IJsland tips met kinderen
IJsland
Daphne Boersen
IJsland
10/31/2023
5 min

De kids top 5 in Zuidwest IJsland

10/31/2023
5 min

IJsland! Het land van adembenemende landschappen, mysterieuze natuurverschijnselen en eindeloze avonturen. Als je me vraagt om een reisbestemming te noemen die educatief én spannend is voor kinderen, dan komt IJsland zeker op dat lijstje. Van actieve heetwaterbronnen tot het spectaculaire schouwspel van de Geysir die metershoog water de lucht in spuit. Natuurlijk, IJsland staat ook bekend om haar watervallen en hot springs. Een bezoek aan deze plekken is net een openluchtles aardrijkskunde, maar dan leuker. En wist je dat er ook indrukwekkende kloven zijn die je kunt bezoeken, zoals Pakgil en Fjadrárgljúfur? Ik geef je mijn top 5 van onze rondreis door Zuidwest IJsland met kinderen. Highlights die de perfecte mix zijn voor iedere gezinsvakantie vol avontuur in de natuur.

Rondreis IJsland met kleine kinderen, Fjadrárgljúfur

Pakgil en Fjadrárgljúfur

Denk je aan IJsland, dan denk je aan vulkanen, gletsjers en hot springs. Maar er is meer, bijvoorbeeld de kloven Pakgil en Fjadrárgljúfur. De Pakgil kloof is alleen in de zomer bereikbaar. Bij het uitkijkpunt van de Fjadrárgljúfur heb je een fenomenaal uitzicht over deze groene kloof met eeuwenoude rotsformaties en zie je de rivier stromen.

Het uitkijkpunt van Fjaðrárgljúfur is een niet te missen halte als je door Zuid-IJsland reist. Deze dramatische kloof, gevormd door millennia van erosie door de Fjaðrá-rivier, biedt een adembenemend panorama en vanaf het uitkijkpunt kun je de gelaagde rotswanden, groene mosbedekking en het kronkelende water beneden in volle glorie zien. Het is een relatief korte wandeling naar het uitkijkpunt. Prima te doen met kinderen, maar zorg wel voor goede wandelschoenen! Het pad kan glibberig zijn. Fotografen zullen hier een paradijs vinden, maar vergeet niet om ook even zonder camera te genieten van dit natuurwonder.

Rondreis IJsland met gezin highlights

Krysuvik, heetwaterbron vlakbij Reykjavik

Dit is één van de actiefste heetwaterbronnen van Zuidwest-IJsland. Het gebied ligt ongeveer 35 kilometer van Reykjavik en midden in het breukgebied van de Midden-Atlantische Rug die door IJsland heen loopt. Krysuvik is populair bij wandelaars, het is een prachtig en vooral kleurrijk gebied met fel gele, rode en groene tinten. We hebben hier zelfs kokende modderpoelen gespot!

Deze plek is ook beroemd om haar kleurrijke kratermeer Grænavatn, een ware traktatie voor fotografen. Er zijn diverse wandelpaden, goed gemarkeerd en geschikt voor alle leeftijden. Ga in de zomer voor de beste toegankelijkheid en draag stevige wandelschoenen en een waterdichte jas, ook voor de kinderen is dit aan te raden om het fijn voor iedereen te houden. Persoonlijk vind ik Krysuvík fascinerend en een beetje als een andere planeet.

Krysuvik vlakbij Reykjavik

Geysir, de grootste geiser van IJsland

Deze grootste geiser van IJsland spuit ongeveer om de 10 minuten heet water in de lucht, metershoog tot soms wel 60 meter! Dit is echt ontzettend indrukwekkend om te zien. Het maan-achtige landschap vormt overigens een prachtig decor en spreekt tot de verbeelding van kinderen. Deze plek is onderdeel van de beroemde 'Gouden Cirkel', een toeristische route door IJsland die ook andere bezienswaardigheden zoals het Thingvellir Nationaal Park en de Gullfoss-waterval omvat.

Tips voor het hele gezin in IJsland: neem voldoende proviand mee voor kleine avonturiers en zorg voor waterdichte en warme kleding, dat geeft zoveel meer comfort. Met kinderen echt een must!

Geysir IJsland met kinderen

Maar wat maakt Geysir zo bijzonder? Geysir is een van de oudste bekende geisers en beschrijvingen ervan gaan terug tot de 18e eeuw. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Geysir niet meer zo actief als vroeger. De nabijgelegen Strokkur-geiser spuit veel vaker water omhoog, zo om de 8-10 minuten. Maar wanneer Geysir wél uitbarst dan is er een fontein van heet water en stoom tot wel 60 meter in de lucht te zien! Als je naar IJsland gaat, is de Geysir een plek die je simpelweg niet mag overslaan. Het is een fascinerende natuurlijke attractie die zowel kinderen als volwassenen zal boeien.

Leuk feitje: ‘Geysir’ is afgeleid van het IJslandse werkwoord að gjósa, dat zoiets als spuiten of borrelen betekent.

IJsland met kinderen Geysir

Stokksnes, pikzwarte duinen

De pikzwarte duinen en de puntige Vestrahorn berg maken dat dit -samen met Kirkjufell Mountain op Snæfellsnes in het westen van IJsland- de meest gefotografeerde berg van IJsland. Het strand van Stokksnes is privéterrein en je moet hier entree betalen om bij het Viking Café te komen. Blijf je hier een nachtje met de camper dan zit de entree bij de overnachting in en je kunt bij zonsondergang en zonsopgang genieten van het uitzicht. Niet overslaan dit plekje, het is écht de moeite waard!

Het verkennen van de watervallen en hot springs in Zuidwest-IJsland is een avontuur op zich, een waar paradijs voor gezinnen met kinderen.

Stokksnes IJsland met camper

IJsmeren / gletsjermeren

Jökulsárlón is veruit het bekendste en grootste ijsbergenmeer of gletsjermeer in IJsland. Het ligt ten zuiden van de Vatnajökullgletsjer tussen het nationale park Skaftafell en het vissers- en handelsstadje Höfn wat letterlijk haven betekent. Bezoek ook (een van) de minder bekende Fjallsárlón, Heinabergsjökull of Hoffell gletsjertongen met hun gletsjermeren. Je moet er wel rekening mee houden dat deze gebieden niet allemaal zonder 4x4 te bereiken zijn dus huur een auto of camper met 4x4 als je hier naartoe gaat en zeker wilt zijn dat je je eindbestemming bereikt zonder gedoe.

Dit adembenemende meer is een waar paradijs voor fotografen en natuurliefhebbers, met ijsbergen die in diverse tinten blauw en wit voorbij drijven. Het meer is ongeveer 18 vierkante kilometer groot en het diepste punt is maar liefst 248 meter, waarmee het een van de diepste meren in IJsland is. In het meer leven verschillende soorten vissen en het is ook een populaire plek om zeehonden te spotten. Je moet wel een beetje geluk hebben! Jökulsárlón is zowel in de zomer als in de winter een fantastische bestemming, maar als je het noorderlicht wilt zien weerspiegelen op het ijs, dan is een winterbezoek een absolute aanrader

IJsland met kinderen tips en highlights

Meer lezen over IJsland? Bekijk de andere blogs over IJsland met kinderen en ook ook deze tips over kleding in Lapland in de winter komt natuurlijk van pas als je naar IJsland gaat!