On the road: 7 roadtrip toppers met je gezin
13 januari 2022 
in Europa
10 min. leestijd

On the road: 7 roadtrip toppers met je gezin

Roadtrippen met kinderen: we love it! We zijn gewoon niet het type gezin dat neercrasht op één locatie om vervolgens daar de hele vakantie te blijven. Ja, natuurlijk doen we dat ook wel eens, want je kunt niet altijd op 'aan' staan. Is onze vakantie langer dan een week? Dan zijn wij altijd en route om zoveel mogelijk te zien en te beleven. We delen onze favorieten voor gezinnen met je!

Wat zijn de leukste roadtrips met kinderen?

[[showindex]]

Roadtrip in Zuid-Engeland en langs de kustlijn

Roadtrippen in Zuid-Engeland met kinderen is zéker niet het eerst waar aan wordt gedacht als er een rondreis wordt gepland en dat is zonde. Als je met DFDS Seaways de overtocht maakt naar Dover kan het avontuur al meteen beginnen bij de White Cliffs. Op een half uurtje rijden van Dover ligt Canterbury, ideaal je roadtrip door Zuid-Engeland hier te beginnen. Maar denk ook eens aan Stonehenge, de Seven Sisters kliffen, Jurassic Coast en Portsmouth. Genoeg te ontdekken tijdens een roadtrip met kinderen door het zuiden van Engeland en als je tijd genoeg hebt dan zou ik zeker aanraden om naar Cornwall door te rijden. Ik zeg op je bucketlist die Roadtrip in Zuid-Engeland.

Stonehenge Engeland met kinderen

Schatzoeken tijdens een roadtrip in Normandië

Echt helemaal op vakantie zijn en toch niet al te ver van huis: dat kan in Normandië met je gezin. Een autovakantie naar dit mooie stukje Frankrijk is zeker weten mooi. Er is veel afwisseling met de Middeleeuwse steden Rouen en Bayeux, de D-day landing beaches, Honfleur en Le Havre. En dat is nog lang niet alles. In de zomer zijn de stranden van Normandië heel goed te doen, al moet je er wel rekening mee houden dat het weer wisselend kan zijn en niet per se zo warm dan bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk. Wij hebben een leuke route door Normandië in 7 dagen volledig voor je uitgeschreven

Fossielen zoeken in Normandië met kinderen

Genieten van prachtige uitzichten op Cyprus

Blogger Angreni ging met haar gezin naar Cyprus toe. Ze ontdekte dorpjes Founi en Vouni, ging naar Limassol, de belangrijkste havenstad van Cyprus en maakte een mooie dagtrip naar het Kykkosklooster in het Troodosgebergte. Cyprus met een huurauto is volgens Angreni echt een must do vanwege de korte afstanden en vele mogelijkheden van het land. Met wat oudere kinderen is het handig om niet één accommodatie in Cyprus te boeken, maar meerdere accommodaties op verschillende locaties. Op die manier kun je een prima rondje rijden in plaats van steeds dezelfde omgeving te zien. Tip: maak tijd vrij voor de wijnroute op weg naar het Kykkosklooster tijdens je gezinsvakantie op Cyprus!

Vakantie op Cyprus met kinderen

Roadtrippen langs de witte dorpen, ontdek Andalusië

Andalusië is heerlijk voor gezinnen. Lekker weer, niet al te lange afstanden en toegankelijk. Natuurlijk lekker eten en drinken en een prachtig landschap. Malaga en andere mooie steden als Sevilla en Córdoba, maar natuurlijk ook met je huurauto langs de witte dorpen rijden. Vervolgens aan het eind van de dag lekker neercrashen op je haciënda of in een leuke glampingtent en je vakantie met kinderen is gegarandeerd een succes. Wat zo leuk is aan Andalusië is de diversiteit en doordat de afstanden relatief klein zijn kun je goed variëren en bijvoorbeeld makkelijk in de ochtend wat gaan doen en in de namiddag neerstrijken bij het zwembad. Daar worden kinderen ook blij van! Qua activiteiten, zon, zee, strand en steden genoeg om uit te kiezen in Andalusië met kinderen.

Roadtrip Andalusië met kinderen

On top of the mountain in Macedonië

Macedonië is prachtig, nog nauwelijks ontdekt en geweldig om te ontdekken! We hadden geen huurauto, maar een auto met chauffeur. En dat was een goede keuze want Macedonië is niet de plek om zelf te gaan roadtrippen, maar om je te laten chauffeuren als je het ons vraagt. Rondom het Meer van Ohrid is het prima te doen met de huurauto, maar als je net als wij echt door het land wilt crossen dan is een auto met chauffeur handig. Ga naar Macedonië met je gezin als je zoekt naar nog niet ontdekte plekjes, prachtige natuur en heerlijk eten. Blijf er weg als je denkt dat alles hier goedkoop is, want dat is het gewoon niet in het hele land. Natuurlijk is alles beter betaalbaar dan in Nederland, maar het is in onze ogen geen low budget bestemming en dat heeft ermee te maken dat het land qua infrastructuur gewoon niet veel te bieden heeft. Ergens komen is daardoor soms moeilijk. Wij konden in mij gelukkig naar de prachtige bergen, daar was echt net een paar dagen de sneeuw weg dus kun je nagaan hoe geïsoleerd sommige stukken van het land zijn.

