arrow_drop_up arrow_drop_down
Engeland met kinderen

Engeland: roadtrippen in de voetsporen van King Arthur

Engelse Pond geld

Wat is het verschil tussen Engeland, Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk?

Het blijft toch lastig al die namen van dat eiland daar links van Nederland. Kun je alle namen door elkaar gebruiken of is er wel degelijk een verschil tussen Engeland, Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk? Het antwoord is kort: ja, er is absoluut verschil tussen deze 3 namen!

Groot-Brittannië bestaat uit de 3 landen Engeland, Schotland en Wales. Bovendien horen hier ook de kleinere eilanden bij die direct om het hoofdeiland liggen. De Kanaaleilanden en het Isle of Man horen niet bij Groot-Brittannië. Heb je het over het Verenigd Koninkrijk dan heb je het over de landen van Groot-Brittannië plus Noord-Ierland. 

We gebruiken Engeland vaak als synoniem voor Groot-Brittannië. Hoewel Engeland veruit het grootste deel vormt van Groot-Brittannië is dit niet correct. Engeland is Engeland en Groot-Brittannië is Engeland, Schotland en Wales.


  • Engeland + Schotland + Wales + Noord-Ierland = Het Verenigd Koninkrijk
  • Engeland + Schotland + Wales = Groot-Brittannië
  • Groot-Brittannië + Noord-Ierland = Het Verenigd Koninkrijk
  • De Ierse Republiek + Noord-Ierland = Ierland

Westminster Londen met Big Ben

Londen, het centrum van Engeland

Londen is de hoofdstad van Engeland, van Groot-Brittannië. Het is een heerlijke stad om te gaan ontdekken met kinderen. Hoelang je er naartoe moet gaan? Je bent er nooit uitgekeken met kinderen, ook niet als je een week gaat! Wil je echt wat zien van Londen dan zouden wij toch minimaal 3 volle dagen gaan. Dan heb je de tijd om de stad op je gemak te zien. Kies iedere dag een ander stuk van de stad om te voorkomen dat je de stad meerdere keren moet doorkruisen. Zonde van je tijd!
Daphne van Rijnsoever
Als kind ben ik ontelbare keren in Engeland geweest, omdat er familie woonde. Ik kan me Londen, het safaripark en de overtocht Calais - Dover nog goed herinneren. 

Het is tijd om met onze eigen kinderen herinneringen te gaan maken in Engeland.

Mireille Steegmans

Roadtrip Zuid-Engeland

Roadtrippen in Zuid-Engeland

Vaar met de ferry van Duinkerke of Calais naar Dover en start hier je roadtrip met kinderen door het zuiden van Engeland. Canterburry, Stonehenge, de Seven Sisters, South Downs Way National Trail en Jurassic Coast zijn zomaar wat highlights die met kinderen de moeite waard zijn om te bezoeken in het zuiden van Engeland. En als je nog wat meer tijd hebt dan is het natuurlijk geweldig om verder af te zakken naar Cornwall.
Stonehenge met kinderen

Op de bucketlist van velen: Stonehenge met eigen ogen zien

Wie naar Engeland gaat en maar een beetje in de buurt komt, zal gegarandeerd naar Stonehenge willen gaan. Wij zagen de bijzondere steencirkel met eigen ogen en nemen je er mee naartoe. Is Stonehenge de moeite waard met kinderen? Onze mening: is Stonehenge het enige Engelse erfgoed wat je wilt bezoeken? Dan vinden wij de prijs/kwaliteit verhouding wat buiten proporties maar zeker begrijpelijk, want dit erfgoed moet met die enorme mensenmassa wel behouden worden. Waarschijnlijk wil je nog wel meer erfgoed zien in Engeland dus dan is een Visitor Pass een aanrader waarmee je niet alleen Stonehenge, maar ook anders cultureel erfgoed kunt bezoeken. In dat geval moet je Stonehenge zeker weten meepikken op je route.
Portsmouth met kinderen

