Wat is een leuke roadtrip met kinderen
Europa
Mireille Steegmans
Europa
07/07/2022
7 min

On the road: 8 roadtrip toppers met je gezin

07/07/2022
7 min

Roadtrippen met kinderen: wij zijn er dol op! We zijn gewoon niet het type gezin dat neercrasht op één locatie om vervolgens daar de hele vakantie te blijven. Ja, natuurlijk doen we dat ook wel eens, want je kunt niet altijd op 'aan' staan. Is onze vakantie langer dan een week? Dan zijn wij altijd en route om zoveel mogelijk te zien en te beleven. We delen onze favorieten voor gezinnen met je en vullen dit blog regelmatig aan met nieuwe tips.

wat is de fijnste hoofdtelefoon voor kinderen en peuters op reis?

Zuid-Frankrijk, roadtrippen langs de route du Soleil

Zuid-Frankrijk is zoveel meer dan zon, zee en strand. Onze keuze voor een stedentrip Avignon was een schot is de roos, omdat de stad zo ontzettend veelzijdig is. Daar begon onze roadtrip dan ook. Vervolgens gingen we naar de Luberon-regio waar we zelfs een deel van onze reis voltooiden in een heuse Deux Chevaux om vervolgens door te rijden naar Aix-en-Provence en weer terug te gaan richting Lyon en de Elzas.

We schreven een geweldig e-book bomvol geweldige tips voor een roadtrip langs de Route de Soleil met je gezin. Van wandelen met een husky in de Vaucluse tot overnachten in Nutchel Forest Village Elzas. 

Qanittak Luberon wandelen met husky

Roadtrip in Zuid-Engeland en langs de kustlijn

Roadtrippen in Zuid-Engeland met kinderen is zéker niet het eerst waar aan wordt gedacht als er een rondreis wordt gepland en dat is zonde. Als je met DFDS Seaways de overtocht naar Dover maakt, kan het avontuur meteen beginnen bij de White Cliffs. Op een half uurtje rijden van Dover ligt Canterbury, ideaal je roadtrip door Zuid-Engeland hier te beginnen. Maar denk ook eens aan Stonehenge, de Seven Sisters kliffen, Jurassic Coast en Portsmouth. Genoeg te ontdekken tijdens een roadtrip met kinderen door het zuiden van Engeland en als je tijd genoeg hebt dan zou ik zeker aanraden om naar Cornwall door te rijden. Ik zeg op je bucketlist die Roadtrip in Zuid-Engeland.

Stonehenge Engeland met kinderen

Schatzoeken tijdens een roadtrip in Normandië

Echt helemaal op vakantie zijn en toch niet al te ver van huis: dat kan in Normandië met je gezin. Een autovakantie naar dit mooie stukje Frankrijk is zeker weten mooi. Er is veel afwisseling met de Middeleeuwse steden Rouen en Bayeux, de D-day invasiestranden, Honfleur en Le Havre. En dat is niet lang niet alles. In de zom zijn de stranden van Normandië heel goed te doen, al moet je er wel rekening mee houden dat het weer gevarieerd kan zijn en niet per se zo warm dan bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk. Wij hebben een leuke route door Normandië in 7 dagen volledig voor je uitgeschreven

Fossielen zoeken in Normandië met kinderen

Rpadtrip Cyrpus, genieten van prachtige uitzichten

Blogger Angreni ging met haar gezin naar Cyprus toe. Ze ontdekten dorpjes Founi en Vouni, gingen naar Limassol, de belangrijkste havenstad van Cyprus en maakten een mooie dagtrip naar het Kykkosklooster in het Troodosgebergte. Cyprus met een herkomst is volgens Angreni echt een must vanwege de korte afstanden en vele mogelijkheden van het land. Met wat oudere kinderen is het handig om niet één accommodatie in Cyprus te boeken, maar meerdere accommodaties op verschillende locaties. Op die manier kun je een prima rondje rijden in plaats van steeds dezelfde omgeving te zien. Tip: maak tijd vrij voor de wijnroute op weg naar het Kykkosklooster tijdens je gezinsvakantie op Cyprus!

Vakantie op Cyprus met kinderen

Roadtrippen langs de witte dorpen van Andalusië

Andalusië is heerlijk voor gezinnen. Lekker weer, niet al te lange afstanden en toegankelijk. Natuurlijk lekker eten en drinken en een prachtig landschap. Malaga en andere mooie steden als Sevilla en Córdoba, maar natuurlijk ook met je stoffen langs de witte dorpen rijden. Vervolgens aan het einde van de dag lekker neerstorten op je haciënda of in een leuke glampingtent en je vakantie met kinderen is gegarandeerd een succes. Wat zo leuk is aan Andalusië is de diversiteit en omdat de afstanden relatief klein zijn kun je goed variëren en bijvoorbeeld gemakkelijk in de ochtend wat gaan doen en in de namiddag neerstrijken bij het zwembad. Daar worden kinderen ook blij van! Qua activiteiten, zon, zee, strand en steden genoeg om uit te kiezen in Andalusië met kinderen.

