dus!

Roggebrood IJsland

Zeevruchten

Gezinnen in IJsland hadden bijna altijd vis voor een van hun dagelijkse maaltijden en de bereiding deden ze op veel verschillende manieren. Gestoofd, gekookt, gebakken, geroosterd of gegrild. Vis is erg populair in de IJslandse keuken. Probeer als je liefhebber bent en de kans krijgt een stoofpot of gepureerde visstoofpot. Vissen is de grootste export van het land, dus een verse kabeljauw, zalm, schelvis en langoustines ga je hier zonder moeite vinden.

Gefermenteerde haai (Hákarl)

Hoewel gefermenteerde haai geen onderdeel meer is van de dagelijkse IJslandse keuken is het wel een deel van het IJslandse erfgoed net als het vrij loslopende lam. Vroeger werd de haai gedrenkt in urine en ondergronds geplaatst om te fermenteren. Gelukkig wordt dat niet meer gedaan, want de haai die je in sommige restaurants nog kunt eten wordt gefermenteerd met azijn en andere natuurlijke ingrediënten. Bij een stuk haai pak je normaal gesproken een shot black death: een heldere, ongezoete schnaps die de sterke smaak (en geur) van de haai helpt verdwijnen. Haai is een "acquired taste" en wellicht niet echt heel erg geschikt voor jonge smaakpapillen. Je moet ervan houden!

Hákarl, haai eten in IJsland

Hákarl haai eten in IJsland

Uit eten in IJsland met kinderen, is dat betaalbaar?

Ik kan maar beter meteen met de deur in huis vallen: eten in IJsland kan een behoorlijke aanslag zijn op je portemonnee zoals dat ook zo is in Noorwegen, Zweden en Denemarken. Dit komt omdat veel ingrediënten geïmporteerd moeten worden en de levensstandaard in IJsland over het algemeen hoger ligt. Maar er zijn manieren om slim om te gaan met je budget. Lokale supermarkten zoals Bonus en Kronan bieden een scala aan betaalbare producten waarmee je zelf eenvoudige maaltijden kunt bereiden. En als je zin hebt in een restaurantmaaltijd, overweeg dan om tijdens de lunch te gaan; veel restaurants bieden dan voordeligere menu's aan. Als je budget het toelaat, zou ik aanraden om ten minste één keer een wat duurder lokaal gerecht te proberen. Het kan prijzig zijn, maar het is een unieke manier om de cultuur echt te ervaren en je reis memorabel te maken.

Uit eten in IJsland met kinderen