Atlantische Loirestreek, Abdij van Fontevraud met kinderen
Atlantische Loirestreek
Angreni Hilaul
Atlantische Loirestreek
08/09/2023
10 min

Ontdek de grootste abdij van Europa in de Atlantische Loirestreek

08/09/2023
10 min

Trek je met je gezin even terug in de heerlijke Loirevallei en beleef de grootste abdij van Europa: De Abdij van Fontevraud in het plaatsje Fontevraud-l'Abbaye. Dit juweeltje is sinds 2000 ook terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is een historisch klooster dat je zeker wilt vereren met een bezoekje als je op vakantie bent in de Atlantische Loirestreek met je kinderen. Ik geef je tips over ons bezoek, de overnachting, het museum en het LEGO®  bouwwerk dat er te vinden is in de Abdij van Fontevraud.

Abdij in Fontevraud-l'Abbaye

Verbleef men vrijwillig in de abdij?

Deze vraag kent verschillende goede antwoorden, afhankelijk van wanneer men in de abdij verbleef. De abdij werd gebouwd in 1101 en was één van de meest welvarende van Frankrijk. De eerste 700 jaar werd de abdij vrijwillig bewoond door monniken en nonnen, waarbij het voor die tijd uniek was dat een abdis (vrouw) steeds de leiding had. De abdij moest een ideale stad zijn waar zowel mannen als vrouwen van verschillende sociale achtergronden konden samenleven.

Later werden Hendrik II, Eleonora van Aquitanië en Richard Leeuwenhart er begraven. Vandaar de toevoeging van het woord koninklijk aan de huidige naam van de abdij: “L’Abbaye Royale of Fontevraud”. Deze graven zijn te zien in de enorme abdijkerk. Let daarbij goed op het graf van koningin Eleonora. Dat ligt iets hoger dan dat van haar man en ze heeft een boek in haar handen. Dit omdat ze een hekel had aan haar man en wilde laten zien dat zij in alle opzichten superieur was aan hem.

Na de Franse Revolutie van 1789 besloot Napoleon van de abdij een gevangenis te maken, die bekend zou staan als één van de meest verschrikkelijke gevangenissen van Frankrijk. Een gevangene overleefde hier gemiddeld acht maanden in één van de ‘kippenhokken’. De gevangenen zaten in kleine cellen afgesloten van de buitenwereld. Stiekem konden ze zich toch wel enigszins vermaken. In de schatkamer, de enige ruimte in de abdij die verwarmd kon worden, ligt een door de gevangenen zelfgemaakt kaartspel dat later is gevonden. De gevangenis werd pas in 1963 opgeheven, waarna de abdij een cultureel centrum werd en nog steeds is.

Graven Eleonora en Hendrik II Fontevrault

Handgemaakte kaartspel door gevangenen

Zelf de abdij nabouwen in LEGO

Voor kinderen is er in en om de abdij genoeg te zien en te doen. Dwaal door de galerijen en over de binnenplaatsen. Zo leer je tijdens de rondgang onder andere een archeoloog en cipier kennen. Bekijk in de kelder wat de archeoloog vond tijdens zijn opgravingen en lukt het jou om de celdeuren te openen met de grote sleutelbos? Mocht je de abdij nog niet indrukwekkend of mooi genoeg vinden, maak deze dan verder af met LEGO. Wie weet worden jouw aanpassingen ooit wel in werkelijkheid gemaakt!

Abdij van Fontevraud cel

Abdij van Fontevraud LEGO

Abdij van Fontevraud LEGO bouwwerk

Het meest indrukwekkende van het hele complex vonden wij de immens grote abdijkerk, waarin de graven van de koningen en koninginnen liggen. Je voelt jezelf heel klein wanneer je er doorheen loopt. Bijzonder, vooral van buiten, vonden wij de ‘Romeinse keuken’. Dit gebouw op één van de hoeken van de abdij, ziet er - door de ronde vormen, mooie ornamenten en schubben op de puntdaken - heel anders uit dan de rechthoekige gebouwen van de rest van het complex. Door de hoge muren en vuurplaats denkt men dat de Romeinse keuken als rokerij voor vis (zalm uit de Loire) gebruikt werd, maar helemaal zeker is dit niet, dus het gebruik van het gebouw blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.