Tips voor Noord-Macedonië met het gezin

In de voetsporen van Outlander in het ruige Schotland

We hadden de serie Outlander nog niet gezien toen we naar Schotland gingen, maar toch stonden zo'n beetje alle kastelen waar deze serie is opgenomen op ons lijstje. Een goede keuze zo bleek achteraf, want allemaal waren ze even prachtig met ieder hun eigen bijzondere kenmerken. We hebben een overzicht met 7 bijzondere kastelen gemaakt die we hebben bezocht tijdens onze roadtrip. Van Edinburgh Castle tot Stirling Castle en alles wat daar tussenin ligt.

Schotland met kinderen is eigenlijk niet anders te doen dan met een huurauto als je het ons vraagt. Maar niet als je zelf met je auto de boot pakt natuurlijk. Wil je echt in de uithoeken komen en mooie wandelingen maken op diverse plekken dan maakt een huurauto je het leven een stuk makkelijker. Onderweg hebben we een aantal keren lifters meegenomen, dat is dus op zich wel gebruikelijk. Maar als gezin zeg ik: kies voor het gemak van een huurauto en niet voor lopen en openbaar vervoer. Schotland is handig om te doen met je gezin als je kind nog niet kan lopen en dus in de rugdrager mee kan of om te wachten totdat je kind zelf goed kan lopen. Dat is althans onze mening, want anders ben je continu aan het pauzeren. Voor kinderen die van wat avontuur houden hebben de wandelingen die kidsproof zijn absoluut al voldoende uitdaging en voor ouders zijn deze routes zeker ook leuk is onze ervaring.

Roadtrippen in Schotland met kids

Prachtig Portugal blijft genieten na iedere bocht

Voor degenen die ons al langer volgen zal het geen geheim zijn: we love Portugal! De mensen, de prachtige natuur, het ruwe en nog minder ontdekte midden van Portugal en bovendien prachtige accommodaties waar je heerlijk kunt genieten. Er wonen best wel veel Nederlanders in Portugal die een B&B hebben en onze ervaring is dat de kwaliteit van deze accommodaties over het algemeen erg goed is. Met je huurauto starten in Porto en afzakken naar Lissabon via de kust of dus juist starten in Lissabon en de route omhoog nemen. In één woord geweldig! Wat ons betreft kan de veel meer toeristische Algarve hier toch niet aan tippen, het authentieke Portugal is daar wat lastiger te vinden. Bekijk hier onze route door Portugal met een huurauto.

Ken jij ze? De Europese verkeersregels?

Essentieel als je gaat roadtrippen zijn de verkeersregels! Hoewel Europa één is, zitten er toch kleine verschillen in de verkeersregels per land. Denk bijvoorbeeld aan de richtlijnen voor autostoeltjes en maximum snelheden. En wat dacht je van een glaasje alcohol? Kan eentje wel of is het echt no go? Zonde als je ineens een bon hebt terwijl je eigenlijk niet bewust de fout in bent gegaan: puntje vakantievoorbereiding dus. Sunny Cars heeft de app 'Going Abroad/Reizen in het buitenland' getest waarin je voor 28 Europese bestemmingen de verkeersregels krijgt voorgeschoteld. Handig! Snelheidslimieten, verkeerslichten of mobiele telefoon: wat mag wel en wat mag niet? Superhandig om alles bij elkaar in één overzicht te hebben. Overigens vinden wij zelf ook de Sunny Guides ideaal per land om mee te nemen en route als we gaan roadtrippen. Tijd om je mee te nemen naar een aantal van onze favoriete bestemmingen om te roadtrippen met kinderen!

Kindvriendelijk vakantiehuisje in Limousin
OVERNACHTEN MET KIDS

AZIE MET KINDEREN

VERRE REIZEN MET KINDEREN

Mireilles algemene vakantietips

Bij het plannen van je vakantie zijn er meerdere keuzes: je hele vakantie en route zelf regelen, een compleet georganiseerde reis boeken of een mix van die twee. De laatste optie is er eentje die wij zelf vaak kiezen, omdat er gewoon veel plekken zien die je beter kunt zien met een gids of georganiseerde tour. Hier onder geef ik je een aantal partijen waarmee ik vaak samenwerk: