Atlantische Loirestreek museum
Atlantische Loirestreek
Angreni Hilaul
Atlantische Loirestreek
08/29/2023
7 min

4 Verrassende uitjes aan de Atlantische Loirestreek

08/29/2023
7 min

De Atlantische Loirestreek, een betoverend deel van Frankrijk dat barst van de avonturen. Hier liggen mysteries, geschiedenis en verhalen te wachten om door jullie gezin ontdekt te worden. Van de mystieke paden van het Museum van Robert Tatin tot de kabbelende oevers van de Mayenne rivier in Laval. Laat je betoveren door de artistieke visie van Robert Tatin in Cossé-le-Vivien en maak een reis door de tijd in zijn adembenemende museum. Of neem je kinderen mee voor een actief avontuur in Laval, fietsend langs de Mayenne of peddelend op het water. Maar de Loirestreek heeft nog meer in petto. Sta versteld van de wonderen van Bioparc de Doué-la-Fontaine, waar een oude steengroeve nu dient als woonplaats voor enkele van de meest exotische dieren ter wereld. En laat je meeslepen door de rijke geschiedenis van de Abdij van Fontevraud, een plek die al eeuwenlang verhalen en mysteries met zich meedraagt. Of je nu op zoek bent naar een culturele ervaring, een avontuurlijke escapade of gewoon wilt relaxen in de natuur, de Atlantische Loirestreek heeft voor elk gezinslid iets bijzonders te bieden. Duik dieper in elk van deze fascinerende bestemmingen en ontdek de verborgen schatten van deze prachtige regio.

Laval rivier de Mayenne

De fantasiewereld van Robert Tatin, van reuzenpad tot doolhof

Vlakbij Laval, verscholen in het charmante Cossé-le-Vivien, ontvouwt zich een wereld waarin tijd en ruimte lijken te versmelten: het museum van Robert Tatin. Eén voet binnen en je vraagt je af: bevind ik me in een Balinese tempel, een Maori fort of een eeuwenoud Maya-oord? Tatin's betoverende universum is even ongrijpbaar als fascinerend. Betreed het 'pad van de reuzen', een eerbetoon aan grootse historische figuren die Tatin's hart sneller deden kloppen. Van Jean d’Arc tot Pablo Picasso, deze imposante sculpturen, met een huid van beton over metaalgaas, geleiden je naar de schatten van het museum. Een fonkelende draak wijst je de weg naar de meditatietuin, een plek waar mystieke wezens bij een vijver waken.

Verlies jezelf in de gangen, waar elk hoekje iets nieuws onthult voor het hele gezin. Adembenemende schilderijen, muren getooid in kleurrijke taferelen en het intieme huis van Tatin zelf, dat tot 1983 zijn thuis was. Alsof de tijd hier heeft stilgestaan, verwacht je dat Tatin elk moment zijn entree kan maken, net terug van een tocht door zijn eigen doolhof. Herinneringen aan vroeger komen boven bij het zien van oude voorwerpen die wellicht ook bij je grootouders thuis hebben gestaan. Ontzettend leuk om hier meer over te vertellen tegen je kinderen en op deze manier een stukje de geschiedenis in te duiken!

En voor de kleintjes? Een labyrint wacht om verkend te worden, een spannend avontuur dat eindigt bij een knus atelier. Hier worden tijdens schoolvakanties creatieve workshops aangeboden. Van schilderen tot kleien, het is een kleurrijke aanvulling op dit wonderlijke bezoek.

> Lees meer over dit museum en de Atlantische Loirestreek

Atlantische Loirestreek met kinderen

Museum van Robert Tatin

Fietsen, varen en chillen op en langs de Mayenne rivier

Laval heeft het allemaal, van de bruisende straatjes tot het rustgevende kabbelende water van de Mayenne rivier. En wat is er nu leuker dan deze schitterende stad op een speelse manier te verkennen met je kleine wereldreiziger? Laten we beginnen bij 'Halte Fluval de Laval'. Deze plek is als een magische poort naar het water en het land. Fietsend, met z'n tweetjes op een tandem of zoevend op een e-bike kun je hier heerlijk actief zijn met je kinderen. En die vrijheid om te stoppen wanneer je wilt is heerlijk! Laval heeft ook een waterrijk kantje, kruip achter het stuur van een sloep of trap jezelf vooruit op een waterfiets. Deze wateravonturen beloven niet alleen fun, maar ook een uniek perspectief op de stad zelf. Neem een picknickmand mee en geniet van het uitzicht tijdens een lekkere lunch op het water. Ga je niet varen? Zoek dan je eigen picknickplekje in de natuur rondom de rivier terwijl de kinderen ravotten in de speeltuin. Eén klein detail: de rivier nodigt misschien uit tot een duik, maar zwemmen is er helaas niet toegestaan. Frankrijk heeft zo zijn regels!

> Lees meer over de Atlantische Loirestreek

Fietsen Atlantische Loirestreek met kinderen

Geen picknick, wel lekker eten? Bij La Guinguette de la Halte of 'La Halte' kun je terecht voor een verfrissend drankje, een heerlijke lunch of diner. De kinderen kunnen zich hier heerlijk uitleven in de naastgelegen speeltuin. Als ouder heb je hier alles binnen handbereik: een terrasje, een speelplek voor de kids en de rust van de natuur.

Laval restaurant lunch

Bioparc de Doué-la-Fontaine, van steengroeve tot dierentuinparadijs

Ooit gedacht dat een oude steengroeve kan veranderen in een exotisch dierenrijk? In het betoverende Bioparc de Doué-la-Fontaine in de Atlantische Loirestreek komt deze magische transformatie tot leven. Stel je voor: wandelen boven, onder en tussen de rotsen en je ontmoet enkele van de meest unieke en bedreigde diersoorten op onze planeet. 

De zaadjes voor dit wonderland werden geplant in 1960 door Louis Gay, een fervent dierenliefhebber. Een simpele blik op de verlaten steengroeve bracht een droom tot leven: een thuis voor zijn geliefde dieren. Zo groeide het park, met elke generatie, in ambitie. Nu, onder leiding van de derde generatie - François Gay - gaat het park verder dan alleen het tonen van dieren. Het is een heiligdom geworden dat zich inzet voor natuurbehoud, zowel lokaal als wereldwijd, zoals hun nobele inspanningen om giraffen in Nigeria te beschermen. Met 1700 dieren van 130 verschillende soorten biedt het Bioparc een ervaring als geen ander. Wat ons het meest verraste was de schitterende ruimte die elk dier heeft. Beeld je in: luipaarden die rennen en springen en giraffen die sierlijk rondlopen in hun steengroeve-savanne!

Geen glitter, glamour en dierenshows hier. Het Bioparc gaat over authentieke ervaringen. Hoewel er geen traditionele dierenshows zijn, zijn er wel magische voedermomenten waar je de natuur en haar prachtige dieren echt in actie ziet. Ja, de voedermomenten worden in het Frans gepresenteerd, maar de moeite waard zijn ze absoluut. Mis de kleurrijke papegaaien, luipaarden en tijgers zeker niet tijdens hun eetmoment in deze steengroeve die is omgetoverd tot een wonder van natuurlijke schoonheid en behoud.

> Lees mijn blog over Bioparc de Doué-la-Fontaine

Dierentuin Bioparc Frankrijk

Bioparc Frankrijk

Ontdekken, spelen & leren bij de Abdij van Fontevraud

Midden in de Atlantische Loirestreek staat de Abdij van Fontevraud - UNESCO Werelderfgoed - te wachten om haar verhalen en mysteries met je te delen. Zet voet in Fontevraud-l'Abbaye met je gezin en je stapt een wereld vol geschiedenis binnen. Al sinds 1101, toen deze abdij tot leven kwam, heeft ze vele verhalen verzameld. In haar vroege dagen was het een plek waar monniken, nonnen en zelfs een abdis naast elkaar leefden, ongeacht hun sociale achtergrond.

En alsof dat nog niet boeiend genoeg is, zijn in de schaduw van haar muren koningen en koninginnen, waaronder Hendrik II en Eleonora van Aquitanië, begraven. Bij een bezoek aan de gigantische abdijkerk, let op Eleonora's graf. Hoger dan dat van haar echtgenoot en met een boek in de hand – een stille protest tegen een man waar ze niet zo dol op was. Fontevraud kent ook donkere dagen in de geschiedenis. Napoleon besloot in zijn wijsheid dat deze heilige plek een gevangenis moest worden. En niet zomaar een, maar een van de meest grimmige van heel Frankrijk, dus tot 1963 diende het deze sinistere rol. Daarna werd het getransformeerd tot het culturele centrum dat het nu is.

Voor de jongste wereldreizigers zijn er tal van avonturen te beleven in en rondom de abdij. Ga op speurtocht door galerijen en binnenplaatsen, ontmoet een cipier en ontdek de archeologische vondsten in de kelder. En als je voelt dat de abdij nog iets mist, waarom dan niet je eigen stempel drukken met LEGO? Wie weet inspireer je toekomstige generaties met jouw bouwkunsten!

> Lees mijn blog over de Abdij van Fontevraud

Atlantische Loirestreek, Abdij van Fontevraud met kinderen

Abdij van Fontevraud LEGO

Zoek je meer tips voor jullie gezinsvakantie in deze regio? Lees alle blogs over de Atlantische Loirestreek met kinderen. Zijn jullie aan het rondreizen in Frankrijk? Dan is dit overzicht met kindvriendelijke accommodaties in Frankrijk erg handig!