Grote Abdijkerk Fontevrault

Romeinse keuken Abdij van Fontevraud

900 Jaar oude locatie met moderne kunst

In één van de ruimtes van de abdij is sinds 2021 een museum gevestigd, waarin een deel van de privécollectie van Martine en Léon Cligman te vinden is. Dit welvarende echtpaar, werkzaam in de modewereld voor onder andere de merken Yves Saint Laurent en Christian Lacroix, schonk een groot deel van de kunstwerken die ze gedurende hun leven hebben verzameld aan het museum. Zo hadden ze werken van Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas en Robert Delaunay. Dit zorgt voor een bijzonder geheel van schilderijen, maar ook van beelden van over de hele wereld die samengebracht zijn tot één collectie. Er is op het moment van schrijven een audiotour beschikbaar, maar deze werkt nog niet optimaal, hier wordt aan gewerkt. Hij is in ieder geval in het Engels en Frans beschikbaar.

De vaste tentoonstelling wordt afgewisseld met samenwerkingen en tijdelijke collecties. Zo waren werken van Claude Monet en onze eigen Rembrand al eens te zien in het museum. Interactieve dingen voor kinderen, zoals schilderijen die met je mee bewegen en de mogelijkheid om zelf een schilderij te maken zijn enkele van de dingen die voor kinderen georganiseerd worden. 

Als je het ons vraagt een interessant museum, waar veel te zien is, maar waar je als ouders de kinderen wel wat moet begeleiden tijdens het rondkijken. Kunnen ze bijvoorbeeld de poses van de beelden nadoen zonder om te vallen? Herkennen ze in de ruimte met de vloer in schaakbord motief de verschillende stukken die erop staan? En zien de kinderen het scheetje op het schilderij van Toulouse-Lautrec? Er zijn verschillende evenementen die door het jaar heen worden georganiseerd voor gezinnen. Met Pasen is er een bijzondere paaseierenjacht en met Kerstmis is er een voorstelling met workshops en een theekransje.

Le Musée d’art Moderne Fontevraud

Schilderij museum bij Abdij

Eten uit de moestuin én op sterrenniveau

Ben je met trek aangekomen in de Fontevraud na je reis met de auto of krijg je trek door het ronddwalen in de abdij? Er zijn twee restaurants in het complex aanwezig. Ze maken beiden gebruik van lokale producten en groente en fruit uit de eigen moestuin. Dit draagt allemaal bij aan de bijzondere ervaring van het bezoek aan deze unieke abdij.

In La Terrasse Gourmande kun je terecht voor een broodje, salade, quiche of biologisch ijs. Je kunt er buiten op het terras zitten of wanneer het minder goed weer is, zijn er binnen ook enkele tafeltjes. Zelf picknicken op het gras is trouwens ook toegestaan.

Ga je voor een echte culinaire ervaring, ja ook met kinderen, dan kun je terecht bij Fontevraud Le Restaurant, waar op Michelin niveau gekookt wordt. Echter wel in de sfeer van de hele abdij, zonder poespas en met respect voor moeder aarde. De chef-kok vernieuwt zijn steeds wisselende “Maan” menu bij elke nieuwe maancyclus. Voor kinderen betaal je overigens een kindertarief voor de menu's.

Bekijk voor de actuele openingsdagen en -tijden van beide restaurants op hun website, ze zijn beiden niet elke dag geopend. Er is in Le Restaurant op dagen dat de chef-kok niet aanwezig een menu te bestellen dat je binnen in het restaurant of in een picknickmand mee naar buiten kunt nemen. Dat is niet alleen heerlijk, maar kinderen vinden het vaak super leuk om te picknicken!

Diner in restaurant bij Abdij van Fontevraud

Overnachten als een monnik of non

Maak je bezoek aan de abdij helemaal compleet met een overnachting in één van de familiekamers met uitzicht op de (moes)tuin. De sobere maar toch stijlvolle aankleding geven alle kamers en het hotel een unieke verblijfervaring. De kinderen, maar ook wij krijgen daardoor bijna het gevoel een monnik of non te zijn. In de kamers zijn zo min mogelijk elektrische apparaten aanwezig. Voor de handdoeken, het beddengoed en andere decoratie is gebruik gemaakt van natuurlijke en lokale materialen. Uitleg daarover is te vinden in elke kamer. Thee en koffie kun je niet in de kamer klaarmaken, maar onbeperkt halen in de gezamenlijke ruimte. Hier kun je rustig - eventuele samen met ander gasten - praten, lezen of lekker met je gezin spelletjes doen. Het idee hierachter is om meer met elkaar te zijn, in plaats van iedereen op zijn of haar eigen kamer. In het kader van duurzaamheid zal je nergens plastic waterflesjes of bekers vinden. Bij het inchecken krijg je een leren houder mee met twee lege flessen die je bij de receptie kunt vullen met fris plat of bruisend bronwater. Op de kamer staan de glazen voor je klaar.