Veelzijdig en Portsmouth aan de zuidkust

Wie naar Zuid-Engeland gaat of in ieder geval op maximaal een klein uurtje rijden van Portsmouth zit, zouden we aanraden om hier naartoe te gaan. Portsmouth is tof en heeft veel meer te doen dan wat je in één dag met kinderen zou kunnen doen. De dingen die je in ieder geval wilt zien zijn de Emirates Spinnaker Tower, Portsmouth Historic Dockyard en de Mary Rose. designer outlet Gunwharf Quays is natuurlijk leuk voor de shopaholics onder ons. Portsmouth wordt ook wel 'the city of museums' genoemd. Even een goede planning maken vooraf dus, want alles zien en doen is haast onmogelijk.

Uit eten in Engeland met kinderen

Uit eten met kinderen is Engeland is geweldig! Kindvriendelijke menu's, vaak worden de calorieën benoemd en best of all: de menukaart voor kinderen is erg divers. Geen friet met frikandellen en kroketten (bij wijze van spreken) maar gewoon zelf te bereiden tortillas, een cottage pie en de keuze tussen gebakken of gepofte aardappelen, frietjes of puree. Geweldig hoe je op deze manier het eten voor kinderen kunt aanpassen aan de wensen. 

Roast dinner Toby Carvery

Roast dinner, typisch Engels

Toby Carvery is een keten in Groot-Brittannië waar je een fair roast dinner kunt eten. In Groot-Brittannie wil je minimaal op zondag een keer een goede Sunday Roast eten, maar bij Toby kan dat dus de hele week (hoewel het er op zondag wel echt het drukst is). Wij maakten in Newcastle voor het eerst kennis met Toby Carvery. Het is eigenlijk een buffetrestaurant, maar dan wel echt met kwaliteit. Ze hebben standaard verschillende stukken vlees (roast) staan waar je van kunt eten. Verder nog een aantal cottage pies, groenten, sauzen en natuurlijk mag een yorkshire pudding niet ontbreken. Je kunt er a la carte eten of een soort all you can eat formule kiezen waarbij dan voor het vlees wel wat beperkingen zijn. Betaalbaar, lekker en makkelijk uit eten met kinderen? Dan zit je echt goed bij Toby, wij zijn uiteindelijk meerdere keren terug gegaan om te smullen!
DFDS Seaways naar Engeland (met een baby)

Met DFDS Seaways van Duinkerke naar Dover (met een baby)

Ideaal voor gezinnen: met de ferry van Calais of Duinkerke naar Dover in Engeland. Nog geen twee uurtjes op de boot, volop afwisseling en maximaal de tijd voor het gezin. En ondertussen word je lekker naar je vakantiebestemming gechauffeurd. Wij zijn er fan van! We zagen er van tevoren wat tegenop, maar dat was dus echt niet nodig. Onze baby sliep zelfs heerlijk aan boord door het zoemen van de motor. 
Sightseeing passen Groot-Brittannië

Sightseeing passen

Eén van de voordelen van een bezoek aan Groot-Brittannië is de grote keuze uit sightseeing passen. Ga je naar Londen? Dan kies je voor de Londen Pas inclusief Hop on Hop off Bus Tour. Ben je geïnteresseerd in cultureel erfgoed dan koop je de English Heritage Overseas Visitor Pass voor onbeperkt toegang tot meer dan 100 historische plekken. In Schotland hadden we met de Scottish Heritage Pass toegang tot mooie kastelen en ander erfgoed. En in Wales gaan we op avontuur met de Cadw Explorer Pas. Oftewel: ieder land heeft haar eigen kortingskaart. 


Mireilles reistips voor ouders

Er zijn twee keuzes als je naar Engeland op vakantie wilt met kinderen: alles zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Veel mensen denken dat die laatste optie veel duurder is, maar niets is minder waar. Je kunt vliegen naar Engeland of de boot nemen en met je eigen auto rijden. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Hieronder staan mijn tips voor jullie gezinsreis naar Engeland.