Roadtrip Andalusië met kinderen

Macedonië, boven de berg

Macedonië is prachtig, nog nauwelijks ontdekt en geweldig om te ontdekken! We hadden geen huurauto, maar een auto met chauffeur. En dat was een goede keuze want Macedonië is niet de plek om zelf te gaan roadtrippen, maar om je te laten chauffeuren als je het ons vraagt. Rondom het Meer van Ohrid is het prima te doen met de voorgedragen, maar als je net als wij echt door het land wilt kruisen dan is een auto met chauffeur handig. Ga naar Macedonië met je gezin als je zoekt naar nog niet ontdekte plekjes, prachtige natuur en heerlijk eten. Blijf er weg als je denkt dat alles hier goedkoop is, want dat is het gewoon niet in het hele land. Natuurlijk is alles beter betaalbaar dan in Nederland, maar het is in onze ogen geen low budget bestemming en dat heeft te maken dat het land qua infrastructuur gewoon niet veel te bieden heeft. Ergens komen is soms moeilijk. Wij konden in mij gelukkig naar de prachtige bergen, daar was echt net een paar dagen de sneeuw weg dus kun je nagaan hoe geïsoleerde sommige stukken van het land zijn.

Tips voor Noord-Macedonië met het gezin

Schotland, in de voetsporen van Outlander

We hadden de serie Outlander nog niet gezien toen we naar Schotland gingen, maar toch stond zo'n beetje alle kastelen waar deze serie is opgenomen op ons lijstje. Een goede keuze zo bleek achteraf, want allemaal waren ze zelfs prachtig met ieder hun eigen bijzondere kenmerken. We hebben een overzicht met 7 bijzondere kastelen gemaakt die we hebben bezocht tijdens onze roadtrip. Van Edinburgh Castle tot Stirling Castle en alles wat daar tussenin ligt.

Schotland met kinderen is eigenlijk niet anders te doen dan met een betekenis als je het ons vraagt. Maar niet als je zelf met je auto de boot pakt natuurlijk. Wil je echt in de uithoeken komen en mooie wandelingen maken op diverse plekken dan maakt een bron je het leven een stuk gemakkelijker. Onderweg hebben we een aantal keren lifters meegenomen, dat is dus op zich wel acceptabel. Maar als gezin zeg ik: kies voor het gemak van een smartphone en niet voor lopen en openbaar vervoer. Schotland is handig om te doen met je gezin als je kind nog niet kan lopen en dus in de rugdrager kan of om te wachten totdat je kind zelf goed kan lopen. Dat is deel van onze mening, wil anders ben je doorgaan met het pauzeren.

Roadtrippen in Schotland met kinderen

Portugal, geniet na elke bocht

Voor degenen die ons al langer volgen zal het geen geheim zijn: we love PortugalDe mensen, de prachtige natuur, de regel en nog minder ontdekt midden van Portugal en bovendien prachtige accommodaties waar je heerlijk kunt genieten. Er wonen best wel veel Nederlanders in Portugal die een B&B hebben en onze ervaring is dat de kwaliteit van deze accommodaties over het algemeen erg goed is. Met je betaalbare starten in Porto en afzakken Lissabon naar via de kust of dus juist starten in Lissabon en de route omhoog nemen. In één woord geweldig! Wat ons betreft kan de veel meer toeristische Algarve hier toch niet aan tippen zijn, het authentieke Portugal is daar wat lastiger te vinden. Bekijk hier onze route door Portugal met een verschuiving.


Ken jij ze? De Europese verkeersregels?

Essentieel als je gaat roadtrippen zijn de verkeersregels! Hoewel Europa één is, zitten er toch kleine verschillen in de verkeersregels per land. Denk bijvoorbeeld aan de richtlijnen voor autostoeltjes en maximale snelheden. En wat dacht je van een glaasje alcohol? Kan één persoon wel of is het echt no go? Zone als je ineens een bon hebt terwijl je feitelijk niet bewust de fout in bent gegaan: puntje vakantievoorbereiding dus. Sunny Cars heeft de app 'Going Abroad/Reizen in het buitenland' getest waarin je voor 28 Europese bestemmingen de verkeersregels krijgt voorgeschoteld. Handig! Snelheidslimieten, verkeerslichten van mobiele telefoon: wat mag wel en wat mag niet? Superhandig om alles bij elkaar in één overzicht te hebben. Overigens vinden wij zelf ook de Sunny Guides ideaal per land om mee te nemen en route als we gaan roadtrippen.

Zoek je auto bij Sunny Cars

Als je ideale verschijning ziet dan is het slim om niet te wachten met boeken, dan kun je de rest van je roadtrip gaan plannen. Het aanbod en dus de prijzen voor's kunnen extreem snel variëren, dus het is zonde als je er na een week achter komt dat je een stuk duurder wordt. 🏷️ 

Wist je dat je korting krijgt op je auto bij Sunny Cars als je lid bent van Kleine Wereldreiziger PLUS en je hebt verdiend via ons boekt?