Het meest speciale aan een overnachting zijn echter niet de kamers zelf, maar het feit dat je als hotelgast na sluitingstijd van de abdij tot na middernacht toegang hebt tot het hele complex. Heel erg bijzonder met kinderen, we ervaren dit ook bij 'Vakantie Expeditie Archeon' en het heeft gewoon echt iets magisch. Het feit dat je na sluitingstijd nog overal bij mag echt ontzettend leuk met kinderen! In de schemering of later op de avond onder een mooie sterrenhemel, kun je door de verlichtte galerijen en over de binnenplaatsen lopen. De verschillende ruimtes, zoals de schatkamer en de abdijkerk zijn dan sfeervol verlicht. We raden je dan ook aan om de kinderen iets later op te laten blijven en met het hele gezin voor het slapengaan de abdij nog een keer te bezoeken.

Kortom, de Abdij van Fontevraud is meer dan alleen een historische plek. Het is een betoverende ervaring, een perfecte mix van plezier, leren en avontuur die je als gezin zeker zal waarderen.

Familiekamer Fontevraud L'Hôtel

Gezamenlijke ruimte Fontevraud L'Hôtel

Hoe reis je terug in de tijd naar de abdij?

Op iets minder dan 800 kilometer van Utrecht, in de Atlantische Loirestreek, ligt de Abdij van Fontevraud. Grote steden in het gebied liggen op één uur van steden als Tours & Angers tot twee uur (Nantes) rijden van Fontevraud. Met de auto doe je er zonder te stoppen acht uur over, tel voor het gemak op een hele reisdag wanneer je de rustmomenten meerekent. Met de trein, Thalys (vanaf eind 2023 Eurostar) en TGV ben je in zo'n respectievelijk vijfenhalf uur in Nantes. Ongeveer tweeëneenhalf uur van Rotterdam naar Parijs en twee uur naar Nantes met de trein. Reken daar wel nog een overstap in Parijs bij van Gare du Nord naar Gare Montparnasse, dit kost je zéker een uur en met kleine kinderen misschien zelfs wat langer. Zorg dat iedereen geplast heeft voordat je de trein uit gaat, dan hoef je niet op zoek naar een toilet op het station!

Je kunt vervolgens een (elektrische of hybride) auto huren bij Sunny Cars om de streek te verkennen. Je kunt enkele dagen, maar ook gemakkelijk een paar weken in het de Atlantische Loirestreek en het gebied er omheen vermaken. Bezoek bijvoorbeeld verschillende kastelen, pittoreske plaatsjes en bijvoorbeeld een strand bij Pornic aan de Atlantische Kust van Frankrijk.

Voor gezinnen die met de eigen auto naar de Atlantische Loirestreek reizen en een leuke roadtrip willen maken, kan een bezoek aan deze regio perfect gecombineerd worden met de Franse Opaalkust, een veel minder bekende plek waar ontzettend veel te doen is! De Opaalkust is een stuk kust in noord Frankrijk en vanuit Utrecht is het ongeveer 200 kilometer 'omrijden' naar deze regio die van Bray-Dunes tot aan Berck-sur-Mer loopt (dat aan Normandië grenst). Wij schreven een uitgebreide e-reisgids over de Opaalkust met kinderen waarmee je compleet voorbereid op pad kunt zonder zelf urenlang te hoeven rondsurfen naar informatie.

Fontevrault in Fontevraud-l'Abbaye

Praktische informatie voor een bezoek

De abdij en het museum zijn voor jongeren tot 25 jaar het hele jaar door gratis te bezoeken. Als je met een gezin een bezoek brengt aan de Abdij van Fontevraud én het museum, dan kun je het best een combiticket kopen. Kijk voor actuele prijzen op de website van Fontevaud. Als je hier verblijft dan is het slim om een familiekamer te boeken en boek er zeker een overheerlijk ontbijt bij! Dit wordt samengesteld door de chef-kok en ook hiervoor betaal je voor kinderen een gereduceerd tarief.

Zoek je meer tips voor jullie gezinsvakantie in deze regio? Lees alle blogs over de Atlantische Loirestreek met kinderen. Zijn jullie aan het rondreizen in Frankrijk? Dan is dit overzicht met kindvriendelijke accommodaties in Frankrijk erg handig!